Krajina dál usychá

Diskuse k bleskovce Krajina dál usychá

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 20.11.2018

Lasskoun - Profil | Pá 23.11.2018 15:57:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Knedla12 >> ... pro začátek zrušme bioplynové stanice a spalovny přírodního materiálu ... bude to první krůček správným směrem ... jim v prvé řadě zrušme dotace na výrobu "zelené energie"!! ... to ony především škodí a narušují původní osvědčený cyklus polnohospodaření, během tísíců let prověřený stovkami generací zemědělců ...
- neb v nich nově naprosto nesmyslně končí většina hmoty, která dříve účelně končila na polích, zapracována do půdy
- každé 1% organické hmoty v jednom kubíku půdy dokáže zadržet cca 20 až 40 litrů vody (až do nasycení)
- mrtvá půdy je důsledkem snižování živočišné výroby, jelikož hnůj z ní dříve rovněž končil na polích, kam přinášel tolik potřebnou bio-hmotu a živiny ... nově ze zbylých kravínů, prasečáků atd. též tento "odpad" končí především v bioplynových stanicích (jelikož se dá výhodně zpeněžit)
- a aby se potom rostlinám na polích dostalo alespoň trochy nějakých živin, používají se ve velkém průmyslová hnojiva (jenž potom zároveň znečišťují spodní vody, stejně jako pesticidy)
- kterážto hnojiva však zabíjejí mikrofaunu i mikroflóru (kteréžto jsou de facto "plantonem" polí) ... a spolu s používanými pesticidy tato hnojiva ničí především mykorhizu, jen tvoří základ každého půdního systému
- díky tomu (a mnohému dalšímu) je půda v ČR již dlouho sterilní hmotou, neschopnou zadržet vodu
- díky tomu je většina polí v ČR již několik desetiletí kategorizována do stejné skupiny jako pouště a polopouště

... všechno souvisí se vším ... stačí několik nevhodných zásahů, které nastartují "domino efekt" ...
... trochu více jsem se na toto téma před časem rozkecal v https://www.mrk.cz/minidiskuse.php?action=searchthi​s&id=755149&q=mykorhizy ... (+ další tamní související příspěvky)

------------------------
... pozn: ... na pouštích nic neroste ne snad z toho důvodu, že by tam bylo extrémní horko a nedostatek vláhy (byť i ty na tom mají svůj podíl, ale ne zas až tolik podstatný, jak se jeví na první pohled), ale protože v tamní půdní hmotě totálně schází právě ona důležitá bio-hmota! ... pokud se do ní navrátí, potom i poušť se může zase zpátky zazelenat ... vždyť koneckonců, i ony byly kdysi zelenými pláněmi, plnými života ...

Hmyz - Profil | Pá 23.11.2018 15:16:57

Jsem pro, dotace odbourat. S cenami to nebude takové hrozné. Rohlík i vepřové bude pořád za ty samé peníze. Dotace v zemědělství z největší části protečou rukama zemědělců k majitelům půdy v podobě nájemného.

Knedla12 - Profil | Pá 23.11.2018 13:18:52

Všechno je to o pohodlí. Pokud chceme zrušit dotace, zrušme je! Cena sice bude třeba 4x vyšší, ale trh se narovná. Já jsem pro. Budou pak finance na správnou zemědělskou praxi, do půdy se dostane organika, bude čas a možnosti dělat zemědělství opravdu pořádně.

Začněme dávat produkty za plné ceny kdy se nezapočítávají externality jako je znečištění ŽP, množství vyrobených odpadů které se pak musí zpracovat, znečištění vod,...

Musíme si uvědomit že v současnosti žijeme na dluh a dokud se nedostaneme aspoň do rovnováhy, lépe opravdu nebude.

petrikveprik - Profil | Pá 23.11.2018 12:29:57

zdevac >> ale neříkej že jen podle ceny. Nebo si stavíš zemljanku v hlíně? Ta bude určitě levnější než dřevostaba nebo zděný barák. Určitě stavíš tak aby tam byla nějaká budoucnost. Nestavíš to na rok. A hádej jak funguje výroba - nejlépe aby se ten výrobek po záruce posral. Stavíš ten barák taky tak, aby ti po záruce začlo zatékat? Nebo ho stavíš s vizí třeba na 50let aby i Tvé děti......

zdevac - Profil | Pá 23.11.2018 12:27:56

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 23.11.2018 11:50:58 >> Však ano, vždyť o tom píši. Samozřejmě, že výrobu ekologie nezajímá. Ona nezajímá ani většinu lidí. Teď třeba stavím a najal jsem si firmu na nějaké věci. A podle čeho? Podle ceny. A jestli ke mě pojede 10 km nebo 100 km je mi jedno, ani nevím, odkud jsou. Rozhodující byla nabídka. Ale co s tím? Chceš začít nařizovat a zavádět omezení? To přeci v kapitalismu nemůžeš. Ale začít nějak více regulovat kapitalismus a říkat podnikatelům a firmám, co a jak mají dělat, dost dobře nejde. Stejně tak těžko budeš nařizovat ztrátové, obecně pospěšné a potebné činnosti, pokud je neudeš platit, tedy dotovat. O tom, jak to funguje, se můžeme přesvědčit sami, přesně to je současný systém. A cesta z toho cen, aniž bys to začal organizovat na nějaké vyšší, tedy centrální úrovni, není. A pokud tak začneš dělat, potřebuješ na dotace někde brát. A jsme zpět u centrálního řízení, přerozdělování...

petrikveprik - Profil | Pá 23.11.2018 11:50:58

zdevac >> ano díváš se na to JEN z pohledu výroby a ekonomické efektivity. Komplexní nadhled to chce...

Ekonomie se ale nerovná ekologie. Víš ono tu výrobu a ziskuchtivé podílníky moc nezajímá, že Tvé vnoučata nebudou vědět jak vypadá pstruh, nebo co je to řeka...

Proto samotná ekonomie se zabýva ekonomickými modely jak z krátkodobého tak i z dlouhodobého pohledu. A věř že ty modely jsou kolikrát protichůdné. Krátkodobý pohled a dlouhodobý pohled na věc je sakra rozdíl.

Attila - Profil | Pá 23.11.2018 11:10:03

zdevac >>

Tal socialismus je nevyhnutelná věc - o tom nemá cenu se bavit . Robotizace a technologie , které přijdou prostě lidí nahradí . To je taky smyslem , nahradit těžkou práci a dát lidem volno . K čemu by se to asi jinak dělalo . Kamionová doprava je z 50% zbytečná . ta mezinárodní dělba práce je chybná . Německo vzalo práci prakticke celý Evropě a výsledkem je paskvil . Výroba by měla být co nejblíž k zákazníkovi . Na výrobku dělat všechny operace a ne jen půlku a druhou už někde o 1000km jinde . Ale jsou to i nesmyslné pet lahve například . Různé odpady . Co nejvíce by se mělo reciklovat bez ohledu na zisk . Liberální ekonomika orientovaná pouze na zisk a peníze je chybná . A životní prostředí už o tom dává vědět . Nízký stav vody , mizerné srážky a s tím spojené problémy budou i v dalších letech jasným důkazem . Lidstvo by se mělo vzpamatovat dokud je čas . Problémy především s vodou není radno podceńovat a žádné peníze to nenahradí . Nejsem zastáncem ani kapitalismu ani socialismu , ale zdravého rozumu . Přírodu zničíme jen jednou . Žádný ekonom ani bankéř nemá právo vykládat , co je dobře a co špatně . Vždycky ten pohled na věc musí být z více stran . Na závěr chci napsat , jestli je socialismus lepší a zdá se , že je , tak u něho klidně rád skončím . Liberální ekonomika ale opravdu není cesta vpřed , to je cesta zpět . jak ve vztahu k přírodě, tak zpackané mezilidské vztahy tak ve vztahu k životu jako takovému .

zdevac - Profil | Pá 23.11.2018 10:30:39

Attila >> No, jak se to vezme :-) Máme tu ten kapitalisus a svobodu, jak všichni chtěli. Samozřejmě, že by to šlo lépe a radostněji, ale tak nějak bys to musel sesynchronizovat a práci a výrobu rozdělit, což možné je, říká se tomu "plánovaná ekonomika". Dotace sice svým způsobem kazí trh, ale nahrazují právě to centrální plánování, kde se dotacemi stát pokouší podporovat určité věci a oblasti.

Co se týká kapitalismu, tak co čekáš? Že se něco veze přes půl světa, kde se vyvrtát dírka, a zase to jede zpět? Kapitalista jde po penězích, navrhni mu, že mu tu dírku vyvrtáš levněji u něj, a určit bude souhlasit. Co je tedy za problém?

Ty máš totiž absolutně špatný pohled - toto není o tom, že něco funguje neefektivně, šíleně a že se plýtvá. Z pohledu výroby to tak není, protože se to vyplácí, tedy ve své podstatě je to přesně obráceně, výrobcům to peníze šetří. A jak by to tedy mělo být správně? Pteje se jinak - například Jak je možné, že se výrobci vyplatí vézt něco tak daleko? Jak to, že se tato neekologická výroba vyplácí? A náprava? Ve své podstatě velmi jednoduché - zakazovat vozit výrobky a zboží nejde a je to zbytečné. Ale pokud by tebou zmíněnou dírku výrobce pořídil blíže levněji, určitě by to využil. Proč to nikdo nenabízí?

Takže nekritizuj, ale zkus vymyslet celkový koncept, kde ti bude vše navazovat a vycházet, a uvidíš sám. A nezapomeň ale na vše - tedy například i na dopady na nezaměstnanost a podobně. Jen se obávám, že bys skončil u..... socialismu :-)

Darďas - Profil | Čt 22.11.2018 17:06:48

Scorpio-75 >> Dám na tebe .Beru pilu a jdu udělat na zahradě probírku.:-)

Scorpio-75 - Profil | Čt 22.11.2018 14:37:18

já 2 >> kaktusy ne, agave. Kaktusy tak na peyote, to by te zabacli cajti za drzeni, teda pokud to nenovelizovali.
Jinak k tematu, pokud ti tady dlouhodobe nezaprsi, pak tady vodu neudrzis.

já 2 - Profil | Čt 22.11.2018 14:30:17

Scorpio-75 >> A hned jsme si poradili. Stačí zredukovat problém na podstatné!!!
Vše je vyřešenu, jdu okamžitě připravit pole pro kaktusy

Scorpio-75 - Profil | Čt 22.11.2018 14:28:30

já 2 >> v tomhle ohledu jsem skepticky. Globalni klima nemame sanci ovlivnit. Spis to vidim tak, ze za chvilu misto slivovice budeme palit Tequilu.

já 2 - Profil | Čt 22.11.2018 14:24:14

Scorpio-75 >> Právě, musíme teď, dokud je ještě alespoň nějaká voda začít pracovat na tom, aby pršet začalo, jenomže naše zemička může jedině jít příkladem, ale i to má smysl. A veliký!!!

Scorpio-75 - Profil | Čt 22.11.2018 14:18:41

já 2 >> ovšem, je výsledkem malého a velkého koloběhu vody.

já 2 - Profil | Čt 22.11.2018 14:03:08

Scorpio-75 >> Jenže déšť nevzniká jen tak sám od sebe

Scorpio-75 - Profil | Čt 22.11.2018 13:33:49

Pokud dlouhodobě neprší, pak nepomůže vůbec nic. Maximálně se můžeme modlit za déšť, omezit spotřebu a doufat, že zaprší. Krajina v dlouho trvajícím horku vyschne.

já 2 - Profil | Čt 22.11.2018 11:22:02

venybit >> Hlavně neekonomických!!!!! V budoucnu nebudou generovat zisk a mnohá z nich jsou krajně nepopulární...

Valuček - Profil | Čt 22.11.2018 11:11:15

venybit >> máš pravdu, hodně je toho nastavené špatně. a můžou za to dotace. Přesně - jedou jako v bio režimu, k tomu stačí pár krav na pastvě a hned se peníze jenjen hrnou. Na internetu sem kdysi našel, že pokud se pěstují plodiny pro bioplynovou stanici, kterou má každé velké družstvo, tak dotace místo základních 6000,- na ha je 60 000,- na hektar - naprosto nesmyslné. U nás taky provedlo Agro husarský kousek - na nekonečné lány nasázeli ovocné stromky. Ale řady byly velmi daleko od sebe, takže mezi byla normálně vojtěška na krmení. Tyhle "sady" nechali tři roky - to byla podmínka dotace, opět za rok místo 6000,- dostali ročně 26 000,- na hektar. A čtvrtý rok zjara jedu kolem - říkám si - něco je tady jinak - a hele - všechno zase vytrháno a zlikvidováno. Tak takhle se vynakládají peníze - čistej švindl. Jak někdo psal - není problém sehnat peníze, ale spíš ještě vymyslet, na co je vyčerpat.

venybit - Profil | Čt 22.11.2018 11:00:28

Valuček >> To není jen o orbě. Protože se EU nehodí abychom byly potravinově soběstační, tak se u nás chová 1/3 dobytka,co se chovalo za komančů. Tím pádem není biologické hnojivo, nepěstují se pícniny , a pro to co máme, se nadměrně sekají louky, protože aby se to vyplatilo, jedou všichni Bio , a krmí to lučním senem. Jako kluk , jsem na podzim chodil za tátou za traktorem a v jedné brázdě jsem sesbíral kýbl rousnic. Měl jsem ve sklepě bedny,tam jsem je dal, a měl jsem na rok žížaly. Dnes protože se nepoužívá humus, nahradila ho chemie z Babišovo chemičky ,tak na poli v brázdě nenajdeš ani jednu jedinou rousnici .Zato se extrémně daří drátovci , který ve velkém ničí urodu brambor ,řípy,mrkve atd. Všechno uplně všechno je špatně. Pro to píšu že náprava bude muset být radikální a drahá. Jenže na to ti packalové,které tam lidi pořád volí ,nemají koule.

Valuček - Profil | Čt 22.11.2018 10:49:55

boriak >> hodně zajímavé. Hlavně ta schopnost lesa absorvovat takové množství vody. U zemědělství je to trošku přifouklé, ale zase jak jsou to obrovské rozlohy, tak to má taky určitě veliký vliv. Trošku to zlepšili. Některé družstva stále ořou, ale poničijou tu strukturu potom, víc jich ale už neoře, ale před diskama mají často už hluboký podrýváky, který se orbě nevyrovnají, ale aspoň něco.Ale potom se už moc na počasí a stav hlíny neohlížijou a jedou. Dost smutnej je ten konec videa - že to uznávají, ale nic se neděje. Asi se to musí zhoršit ještě víc aby se něco dělo - a sme od toho krůček - podzim skoro žádnou vodu do půdy nepřinesl, to co poprchává je jen povrchu, takže jestli to zima nezachrání, tak už to bude hodně špatné.