Diskuse k článku: Policajt na stráži

Diskuse k článku Policajt na stráži

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 8.1.2019

Arachnos - Profil | Út 22.1.2019 12:59:41

Pěkný článek.
Ja nikdy policajty moc nemusel. Nikdy jsem nebyl schopný ny vycist co se na konci vlasce vlastne děje . Pouzivam je predevsim tam, kde splavek nestaci. Nicmene je to furt nahoru dolu nahoru dolu a vetsinou minu... Krome uhoru teda. Tam i kdyz dam treba metrovy pruves, tak mi to z naprosteho klidu behem 0.5 s vrazi az do prutu a ja pak jenom sedim ve tme a slysim bouchat moje srdce v krku :D.
Nevim nic o tom ze by uhori meli tryskovej pohon, ale obcas pochybuji..
Jinak pochazim z Plzne a vsichni okolo tomu rikali policajt. Kdybych rikal cihatko tak by me mlatili... :)

A k tomu brani ryb... Za mlada jsem chodil s dedou a ten kapry do denniho limitu bral domu. Ja uz s tim mam vetsi potize a ryb je mi proste lito a vetsinou se slituji. Mam pak mnohem lepsi pocit. Na druhou stranu listek stoji dost penez a ryby zase cas a kdybych obcas neprinesl zene rybu tak me pusti jenom nahazovat na zahradu. :D

Jinka vazne... Kdyz jite rizek tak taky muselo nejaky zvire umrit, tak bych to tak neresil, kdyz nejde o druhy ktere k jidlu moc nejsou ale sportovne a ekologicky je hrich je nepustit (treba parma). Vseho s rozumem...

RK - Profil | St 16.1.2019 17:56:41

Kondrakar >> takže si to teda představme. Montáž pevná, či s nějakou ,,polozarazkou,, Tady je jasné, že tukanec se nekoná. Průběžná montáž? Neumim si představit, že kupříkladu na vzdálenost 40m a hloubce dva metry uvidíš jemný drbanec, kdy ryba má nástrahu plus háček v hubě a nesekne se sama. Ale může se stát, že ji predbehnes a picneš ji to, než se rozhoupá k jízdě. Ale standard to nikdy nebude. Chceš sekat něco jemného? To musíš jinam, nebo chytat s pikrem na krátkou vzdálenost a úplně jinak.Treba tak, že nemáš žádnou zátěž, nebo třeba pár broků na přívěsu. Ostatní je ,, chytám jemně" , ale ve skutečnosti chytám po modernu😑

Kondrakar - Profil | St 16.1.2019 17:43:44

RK >> Představovat si můžeš cokoliv.

RK - Profil | St 16.1.2019 17:42:46

Kondrakar >> já myslím, že to horky je. Stačí si jen představit, co že se to pod tou vodou děje.

švadlen - Profil | Út 15.1.2019 18:31:52

Hagara >> Také se tomu říká čihátko a je lepší před špičkou nežli mezi očkama.

Kondrakar - Profil | Po 14.1.2019 21:35:08

PaF >> Ono to zas tak horký se samozásekem s nástrahou mimo háček není. Už jsem zažil jemný poťukávání na peletu či kuli pod háčkem a pokud se neseklo, nebyla ryba.

Jinak článek pěkný, taky jsem tak chytal ve svých začátcích, než jsem pár let nazad přešel na feeder.

PaF - Profil | Po 14.1.2019 18:04:36

Jsem už dědek a zatím čekám, až budou vnukovi 3 roky, abych si ho už bral k vodě... Pípáky jsem vyzkoušel, tušil jsem, že to nebude ono. Vždycky mne štvalo, když někdo pár metrů ode mne pořád vysílal Morse... A když jsem pípal sám, štvalo mne to o to víc. Takže dnes už někde pípáky leží v krabici a nejspíš do nich dávno vytekly baterky...
Chytám na feeder, když už musím sedět. Když drží záda, raději vláčím nebo chytám na plavačku, Ale policajty mám furt a občas, když mne feeder moc honí, hodím druhý prut s policajtem a pořádnou nástrahou na těžko. A je klid, a každý rok mi to pár pěkných ryb přinese.
A nástrahou mimo háček nechytám, chci dát rybě šanci, že ji minu, o samozáseky nestojím...
Hold vykopávka :-).

Nevyn - Profil | Ne 13.1.2019 11:16:14

Pekny clanek. Clovek si vzpomene na dobu, kdy zacal rybarit. Dnes uz policajta nepouzivam, mnohdy ani hlasice, chytam na hrčák, jak me naucil jeden stary rybar, a vyhovuje mi to asi nejvic. V noci na hlasic bez zvuku, jen s diodou. Ale mozna si toho policajta zase zajdu koupit.

Vladk - Profil | So 12.1.2019 18:01:10

NEUSTUPA >> Ano jsem. Nejlepší jsou od 70 nahoru. Následují to anglické kill 70.

Hagara - Profil | So 12.1.2019 12:37:29

Návěstní splávek a jeho vývoj a zdokonalení.
Odbočím od myšlenky článku zde výše uvedeného z jednoho prostého důvodu. S rozvojem rybářství na našich vodách se zmíním o populárním " policajtu" ! Tomu věnuji dnešní rozprávku. Zastavme se nejdříve u názvu tohoto nezbytného doplňku výzbroje přehradního rybáře. Nejužívanějším názvem je nehezké slůvko "policajt"! ,často je slyšet sluchu ještě hůře znějící pojmenování "mukl". Touto hroznou znetvořeninou nazývali brněnští rybáři ještě dlouho po zániku Rakouska splávek. Tu a tam se vyskytují názvy ještě zrůdnější. Proč by jsme nemohli nový přírůstek rybářovy výbavy nazývat přiléhavým českým názvem ,jimž bychom nejvhodněji vystihli jeho práci? A tu víme všichni, že ať zavěsme na vlasec předmět jakéhokoliv tvaru,který má náš zrak upozornit na jeho pohyb,vykoná povětšině,když ryba zabere,jeden nebo více poskoků,než vyjede k prutu.Proč bychom mu tedy nemohli říkat poskokový splávek,či krátce poskok,čímž se snad nejlépe přiblížíme lidové mluvě ? S odborné stránky by snad lépe seděl "návěštní splávek",ale rybář nemiluje dvojitá slova a protož přihlašuji poskoka jako náhradu za policajta,mukla, a jiná nehezká slova slýchaná na březích přehrad. Nakonec třeba upozornit,,že chytání s poskokem vyžaduje nezbytně bezvadně hladké koncové očko. Očko proryté rýhami od nahazování klade tahu vlasce,zvláště mokrého neuvěřitelně velký odpor.
(ČR- 1951..str.233):-)

NEUSTUPA - Profil | So 12.1.2019 11:05:27

Vladk >> Taky jsi masařka.

Attila - Profil | Pá 11.1.2019 11:06:45

Peťas >>jeden dobrý příklad . Nicméně dnešní děti jsou vychovávány divně . Může za to doba . Dělá to TV . Jednou dávali na ČT24 , že byl zadržen pedofil , přepnu na Německo , podobná reportáž , zrovna zatkli pedofila , přepnu na Rusko , to samé , zrovna dopadli supernebezpečného pedofila . No tak kdo tohle všechno řídí ? Potom rodiče řeknou , no já ty děti ven nepustím , všude je to samý pedofil . Tak to je o ničem . Proč už od dětství se snaží děti takoto izolovat ? Potom každý říká , to za nás , my jsme chodili tam a tam a dělali to a to . Tenkrát neblbli lidem co 5, minut blbostma . Stát se může kdykoli cokoli ,ale takto se ta společnost nezlepší , nesemkne a nemůže ani nic moc dokázat . Takže rybářský kroužky kolikrát zachraňují , co neudělala rodina a škola .

Peťas - Profil | Pá 11.1.2019 8:46:41

vydra Lucky >> Já mám jeden pěkný příklad od vody. Chodím na oblíbený revír (malý, ale dokáže příjemně překvapit), chodí sem jeden pán cca 50 let se synkem cca 7 let. Sedí tam velice často a čím bylo chladnější počasí tím častěji jsem je potkával (oblíbené místa máme cca 15 metrů od sebe) a on vždy říká "Dnes už jste tady naposledy a končíme sezónu" další setkání u vody komentuje po pozdravení "Když Vašík chtěl zase k vodě". Tohle se neomrzí :)

vydra Lucky - Profil | Pá 11.1.2019 8:24:47

Nastala doba, kdy kluka (holku) ani nenapadne navázat pár metrů vlasce na lískovej prut, přidělat špuntík, broček, navázat háček a hurá k vodě. Dnes ho neodtrhneš od PC, noťasu či tabletu. Rodiče na ně nemají čas a prcek civící do monitoru neotravuje ... Za nás tyhle věci ani nebyly, tak jsme se bavili jinak. Nevím, jestli líp, ale lítáním venku asi trochu zdravěji. Vztah k přírodě asi nevypěstuje zírání do monitoru. Kolik dětí z 10 dnes pozná lípu od kaštanu, kapra od karase, ale jak ovládat kdejakou hru na PC, na to jsou machři. Nemůže to být jinak, kde by k vlídnému zacházení s okolím přišli, když kdejakou volnou chvíli tráví hraním her, kde je nejlepší někoho kopnout do hlavy, ustřelit mu ji nebo ho zabít karate úderem ... Kam to může až dojít, těžko soudit.

ToM1977 - Profil | Čt 10.1.2019 20:15:06

Vladk >> to jsou ale věci, který naučíš i opici. Blbý je, že rodiče to podávají, že mají děsně inteligentní děti 😉

Vladk - Profil | Čt 10.1.2019 19:44:07

Jirka1976 >> To bylo tak do kafilerky.

Vladk - Profil | Čt 10.1.2019 19:43:28

Attila >> to máš tak, vidím to kolem. Dítě 3 roky, slovo mu nerozumíš, číst neumí. Ale na YouTube umí dát odběr a zvonek aby další kreslenak neutekl. Přeskočit reklamu a všecko. Dokonce i palce ovládá. Sem na to koukal jak vrána.

Jirka1976 - Profil | Čt 10.1.2019 19:28:28

Vladk >> nekde jsem cetl ze skoncil v udirne .

Jirka1976 - Profil | Čt 10.1.2019 19:27:21

cameol >> 👍

Bacha - Profil | Čt 10.1.2019 19:16:44

Flip >> Záleží na tom, co si v tom člověk najde.

Attila - Profil | Čt 10.1.2019 19:04:19

Flip >> Já ty děcka taky nechápu , co pořád doma s rodiči řeší ? Já jsem jako kluk taky chytal na pytlačku okouny a hrouzky . Žádný megaryby . Ale patřilo to do repertoáru prázdnin u dědy a babičky . A vůbec , život byl tehdá pestřejší , lidi se k sobě chovali líp a to nejsem ještě zdaleka děda , jen patřím mezi husákovi děti , ale rozdíl vidím markantní . A jinak rybařina se změnila , není to na obživu ,ale spíš zábava . No ale když byl pan Tychler mladší , tak to taky nebyla obživa , ale byla to spíš zábava . Dneska se to stává zase obživou pro důchodce , který mají mizerný důchody a tak si tím třeba i nějakou kačku přivydělají .

Flip - Profil | Čt 10.1.2019 18:49:42

Ono se totiž mění všechno-rabářské náčiní i lidé. Pamatuju se jako kluk jak nás porybní i rybáři naháněli,když jsme někde za bukem schovaní pytlačili na ,,domácí" nářadíčko ,které jsme si vyrobili.
Dělám rybářskou stráž hodně let a ani jako rybář jsem u vody žádného,,malého pytlaka " nenačapal.
Panečku já bych byl,,zlej" naoko pouštěl hromy a blesky ale uvnitř v duši by mě něco hřálo:-))

Vladk - Profil | Čt 10.1.2019 18:47:48

cameol >> Dokonale si napisal. Týden hladu a nikl team zabije buldozera kobrou a vyudi ho u vody hned.

Flip - Profil | Čt 10.1.2019 18:40:58

Bacha >> jak jsem řekl-Lépe už bylo:-))

cameol - Profil | Čt 10.1.2019 18:37:36

CHaP, libace kapru a kdejake ine zelene organizacie tu dokazu v dnesnej dobe fungovat len preto ze tu mame v europe henten mier ako by povedal major Haluska. Vsetci tyto ludia a organizacie ktore sa snazia ochranovat uz pomaly aj muchy a komare, by ako prve vymizli v pripade vojny. / ak by oni a ich deti nemali co do huby/

Bacha - Profil | Čt 10.1.2019 18:33:45

Flip >> Tehdá koule nebyly.....snad kromě v trenkách a ještě ne u všech:-D

Vladk - Profil | Čt 10.1.2019 18:23:12

Flip >> hlavně by nenavázali lopatkac. Takže by ani nenahodili

Flip - Profil | Čt 10.1.2019 18:16:41

RK >> no možná právě proto,že většina těch dnešních mistrů sportu by si za starých časů ve starých podmínkách ani neškrtla. Dost dlouho jsem vedl rybářský kroužek,tak vím kolik mi dalo práce vysvětlit dětem,že když chtějí být dobrými rybáři,tak se musí třeba naučit nejdříve chytat na splávek a nikoliv lovit rovnou kapry na koule.
Je to to samé jako kdyby jsi přeskočil ve škole sčítání a odčítání a vletěl rovnou do integrálů. Možná by to za pomoci dněšních počítačů šlo ale kdyby vypnuli proud nebo ti došly baterky,tak bys byl-no však víš kde:-)))

Vladk - Profil | Čt 10.1.2019 18:09:28

Flip >> Byl jsem svědkem jak anglicky kaprar si seděl v UK na pláži. I stojan měl. Je tresku utriskal o beton 😁😁

A docela souvisí, protože to bylo rybaření do nástupu koulí. Pak se pár lidí poblaznilo.

RK - Profil | Čt 10.1.2019 18:08:13

Flip >> Přesně.A proto nechápu, jak někoho může bavit chytat method a ještě dávat mega prachy za různý "speciální" futra, pod háček dávat nesmysly a celý to zalejvat vomáckama, jak v Alkrónu. A pak to nacpat do ML, když chytím nějaké ryby. Já to vidím pak spíš jak ostudu, diletantství 😀

Flip - Profil | Čt 10.1.2019 18:02:52

Vladk >> tak jo-taky názor :-)) Ale to je na delší debatu ale hlavně ne tady,kde to nesouvisí s tématem

Flip - Profil | Čt 10.1.2019 18:00:31

RK >> taky to tak cítím.Ne nadarmo se totiž říká,že s každým splněným snem se člověk vlastně o něco okrádá. A pokud se z rybaření stane řemeslo,kde protivník má čím dál menší šance,tak to bude za nějaký čas nuda.

Vladk - Profil | Čt 10.1.2019 17:57:54

Flip >> Na to je jednoduchá odpověď, když máš mořskou, proč se budeš cpát se sladkovodní. To samé je UK. Na jezeru libaci a na pláži masarky že se člověk děsí.

Jirka1976 - Profil | Čt 10.1.2019 17:52:17

Esox 2 >> neciti odpor kdyz to dotahuje k prutu ? Chtel jsem to takhle taky pouzit , ale mam obavu . Tak puzivam lehce zaklipovany vlasec a odklopeny navijak , pred spickou kosticka polystyrenu .

RK - Profil | Čt 10.1.2019 17:48:55

Úplně se tu ztratila Milanova myšlenka, že zdokonalením všeho jsme se ochudili o hodně.
Přesně takhle to cítím i já. Dáme něco pod háček, zkrátíme návazec a už to šupajdí.

Jirka1976 - Profil | Čt 10.1.2019 17:45:59

Flip >> presne jak pises . Je to o toleranci . Kazdy jsme original , kazdy mame radi neco jineho . A to je dobre . Predstav si ze by se vsem libily stejny zensky , auta atd .

Flip - Profil | Čt 10.1.2019 17:35:15

omlouvám se všem ,že jsem také trochu odbočil od tématu.

Esox 2 - Profil | Čt 10.1.2019 17:33:57

Čekání na candáty.

Flip - Profil | Čt 10.1.2019 17:31:16

Vladk >> nesouhlasím s tím,že v pojetí normálního rybáře by mělo rybaření být pouhým cílem nějakého zdroje potravy.
Ale souhlasím s tím že jednou týdně by nějaká šupina na stole být klidně mohla. Ale zase ne za každou cenu.
A už vůbec nesouhlasím s tím,že naše BP podmínky umožňují tuto hranici téměř bez omezení překračovat.
P.S. pokud navštívíš takové Holandsko,které je v současnosti zemí dravcům zaslíbenou No1 poznáš že tam naopak nepotkáš nikoho,kdo by candáta,štiku nebo okouny napytloval.
Dále si zkus odpovědět na otázku jak by naše vody vypadaly,kdyby každý bral podle zákona?