Diskuse k článku: Jeden rok v Třeboni - prosinec

Autor diskuse: Ing. Petr Svatek - , 4.1.2018

nofish - Profil | So 6.1.2018 9:33:24

Fishky >> Začnu do toho kecat taky :-) Kupovaný kapr, ze sádek, pokud je to na vánoce, má prostě vyčištěná střeva, ovšem to neovlivní fakt, čím byl krmen a kde byl chován. Krmí se reálně kde čím, Hlavně obilovinami, různými odpady z nich. Reálně nejvíce asi pšenice, ale jak je známo, každý chce co nejnižší náklady :-) Nejtučnější ryby, co jsem viděl, byly asi po větším přikrmování starým pečivem. A to jsme ještě pořád nezohlednili nějaké linie, prostředí kde ryba žila - i to může mít vliv na konzistenci a třeba zápach z masa.
Extenzivně, bez krmení, by kapr šel udělat, ne že ne, ale kilo by stálo x-násobně více. A nebylo by to jen pár násobků. kdybys chtěl byio, tak asi i bez hnojení, medikamentů atd, bylo by to asi zajímavé, pokud by šlo o cenu.

fotojakes - Profil | Pá 5.1.2018 0:12:39

Fishky >> Autor ti asi neodpoví, neb není registrován:-)

Zkus přiblížit ty ryby, byly stejně velké (těžké)? Kde byla ulovena ta chycená? Možností je několik

Tržní ryba se krmí 1-3x týdně, až na výjimky pšenicí. Extenzivní chov se prakticky nepoužívá, ale mohu ti říci, že ryby z něj jsou úplně někde jinde kvalitou masa, bohužel to nelze praktikovat z ekonomických důvodů. Já s ke kaprovi z "eko" chovu dostal tak, že jsem jich pár přidal do pstruhového rybníka k tomu, aby nedošlo k prorůstání řasou, která ztěžuje výlov menších ryb.

Kdyby se intenzivní chov kapra tak jak je praktikován přirovnal k chovu jiných zvířat (skot, prasata, drůbež), je to jednoznačně biochov :-)

Fishky - Profil | Čt 4.1.2018 13:38:21

měl bych dvě otázky...

na Vánoce jsme měli dva kapry, jednoho kupovaného a druhého chyceného těsně před Vánoci. Ten chycený měl podstatně méně tuku, jak je to vlastně možné, když se traduje, že kupovaný kapr je vyhladověný ze sádek?

A druhý dotaz - jak často se kapr přikrmuje a čím, resp. která rybářství (zda taková jsou) chovají i kapra zcela bez přikrmování, prostě "eko" chov? díky za info