Zákaz lovu lína obecného na revíru Petri

Autor diskuse: fotojakes - Profil , 21.9.2017

karvo - Profil | Po 18.2.2019 15:33:55

nofish >> sry, já mám smajlíky rád. ty ses nikdy nepoblil? natož vodní pták, jestli se mu v jícnu mele hejno potěru. vyblije se nad tůní a letí dál.

Rožnovák - Profil | Ne 17.2.2019 23:31:37

nofish >> U revíru s omezenou docházkou můžou přespolní dvakrát týdně, ale každopádně jde o snížení rybářského tlaku ať už se střílí do vlastních řad či nikoliv. Bylo by lepší aby to to platilo pro všechny když už se chrání obsádka, rybě je celkem jedno jestli ji zblajzne cizinec či našinec :_), nemůžu se zbavit dojmu že se to někdy používá i jako páka jak si fixovat či přilákat členstvo do Mo. Na revíru místního význámu platí pouze povolenky vydáváné místní MO, někde jen pro členy, někde prodávají hostovačky.

nofish - Profil | Ne 17.2.2019 19:27:24

Rožnovák >> revír s omezenou docházkou je spíš revír místního významu, takže tzv mrknatův soukromák MO, Ne? Ty tam můžeš třikrát týdně, místní, denně. Prostě mají málo vody, nechtějí jezdit daleko a mají strach aby jim po vysazení ty kapříky neodtahali cizáci (přitom letí na cizí vody okamžitě jak zjistí, že se tam něco vysadilo). Věc, která by se měla okamžitě zrušit.

Rožnovák - Profil | Ne 17.2.2019 19:16:02

jeden3 >> Asi ze stejného důvodu jako se na některých revírech zavadi režim revíru z omezenou docházkou tedy velký rybářský tlak u menších stojáků. Koukni kolik druhů ryb je z důvodů tření např na MP hájené od 16, března do 15. června a zdaleka tam nejsou všechny co se v tomto období třou jako je cejn a lín, který jde právě nejlíp na jaře. to je ten druhý. Co se týká omezení lovu v zimě, platí obecný zákaz lovu na zimovištích ryb opravdu ho všichni dodržují respektive jsou schopni rozlišit a spojit si v hlavě že toto je zimoviště? Mo jež na řekách označí úsek jako zimoviště cedulí se zákazem rybolovu není mnoho. Pokud se to vnímá nebyl by asi problém, ono se to ale zas tak nevnímá a předpisy nejsou dokonalé.
Podobné je to na P na jaře se šlape po lipanech na podzim zas po trdlištích potočáka pokud se brodí kde nemá. Na Slovensku vyřešili rozdělili P na pstruhové a lipanové vody z jinou povolenou dobou lovu.

nofish - Profil | Ne 17.2.2019 18:49:04

karvo >> bez těch smajlíků, když to tu zaznělo, chtěl bych vidět nějaká čísla, kolik tak průměrná kachna za rok přenosí línků z rybníka do revíru. Ještě bych skousnul teorie o přenosu jiker kdy to kachna trefí přesně v očních bodech, venku je 10st a absolutní vlhkost, ale tohle?

karvo - Profil | Ne 17.2.2019 18:19:05

nofish >> Jooo, ptáky neuhlídáš. Na jednom rybníku nasají potěr, na druhém ho zas vyblijou, že je šimrá ve voleti :-) ptáky neuhlídáš :-)))))

jeden3 - Profil | Ne 17.2.2019 12:51:13

Rožnovák >> proc by jsi omezoval dochazku??? kdyz uz tak pocty ulovku za sezonu
ale dochazku?? omezis ji v zime?? na co?? ja byl letos na rybach tusim 5x.....nejvic jsem potkal tri rybare a to jeste jen diky tomu,ze je to hodne proflakle misto
jinak kdyz jedu jinam ,jsem tam sam nebo s partakem ale prakticky nikde nikdo
v zime masari moc u vody nejsou,nevyplati se jim mrznout u vody s nejistym vysledkem
zakazal by jsi to jen par fanatikum,kterym jde vice o to byt u vody,nez stoprocentne neco chytnout

Rožnovák - Profil | Ne 17.2.2019 11:50:31

jeden3 >> Tak to přece není, za prvé jsem pro zpřísnění limitů kombinace dení měsíční a roční, vůbec bych zarazil možnost kupovat další povolenku na sezonu i když mysím že takové kvanta rybářů tuto výsadu nevyužívá, zahájení nebo omezení rybolovu na MP by asi neprošlo to by členská základna svazové funkcioníře sežrala, ale taky by to bylo na pár měsíců na zvážení.V případě našeho revíru a našich podmínek je prostě míra 25 naprosto dostačující, v případě uživného revíru někde v nížině kde se lín přirozeně masově vytírá, roste rychleji a lín může jít do prvního tření okolo této velikosti by už nemusel být a proto by se mohla zvýšit 30 :-). Pokusím se to vysvětlit ještě na Lipanovi V rámci svazových BPVRP byla zvýšena míra na 40 cm. Náš ÚS si ponechal míru 30 a mám dojem že nejsme jediní. Konkrétně na na šem revíru jde lipan do prvního tření o velikosti okolo 27 cm, lipan je rybou velice krátkověkou, první tření dost ryb nepřežije, kolik si myslíš že se u nás té 40 dožije. Lipan se přirozeně vytírá a ještě se přisazuje v Li1. Proto je plošné zvyšování míry opravdu problematické, nehledejto v tom nic jiného.
Myslím že Hraji to celkem výstižně s tou mírou zhodnotil, jestli si to četl.

jeden3 - Profil | Ne 17.2.2019 0:41:55

Rožnovák >> jenze jak to podavas ty-vyzniva to jako : je nejlepsi nedelat vubec nic...to je sice take reseni,ale nic to take neresi :-)))))
tim nechci samozrejme rict,ze to co navrhuji ja,je to nejlepsi reseni
a tak mi z toho vychazi,ze co rybar,to jiny nazor :-)

Rožnovák - Profil | Ne 17.2.2019 0:11:37

jeden3 >> Jsem též jen řadový rybář. Je to o podmínkách s plošným a zvedáním míry se musí opodstaněně, proto ty zákoné jsou asi tam kde jsou. Konkrétně na našem revíru, má lín pár mělčích prohřátějších enkláv přes léto s orobincem či rákosem, kde se může ohřát. V ZP sice je ale opravdu jako doplňokvá ryba, tam se žádný populační boom konat nebude.Ryby tam obecně zvlᚡť ty teplomilné rostou pomalu. Sadí se jako tržní ryba tudíž se čeká že se bude objevovat v úlovkáči, vysazování probíhá pozdě na podzim , takže žádná nárazová masařina se nekon, navíc to tam potom za měsíc zamrzne a ryby mají až do jara klid. U nás se na mnohých revírech zvedla míra PO na 30 i když jsou generačky menší a někde je populace dost zdecimovaná. Výsledkem tedy je že aby se vytvořil dojem že na revírech skutečně žijí ve větším PO přes 30 kupuje se tržní ryba ve velkém místo toho aby se podpořil generace vlastního materiálu. Míra vypadá jako všelék, ale v mnoha ohledech je to podle mého dvojsečné.

jeden3 - Profil | So 16.2.2019 22:22:30

Rožnovák >> pockej,ja nerikal,ze sew nesmi nikdy brat
me se nelibi spise ta stranka veci,ze se do svazovky nasype ryba a ten samej den je to na brehu jako na zavodech-a zblbla ryba bohuzel bere,navic zvedne i ty puvodni
kdyz se nasadi ryba tesne pod mitou,nez tech par centacku doroste,aklimatuzuje se
a aby se nemusela nasazovat upln apsudata,treba by stacilo dat napr lina na 30
to je nazor radoveho rybare,nejsem chovatel ryb ani hospodar MO

Rožnovák - Profil | So 16.2.2019 22:09:18

jeden3 >> někdo preferuje menší ryby na talíři někdo větší pokud jsou mírové je to čistě jeho volba. Jde jen o to spodní míru citlivě nastavit. Lín 25-30 je gastronomicky zcela v pořádku, osobně rybami nezaháním hlad jsou mi spíš občasným zákuskem a pokud se někde pravidelně sadí lín zhruba o velikosti okolo 25 cm, lze očekávat že bude občas přivlastňován. Rozdíl v růstu od plůdku dle lokalit může být opravdu markantní, někde můžou mít 4 letí líni sotva 15cm, jinde zas 25, možná že všichni nechcou tlačit do hlavy kapra, ale chcou aspoň prakrát do roku vzít do pusy toho lína či jiné ryby, což by se mělo projevit na přístupu k nim. Po té by nebylo potřeba toliko kapra a duháka .

u x a - Profil | So 16.2.2019 20:49:54

nofish >> radši budu chytat kilové plotice,tříkilové cejny a líny...

u x a - Profil | So 16.2.2019 20:20:38

nofish >> pro mě za mě se kapr nemusí od ted 100let vysazovat do svazovek..

nofish - Profil | So 16.2.2019 20:01:28

u x a >> jen pro informaci, nejde jen o lína. Jde o veškerou vedlejší rybu, která je vyprodukována u nás, na slovensku, v polsku. Prostě je o ni na západě zájem. Velký zájem. U nás se produkuje kapr, zbytek je jen "na víc". A to "na víc" potřebuješ, abys prodal toho kapra. A vůbec nejde jen o ryby na uzení a jiné zpracování k jídlu. Jde i o ryby do volných vod na západě. Plotice, má vyšší cenu jak ten kapr.
Je tu jeden zásadní problém. Vysvětlím to jednoduše. Svazové ceny násad. Jsou mimo realitu, pokud si pamatuji dobře. A vůbec vlastně systém chovu. MO, která produkuje ryby, je na tom hůře než ta, co nic nedělá a jen kasíruje za brigády. Pokud chceme mít ve vodě daleko víc línů, není to problém, jen budou nespokojení ti co masí kapry. Nepůjde to totiž díky přirozenému výtěru a nějakému "nablití kachnami do revíru". Je to jednoduché, kde je hromada kapra, nebude se dařit línovi. Nebudeme do toho raději tahat sumce. A co teď? Mám revír. Je tam nějaký plán v kaprovi. Nedám ho tam, ušvindluji to v papírech a raději dám víc lína? Ekonomicky na tom prodělám, ale budiž. Jenže tohle nikdo nechce, všichni budou brečet, že není kapr, že příští rok nekoupí povolenku... Je to celé moc zamotané.
Lín v revíru je zajímavý i v 25cm... jako malý pamatuji vodu, kam se sypali ve velkém. Brali jak blbí, lidi je mlátili po hlavě, jakmile měli míru. Ale dávali se tam rok co rok, ne míroví, ale to i kapři. Ne jako dnes, že se (plácnu) dá 85% financí do mírového kapra, aby se panstvo co platí nakrmilo a zaplatili zase....
Největší problém lína, je kapr. Jak finančně, tak jako konkurent. Kdo někdy choval lína, zkoušel přirozený výtěr, který by při dostatku velkých ryb mohl v revíru fungovat, ví, že kapr nedopustí, aby tam ten lín byl ve větším množství.
Veškeré hájení atd je fajn, ale nevidím v hájení záchranu. My měli hájené lipany. Myslíš, že o ně teď zakopáváš, když vlezeš do vody? ... Na jedné vodě byli dva roky hájení dravci, no zázrak se nestal, když je to relativně hladová voda a droboť potlačí kapr, ti dravci tam prostě nebudou, neporostou, nebudou se množit, když na to nemají podmínky.
Jinak s tím černým pstruhem souhlasím, tak se vyjadřovala většina "zákazníků". Lín je hodně dobrý obchodní artikl. Hlavně potřebný, abys prodal kapra.

u x a - Profil | So 16.2.2019 19:30:05

karvo >> je to přesně tak jak píšeš, říká se mu také černý struh ...

Ladas78 - Profil | So 16.2.2019 14:50:41

S takovým přístupem jsou pak lidi vyvalený že to ani neťukne no bodejť by ne když co jde tak sežerou a ve vodě zůstávají jen bilé ryby a ty pod míru.

nofish - Profil | So 16.2.2019 11:45:23

karvo >> mas seznam reviru, kam blijou ty kachny a volavky liny a kolik toho blijou?
U nas jsme zaostali a vysazujeme ho z chovanych ryb. Za pouziti prirozeneho vyteru.
Pohlavne dospely lin muze mit i 20cm a vubec se nebojim dat je vytrit. Mozna lepsi jak ryby kilo a pul.

karvo - Profil | So 16.2.2019 11:37:39

nofish >> ty to meleš všechno dohromady bez hlavy a paty. z delky ryby lze usuzovat na stari ryby a je to ukazatel, zda uz je pohlavne dospela a vytira se. jinak spousty linu vyblily do reviru kachy a volavky.

nofish - Profil | So 16.2.2019 11:31:04

karvo >> a kde se ten z reviru v tom reviru vzal?
Mira, nema s mnozstvim lina v reviru moc spolecneho. Stejne tak to, ze se lin v reviru vytre, neznamena, ze se ho budd lovit vice.
Jinak nerozhoduji centimetry, ale stari ryby.

karvo - Profil | So 16.2.2019 11:23:35

nofish >> ten lin z reviru ma ještě moznosti k rozmnozeni, zato ten z rybnika je urceny prvotne k jidlu.

nofish - Profil | So 16.2.2019 11:09:29

karvo >> proc neni jedly lin 25 z reviru lin 25 z rybnika, kde byl vyprodukovan pri chovu kapra, jedly je?

karvo - Profil | So 16.2.2019 10:59:49

nofish >> tak jo, bláznům se nemá odporovat. sice to není jedlé stejně, ale ty už tomu konečně trochu rozumíš, tak pokračuj v bádání dál, sám, na dobrodružné stezce línů.

nofish - Profil | So 16.2.2019 10:45:37

karvo >> kde jsem psal, ze lin 25cm neni jedly? Ono je na export uplne jedno, jak je velky, prodejny a velice dobre, je jakykoli lin.
Ale pises blbosti, pokud tvrdis, ze lin z reviru a z chovu je jina ryba. O tom, jak se do reviru dostal, spekulovat ani nebudeme... 25 z chovu, nebo reviru, jedle je to stejne.

karvo - Profil | So 16.2.2019 10:35:00

nofish >> nezlobím se, protože nechápeš. z gastronomického hlediska je nejvíce oceňovaný lín okolo 25 cm. tomu rozumíš? pokud ano, můžeme pokračovat dále. pokud ne, tak prostě nechápeš, ale za to já nemůžu.