V řece Dřevnici ve Zlíně uhynuly ryby

Autor diskuse: ToM1977 - Profil , 11.7.2017

Nils Master - Profil | So 22.7.2017 10:40:09

My tu na Lužnicí máme dokonce 4 kanály na 100 metrech co ústí do reky a při velkém lijáku výtečnou do reky (zákalí ji do šediva), ale nikdy sem žádný úhyn ryb nezaznamenal.... Naopak to v rybách probouzí extrémní žravost.... A ryby neskutečně berou zejména na zizalku... Kapří, cejni, sumci, úhoři, atd....brutálné....

Dokonce jsem jednou v tom proudu co tekl z toho kanálu viděl kapry se úplně rochnit, vystrkovali hřbety a dokonce skákali nad vodu.... A velcí tlousti si najedou na mělčinu přímo do toho kalu a cpou se vším co tam plave...

lipan - Profil | So 22.7.2017 10:26:24

Něco jiného je zjistit kdo to znečišťují v obci, kde do řeky nebo její blízkosti ústí přepady že septiků jjednotlivých domů, kde je u vody jeden průmyslový objekt nebo konkrétní skládka. Když to ale vyteče z dešťové kanalizace, která odvodňuje plochu dvou městských částí.
Samozřejmě jsou instituce, které by teoreticky mohly i v době sucha chodit po areálech a brát průběžně vzorky ze záchytných jímek pod vpustěmi a kontrolovat uložení potenciálních znečišťujících látek. Ale to bohužel MRS nijak neovlivní. To je problém systému, kdy se třeba o spalování srač...ek v soukromých kolech mele mnoho let, ale likvidační pokutu, která by ostatní dostatečně odradila, nikdo nedostal.
Ale to by musel někdo kontrolnímu orgánu nahlásit a to se přece nenosí neb je to bonzáctví. To je lepší kafrat na MRKu že nikdo nic nedělá.

soudce13 - Profil | Pá 21.7.2017 13:02:31

hraji - Profil | Pá 21.7.2017 9:55:30

potočák 62 >> tady máš identický případ z jiného místa Moravy. http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/sucho-horko​-a-nato-pruplach-kanalu-pro-ryby-smrtici-kombinace-​20170717.html
důležitý je závěr inspekce, nezjistila pachatele, neexistuje. A o tom to bohužel je.

hraji - Profil | Pá 21.7.2017 9:29:46

potočák 62 >> dobrá rada. A k čemu je to dobré? Včera byla odpoledne krátká přeháňka, dost intenzivní, aby spláchla ulice. Při následné kontrole na řece jsme s kolegou zjistili celou řadu kanalizačních vpustí, ze kterých vesele tekla voda do řeky. Někde relativně čistá, někde zakalená.
Ona je jiná situace na horském potoku nebo říčce a jiná na řece protékající městem s půl milionem lidí a tisícovkami firem.

kakr - Profil | Pá 21.7.2017 9:17:33

potočák 62 >>
Víme přesně z kterého kanálu sajrajt do řeky teče a je nám to platné jak mrtvému zimník.

potočák 62 - Profil | Pá 21.7.2017 9:15:47

hraji >> Máš pravdu v tom,že něco řešit v praxi je mnohem složitější.Podle mých zkušeností dovede pěknou paseku po delším suchu způsobit i krátký deštík, který spláchne povrch silnic do vody.Jinak místo,kde se škodlivé látky dostávají do toků jde i po delší době spolehlivě zjistit ne podle ryb ale podle uhynulých vodních organizmů.Prostě obracet kameny a koukat, kde je ještě živo a kde už to je mrtvé.Petrův Zdar

hraji - Profil | Pá 21.7.2017 8:55:35

sidla >> tak si to probereme na posledním případu takové otravy na našem revíru. V noci ze čtvrtka na pátek přišel přívalový déšť, pořádně spláchl vyhřáté ulice a protože té vody bylo opravdu hodně, přetekla přepadem i do řeky. Nikdo neví jak dlouho tam tekla, nikdo přesně neví a nezjistí, kterým přepadem tekla. V pátek odpoledne mi byla havárie nahlášena. Protože se objevily první mrtvé ryby na hladině. V té době byla ta "špinavá voda" asi tak 10 až 16 hodin pryč, řekou tekla již normální běžná nekontaminovaná voda. Jaké vzorky, kde a proč by měla RS odebrat? Jako nabírat z řeky vodu deset hodin po havárii je celkem k ničemu. A i kdybychom ty vzorky měli, kdo a jak zjistí, která část odpadních vod z kanálů ty ryby zabila, když do těch kanálů tečou odpady z desítek firem, z velkých ploch ulic a stovek či tisíců bytů?
Věř, že bychom velmi rádi zabránili každoroční devastaci revíru, ale za současné situace není způsob jak zjistit viníka. Vodovody a kanalizace jsou totiž z obliga.
Já rozumím tomu, že od klávesnice se jeví zjištění původce havárie na revíru jako velmi snadné, až triviální, ale v praxi je to mnohem složitější. Už jen fakt, že k úhynu dojde v části revíru, která není rybáři příliš navštěvována, ztěžuje zaznamenání havárie a její nahlášení. V okamžiku, kdy se ryby rozkládají a plavou pryč je pozdě.

kakr - Profil | Pá 21.7.2017 8:40:44

Vítek >>
Chytrej, do dešťáku je zaústěno x přípojek.
Stačí aby někde někdo vyléval zbytky odmašťovadel do dešťové kanalizace. Je to časovaná bomba, ale stačí nějaká pěkná bouřka kdy už kanalizace vodu nestačí brát, otevřou se žabí klapky a voda i s uloženým sajrajtem jde do řeky. Způsobí toxickou vlnu, která zabije spolehlivě vše co je v dosahu. Jak vlna pokračuje, naředí se a za nějaký kilák už není nebezpečná. To se u nás pravidelně opakuje už několik let. Víme z kterého kanálu sajrajt jde, víme jaký, ale zjistit původce nedokáže žádná inspekce ani hygienik. Většinou se tak stane v noci, ráno najdeme jen uhynulé ryby. Ta moudra co píši nejsou z mé hlavy, měli jsme mezi námi ve výboru kolegu, který u vodovodů a kanalizací pracoval celý život a brněnskou kanalizaci znal jako málokdo. Bohužel už není mezi námi.

sidla - Profil | Čt 20.7.2017 20:53:00

kakr >> ano? A k čemu se školí rs aby věděli jak odebírat vzorky vody při větším úhynu apod....to jen aby jim pak rekli že to mají dělat hasiči?....k čemu jsou pozice výboru na kvalitu.vod? nemůžu si pomoct, ale z tvých odpovědí v diskuzích nemám dobrý dojem.

Vítek - Profil | Čt 20.7.2017 20:44:16

kakr >> Nesmysl, pošlete tam hygienika, hotovo.

kakr - Profil | Čt 20.7.2017 18:50:05

sidla >>
Vzorky vody odebírají hasiči a inspekce životního prostředí. Nesmíš věřit každému blábolu v novinách.
Máme každoročně po bouřkách podobný problém, víme s kterého kanálu sajrajt teče, víme co otravu způsobuje, ale viníka zjistit nelze. Bylo by to na dlouhé povídání....

sidla - Profil | Čt 20.7.2017 18:29:47

kakr >> jak chceš řešit něco, když neznáš ani důvod.
Vytrženo z článku ..... ,,rybáři nenechají vypracovat vzorky, aby zjistili, kdo je viníkem. Případ tak nebude šetřit ani zlínská policie."

kakr - Profil | Čt 20.7.2017 10:31:16

sidla >>
Zkus poradit, jak PS má řešit otravu...

sidla - Profil | Út 18.7.2017 20:09:43

Proč to mo Zlín neřeší? Důvod....

cheff - Profil | Po 17.7.2017 22:03:52

LucPav >> jj.. již jsem to taky několikrát viděl..

LucPav - Profil | Út 11.7.2017 22:51:54

Poslední roky je to už skoro normální stav....poslední dva roky se toto stalo :-(