Jak život sladkovodních ryb ovlivňuje ženská antikoncepce a kravská stáda

Honza7 - Profil | Pá 5.5.2017 15:36:02

Jde o velmi zajímavý článek. Je nutno se i podívat na to kdy byl zveřejněn a to už bylo 3/2011. S odstupem času je vidět, které podstatné věci se nezměnily a které nemají už tak vysokou váhu, jak se tomu kladlo v minulosti.
Hned v samotném úvodu se klade tato otázka : " České řeky a říčky v minulosti oplývaly množstvím ryb. Jak to s kdysi běžnými obyvateli našich toků vypadá v současnosti a co lze očekávat v blízké budoucnosti?"
Tato rádoby jednoduchá otázka má v sobě tolik neznámých, že rozklíčovat ji nebude vůbec jednoduché a každý z Vás ji dokáže ještě víc doplnit spoustou argumentů. Rozhodně větší vliv na život našich ryb, než ženská antikoncepce je samotné chování rybářského svazu. Je to vidět především na pstruhových vodách. Jde většinou o toky ve výše položených místech, kde je minimální zatížení lidskou činností a původní populace ryb pstruha potočního a lipana se pohybuje v několika procentech, než tomu bylo v minulosti. Samozřejmě musí se do toho započíst zvýšená činnost rybožravých predátorů, ale ani jejich nárůst neodpovídá současnému stavu zmiňovaných lososovitých ryb. Je to vidět na zarybňovacích plánech i na jejich plnění, nevhodné skladbě z hlediska stáří vypouštěných ryb, k tomu když připočteme, že se uvedená ryba pouze živila granulemi, tak její přežití v přírodě je minimální. Tragédií je že nefunguje samokontrola na ÚS, místo toho nastupuje stupidní řešení s lovnou mírou lipana 40 cm. Na mnoha místech v naší zemi lipan 40 cm nedoroste díky úživnosti daného revíru a především díky jeho krátkověkosti. Toto má za důsledek, že rybářů na P revírech ubývá.
V případě chovu hospodářských zvířat to nevidím až tak problematické jak uvádí autor článku. Když se podíváme jak tomu je u skotu, který se chová v ČR, tak v současnosti je výrazně menší počet, než tomu bylo v minulosti. Pokud je skot chován na pastvě, tak moč těchto zvířat se dostane zvětší částí do půdy, kde dojde k její rozložení. Výrazně větší problém je v případě moči, která odchází do kanalizační sítě,ta tak dojde velmi rychle k čističkám odpadních vod, kde se moc dlouho nezdrží a tak nemůže dojít k úplnému rozkladu všech složek.

Knapík - Profil | Pá 5.5.2017 13:33:35

Obzvláště zajímavý je ten sumeček, který by mohl dorůst i ty dva metry, to by bylo fakt peklo, ale třeba by to podpořilo rybářskou turistiku směrem do ČR.