Diskuse k článku: Biologie ryb - trávicí soustava 1.část

Autor diskuse: Tomáš Lotocki - , 10.2.2017

JakubŽ - Profil | So 11.2.2017 17:06:11

R.P. >> A taky mi tam chybi hacky a carky. Centrarchidae je s velkym pismenem.
Tolerance preklepu byva vyssi pro psani komentaru nez pro psani textu,ktery prochazi korekrurami. I pres formalni nedostatky komentare verim, ze jeho poselstvi bylo srozumitelne.

R.P. - Profil | So 11.2.2017 16:21:24

JakubŽ >> medianní se používá ve smyslu ležící ve střední rovině např. těla, přední je proximální ne proximátní, hlaváčovití jsou Gobiidae

JakubŽ - Profil | So 11.2.2017 15:23:41

Clanek se mi libi a souhrne vzato je z meho pohledu zdarily. Nicmene pokud je nejake tema zpracovavano na dva clanky,tak by si to zaslouzilo byt o neco duslednejsi. Prijde mi to nevyvazene ve vysvetlovani. Treba se v clanku dozvidame ze strevo ryb je "jednodussi nez strevo vyssich obratlovcu. Nedeli se na tenke a tluste strevo." Ale deli se na "proximalni, stredni, distalni a nekdy dokonce i preanalni" To mi jako jednodussi moc neprijde. Pochopitelne jde jen o formulacni faul, jelikoz ten rozdil ve slozitosti strev bude morfologicky. To ze je v "pojmologii" michana latina/rectina s cestinou jen podtrhuje nesourodost textu. Stredni cast streva = medianni nebo proximatni=predni, distalni = zadni nebo koncove. Proste si myslim, ze by se to melo sjednotit.
Co se tyka zminky o pozerakovych zubech, tak je vyuzito generalizace, ze pozerakove zuby drti potravu o patrovou plotenku. Ale treba piskor patrovou plotenku nema,ale pozerakove zuby ano. Navic pozerakove zuby z u nas se vyskytujich ryb maji i zastupci, kteri behem urcite faze zivota mohou byt durofagni jako celedi gobidae (napr. hlavac cernousty) a centrarchidae (napr. slunecnice pestra). S uvadenim delky streva vuci telu to je dost osemetne, jelikoz se s rustem ryby nepomerne prodluzuje strevo. Treba kapr 20 cm bude mit relarivne k telu kratsi strevo nez kapr 60 cm.
Navic co se tyka zajimavosti,tak zkuste do dalsiho clanku rozebrat i travici s. u jeseteru, to je teprve pecka a jedna zajimavost vedle druhe.

Valuček - Profil | So 11.2.2017 10:04:37

lot16 >> jasný, ale to latinsky sem si musel vyhledat :-)

lot16 - Profil | So 11.2.2017 9:33:49

Valuček >> Ano, jde opravdu o podoustev! Přehlédl jsem se a poslal omylem špatnou fotku. Už jsem poprosil redakci, aby popisek opravila. Jak se říká: mea culpa!

Valuček - Profil | So 11.2.2017 9:16:16

To není cejn, ale podoustev :-(