Diskuse k článku: Jednoduše a po svém

Diskuse k článku Jednoduše a po svém

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 8.1.2017

vanour - Profil | St 27.12.2017 9:19:16

Výbornej článek od M.T. Souhlasím s ním ve všech směrech. Taky už jsem veterán, chytám or r. 1969 nepřetržitě. Dnešní doba je pro mě dost nepochopitelná, protože našim vnoučatům toho asi moc nepředáme, maximálně nějaké zkušenosti, jestli je od nás budou chtít slyšet. S rybami a hlavně dravými je to čím dál tím horší, co se týče štik a hlavně candátů, o tom nelze polemizovat. Každý rok se neskutečně těším na zahájení dravců, ale když vidím, co se u vody děje již někdy od dubna, tak mě to cím dál víc mrzí. Ale to asi nejsem sám, komu vadí pytláctví . Taky jsem zkoušel všechno možné za ty léta, něco fungovalo, něco ne, tak jsem se prokousal až do dneška. Houska a burizony budou fungovat, pokud budou ve vodě plavat raby, to si myslím já. O boilies se nebudu rozšiřovat, myslím si, že jak říkaji "koulaři" - osobák se nechá chytit i na kukuřici s červíkem. Chytil jsem takto předloni na plavačku kapra 11,9 kg. Chytat po svém je asi to nejlepší, co člověk může udělat, potom nemůže nadávat na montáže nebo špatné krmení, ale jen na sebe. Je úžasné být na chvíli u vody v přírodě a ne si jet vylepšit svůj osobák!?

Stando26 - Profil | Čt 19.1.2017 22:31:45

Super článok od Milana T. ako vždy.Ja chytám jednoducho a zatial mi to velmi dobre funguje.Ako návnadu najčastejšie používam kukuricu,ktorú napichujem priamo na háčik.Motáž mám uplne jednoduchu,20cm návazec gumená zarážka a 40-60gr zátaž priebežná.A nechytám len kapre a amure ale aj plskáče,mreny, karase,jeseny atd.Nepoužívam židne pípaky,chytam na špičky prutov a vidím tam sebemenší záber.

Button - Profil | Ne 15.1.2017 13:36:47

RK >> Vlastně poprvé jsem to viděl ( dva pruty)u Martina a vůbec se mi to nelíbilo připadalo mi ze tím celý ten feeder degraduje a dělá z toho humpolackost. Jít a pořídit si dva stejné pruty . Dneska se ná to dívám taky jinak a nahodit dva je normální věc.

Button - Profil | Ne 15.1.2017 13:26:54

RK >> Přesně jak pises , feeder se za těch 10 let změnil pomalu od základu např. Chytání s dvěma pruty to snad ani nebylo vidět a ja tuhle myšlenku taky odsuzoval , dneska když vytáhnu jen jeden tak jsem divnej. Samozřejmě záleží a záleželo na okolnostech jenže dřív málokdo strazil miniboilie nebo pelety ,method ani neexistoval.

RK - Profil | Ne 15.1.2017 8:19:55

Button >> já myslím, že to tak v převážné většině případů dělá skoro každý.Ale aby to lépe znělo,tak se používá zaklinadlo-pohral jsem si s montážemi.
Můžeme si pro radost udělat poloprubezku ve smyčce,nebo průběžný páter,ale je otázka,, na kolik to má smysl.
Pamatuji,jak tady kdysi dávno radili feedermajstři ,jak chytat na které vodě a jaké ryby a na jakém dně😀. To byl z toho člověk jelen.Co názor a rada,to něco jiného. No a dneska se dá paradoxně říct,že to byly rady dobré.Protoze ono je to v podstatě fuk.Musime si zachovat selský rozum a nechodit do nesmyslů a extrémů.Třeba nepůjdeme na cejny s pulbalatonem seštelovanym tak,aby houstička byla pul metru nade dnem.
Vem si, jakým vývojem si rady za těch cca 10 let prošly.Zalezelo na špičce,základ, potom na montážích, dobré bylo mít terč atd.No a dneska záleží jakou máš peletu a šokovku😀
Opravdu ale záleží,abychom chytali tam,kde ryby jsou,aby ten den byly při chuti.Pomuze krmit přesně,chytat přesně.A to je v podstatě vše.A dá se říct, že ani tohle mnoho rybářů,co z toho nedělá vědu nedodržuje, a v průměru kvalitně zachytá.

Button - Profil | Ne 15.1.2017 0:14:14

Jarda Š. >> Ja nad tim ani nepřemýšlím , nad nejakymi montazemi ja si vždycky vystacil s průběžkou a pokud to nešlo změnil jsem max. délku navazce. Pak si pamatuju jednu větu která me taky parkrat zachránila rybářský život a to "pokud nemáte záběr změňte místo a začněte znovu" právě od autora článku a montáž jsem nechal stejnou jako před tím a fungovali jsme.

Button - Profil | So 14.1.2017 23:52:19

Hezky napsané , sice mám za sebou "jen" 11 let chytání takže nějak zkušený nejsem a jsem rád ze " o tom rybáři " o kterém ten článek je ja nejsem. Mě neovlivnil internet, atd. jako mnoho jiných. Me ovlivnil právě Milan T. ve svých článcích v Rybářství. Do dnes je mám schované a někdy je otevřu čtu a prohlížím si fotky. Pak si pamatuju jak me zkušení polozenari chytající Cejny , polotice s 3 lb kaprakem napominaly v tom smyslu ze chytám půl roku a už se cpu do feedru že mi tu 16 navazec každej cejn utrhne u nás na Labi v Usti ze bych měl zůstat u svých 200 gr. Colmic varadero protože to bylo trend. No dneska se nad tím vším jen usmivam a právě díky MT který me na začátku usměrnil, jsem rad ze jsem si k němu cestu díky jeho psaní a videji našel sám protože to bylo přesně to co jsem chtěl a takových je nás spoustu. Proto ten článek chápu protože me také usmernovali ale já si šel sám jiným směrem a prostě si našel svojí lásku (feeder) , chytal a užíval si to jako do dnes.

RK - Profil | Pá 13.1.2017 9:02:46

marmyš >> krutě na začátku-:)

woodpecker - Profil | Čt 12.1.2017 21:23:25

Stary prut, stary navijacek a jde se k vode. Jednoducha montaz, nic nevymyslet. Nejvetsi radost, kdyz se se starym vercajkem tahaji ryby.
Krasny clanek, za 1*.

marmyš - Profil | Čt 12.1.2017 19:52:22

RK >> Jsi na dobré cestě,ale na začátku:-)

MERCOSUR - Profil | Čt 12.1.2017 19:48:15

Už hodně dlouho jsem na žádný článek nereagoval, ale teď "musím".
Milane, mluvíš mi z duše, líp bych to nedokázal napsat. Ale nepiš takové články moc často, jinak tě podnikatelé v tomto oboru "sežerou".
Petrův zdar.

RK - Profil | Čt 12.1.2017 0:32:36

Jarda Š. >> dobrou........😀

Jarda Š. - Profil | Čt 12.1.2017 0:30:52

RK >> Jo, souhlas, taky při feederu většinu odchytám s jednoduchou průběžkou, občas dám method, výjimečně paternoster (obvykle taky ten nejjednodušší s rozstřiženou smyčkou).

RK - Profil | Čt 12.1.2017 0:22:15

Jarda Š. >> já si myslím, že se dá všechno odchytat s jednou montazi.Dobře, se dvěma.Ten zbytek,to už je ta zbytečná složitost.Protoze,když prodloužím návazec,dam něco plovoucího za nástrahu a udělám sypkou směs, tak je to pořád průběžka. Takže proč z toho dělat vědu a tuning.....

Mirek.V - Profil | St 11.1.2017 21:29:24

Pár slov k článku i diskuzi.
Svět se mění překotně a bude se měnit čím dál rychleji. S tím nic nenaděláme, ať se nám to líbí, nebo ne. Tento druh článků má kromě toho rybářského i další - obecný rozměr. Myslím, že právě proto oslovuje hodně lidí, což je i z reakcí vidět. Mě taky.
Souhlasím, v jednoduchosti je síla a dokonalost se zdá být jednoduchá. V poslední době si ale děláme zbytečně složité všechno, co jde. Mělo by to být jednoduché, ukázat potomkům, že kromě počítačů, internetu a mobilů existuje i příroda. Ale úspěch není nikdy snadný. Ani u vody na rybách, natož v tomhle případě.
Mému prvnímu vnukovi "už" je rok. Snad se mi poštěstí něco mu o vodě a rybách předat. Tak, jako to předal můj děda mě. Nejradši bych mu pořídil první proutek už teď, ale jako rybář budu trpělivý a jestě "nějakou chvíli" počkám. Nesmím tlačit na pilu, abych to nepokazil. Přál bych si, aby to pokračovalo dál....

Bacha - Profil | St 11.1.2017 20:45:07

RK >> Nepsal jsem to jenom o koulích. To samé se děje v plavané, feederu atd... Mým vzorem v rybařině byl, je a vždy bude můj děda. I když chytal na bambusáky, nechytal, když ho to nebavilo. Nic nelámal přes koleno. Když nebraly, tak prostě nebraly. Když foukalo od východu, nikdy nešel na ryby, ale do hospody, páč za východního větru neberou. Chodil jsem s ním na brigády i na zahájení. Rybařinu si prostě užíval, a to je, myslím, správné.
I Milanův článek je o prožitku lovu. A jak si lov nejlépe užít? Přeci jednoduše.

Jarda Š. - Profil | St 11.1.2017 20:37:50

RK >> Když neberou ze dna, lze zkoušet ze sloupce, ale na to obvykle jen prodloužím návazec a dám plovoucí nástrahu (a futro, aby vypadalo už ve sloupci).

RK - Profil | St 11.1.2017 20:22:15

Jarda Š. >> Aha,já myslel,že ryby neberou a ty vytahneš zázračnou montáž😃

RK - Profil | St 11.1.2017 20:20:21

Bacha >> R.J.Openheimerovi to pak bylo taky líto. Ale tady jde v pravdě o hov....
Ona celá ta filozofie chytání na boilies a vše s tím spojené(celej ten cirkus)/ je nešťastné. V tomhle má Mrknato pravdu.

Jarda Š. - Profil | St 11.1.2017 20:16:04

RK >> Myslím tím při feederu laborování s různými trubičkami, hadičkami, feedergumami, FC ap., když např. krmítko zapadá do kamenů, ryby se mi vyřezávají nebo předřou návazec hned po záběru. Tunění má dle mého smysl pro konkrétní (složitější) podmínky, v jednoduchých podmínkách vítězí jednoduchá montáž.

Vikasgard - Profil | St 11.1.2017 20:13:05

RK - Počkej, ty neumíš bezuzlově navázat háček? Poradím ti fintu. Do pravé ruky vezmeš háček, tak aby očko směřovalo doleva, hrot dolů. Zespodu vedeš očkem návazcovou šňůru. Protáhneš a na konci si uděláš očko. Očko samozřejmě můžeš udělat předem. Pak jednou rukou držíš háček a šňůrou děláš oviny okolo háčku. Jako jde o cvik. Párkrát to zkusíš.....nasereš se...všecko zahodíš a dojdeš si do rybářství koupit hotový návazec...

Bacha - Profil | St 11.1.2017 20:07:42

Poučný článek. Tak, jako se člověk ve stáří vrací do míst, kde vyrůstal, se zrovna tak vrací ke kořenům. Samozřejmě i v rybařině...pokud ji měl a má rád. Dovolím si přidat citaci z knihy Kapři od Vincenta Kluwe-Yorcka. Tuto část napsal "vynálezce" HNV boilies, Fred Wilton.

"Spojíme-li vysoceefektivní návnady s vysocevyvinutými metodami a poloautomatickým precizním vysocetechnickým nářadím, je úspěch zaručen. Kouzlo tajemna se ztratí a tím se zcela samozřejmě zmenšuje radost. Lov kaprů na udici je dnes značně velkým obchodem a v sázce je hodně peněz. Proto dnes pro mnoho rybářů už neplatí „rybář proti rybě“ , ale „rybář proti ostatnímu rybářskému světu“. Jde jen o tom, být lepším než ti druzí a tím se stát dokonce slavným a vydělávat peníze. Považuji to za velkou ztrátu a tento vývoj mne velmi mrzí."

Myslím, že to platí pro celou rybařinu.

RK - Profil | St 11.1.2017 20:06:15

Vikasgard >> díky moc. Tohle je vytunené k dokonalosti.Jeste si nakreslim ty oviny ,tam ještě plavu😀

Vikasgard - Profil | St 11.1.2017 19:55:18

RK Na kmen používám vlasec Prologic mimicry mirage CP Camo o.35mm. Na návazec bude stačit Kryston snake bite 25lb. Tak na kmeni uděláš očko skrz který oděláš druhé očko z návazcové šňůry. Návazce stačí tak 30cm. Je to klouzavý spoj, který se na tohle fakt hodí. Připravíš si háček-ideal fox arma point SSSP vel. 6. Bezuzlově navážeš, ale pro ideální tvar je pět otáček. Ne víc, jinak ti to bude moc přiléhat. Vezmeš zapalovač a kmenový vlasec přepáliš. Navážeš na něj granát a nahodíš. Až dopadne na dno, škubnutím vytáhneš pojistku. Až to bouchne, posbíráš ryby a vyvržené potápěče zahrabeš. Zajímavý je, že na tuto sestavu reagují i netečné a přežrané ryby a funguje po celý rok. Říká se tomu ruské boilie.

RK - Profil | St 11.1.2017 19:37:29

Jarda Š. >> jaká je nějaká vytuněna složitá montáž,která pomůže,když jednoduché selžou?

Jarda Š. - Profil | St 11.1.2017 19:17:05

tym >> Milan Tychler - >> Tak ona někdy může být příčinou neúspěchu nevhodná montáž. Máš ale plnou pravdu v tom, že základem úspěchu je správně "přečíst vodu". Když vážeme nějakou složitou či neobvyklou montáž, vždycky bychom měli vědět, proč to děláme (ne jen proto, že někdo někde napsal, že je skvělá). Kde si vystačím se základní jednoduchou montáží, také nevidím důvod si chytání komplikovat nějakými "vyfikundacemi". O složitější, nějak "vytuněné", montáži začínám přemýšlet až v případě, že jsem přesvědčen, že jsem zvolil dobré místo, návnadu i nástrahu, ale přesto se mi nedaří dostat ryby na břeh.