Diskuse k článku: Už se na ně těším

Diskuse k článku Už se na ně těším

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 25.6.2016

cechura09 - Profil | Čt 30.6.2016 16:21:45

Tvůj článek o parmách mi připoměl Milane 2 silné zážitky, které jsem s nimi prožil.
Před lety jsme jezdili na Ohři pod Žatec na potočáky. Z hladiny se přes den rybám moc nechtělo, tak přišla na řadu i nymfa. Našel jem si ve vodě pěknou šikmou hrázku a před její hranou protahoval nástrahy. Znáte to, zastavení šňůry, přiseknutí.
Na háčku brutální váha v pohybu. Po cca 20 minutách boje se ůlovek objevil pode mnou u hladiny. Na obou nymfách bylo po parmě a ne ledajaké. Následovala dlouhá přetahovaná abych dostal ůlovek pod sebe. To se mi po delší době podařilo, dostat je ale na podběrák mne stálo zánovní mušák který tu křivku do záklonu prostě nedal. Až později jsem se od zkušenějších dozvěděl, že při zřejmém úlovku parmy ze všeho nejdřív sáhnou po šňůře mimo prut a rybu na hulváta vyručkují k sobě. :)

Druhá příhoda s parmou se odehrála na Dyji pod Bulhary, Měli jsme tam tehdy mušk. závody, Mistrovství Republiky či co. Závod měl být hlavně o jesenech pod hladinou, na svém ůseku jsem s touto technikou záběry neměl, začal jsem tehdy chytat ze dna
Pěkný, hlubší tah podél břehu, trpělivě hod za hodem. Zastavení šňůry, zásek, brutální váha bez pohybu. Po dobré chvíli přetahování se váha dala do pohybu, bylo jasné že je to ryba.
Dlouhé, předlouhé minuty se snažila ryba dostat zpět ke dnu, já ji k hladině. Ve chvíli kdy mi docházelo že s ní ztrácím čas, ukázala se u hadiny. Parma, Byla velká.
Minuty ubíhaly a situace se neměnila. Dostal jsem nápad, že ji z té tůně "vyšlápnu".
Povedlo se mi to donale, Odjezd po proudu, napřed délka šňůry potom celý podklad........
ryba v ha.zlu. 45 minut ze závodu taky.
Nejvíc parem jsem stejně ale nachytal na mušák, pak na rousnice. Ať vám zobou.

splavek - Profil | Ne 26.6.2016 11:15:09

tym >> Milan Tychler - >> Parma je úžasná ryba, já měl to štěstí, že první co jsem v životě chytil měla 69cm a musím se přiznat, že od té doby jsem větší nechytil. Zrovna parmy a ostroretky jsou pro mně ty nej nej ryby v řece.