Diskuse k článku: Se splávkem na tlouště

Diskuse k článku Se splávkem na tlouště

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 27.6.2015

Deawon - Profil | St 6.2.2019 13:09:14

Nějaké tipy na tlouště na Berounce teď v mrazech pod jezy a u mostů? Přemýšlím zda vezmu 4,20 matchku, nebo jenom 2,7m jemný vláčák. Na řece jsem toho na plavanou moc neodchytal

Puklej.chleba - Profil | Út 29.12.2015 14:14:14

Super článek, můžu jenom potvrdit. Já osobně mám při lovu tloušťů 50+ osvědčenou metodu splavávání nástrahy na 1g černej splávek s jedním brokem na vyvážení, nebo vyloženě kus chleba na hladině -> v obou případech ale člověk musí vědět, kde přibližně ryba je a pouštět jí nástrahu do jejího teritoria minimálně 10 metrů, jinak o tobě prostě ví :) Z mé zkušenosti taky platí, že vnadění nemá moc cenu, tyto kusy si drží svůj osvědčenej flek, tzn. v průběhu několika let cca na stejným místě na kus 50+ narazím vždycky - s vnaděním právě přijdou menší kusy, který ho znejistí -> takže doporučuju nejdřív zkusit poladit starýho lišáka a až pak vnadit :) ovšem ten boj, ten stojí za to, kdybych měl porovnat souboj s tlouštěm 62 a parmou 65, dal si bych si znova toho jelca, ta ryba je prostě skvělá :)

Appachee - Profil | Pá 4.12.2015 23:33:19

Pěkný článek...naštěstí jsou u nás na Moravě místa, kde se tloušť pod 50 čísel chytit skoro nedá :) Koho by zajímalo kolik měřil tenhle, ať si změří, jak dlouhý je naviják Shimano US BTR 8000OC se zasunutou cívkou :)

lexo - Profil | Po 3.8.2015 4:51:32

Jenca >> Zubáč že je suchá ryba bez chuti ??? :D :D :D či si ty vôbec jedol zubáča ale asi nie alebo kedysi dávno a už ani nevieš ako chutil :D Alebo si si ho zle urobil alebo máš zle vyvinuté chuťove poháriky alebo ja neviem :D A z kapra môžeš cítiť bahno tomu ver som raz piekol kapra a aj som ho hned vyhodil. Velice záleži z akej vody je kapor ja mám rád kapra aj pečeného aj smaženého len si ho treba vediet pripraviť tak ako každú inu rybu inak.
A čo máš vlastne proti citronu mne sa napríklad na pstruha hodí citron aj na zubáča a štuku.

Jenca - Profil | St 8.7.2015 6:25:11

aleš vavřina >> Cha, na tuhle diskuzi jsem narazil náhodou většinou si jen čtu články a nereaguji. Ale tady musím, stoprocentní souhlas. Léta se ptám lidí, co mi řeknou, jak výborný je candát, jestli ho vůbec jedli. Candáta mám za bezchutnou suchou rybu, kterou se neoplatí brát od vody, jen o trochu lepší je štika(vím, že se dá obalit slaninou a připravit krásně šťavnatá, ale když ryba není dobrá i sama o sobě, tak co z toho?). Výborné ryby jsou cejni, okouni, tloušti, líni(líny ani jelce nad 35 od vody už neberu, hlavně velké tlouště si radši chytnu znova, zvlášť, když člověk ví, jak dlouho ta ryba roste). Vynikající ryby pro mě jsou sumec, kapr, pstruh(siven, duhák), úhoř. (potočáka jsem nevzal od vody už několik let, stejně jako si už několik let neberu pstruhovou povolenku, i když jsem na jejich mase vyrostl - když si vzpomenu na skrojek chleba namočený do másla na pánvičce s kusem toho výborného masa s křupavou kůžičkou, mrzí mě jak pstruzi dopadli). Do křupava vysmažené oukleje jsou taky výborné. Ještě další dvě ryby nepovažuju za hodny úpravy k jídlu a to parmu a ostroretku. Taky souhlasím, že záleží na způsobu přípravy, stačí si srovnat cejna pečeného v troubě a smaženého obaleného v mouce s kořením, nebo tolstolobika, který je výborný uzený ale na všechny jiné způsoby nestojí za nic. Taky nechápu proč lidi berou z revíru, kde je dostatek kaprů(což je všude), domů lína když s daleko menším úsilím si můžou odlovit kapra a ještě tak podpořit pestrost ryb na dané lokalitě. Další věc co mě mrzí je, když mi známí tvrdí, že kapra jí jen čistě kvůli tradici na vánoce, že to smrdí bahnem atp. (sám jsem ještě kapra, ze kterého je cítit bahno, nejedl) myslím, že jediné co může někdo cítit na kaprovi je rybina, pokud je dlouho zmražený(což se stane ale téměř u každé ryby). Jinak je kapr univerzální ryba, která je vynikající snad na jakýkoliv způsob(obzvlášť polévka nebo obyčejný ještě teplý řízek jsou nepřekonatelné). Ještě jednu věc nechápu a to prznění ryb citronem, pokud někdo nemá rád ryby, ale chce je přesto jíst, může si dát tuňáka nebo halibuta, nepozná že jí rybu a navíc si pochutná ale proč na tak výborné maso, jaké má třeba jen obyčejný granulemi vykrmený duhák, mačkat citron? Přece si ho můžu stejně dobře vymačkat do džbánku vody s ledem a jídlo s ním zapít a nemusím si kazit chuť. Rybožroutům zdar!

venybit - Profil | Čt 2.7.2015 11:39:18

Kondrakar >> To asi ano, ale nikdy jsem na plavanou takového nechytil, držej se spíš na korytu 70m od břehu , takže na plavanou to není. Ale mají rádi masovej bojlí, to občas člověk toho 60+ vytáhne, někdy i dva tři. Pak odjedou nedrží se moc dlouho na stejném místě.
Ale u břehu ty 30+ na červy je také zábavné chytat.

Kondrakar - Profil | Út 30.6.2015 15:50:50

Emocuc >> Nebylo jich moc na toho woblírka. Asi osm a bylo to během jedné sezóny a pak už nikdy.

Kondrakar - Profil | Út 30.6.2015 15:48:49

venybit >> Právě to sem měl na mysli. Na plavku už taková ryba musí udělat dobrou rotyku.

Mates PB - Profil | Út 30.6.2015 13:19:02

aleš vavřina >> Kapr mě na stole nikdy neurazí. Mimo to jsem už jedl: Okoun, PP, PD, Si, Li, candát, lín, bolen, uhoř, plotice, cejn, tolstolobik, amur, síh............víc si asi nevzpomenu.

aleš vavřina - Profil | Út 30.6.2015 13:09:49

Mates PB >> Správný rybář musí ochutnat každou rybu.Je to jen o rozhodnutí jít do toho. Pokud by tak udělal každý, a hlavně uměl tuto surovinu kulinářsky zhodnotit, tak by obliba ryb dle druhů byla značně odlišná. No ale musím prohlásit, že kapr je kapr - teda z čisté vody, takový jen těžce hledá konkurenci.

Mates PB - Profil | Út 30.6.2015 12:57:43

aleš vavřina >> Ouklej a ani tlouště jsem nejedl.

aleš vavřina - Profil | Út 30.6.2015 12:52:58

Mates PB >> :-))) , no spíše chci přimět lidi si vážit každého druhu ryby... - všichni se mohou utlouct po candátech (což nechápu, osobně jej považuji po kulinářské stránce za spíše průměrnou rybu). Že se třeba nikdo (alespoň jsem se s ním ještě nesetkal) neutluče po lovu ouklejí? Vždyť candát je v převážné míře jen natrávená a znovu zhomogenizovaná ouklej. Mimochodem oukleje jsou kulinářsky skvělé.

venybit - Profil | Út 30.6.2015 12:32:44

Kondrakar >> No ani ne, vzal to na kaprový prut a florocarbon na 13Kg . Takže prostě neměl šanci. Ale je to krásná ryba , mám tlouště rád na splávek jsou to bojovníci.

Mates PB - Profil | Út 30.6.2015 12:19:29

aleš vavřina >> Já jako chápu, že chceš lidi přimět k tomu aby si odnášely více tloušťů ke konzumaci, to je všechno v pořádku, ale znevažovat kvůli tomu candáta, to snad není třeba, co?

Emocuc - Profil | Út 30.6.2015 11:59:24

Kondrakar >> Fakt?Já zas jedině na rotačku , kouzlo wobleru sem vobjevil až ted.Největší tlouště co jsem kdy chytnul tak na řece moravě a právě na rotačku.Hodně jich bylo přez 50.

já 2 - Profil | Po 29.6.2015 22:39:30

aleš vavřina >> Já měl pečenáče a taky si nemůžu stěžovat...

Kondrakar - Profil | Po 29.6.2015 21:39:53

Emocuc >> Na rotačku jsem tlouště ještě nevytáh, ale tahal jsem je na woblírka imitujícího malou žábu.

aleš vavřina - Profil | Po 29.6.2015 21:29:57

já 2 >> aj tak to nevím jestli bych šel do velkých, neboť s ohledem na dlouhověkost tlouště jsou, dle mého, kulinářsky vhodnější právě menší ryby. Měl jsem ryby tak 30-32 cm a byly v pohodě, do větších bych ale nešel. Dostal jsem ochutnat i tlouště na kyselo a taky lahůdka - byť u kyseláčů úspěch závisí na kvalitě nálevu.

Emocuc - Profil | Po 29.6.2015 21:05:01

Já moc ryby nejím a když tak si hodně vybírám.A tlouště bych nenabídnul asi svému největšímu nepříteloj.Ani když je voda studená , to maso je hold bláto.Jinak doporučuju ted když je sou třesně tak lov na ně právě se splávkem.Tloušti je opravdu milují.Ale lepší zábava to je na malou rotačku.Lovu zdar

já 2 - Profil | Po 29.6.2015 19:40:54

aleš vavřina >> S tou chutí máš pravdu, u tlouště jsem si ale všiml jedné drobnosti, na rozdíl od všech ostatních ryb mám pocit, že platí:, čím větší, tím chutnější... Možná proto většině lidí nechutná, zkusili jen menší kusy.

Rožnovák - Profil | Po 29.6.2015 19:24:41

ještě přikládám fotku zatím největšího tlouště(45cm) co jsem u nás chytil na třešeň z kompotu a splávek.

Rožnovák - Profil | Po 29.6.2015 18:44:50

U nás na řece je tolik tloušťů že nemám strach že by je někdo vyžral a daji se tady chytnout i 60,vlastně je to tu asi nejhojnější ryby,podotýkám že celá řeka je pstruhový revír.Nevím jak je to na ostatních pstruhovkách,ale tady jich je až,až.

Emik - Profil | Po 29.6.2015 18:16:28

Myslím, že ty zmínky o nejedlosti tlouště jsou na místě...abychom si je také ještě v budoucnu zachytali, že? Článku dávám za 1 a přeju všem Petrův zdar.

aleš vavřina - Profil | Po 29.6.2015 11:55:07

Celkem pěkný článek - jedinou výtku bych měl k pasáži o konzumovatelnosti tlouště (stejně tak i v diskuzi) - tloušť z čisté vody je bez problémů konzumovatelná a vcelku i chutná ryba - záleží jen na kuchaři a jeho kulinářském umění. Pokud to stručně zhodnotím, tak výborně připravený tloušť je chutnější než průměrně připravený candát. Ty nesmyslné CHaP tendence jen škodí rybám a znevažují jejich kvality. S takovou za chvíli bude nejedlý i kapr protože je přikrmován obilím, pak bude nejedlý i sazený duhák - jíst něco odkrmené granulemi je přeci nejedlé ... .

Chocholoušek - Profil | Po 29.6.2015 11:37:52

Každý se jednou splete

Chocholoušek - Profil | Po 29.6.2015 11:31:33

OK díky za povšimnutí a za rady k fotce :-D
Díky

Tomazzz - Profil | Po 29.6.2015 8:29:05

Chocholoušek >> a pak že nejsou jalci i kolem 70ti cm :)

usak - Profil | Po 29.6.2015 8:10:52

osprey >> Pro spoustu lidi je jedly az moc... :-/ Včera jsem poustel jednoho 50+ a pantatu, který furt nervozne brousil okolo(pak z nej vylezlo, ze jsem mu pry zased místo, který si krmi) malem omyyvali....

Kondrakar - Profil | Po 29.6.2015 8:08:51

venybit >> To už musí bejt docela zajímavý mít na prutu tlouště 60+. I ti menší jsou docela bojovníci.

venybit - Profil | Po 29.6.2015 7:16:35

Nesouhlasím ,že má tloušt špatné maso, z Ohře a Labe jsou moc dobrý. Mají pevné světlé maso lepší než kapr.
Ale jinak to je určitě zajímavá ryba. Před měsícem jsem zapoměl dát pod tripod vydličku a přišel tloušt na masovou kouli.
Byla celkem sranda, rozjel to tak , že mě celý stojan padnul do vody a ted jsem nevěděl na který prut to bylo, no komedie. Nakonec jsem ho vytáhnul 65 +- , neměřil jsem ho ,ale na Labi jsou pěkné kousky a říkali chlapy že tahaj i 70ky . Jinak na Ohři jsou tak okolo 50cm ,sem tam nějakej větší .
Na splávek je to skvělá ryba, chytám malé na Labi u břehu na červy :) jen tak pro zábavu když neberou kapři.

já 2 - Profil | Ne 28.6.2015 22:53:56

Chocholoušek >> Koukni na ty prsní ploutve a přehodnoť závěr!!!!!!! Je to bolen dravý

osprey - Profil | Ne 28.6.2015 22:23:37

Jarda Š. >> Tloušť je nejedlý. Zcela, naprosto a definitoricky. :-))

A zejména tomu joudovi, co mi nedávno na mém oblíbeném fleku sejmul dvě generačky 50+ (hádám tak z pěti celkově) bych tuhle tezi vtloukl do hlavy lopatou.

Jarda Š. - Profil | Ne 28.6.2015 17:28:49

karlak >> To bych netvrdil absolutně, že tloušť není k jídlu, z čisté a chladné tekoucí vody má maso kvalitní, lepší než kapr ze zabahněného rybníka. Nelze ale konzumovat tlouště z vod trpících znečištěním, zejména pokud do vody pronikají ropné látky, tak jimi tloušti silně načichnou.

karlak - Profil | Ne 28.6.2015 16:45:15

mlady klucino tohle je ale bolen

Chocholoušek - Profil | Ne 28.6.2015 13:45:00

BYl jsem na Rejzíkově na Vltavě a chytil jsem na červenou kuličku, kterou jsem našel na břehu Jesena 55cm :-D

BigD - Profil | Ne 28.6.2015 8:44:44

Díky Milane za hezký článek. Někteří budou namítat, že se nic nedozvěděli a ty běžné plky, ale nevadí. Pro mne je to lehké zamyšlení, trocha vzpomínek a taky pár tipů, které chci zkusit využít v praxi. Dávám za jedna!

Kondrakar - Profil | So 27.6.2015 23:49:14

Tloušťů na Berounce jsem se něco nachytal. Ať už na přívlač, na plavanou či na klasickou položenou. Většinou to byly kusy o délce mezi 20 a 35 cm. A bylo jedno, co bylo na háčku. Jednou mi sebral tloušť ouklejku ze dna a dosud je to muj tlouští osobák-52cm. Většího jsem už nechytil.

karlak - Profil | So 27.6.2015 21:33:58

je to moje oblibena ryba a pro mne i krasna ale lov vetsich kusu je velice specificky a vetsinou je nutna tzv,soulacka 1 az 2kusy z vody a je klid proto se velkych tl, chytne pri krmeni pomerne malo nesnasi neustaly hluk a rachot od tahanych jinych ryb a jedna dulezita vec je ta ze skutecne vyzaduji velka sousta a to i v zime nekdy je hodne dulezite prijit na to kde zbiraji ve vodnim sloupci hlavne v hlubsich vodach tloust je vsezravec proto skoro nikdy netrpi nedostatkem potravy a skutecne nekdy jsou obdobi kdy jsou hodne mlsni a jen tak neco nevezmou ale prave ted je jedno z nejlepsich obdobi stavnata cervena tresen je skutecny zabijak a malo kdy ji odola i velky kus aspon nad 60cm parkrat se mi stalo ze mi to vzal i amur ale tam je fakt potom problem ze zdolavanim tak hodne uspechu a verte ze z tloustu zadne jidlo neni dobre