Diskuse k článku: Lín jako nástražní ryba?

Diskuse k článku Lín jako nástražní ryba?

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 20.6.2015

Malda512 - Profil | Po 17.8.2015 14:56:59

tym >> Milan Tychler - >> čau.. článek za 1 :-)
Ano jsou reviry které jsou plné línů a jsou revíry kde na lína narazit je jackpot. To samé jako karas obecný.

Malda512 - Profil | Po 17.8.2015 14:49:43

Nevím nevím.. když to tady čtu tak se musím pozastavit nad jednou věcí..... to, že jsou líni na pokraji vyhubení ( ironie) je důsledek Mo a jejích hospodaření. Jako příklad uvedu že v Olomouckých revírech je línů jako sraček. V každé louži plave mraky línů,. Nedávno jsem viděl na jedné štěrkovně která má rozlohu 30 Ha když jsme posvítil kolem kraje asi 30 línů jak se láduje kukuřicí která byla poházená u kraje.
Proto si myslím, že nářky některých rybářů nad tím jak jsou žalostné stavy línů NÁ NĚKTERÝCH REVÍRECH.. jsou tady na MRKu ztráta času. Tohle je věc MO která cpe do všech revírů jen ty ubohé kapř aby nasytila poptávku . proto bych spíš si dovolil položit otázku......MÁ MO ZÁJEM NA TOM ABY TYHLE KRÁSNÉ RYBY BYLI V REVÍRECH A NEBO JE KAPR DŮLEŽITĚJŠÍ ???
Za mě... já osobně lína pouštím pokáždé když jej ulovím. Nepamatuji si ani jako malej kluk, že bych tuhle rybu někdy vzal na talíř. Jako nástražku mě přijde zcela zbytečný používat lína. K jeho ulovení je potřeba více času . A koupit si jej jako nástražku mě přijde jako vyhazování peněz. karas.. cejn.. jelec.. plotice....kapr..... tyhle ryby jsou na sumce daleko lepší a jsou všude dostupné.

Adlef - Profil | Po 17.8.2015 12:13:31

Je to v každém z nás, jak bude k rybám přistupovat... Když jsem s chytáním v mládí začínal, byl jsem šťastný, že "ten kapr má míru" a fik s ním do vezírku. Že ten cejn už je k snědku a bude večeře... Pak jsem chytil svou první parmu. Nádherná ryba. A byť měla dost přes míru, pustil jsem ji. A od té doby si nějakou rybu ponechám zcela výjimečně. Protože všechny jsou krásné, mají své kouzlo a když je vidím odplouvat, tak je mi tak nějak dobře...

RK - Profil | Čt 16.7.2015 11:05:14

b.gun >> Malinká reakce se zpožděním. Ono i když se neporuší zákon, či RŘ, tak může zůstat v ústech ošklivá pachuť. Čehož jsou důkazem dnešní kauzy všeho druhu. Mně osobně se to video prostě nelíbí i když bylo RŘ učiněno zadost a kluci to stihli po všech stránkách nachlup-to klobouk dolů.................:-(

RK - Profil | Čt 16.7.2015 10:57:20

P!F >> Jsme houbařský národ. Na houby se chodilo vždy ve velkém a asi máš pravdu, že se chodí i dnes. Ale myslím, že mladá generace(vidím to na svých synech) si houby spíš vygoogluje, než by na ně vyrazila do lesa............:-)

P!F - Profil | St 15.7.2015 22:56:40

RK >> Skoro zo vsetkym, co pises suhlasim/ Akurat co sa tyka tych hub, musim protirecit. Pred 20timi rokmi som pomaly nevidel v lese hubara, dnes ich su mraky vsade.

b.gun - Profil | Ne 28.6.2015 15:55:56

vaisman1 >> Aha, tak nějak jsem si myslel, že mluvíš o tomto videu, ale schválně jsem čekal, co z toho vyleze.

Takže...
Jde o díl pořadu "Jak na ryby...", který moderovali Rudolf Hrušínský a Pavel Tomi. Nějak si nevybavuji, že by v pořadu vystupoval majitel chytej.cz David Havlíček. Chytej.cz participovalo na výrobě druhé řady pořadu, která se jmenovala "Jak na ryby s Rudou Hrušínským" a která vznikla o řadu let později. Toto pokračování Havlíček též spolumoderoval. Toliko k jedné části tvého osočení.
A co se týká další, zásadnější části tvého obvinění - jak si lze všimnout na tebou vloženém odkazu, premiéra tohoto dílu pořadu "Jak na ryby..." byla vysílána 20.09.2005, tudíž musel být natočen nejpozději v průběhu roku 2005. Ustanovení, které při lovu na položenou a lovu na plavanou v rybářských revírech mimopstruhových zakazuje užití ryb lososovitých, úhoře, chráněných druhů ryb a ryb nedosahujících nejmenší lovné míry jako ryb nástražních, je obsaženo v Příloze 7 vyhl. č. 197/2004 Sb., k provedení zákona o rybářství. Úhoř však byl mezi zakázané druhy nástražních ryb zařazen až změnou výše zmíněné vyhlášky, konkrétně vyhl. č. 239/2006 Sb., a to s účinností od 01.01.2007. Z uvedeného vyplývá, že až do konce roku 2006 - tzn. jak v době natáčení, tak i vysílání - bylo možné použít úhoře jako nástražní rybu a tvůrci pořadu tak v tomto ohledu předpisy nijak neporušili.

Tak, a na základě uvedeného nutně vyvstává otázka - kdo by si měl častěji a důkladněji prostudovávat rybářský řád a další souvislosti, než zase někoho nařkne?

mastrof - Profil | Ne 28.6.2015 14:43:54

osobně jsem lína měl párkrát nastaženýho, a nevidim na tom nic špatnýho, vždy to byla ryba kupovaná. nikdy jsem na něj neměl záběr, proto vždy po skončení lovu lín putoval do revíru, takto jsem jich už pár vysadil. ale opravdu by mě asi nenapadlo nastražovat lína co jsem chytil, na to jich je tuze málo...

vaisman1 - Profil | Ne 28.6.2015 13:13:38

Bohuzel to nemuzu nabit mozna to smazly.Byl tam majitel servru David pak herec Hrušinsky,a jeste hnedovlasej borec se strnistem co ma na ebru rybarskej kemp.

b.gun - Profil | Ne 28.6.2015 12:36:27

vaisman1 >> Hm, a které video by to mělo být?

vaisman1 - Profil | Ne 28.6.2015 12:21:58

Me tohle taky stve.Ale nejvice me dokazal vytocit serwer chytej.cz a na nem video ze slap nebo lipna kde na podvodni splavek nastrazili úhoře.A na muj prispevek co to ma byt.A jestli cetli rybarsky řád.Muj prispevek smazali.

scepa - Profil | So 27.6.2015 12:59:35

Jeden dorostenec :-)

RK - Profil | Čt 25.6.2015 11:45:22

KubajsM >> Já myslím, že se toho dožiješ, ale ne u dravců.
Ta změna je vidět už teď. Starší generace prostě žije setrvačností, tak jak to bylo tenkrát. Chodilo se na houby, borůvky, maliny-všechno se pak sušilo, zavařovalo, mrazilo, čím víc, tím líp. To samé s rybami. KARBANÁTKY z kapra, uzenej kapr, pomazánka z uzeného kapra, plotice ala palivec, cejni na kyselo atd. atd. Když jsem šel údolím, kde mají rodiče chatu, tak na podzim byly všude noviny a sušily se houby ostošest-dneska už na to mladá generace kašle. Proč si neusušit na zimu pod maso, či do polévky.? Ale už to nejsou ty nájezdy z vytřeštěnejma očima, jako dřív. Dneska plno mladejch rybářů má vybavení za mraky peněz a ryby pouští. To rybáři, kteří ,,potřebují" ryby k jídlu zpravidla nemívají takový cajk-paradox:-). Já je ale chápu. Prostě jsi v důchodu-chodíš na ryby, nosíš kapry domů manželce, dceři, synovi, sousedce v baráku, čongovi do večerky-on ti dá na oplátku suché rohlíčky,cizejm lidem v baráku. Každej ti zdvořile poděkuje a starý rybář má pocit, že je potřebný atd.Prostě dřív se všechno zpracovalo, nebo ukradlo.
Ovšem ohledně dravců to bude v prdeli už navěky, protože lidí, co provozujou přívlač je hodně, víc než těch dravců. A když si vezme každej z nich půl ryby za rok, tak na posledního nezbyde. Znám malé jezírko, kde chytám kapříčky a karásky a sem tam na žížalku okounka. Povolili tam přívlač. Nastoupilo hafo krásně oblečených mládenců, jak ze žurnálu. Převážně ,,pouštěči." Za tejden bylo vymalováno, je to voda bez okounů. S tím je potřeba se smířit. U nedravých ryb tu šance je..............

KubajsM - Profil | St 24.6.2015 23:24:01

Takto je to s více druhy ryby a nejen s línem.Samozřejmě je to voda od vody a kraj od kraje.Mrzí mě,že u rybářů i vodohospodářů je upřednostňován kapr.Jak bylo v článku napsáno ryby,které jsou vzácné vracím,ikdyž s myšlenkou,že pokud se na háček dostanou znova,tak je takové štěstí už znova nemusí potkat a co budeme povídat ve většině případů ani nepotká.U nás v organizaci,která čítá kolem cca. 40 stojátých vod a 2menších tekoucích je například ulovení candáta nadliskou schopností.Štika je třeba vysazována každou sezonu ve velikosti 40-50cm i v dostatečném množství.Po zahájení sem schopnej za vycházku chytit i 5-10 štik v této velikosti.Přání,že bych další sezonu mohl chytat štiky o 10cm větší jsou utopií.Jednou za sezonu bych si i třeba rád štiku 60-70 vzal,ale jen v tomto rozmezí.U nás se k ní ani nedostanu a kdyby náhodou bylo by mi líto jí zabít.Ryby moc nejim,sem tam bych si dal štiku,candáta nebo okouna ale poměry mi to nedovolují.Po pravdě přišel bych si jako "pedofil" kdybych zpečetil osud štice 50-60cm,candátovi 45-60 nebo kaprovi 40-50cm a ne že bych o to stál.Když mám takovou rybu na břehu a že pasu po větších,tak mi opravdu přijdou jako taková nezkušená dětátka,která si zaslouží pár dalších šancí se poučit ze svých chyb a o to víc mě bolí když běžně vidím vezírky obsazené těmito rybami.Rád bych podotknul,že to nedávám za vinu své organizaci ani RS,což je nevděčné povolání,kde vše nekončí jen slovní domluvou a občas v lepším případě výhružkami.Sám bych si na vykonání této funkce netroufl už kvůli rybářům a problémům,které je potkávají více než často,proto není divu,že RS není schopná pokrýt vody obklopené pytláky,či "rybáři" kteří si přivlastňují více ryb než povoluje rybářský řád nebo ryby podměrečné.Vše je chybou rybářů,kteří navštěvují vody a starou školou,která je stále předávána mladším generacím,ikdyž doufám že s každou další generací se situace zlepšuje a z rybaření se stává oddychový sport,jak by to mělo být.Nemluvím o ortodoxním pouštění ryb,ale pokud se z rybářského zpravodaje mojí organizace dozvím,že máme dva druhy rybářů:ty jenž mají na 20rybářů cca. 1000kg ryb a ty jenž na 20rybářů mají 10ks ryb za sezonu,tak je mi do pláče.Doufám,že se vše obrátí k dobrému a druhý typ rybářů bude za deset možná dvacet let převažovat,ale jako realista si přeju,že se toho dožiju.Tak sem se vybrečel a zdravim rozumné a hlavně sportovní rybáře.

inža - Profil | St 24.6.2015 14:10:32

osobně bych lína zakázal používat jako nástražní rybičku a to celoročně. Dnes, když za rok chytím 2 kusy, tak už jsem úspěšný. Před 30 lety to taky bylo 20 línů za 3 hodiny. Všechny líny pouštím, aby je jednou mohli vidět naši vnuci.

rezivobouba - Profil | Út 23.6.2015 20:05:28

Zdravím, plně souhlasím s autorem této diskuse.

Lína jsem poprvé chytil asi před čtyřmi roky, do té doby jsem se marně snažil lína chytit. ( možná jsem si vybíral špatné revíry, nebo jsem měl prostě jen smůlu.) V předminulém roce jsem našel na Berounce dvě místa, kde jsem líny (i přes 35 cm ) chytal. Jedno místo se zničilo při budování proti povodňového hrazení. Při stavbě přehradily obtokový kanál, který vede přes město Beroun do mlýna (nebo elektrárny...těžko říct) a za Berounem se opět vrací zpět do hlavního toku.
Když ho přehradily, ptal jsem se jaké opatření učinily, aby ryby co v tomto toku žijí přežily, bylo mi řečeno že to není má starost, že ryby vyženou pomocí elektrického proudu, ale nestalo se tak. Po přerušení toku vzniklo jen pár tůněk, kde přežilo pár ryb, zbylé ryby ( prý vyhnané proudem ) ležely podél břehu či ve vyschlém korytu řeky...žilo tam mnoho línu, parem a štik..obrovští skalácí ......
Pohled k breku.....
Ne všechno zničí pár rybářů, kteří líny loví kvůli masu, ale i člověk který bere rybám krásné prostředí a nemyslí na to že tam žije spousta krásných a kapitálních ryb....

Bušák - Profil | Út 23.6.2015 18:07:54

Koryba26 >> kucí mají delší ploutve aby si mohli občas prohrábnout kulky,na to časem taky přijdeš

Bušák - Profil | Út 23.6.2015 18:05:52

drvoštěp >> já jsem už praděděk a vůbec mi to nevadí,ale ten línek je fakt pěknej

drvoštěp - Profil | Út 23.6.2015 17:57:46

Bušák >> Děda snad ještě nééééééééééééééééééé :)))

Bušák - Profil | Út 23.6.2015 17:55:06

drvoštěp >> máš pravdu dědkuuuu

drvoštěp - Profil | Út 23.6.2015 17:25:52

Radunak >> :)))

Radunak - Profil | Út 23.6.2015 17:17:16

drvoštěp >> oba krasavci ;))

drvoštěp - Profil | Út 23.6.2015 17:11:45

Krasavec, ten lín né já :)))

Martan 62 - Profil | Út 23.6.2015 17:02:05

Hezky napsaný článek , ale nezdá se mi že je línů málo. Poslední dobou se mi nějak daří chytnout líny. Je pravda, že více na rybnících než řekách, ale když se na to dívám jsou to všechno malí línci ,kteří mají do těch 30cm ale dokážou potěšit, pač je to nádherná ryba a musím souhlasit jak je v článku napsáno i mě se nelíbí, že se dá použít jako nástražka.