Diskuse k článku: Trocha diskuze okolo kukuřice

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 8.6.2015

Ni_ko - Profil | Po 18.4.2016 19:51:13

:)

Roman Ozz - Profil | Po 15.6.2015 21:50:59

Článek pěkný, ale...i já jsem trochu pochybovačný ve schopnostech ryb se učit :). Pokud by to tak bylo, proč by stále braly na žížaly a červy, na které se chytá více jak 1000 let a svůj vzhled ani vůni nemění ?
Přirozenou nástrahu, tedy tu, která jim běžně padá do vody, mají zcela určitě uloženou v buňkách jako genetickou informaci - "to je Tvoje potrava, to žer" .
Věřím ovšem tomu, že toto platí hlavně v období, kdy se tato potrava dostává do vody i přirozenou cestou.

doktor škodná - Profil | Pá 12.6.2015 17:49:37

zdevac >> Asi máš pravdu, já se už 50 let ptám ryb na různé otázky, ale ještě jsem nedostal odpověď. A tak si sám pro sebe odpovídám...........................a myslím si, že jsem na to přišel, abych zítra přišel na to, že to tak není......................

venybit - Profil | Pá 12.6.2015 15:51:50

hraji >> Ono je třeba si uvědomit, že kukuřice nebude nikdy prokouknutá nástraha. Do těch vod se jí perou kvanta, bylo by zajímavé zjistit a spočítat kolik se jí do vody za rok nahází.
Každopádně troufám si říci , že na řece je pro toho kapra tak jedno zrnko z 5000 nebezpečné .Dále tam hraje roli konkurence, velcí kapři jezděj sami a tudíž se nenechávají strhnout davovým šílenstvím. Ale bavím se opravdu o kaprech nad 70cm. Menčí jezděj v hejnech a perou se o potravu tím přestávají dávat bacha.
za život jsem už viděl hodně vod , kam nikdo ani nechodil, byli to zarostlé louže mělké zabahněné porostlé žabincem ,ryby se tam nevysazovali a ani na hladině skrze ten žabinec nebyl vidět výraznější pohyb, pak příšla zima celé to zamrzlo ,nikdo to neprosekal a na jaře tam plavaly doslova desítky ryb , kaprů ,amurů atd kolem 20Kg . Nikdo o nich nevěděl. Znám jedno slepé rameno a 2 rybníčky , kde se to stalo.
Ryby žijou poměrně dlouho. Kapr běžně 40let ,ale najdou se i kusy o dost starší.
Za tu dobu už musí ta ryba přeci jen něco znát .
Stejně to asi ještě hodně dlouho bude věc názoru , ale můj je ten , že čím je ryba starší tím je chytřejší a kapři jsou ještě o něco chytřejší než ostatní ryby, candát také není zrovna hloupej.
Tak já k tomu přistupuju a daří se mě víc, vymejšlím různé věci co ještě ryby neznaj.
Jednu vám poradím , normálně kuku do PVA nedáte a bez olůvka jí nenahodíte , potažmo to ani pak nedošponujete a nebo vám jí sežere menčí ryba.
Já to dělám tak , že vemu štěrk nebo keramzit lehce ho navlhčím a obalím v práškovém dipu, nechám uschnout. Pak vemu prut jen s háčkem ,na něj dám kuku . Nasypu do PVA ten štěrk , doprostřed dám háček s kuku a zavážu PVA šnurkou.
krásně se to nahazuje , na dně to udělá hromádku a ta kuku leží v té hromádce.Takže se to dá lehce došponovat. Plotice atd, v tom nehrabou nezajímá je to. Ale kapr si tu hromádku rád rozhrábne a najde to sousto, stejně tak to jde i s pořádnou rousnicí. Tam kde se chytá opravdu hodně a ryby jsou opatrné toto skvěle funguje.

zdevac - Profil | Pá 12.6.2015 14:54:48

doktor škodná >>

V podobných případech je ovšem na zvážení, zda náhodou nebyl tak blbý, že nežral nic jiného, než co spadlo z lopuchu. Náhodou toho padalo dost na to, aby přežil a vyrostl, ale nikdy v podobných případech nelze rozeznat, zda dotyčné zvíře je tak chytré, nebo naopak tak blbé. To samé platí třeba u koní a jejich nereagování na nepřesné pobídky začátečníků. Je tak chytrý, že ví, že tam sedí začátečník, a on nemusí poslouchat a dřít se, nebo je tak blbý, že pobídku nepozná, pokud není úplně přesně?

Samostatnou kapitolou jsou pak emoce a chování, které ve zvířecím světě nejsou, ale lidé je zvířatům připisují.

A už vůbec nemluvím o schopnestech, které lidé nemají, ale zvířata ano, například vidět spektrum, které lidé nevidí. Ty můžeš mít pocit, jak děláš vše dokonale a ryba je tak chytrá, že tě odhalí, ale ve skutečnosti ryba vidí, protože vnímá i ultrafialové spektrum. A podobných vychytávek je v přírodě více, ale nic z toho není spojeno s inteligencí a chytrostí.

doktor škodná - Profil | Pá 12.6.2015 14:42:09

Omlovám se že to není o kukuřici ale tak trochu o chytorstí / nebo co/ ryb. Před 40 léty jsem chytal pstruhy na mouchu /třpytku jsem nepoužíval ani mrtvou rybku/ na říčce snad 2 m široké, na březích olše a lopuchy. Pod kořenem jedné z oší byl pstruh okolo 60 cm. Všichni o něm věděli a všichni se ho pokoušeli ulovit. Já taky. Jednou jsem se už vracel podle potoka, tiše abych ho nevyplašil. Sbíral.Tak jse z kleku opatrně hopnutím mouchu nahodil. Spadla na lopuch. Po chvilce z lopuchu spadla do vody. A on jí vzal.Výtáhl jsem ho a vráti vodě. Z těchto míst jsem odešel do světa
Moje zdůvodnění. Byl zvyklý na potravu padající z listu lopuchu a nebral nic jiného. Co to je chytrost, nebo zkušenost z mládí kdy asi už byl na háčku, když vzal mušku plovoucí po vodě ? Nevím jestli i po mém ulovení sbíral mouchy z lopuchu.....................

RK - Profil | Pá 12.6.2015 11:37:45

Wamp >> Omluva za ty bajky. Trošku jsem Tě nepochopil. S tou manželkou bych to nikomu nepřál a kapr by se pakoval:-)

Wamp - Profil | Pá 12.6.2015 11:35:28

RK >> mel jsem na mysli ten prispevek o vychvanych kaprech na zahradce... je jaro, mozna mu zacnou balit manzelku... :-)

Ten druhy prispevek o kaprech vozicich se na toboganu s virou, ze cesta povede zpet domu, uz me tak nenadchnul.

mlaďoch - Profil | Pá 12.6.2015 11:32:24

kakr >> "Kapr není vůl.Na kapra se musí vědecky." Evžen Huml,Třešňová

RK - Profil | Pá 12.6.2015 11:27:30

kakr >> :-):-)

zdevac - Profil | Pá 12.6.2015 11:22:24

venybit >>

Podle téhle tvé teorie by pak kachna musela být naprostý génius a vládnout světu.

kakr - Profil | Pá 12.6.2015 11:21:08

RK >>
Kapři mají vysokou inteligenci a pomocí telepatie dokázali přenést na lidi (rybáře) svůj naprosto dokonalý důchodový systém, který jim můžeme jenom závidět. Je obecně znám pod zkratkou K70...

RK - Profil | Pá 12.6.2015 11:00:45

Fishky >> I ten čokl, co mu Pavlov rozsvítil, než mu dal nažrat, slintal vlivem podmíněného reflexu. Nikde jsem nečetl, že by se učil-hodně chytrej pes to přitom byl:-)
A slintal by i kdyby po nažrání dostal řemenem. Prostě to by nepochopil chytrolín

RK - Profil | Pá 12.6.2015 10:53:13

Fishky >> Ale vážně. Těch důvodů může být víc. Prostě v té vodě už je mraky naházeného žrádla. Nebo kapři můžou mít problémy s trávením po konzumaci všech těch dobrot, které tam rybáři nahází. Pak je tu adaptace na prostředí.Změna tlaku, počasí, kyslíkový deficit vlivem vysoké teploty vody, znečištění vlivem rozkládajících se zbytků krmení, rozvoj přirozené potravy, různé kombinace toho všeho a do toho ještě něco o čem nemáme ani šajna. Nikdo nezpochybňuje, že kapr má mozek, ale určitě to nebude tak žhavé s tím učením:-) Ven si třeba paryby, které jsou tady beze změn a učení se od dob dinosaurů. Prostě evolučně dokonalé. Kdyby to tak nebylo, tak vyhynou, nebo se vlivem evoluce budou měnit-přizpůsobovat. Kdyby byl kapr schopen se učit-v tom pravém slova smyslu, tak by to muselo být znát výrazně. Protože by se měnil způsob života, životních projevů a třeba i velikost a struktura mozku. To jsou potom věci, které se geneticky předávají dál. Aj estliže evoluci všechno trvá dlouho, tak když se dokážeš učit, tak to jde pak skokově. A kapr bohužel(nebo bohudík) toho schopen není. To je potřeba přijmout, smířit se s tím a brát ho jako v tomto směru podřadného soupeře, tím spíš, jaké moderní možnosti využíváš k jeho ulovení. A věřím, že pak dojdeš nirvány a víc si to u vody užiješ............:-) Je to jako sezení anonymních alkoholiků. Musíš si přiznat, že prostě chlastáš. Pak se Ti uleví a můžeš s tím něco udělat. Kdybych parafrázoval- tak nachytat víc kaprů:-):-)

Fishky - Profil | Pá 12.6.2015 10:36:29

RK >> Takže kapr vidí žrádlo a má takový strach z háčku, že raději zůstane hlady? Ti kapři na rybníku přežili - nepochcípali hlady, takže jak rozeznali co můžou žrát a co ne? Přiznej, že kapr není debil a má schopnost se učit, buď chlap :)

RK - Profil | Pá 12.6.2015 10:27:42

Fishky >> Podmíněný reflex

Fishky - Profil | Pá 12.6.2015 10:26:14

RK >> Asi před deseti lety dal hospodář u nás na rybník minikapry - tak kolem 30cm? Ale za vagon, fakt hafo těchto malých kaprů. Chytal je uplně každý kdo přišel i 40ks za odpoledne a nikdo je nebral, neměli míru, takže šli zpět. Brali první den, druhy den, třetí den... a pak jak když utne a šlus. Ti kapři ve vodě byli, ale všichni se popichali a blbouni už neskákali na kolínko z první dobré, ani náhodou. Následující víkend se nechytali vůbec a kdybych tam víkend předtím nebyl a neviděl to, nevěřil bych že voda je plná kaprů co prostě neberou, protože se vyškolili a dávaj si majzla. Takže můžeš nějak logicky vysvětlit, když kapr je debil jak tvrdíš, proč nebrali? Kapr není žáden génius, není to delfín, na druhou stranu se ale dokáže učit a dávat si majzla, když říkáš že ne, pak je nejspíš nechytáš, jinak si to nedovedu vysvětlit :)

RK - Profil | Pá 12.6.2015 10:25:36

Wamp >> Stejně, jako Ezopovojc bajky:-)

RK - Profil | Pá 12.6.2015 10:24:17

Tiky Květák >> To máš recht. :-)

Wamp - Profil | Pá 12.6.2015 10:18:55

venybit >> krasny prispevek, v te hromade balastu zahřal a potěšil.

Tiky Květák - Profil | Pá 12.6.2015 10:15:48

RK >> Já jsem zažil situaci, že známému sesypali po závodech Rakušani vázne velkou hromadu krmení. Ale nebylo kam to dat a po tejdnu z toho byla takova bublajici smradlava břečka. :-) Neměli sme ale co ztratit tak sme to tam nasypali a chytali s anglanama cca na 4 metrech na přehradě z lodi. Větší masakr jsem dlouho před tim ani po tom nezazil. Problém ale je, že nevíme čim to bylo. A abych dělal takovej pokus znova a nechal zkvasit krmení, to se mi Teda zle nechce.

RK - Profil | Pá 12.6.2015 10:08:06

Tiky Květák >> Stalo se mi kolikrát, že jak u kukuřice, ale spíš u krmení(které obsahovalo i kuku šrot), že když bylo jeté, tak evidentně fungovalo hůř. Ruku do ohně bych za to nedal, ale když to většinou bere na třeba zmiňovanou echt jetou kukuřici, tak by to bralo i na čerstvou. Prostě ryby musejí být při chuti. Ale nějak cíleně jsem to netestoval.........:-)
Spíš jde o to v hlavě. Nebere to a říkám si, škoda, že jsem si nevzal tu čerstvou bonduli a to si pak říkám celej neúspěšnej lov........:-)

Tiky Květák - Profil | Pá 12.6.2015 9:48:39

tym >> A tou nakvasenou kukuřicí myslíš tu fermentovanou, nebo klidne i sterilovanou kukuřici, ktera po několika dnech mimo ledničku zkvasi a je takova hnusne slizka? Já ji většinou vyhazuju. To ale asi dělám blbost že? Vždycky sem mel strach, že by to rybám mohlo vylozene vadit.

hraji - Profil | Pá 12.6.2015 9:25:38

Kapr, to je v podstatě sladkovodní delfín, jen jen promluvit. Proto se ti kapři furt dokola chytají na kukuřici už co pamatuji a to je hodně přes 40 let.

Habermann - Profil | Pá 12.6.2015 9:25:23

Tychler je talent, napíše traktát i o howně. A už má fanoušky, kteří mají potřebu jej chválit.
Sem si vzpomněl na njednu báseń slovenského umělce, žijícího v Praze, jistého exkomunisty Feldeka.Ten psal taky pěkně:

Ľubomír Feldek:
Škriepka srdca s penisom
Vzácni páni, dámy milé,
dnes v neoklasickom štýle
vám rozpoviem, čo sa stalo,
keď sa oslavovať malo
jedno veľké výročie.
Neprišlo vám na um, čie?
Všetko vám hneď bude jasné -
ale najprv z tejto básne
sa o škriepke dozviete,
ktorá vznikla v bufete.
Kto sa poškriepil a s kým?
Nuž, jazykom slovenským
škriepili sa s pátosom
dvaja:
srdce s penisom!"

PENIS
Srdce! Berúc do úvahy
všetky príbehy a vzťahy,
tebe jedno radil by som:
vždy sa pokloň pred penisom!
Si vždy druhé - od počiatku
vekov ja som na počiatku!
Najprv penis musí spojiť
s vajíčkom spermatozoid,
až potom plod zrazu kope
a v tom plode srdce klope.

SRDCE
Nemáš pravdu, penis hrdý!
Či si mäkký a či tvrdý,
bez klepotu srdca ani
trt nespravíš v milovaní.
Musia v mužovi a žene
tĺcť dve srdcia zaľúbené -
až potom na tomto svete
môžu splodiť srdce tretie.

PENIS
Nie, nie! Ja som prvý predsa!
Nik nesplodí srdce, keď sa
penis predtým nepostaví!

SRDCE
Zľav, penis, zo svojej slávy,
pýchu nechaj na pokoji.
Od toho, či penis stojí,
či nestojí a len visí,
život predsa nezávisí.
Od srdca však áno - žije
len ten, komu srdce bije.
A komu nie, tomu beda -
veď bez srdca žiť sa nedá.
Preto lekári a vedci
hlavne o to dbajú všetci,
aby srdcia zdravo bili,
a vďaka nim ľudia žili.
Preto vymýšľajú lieky,
čo zachránia srdcia v žití -
a penis na večné veky
je vždy menej dôležitý.

PENIS
Ba naopak, srdce milé!
Pristihnem ťa pri omyle!
Pýchou každej apatieky
sú na tvrdý penis lieky!
Najmä jeden, viagra zvaný,
je po celom svete známy,
lebo desať rokov už on
slúži roztúženým mužom.
Stopäťdesiat miliónov
ich už skríklo „to je ono!"
keď im pri pohlavnom styku
prestal hroziť problém vztyku.
Vďaka Viagre. Nie div teda,
že šesť kusov sa jej predá
za sekundu! Ďakujeme
jej za to, že jestvujeme,
že svet môže dobre spávať,
vymretia sa neobávať,
že nebije ľudstvu dvanásť -
vďaka viagre pribúda nás.
A pre koho vynašli ju?
Pre srdce? Nie! Históriu
tohto lieku zachytáva
jednoznačne každá správa,
každá kniha, každý spis:
vynašli ju pre penis!

SRDCE
Počkaj, penis! Pomaly!
Tak sa veci nemali.
Čo tvrdíš, je mätúce.
Vynašli ju pre srdce!
Mne ňou chceli pomôcť v žití -
a až pri jej použití,
keď robili pokusy,
len náhodou akousi -
sťaby z neba udrel hrom! -
zistili, že srdciarom
zúčastneným na pokuse
stojí penis v jednom kuse,
že má srdciar-pacient
zrazu penis ako cent!

PENIS
Nuž, a či tá náhoda
bola dáka nehoda?
Poď sa, srdce, dohodnúť,
že keď s viagrou stúpa chuť
mne, penisu, súložiť,
máš aj ty hneď vôľu žiť!

To bola reč s mravnou silou!
Aj srdce s ňou súhlasilo.
A obaja diskutéri
boli zrazu jednej viery,
stretli sa ich dôvody,
uznali, že výhody
viagry, modrej tabletky,
sú rovnaké pre všetky
dôležité orgány,
skríkli „hrajte, organy!"
oslávili spoločne
to desiate výročie,
a na záver oslavy
zvalili sa do trávy...

... Najprv penis viagru užil
a zamieril tam, kam túžil.
Nuž, a srdce, čo sa pri tom
naplnilo veľkým citom,
zvolalo:
„Ach, vďaka, vďaka!
Vďaka viagre teraz čaká
aj mňa rozkoš veliká!
Veď ten penis sa tak schopne
po viagre vždy zrazu vzopne -
až sa srdca dotýka!"
(Uverejnené v roku 2008)

Habermann - Profil | Pá 12.6.2015 9:22:37

RK >> Co je na tom odvážného?
Takové věci píší jiní a jin de už dlouho.
Tychler neobjevil Ameriku.
Ani náhodou.
Nakonec takovou zkušenost mají mnozí, i ti, kteří o všem hned nenapíší traktát.

marmyš - Profil | Čt 11.6.2015 20:44:16

splavek >> není foto,není ryba:-)

splavek - Profil | Čt 11.6.2015 19:55:13

Valná část zdejší diskuze je velmi veselá, zvláště úvahy o IQ kapra. Ale abych taky napsal nějaký postřeh od vody. Zrovna včera jsem byl lovit a jeden prut na položenou a druhý pěkně na plavanou s pevným splávkem. Nástraha už dost jetá kukuřice z plechovky. Začínala mít už takový ten správný palírenský odér a pěkně lepila na prsty. To je ta správná lovná zralost. Ale proč to píši, na položenou ani ťuk, ale plavaná to byl záběr za záběrem téměř na každé nahození. Takže nezáleží jen na kukuřici a její přípravě, ale i její prezentaci. Což také považuji za důležité.

RK - Profil | Čt 11.6.2015 9:04:02

venybit >> Tak to už je počertech odvážná teorie, která by na ichtyologické akademické půdě zanechala výraznou stopu. Možná až moc:-)

venybit - Profil | Čt 11.6.2015 8:09:17

Valuček >> To že se nechávají chytat na bojlí stále dokola , neznamená , že jsou hloupí. Nedávno mě říkal jeden rybář o soukromáku, kde se prostě 20kilový kapři nechají tahat jak plotice. Oni mají už ty držky tak necitlivé od těch háčků , že jim háček nevadí a pochopily , že je zase hned ten rybář vrátí a když nebojujou tak se jim nic nestane.
Ano zcela jistě jsou kapři , kteří se prostě ulovit nenechají, jsem si tím naprosto jistej.
Kapr se dokáže celkem dobře učit a pamatuje si. Čím je starší tím je chytřejší.

Valuček - Profil | St 10.6.2015 20:33:21

RK >> Díky za uznání, snažím se a hlavně ryby nepodceňuju:-) Ať se Ti daří, přeju hodně úspěchů

RK - Profil | St 10.6.2015 17:52:42

Valuček >> Petrův zdar, koukal jsem do Tvojí karty a musím uznat, že mám co dohánět, jak co do cajku, tak do velikosti ryb....:-)