Diskuse k článku: Jak těžké krmítko na method feeder?

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 8.5.2015

Slavča - Profil | Pá 18.12.2015 10:31:12

Dobrý den , method krmítka mám letos vyzkoušené fungují velmi dobře , na tak malou dávku krmení funguje . Na háčku nebo mimo háček může být nastraženo opravdu vše . Ale co bych chtěl zeptat pana Milana co používá za mini boilies , nějaké jsem zkoušel a od používání mini boilies mě odrazuje vrtání tvrdého mini boilies , je nějaká firma která dělá měkké mini boilies které se dá napíchnout , budu rád za každou radu , jde mi o to abych selektoval menší rybky . Díky za rady a názory .

Škaris - Profil | Ne 24.5.2015 12:41:08

Za mě: jeden feeder chytám klasicky s průběžkou a klecovým krmítkem, druhý feeder s methodkrmítkem Drennan 56g + háček gamakatsu vel.10 a větší nástrahou na vlasu. Ryby chytám a pokud se mi z methodu vyřízne, tak je to zpravidla tím, že moc spěchám s vytažením ryby na břeh, např. když mi vezmou dva pruty naráz a tahám cukající rybu silou. Stejně tak jsem používal tyto háčky s 60 g in-linem na děličkách a taky se rybky nevyřezávaly. Podle mých zkušeností není třeba dávat k methodu 50 g+ automaticky extra velké háky.

Holoprd - Profil | Čt 14.5.2015 20:23:43

ZoZo >> Já na feeder chytám pouze na jeden prut, i když jich mám nekolik. Na dva feedry by to na mě už byly jatka.

ZoZo - Profil | Čt 14.5.2015 10:19:18

Holoprd >> Jj, souhlasím. Já taky chytám na feeder s krmítkama 10-30g a nejčastěji s průběžnou montáží a delším návazcem. Ten "method" tak max. na druhý prut s baitem, kterého si moc nevšímám.

RK - Profil | St 13.5.2015 17:13:44

tym >> Jinak lov s lehčími typy krmítek na velmi krátké vzdálenosti s feederem, nikoli lov ve velké vzdálenosti s těžkými krmítky, což je jen možná varianta, je právě ten způsob, který mnohé oslovuje více než jiné věci a samozřejmě se hned ozvou hlasy, že pod nohama se dá chytat se splávkem a já nevím jak ještě...
Také k některým věcem netíhnu, ale nebudu donekonečna řvát do světa, že to musí být tak nebo tak, protože já si to myslím, zvláště když mě život naučil, že některé věci jsou pouhé iluze.

Ahoj.
Ještě si dovolím reagovat na Tvoji reakci z 10.5.2015.
Já si naopak myslím, že je dobré reagovat na podněty a psát subjektivní zkušenosti i názory na kterých si stojím. O tom to tu je .A když se snažím někoho přesvědčit slušně o svojí pravdě, tak je to lepší, než dát líbíka a myslet si něco jiného.:-)
Konkrétně-jestliže někdo bude psát o skvělém rybolovu na stojačce s feederem pod nohama, tak prostě je pravda, že plavačka bude mnohem úspěšnější, přirozenější atd. A je jasné, že někdo chytá pouze na feeder a tak bude chytat s feederem. Nic proti tomu, ale je fér mu otevřít oči,dát mu alternativu a pak je to na něm. Já mám totiž pocit, že někdo(ne všichni) když má něco naučené, tak nerad přijímá jiné možnosti, které mu v podstatě ukazují, že to jeho není jediné a nejlepší. A to je si myslím velká škoda....

computerfish - Profil | St 13.5.2015 16:10:04

Hm, takové to chytání na skóre a rybářský tuning, jak tu píše autor není ta správná rybařina. Pokud má být smyslem článku jen zkrácení času čekáním na rybu, tak to mi připadá trochu jako ladění formy pro závodníky čudlaře, zvyklé cpát během závodu desítky ryb do rukávu.

Holoprd - Profil | St 13.5.2015 15:18:27

ZoZo >> Já to vím a chápu to, ale nevidím žádné rozdíl v tom, jestli se ryba sekne hodně u methodu např. , nebo méně i to málo jí stačí aby ti vyslala signál, že máš seknout, to je jedině rozdíl. Když kolikrát vidím, některé rybáře jak sekají při záběru, tak bych brečel, takže bych si troufl tvrdit,že ty samosekaci techniky jsou snad i šetrnější k té rybě, ale musí se to jenom umět. Ja nepotřebuji každou rybu, která mi projede kolem navnady, takže method moc nemusím a jak už tu někdo psal, když chytám method, tak vždy koralek za obratlik. Nikdy jsem neměl problém chytit rybu, proto znova opakují, že pro mě je nesmysl na feeder 60g krmelec.S 30-ti gramovym krmelcem musíš odchytat všude v pohodě.

Miky26 - Profil | St 13.5.2015 13:58:58

Milane, dobrej článek a pro mnoho začínajících poučný.

Chytám na feeder už patnáctým rokem začínal jsem s paternosterem a průběžkou a u těch jsem také zůstal a i u nich skončím.
Method jsem také na feederu vyzkoušel, ale přišlo mi že samotný lov pak ztratil kouzlo feederu. Pokud jej používám na feederu tak jedině jako průběžnou montáž se zátěžemi do 30g .
Tak jak je method prezentován jej používám na teleskopech když si jdu sednout z baitama na relax a krmítko min 40g. Je to systém srkačky jako každý jiný, jen má člověk u vody pocit, že ta ryba pokud utrhnu má alespoň nějakou šanci to krmítko po čase uvolnit. Při tomto systému je však třeba větší háček 6-4 jinak ryby velmi rády spadávají.

ZoZo - Profil | St 13.5.2015 11:08:49

Holoprd >> Krmítko s krátkým návazcem rozhodně není jediná možnost, jen jedna z možností, jak už tu bylo mnohokrát řečeno. Ostrý háček "udělá to co má skoro pokaždé", ale je rozdíl, jestli se zachytí jen nepatrně hrotem (desetinou milimetru) nebo zajede celou špičkou do tlamky.

RK - Profil | Út 12.5.2015 20:02:39

Holoprd >>je videt,ze pořad nechapeš nic.Nebo jsi necetl pozorne.Je prece rozdil v srkace , bylo to tu popsano mnohokrat.to uz neni mozne

Holoprd - Profil | Út 12.5.2015 18:26:47

Já to stejně nechápu, jaký samozasek. Skoro vždy se jedná prakticky o samozasek. Ostřejší háček udělá to co má skoro pokaždé a je jedno jestli použiji srkačku, method, nebo jinou montáž. Jen se kolikrát nestačím divit, když někdo očividně samoseklou rybu,ještě seká. A když si někdo myslí, že těžší method krmítko s krátkým navazcem je jediná možnost jak 100% zachytat, tak je to pro mě blbost.

RK - Profil | Út 12.5.2015 17:44:11

SlavnýLovecPampalini >> Si piš, že nějakej ten mikrospánek, zabroděnej- dal:-)

SlavnýLovecPampalini - Profil | Út 12.5.2015 16:40:45

RK >> no a kaprařům se to vyčítá... a přitom chrápou i muškaři :-))

RK - Profil | Út 12.5.2015 16:21:54

unudle >> Ale nepletu, zdravého šlofíčka si můžeš dát jako nic, jak u feederu, tak u plavačky. Ono se zas tak moc hroznýho nestane:-) A kdo si nezdřímnul na rybách, jako by nebyl...............

unudle - Profil | Út 12.5.2015 16:15:31

RK >> Se mi zdá, že si pleteš feederaře s kaprařema. Na feederu jsem ještě nikoho chrápat neviděl, za to pro kapraře to je nevyhnutelná součást strategie lovu.

RK - Profil | Út 12.5.2015 15:51:11

ZoZo >> Mám to ozkoušeno právě jen s policajtem z mladších let. U feederu takto chytám už jenom cca 2x do roka a to koncem listopadu a v prosinci, kdy potřebuju vydolovat cíleně pár kaprů na vánoční stůl. A jelikož se chytá daleko a hluboko, tak je to asi ten nej styl. Ale určitě si přiznám, že to je to, co to je. Prostě účel světí prostředky......

listonoš - Profil | Út 12.5.2015 15:31:03

Hele a co takle ty klubove srazy že by každy to ukazal maji to snad všichni motrkaři veterani modelaři tak co sejdeme se letos někde

ZoZo - Profil | Út 12.5.2015 15:04:36

RK >> Jo, to chápu, ale myslíš, že při chytání s policajtem, když se ryba nadzvedne, nemůže dojít k posunutí kmenu skrz krmítko a samozásek bude menší?

ZoZo - Profil | Út 12.5.2015 15:01:22

RK >> Jj, souhlasím s Tvou definicí srkačky.. stejně je to jen slovíčkaření :-)
Taky souhlasím, že k samozáseku není potřeba mnoho síly, a že úhel není nikdy nulový.
Zřejmě tedy dojde k samozáseku v mnoha případech i s průběžnou montáží a nevypnutým vlascem, ale stejně se mi zdá, že jako pomůže těžší zátěž, může i trochu pomoci tušší špička :-)

RK - Profil | Út 12.5.2015 14:56:14

ZoZo >> Pokud ryba odjede ve směru od prutu, sekne se jen proti tuhé špičce, pokud ve směru k prutu, dostatečně těžké krmítko by se nemělo po dně posunout...

Ale tady jde o to, že srkačka(tedy krátký návazec) nepotřebuje, aby ryba jela od nás, nebo k nám, nebo do strany. To je potřeba při klasických delších návazcích. U srkačky se ryba jenom lehce zvedne a už jí má. Je úplně jedno jestli chytáme na feeder, nebo s policajtem.

RK - Profil | Út 12.5.2015 14:43:26

ZoZo >> Ať daleko, nebo blízko, při použití těžšího krmítka a velmi krátkého návazce při průběžné montáži v úhlu návazce vůči krmítku v době záběru dochází k samoseku(ostrý háček podmínkou). Prostě nikdy ten úhel v době záběru není nulový. Spíše se pohybuje okolo 90 stupňů. Může svírat i úhel ostrý(teoreticky -ještě lepší pro samozásek), nebo i tupý(určitě postačující). Při větší vzdálenosti je to to samé. Samozřejmě, když tvrdou špičkou napneš o těžké krmítko pořádně vlasec, nic nepokazíš, ale ta síla pro chycení ostrého háčku do rybí tlamy není potřeba velká. Nehledě na to, že dochází k únikovému reflexu, který dokončí práci za nás.
Fakt mi ty debaty o bezpečném methodu zavání spíš alibismem, nebo spíš takovou náplastí na bolavou a ukřivděnou dušičku rybářů, kteří se nechtějí vzdát svého samoseku. A teď jim ještě nějakej dobytek předhazuje, že chytaj na prachsprostou srkajdu a že je to ještě ke všemu nesportovní a umí to každej nešika. No a co si to nepřiznat?! Je to prostě tak, ale je to navýsost úspěšné, dovolené dle RŘ. A kdyby chtěli chytat složitě, tak sáhnou do jiných rybolovných technik.
Feeder je ve své podstatě v rekreačním podání to nejjednodušší, co může být. S dobře udělaným methodem se ani nemusí hrát na nějaké trapné záseky. Tož dáme si šlofíčka na rybách-no a co:-)

listonoš - Profil | Út 12.5.2015 14:37:19

ZoZo >> myslel sem že mluvíš o těch únikových montáží třeba jen z těžkym olovem na závěsu to se taky objevuje ale od jiných autorů olovo sice se vy vleče ae ryba taha metry vlasce zasebou

ZoZo - Profil | Út 12.5.2015 14:16:34

listonoš >> Tak tohle zase nechápu já...
Měl jsem na mysli klasickou průběžnou montáž: na kmenu průběžné krmítko (jakékoliv, klidně "spirálu"), pak gumový korálek, obratlík a krátký návazec s háčkem.
Souvislost s článkem: dostatečně zatížené krmítko a krátký návazec. Akorát namísto "polofixace" "tuhý feeder". Tady se může využít výhoda feederu oproti teleskopu.
Ještě doplnění:
Pokud ryba odjede ve směru od prutu, sekne se jen proti tuhé špičce, pokud ve směru k prutu, dostatečně těžké krmítko by se nemělo po dně posunout...

ZoZo - Profil | Út 12.5.2015 14:10:33

RK >> Aha :-)
No myslel jsem to takto: při kratší vzdálenosti nemusím zátěž (krmítko) fixovat nějakou speciální "karabinkou" nebo natlačením obratlíku do krmítka, protože namísto toho použiju tvrdší feeder špičku a předepnutý vlasec. K samozáseku pak dojde stejně - proti zátěži a tužší špičce.
Protože při použití feederu s tušší špičkou se vlastně při vypnutí vlasce stává z průběžné montáže v té chvíli "pevná".

Při delší vzdálenosti by to nemuselo díky průtažnosti vlasce fungovat (pokud by se nepoužila pletenka). Tam je asi ta "polofixace" jednodušší.

"který uzlík mi praskne dřív" mělo znamenat, že je pak jedno, jestli mi praskne kmen nebo návazec, protože zátěž je na kmenu průběžně.

Nebo se mýlím? :-)

listonoš - Profil | Út 12.5.2015 14:08:08

ZoZo >> jestli je to na mě tak vzdálenost nic neovlivní aní ty montaže na kapra co spadne olovo 150g pak zas ta ryba tahá za sebou třeba 20metru šokovky Prostě při přetžení vlasce ryba odplave jen s návazcem teda jestli nechytaš jen na splávek

RK - Profil | Út 12.5.2015 13:54:59

ZoZo >> Vůbec nechápu souvislosti toho co jsi napsal.Proč tam pleteš kratší vzdálenost.Při delší by to neplatilo? Jak jako, který uzlík mi praskne dřív? Proč tvrdší špičku při kratší vzdálenosti? Fakt nechápu ni ťuk:-)

ZoZo - Profil | Út 12.5.2015 13:42:59

Ahoj,

řekl bych, že při chytání na kratší vzdálenosti bude bezpečnější (a jednodušší) a snad i stejně účinné, použít dostatečně těžké průběžné krmítko a feeder s tvrdší špičkou a trochu více vypnout kmen. Pak nemusím řešit, který uzlík mi praskne dřív...
Zkrátka taková "bezpečná srkačka" :-)