Diskuse k článku: Je tohle feederové krmítko?

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 6.4.2015

zdevac - Profil | Pá 10.4.2015 14:15:53

Díky, to je v poho. Já vše řešil také. Asi měsíc. Pak mi to přišlo jak drbání se levou rukou za pravým uchem. Podle hesla v jednoduchosti je síla nic pokud možno neřeším, dám tam někam nějak kus šrotu, na háček nějaké ty červy, je úplně jedno, zda jednoho nebo tam udělám ježka, hodím to někam do vody a ryba přijde nebo ne. Dnes ráno jsme byli s klukem jediní, kdo něco vytáhl. Měl školu až od deseti, takže od sedmi do devíti jsme byli u vody. Bylo tam plno, od šesti všude obsazeno, vyšlo na nás takové blbé místo, všichni miliony nástrah, krabiček, krmiv... nikdo nic. Jen já měl 55 a syn 48 a 58 :-)

Já bych to fakt nekomplikoval. Když to ta ryba najde, sežere to bez ohledu na to, co to je. A když to nenajde, je jedno, co tam je. A jestli to mi bude klepat špičkou prutu nebo zvedat policajta, je také jedno. Jakmile to má jednou v hubě a máš ostré háčky, je to šumák :-) Ať ti berou.

EDIT: Srkačku, tedy háčky v žrádle, jsme si nějak neoblíbili, přišlo mi to divné. Zkoušel jsem to, ale nic moc. Nechávám to volně a mám pocit, že se to zlepšilo, máme více velkých ryb.

LudoO - Profil | Čt 9.4.2015 18:35:10

zdevac >> Vidíš. Ta tvoje úprava s krmítkem mě vůbec nenapadla. Je fakt, když jsem na to chytával tak jsem ze spirálového krmítka časem přešel na žebrové krmítko kvůli pocitu že se mě háček nezachytne za spirálu a také se mě do žebrového lépe zamačkával. Vím, že mě srkačka fungovala hlavně v létě a mezisezónu jsem zasa nechával háček mimo krmení. Ale teď jsem si zvykl na modernu tj. feeder flat. Ono to vyjde asi na stejno, ale znáš to. Musíš z dobou jinak nejseš in.
Měj se a ať se daří Tobě i našemu mladšímu diskutéru Matěji H.

hroch jarda - Profil | Čt 9.4.2015 14:30:25

Kobarid >> Vidíš a proto ty žebříčkové létající krmelce a heavy feedry. Jinak chodím rovněž na menší revíry, kde už je to klasický košíček a multipickery.

zdevac - Profil | Čt 9.4.2015 10:25:48

LudoO >>

Pravda, ale to platí pro obrovské "brambory". Já přeferuji ne koule, ale spíše válce. Takže u toho spirálového krmítka obvykle vyhodím originál trubičku, krmítko natáhnu do délky, dám tam novou trubičku, na koncích ohřeju zapalovačem a rozmáčknu a mám krmítko nové. Dle potřeby do něj dám nebo nedám olovo, vrtnout kousek olova čtyřkou vrtákem a pak jemně stisknout kleštěma není problém. Případně nechám trubičku bez olova a na dráty na jedné straně cvaknu pár 1-2g broky.

Krmení dávám vždy tak, aby to bylo těsně do tvaru, takže větší množství krmení na jedné straně nevadí. Jinak háčky tam mám dva, pod a nad (háčky bez protihrotů a navázané na "bezpečno", tedy spodní háček je na kmenovém vlasci průběžně na obratlíku, vlasec trubičkou zpět nahoru a tam zase obratlík, ať se urve cokoliv, montáž se rozpadne), ale obvykle je nedávám do krmení. Do krmítka namačkám žrádlo a na háčky na 5-10cm návazcích normálně nějaké nástrahy a nechávám to volně, ryby si to najdou. Na srkačku lidi okolo mne obvykle tahají cejny, když to nechám volně, cejni nejsou skoro žádní, když už něco vezme, bývá to lín nebo kapr.

Kobarid - Profil | Čt 9.4.2015 9:30:59

tym >> tak tomu plně rozumím, u té přívlače to opravdu snadno rozčlenit jde a je to i nutnost ( už jen dle velikosti lovených ryb od okouna až po sumce, když beru v potaz ty sladkovodní).
Ovšem to, co jsme s tím feederem popisoval u G. D., já už opravdu považuji za extrém všech extrémů. To mi přišlo opravdu jen jako komerční video ve stylu - i na feeder se dá chytit kapr + 20 kg, navíc ze 120m vzdálenosti. ( k tomu navíc přibalím min. 5 x propagaci produktů HOLDORADO a je vyřešeno).

LudoO - Profil | Čt 9.4.2015 9:09:55

zdevac >> Jen ještě pozor s "tvou metodou" Pokud dáš více krmení na stranu vzdálenější od krmítka může se Ti krmítko na vlasci stočit olovem nahoru a dáš háček na nesprávnou stranu. Tuto mystifikaci používá Gábor na svých videích kde propaguje své speciálně zalomené flat krmítka na trubičce. Krmení bude klesat ke dnu vždy !!! olovem naspod bez ohledu na to, že se ti krmítko může svou vahou krmení obrátit na vlasci naopak.

tym - Profil | Čt 9.4.2015 6:43:51

Kobarid >> To já mám s feederem jinak. Dívám se na něj podobně jako na přívlač, tedy velmi různorodou techniku. Přívlačí mohu chytat ultra jemně s miniaturními nástrahami, pak takový ten střed a nakonec těžkou přívlač na sumce nebo dokonce troling a moře. Variantou je vertical jigging. A stále je to přívlač. A feeder? Jemný picker, střed - medium, což je klasika, která oslovuje asi nejvíce lidí a pak tu těžkou variantu - tedy kapry hodně daleko ..... Ta pestrost mi dává víc možností a to mě baví .. Spousta lidí si jde čas od času zavláčet a většinou volí spíše ten střed než rovnou těžkou sumcovou přívlač s velkou nástrahou, těžkým prutem a minimem záběrů.

Kobarid - Profil | St 8.4.2015 23:21:47

hroch jarda >> kolem tý pískovny v DB občas jezdím, ale to není "můj šálek kávy"...... Já mám raději menší revíry - max. 15 ha., tohle už je pro mně pomalu jako moře.....

Kobarid - Profil | St 8.4.2015 23:14:57

Jarda Š. >> tak jako ono, když už na to příjde, tak i já občas na feederový prut dám tu nejtužší špičku a "vyrobím si na koleně" u vody matchku.......
Ale zkrátka si pořád myslím, že lov na feeder je to "jemný, pěkný, rychlý" a hlavně je to o plném soustřední se na rybařinu.
Dát si na feederový prut bait a čekat, až mi to "udělá bzzzzz" a mezi tím si číst noviny, tak na to mám tedy trošku jiný názor.............

LudoO - Profil | St 8.4.2015 20:00:21

zdevac >> Anebo jsem tvou otázku špatně pochopil a pak máš plně pravdu, že pokud je olovo uvnitř excentricky tak je to nejjednodušší jak píšeš. Inu chytrost nejsou žádné čáry.

LudoO - Profil | St 8.4.2015 19:56:15

zdevac >> Již delší dobu používám feedrové flat krmítka se zarážkou nebo s korálkem pokud chci plně průběžné a na spirálové ani žebříkové krmítko již nechytám. Může to být tak jak říkáš, že se vlastní vahou krmení natočí na jednu stranu. Ale bál bych se, že po nárazu na hladinu se krmení na straně kde je ho více odtrhne a pak to klesne nekontrolovatelně. Nikdy jsem to tak jak říkaš nezkoušel (ani mě to nenapadlo) neboť olovo byl sichr.

malyjohn - Profil | St 8.4.2015 18:55:37

Mam v praci kolegu rybare pocházejícího z Madarska. Pritahl tyto krmítka do práce s tim, ze se v Madarsku na jiné ani nechyta. Tak mam doma nejake, a jak budu na vetsi vode, tak vyzkousim.
Diky za clanek, který me je pripomel :-)

zdevac - Profil | St 8.4.2015 18:20:56

LudoO >>

A už tě napadlo plné krmítko vzít lehce mezi dva prsty (nebo chytit vlasec před a za a napnout), aby se vlastní vahou natočilo????

Jarda Š. - Profil | St 8.4.2015 18:16:12

Kobarid >> Proč ne? Osobně na tom nic špatného nevidím (už jsem chytal i na feederový prut narovno s pípákem).

tym - Profil | St 8.4.2015 17:49:49

Varada >> Také používám malé typy. Jsou festovně postavené a v noci se hodí. Než syslit na špičku a svítit, tak si raději počkám až to cvrkne. Večer mi jde stejně jen o kapry, případně amury. Je to naviják jako každý jiný a bait se vždycky hodí ....

Varada - Profil | St 8.4.2015 17:44:39

Baitrunnery při feederu používám velmi často.Dnes není problém sehnat bait velikosti 20 nebo 30,které se na kaprařinu vúbec nehodí a jsou určeny pro tyto lehčí zpúsoby lovu.Na řece bez baitu ani ránu,potřebuju se vyčurat nebo mám telefon tak zapnu bait a mam to pojištěný...

hroch jarda - Profil | St 8.4.2015 17:18:57

Kobarid >> To co jsi popsal je můj rybolov v Dolním Benešově již několik let. Mimo další způsoby feedru

Kobarid - Profil | St 8.4.2015 17:17:16

Jarda Š. >> to já vím......., však jsem psal, že jsme se na toto konkrétní video s G. D. shodou okolností v pondělí večer díval.
Já se jen musím smát tomu, co všechno už se dá nazvat feederem..........., vždyť jak jsem psal už předtím M.T., kdyby si tam G. D. postavil ty pruty narovno a pod ně pípák, tak to bylo video z "kaprařiny", jak vyšité........
Takhle jen vzal feederový prut, na něj dal baitrunner, aby mu ten jeho cajk megakapř nestáhnul do vody a hurá do toho, hlavně že se "špičky hýbou"..........
Prostě a zkrátka, za mně osobně - takhle NÉ!!! Já si pod pojmem feeder představuji opravdu něco jiného, než to co bylo v tom videu s G. D. k vidění....... A pak právě přijde na přetřes ta otázka v článku M. T. : Je tohle feederové krmítko?

LudoO - Profil | St 8.4.2015 17:07:26

Matěj H. >> Ještě malý dodatek. Není špatné pokud před navlečením krmítka nejdřív navlékneš korálek od stoperu. Pak, pokud bys měl problém s proměněním záběru, můžeš kdykoliv do korálku zastrčit kolíček a můžeš zkusit chytat napevno. Klasická srkačka. A pro ryby, pokud by jsi urval, žádný problém neboť se krmítka zbaví. Zmiňuje se o tom i Milan T. v článku.

Matěj H. - Profil | St 8.4.2015 15:14:17

LudoO >> Opravdu díky a Petrův zdar

LudoO - Profil | St 8.4.2015 14:49:04

Matěj H. >> Jo tak je to dobře. (možná ještě trochu víc prohnout)
A teď v podstatě můžeš zamáčknout nástrahu na druhou stranu než je olovo neboť krmítko bude ležet na dně stranou, kde je zamáčklé olovo. Nebude se Ti to, bez ohledu na délku zvoleného návazce při letu zamotávat. A záleží jen na Tobě zda to zamáčkneš trochu tak, aby se Ti to při potápění uvolnilo, nebo zůstalo zamáčklé v krmení a měl jsi bezpečnou průběžnou srkačku. Používal jsem trochu větší krmítko, abych do vody dostal co nejvíc krmení. A ještě jedna praktická věc. Dej si krmení do dlaně a namáčkni jej ze spodu jako první na olovo a celou dobu krmítko drž. Jinak pak nebudeš vědět kde je nahoře a kde dole a můžeš to poléct. Fakt mě to fungovalo.

Matěj H. - Profil | St 8.4.2015 14:36:19

LudoO >> za nic se neomlouvej jdeto akorát to bylo blbě vyfoceno jestli myslíš takto jak je to na fotce

LudoO - Profil | St 8.4.2015 14:17:57

Matěj H. >> A to Ti nejde stáhnout olovo doprostřed trubičky jak jsem to dělával já ? Pokud ne tak se omlouvám, ale mě to šlo. A pak ti krmítko dopadne olovem vždy dole a nahoře můžeš mít zamáčknutou nástrahu.

Matěj H. - Profil | St 8.4.2015 13:42:26

drvoštěp >> Olovo pak budeš mít umístěné uprostřed trubičky excentricky. Tzn. můžeš nástrahu zatlačit i do krmení a i když se Ti při potápění neuvolní, budeš jí mít vždy nahoře. TUTO RADU JSEM DOSTAL OD LudoO

Jarda Š. - Profil | St 8.4.2015 13:32:07

Kobarid >> To video s G.D. bylo z kaprodromu, kde chytal mezi klasickými kapraři, kteří zakrmují na +100 m, takže, jak vysvětloval, se tomu musel přizpůsobit, aby měl výsledky.

drvoštěp - Profil | St 8.4.2015 13:24:38

Matěj H. >> Ohnutá trubička má jaký význam ? Díky

Kobarid - Profil | St 8.4.2015 13:06:18

tym >> jasný o tom žádná........., já je taky používám, sice ne na feederových prutech, ale též na ně nedám dopustit.
Ale zpátky k tomu videu s G. D. - představte si, že byste zde na MRKu zveřejnil video, kde budete prezentovat feederový lov kaprů + 20 kg.
Náhozy na 120 m, montáž "srkačka", navijáky baitrunner a pouze jediný rozdíl o proti "kaprařině" bude v tom, že místo swingeru a hlásiče, vám záběr kapra detekuje ohnutá špička feederu - pak následuje už "jen jízda přes bait" a je vymalováno.........
Už bych se těšil na všechny ty reakce, co by pod tímto videm následovaly......., možná bych se neudržel smíchem na židli.

Matěj H. - Profil | St 8.4.2015 13:04:01

LudoO >> Díky za tu radu s tím krmítkem

Matěj H. - Profil | St 8.4.2015 13:01:51

listonoš >> ani nemám, ale mě se s tím rybaří celkem dobře chytil jsem s tím 35cm Kapra a plotici tak nevím ryby s tím asi nemají žádný problém,
ale dostal jsem tu takovou radu ohnout tu trubičku já jsem ti asi stejně moc nepomohl

visage - Profil | St 8.4.2015 9:41:41

Jozef K. >> dodocreative - 8.4.2015 9:28:05 >> GD v jednom videu dokonca s kombinačkami ,,vyštípal drátěné žebra " z krmítka ,bolo ich tam asi 6 a nechal len 3

dodocreative - Profil | St 8.4.2015 9:28:05

Ja som vzdy chapal lov na feeder ako pouzitie klietkoveho krmitka, ktore je potrebne po nahodeni trochu popotiahnut, aby sa z neho vysypalo krmivo :).

rover - Profil | Út 7.4.2015 20:53:23

Nechci nic bagatelizovat, ale je to naprosto jedno, jestli "krmítko s názvem "takovým, či makovým ", zůstane pořád a jen tím paradoxním prostředkem k tomu, aby nám co možná nejrychleji !!! přišel záběr, resp. ta kýžená ryba k naší nástarze dorazila min. rychlostí blesku. Krmítka už pěkných pár let nepoužívám vůbec, jelikož za prvé rybu tak rychle, ...nutně chytit už dávno nepotřebuji, a za druhé, "krmítkáři " lovící přede mnou tuto proceduru bezhlavého " tunového" krmení provedou s nezměrnou pílí dny a týdny dopředu. Tzn., že na jakýchkoliv vodách aspoň částečně prochytávaných krmítkáři je případné chycení ryby bez tohoto náčiní dávno předem zaručen, ba naopak, bez něj ten "úspěch" bývá z pravidla i daleko větší.

Balas - Profil | Út 7.4.2015 20:50:35

Ahoj,
kde se dá to krmítko s drátěnými žebry a zátěží na obou koncích koupit?
Je v černé barvě nebo se musí nalakovat?
Díky za info, Laďa

Jarda Š. - Profil | Út 7.4.2015 20:34:40

zdevac >> Jde o ta krmítka s podélnými vnějšími žebry (resp. dráty), která z výroby mají těžiště v ose, ale tím přidaným olověným drátem se jim dodá excentrická zátěž, takže pak padají na dno vždy stranou, na které je olovo, tudíž je k ní vyoseno těžiště (stejně jako ta, co mají excentrickou zátěž od výrobce).

drvoštěp - Profil | Út 7.4.2015 20:33:18

nofish >> Někde v diskuzi jsem to psal.Na mého Cormorana :))) buď dám splávek a nebo gumáka.A navi mám s bajtem a ničemu to nevadí :))).

nofish - Profil | Út 7.4.2015 20:33:17

LudoO >> Já nejsem zkušený rybář, to fakt ne :-)
Nikomu neberu to, že musím mít na feeder krmítko které bylo na e-shopu zařazeno v kategorii "feederová krmítka". Dokonce chápu i blázny, co si nekoupí boty v "běžném obchodě", ale na rybářském e-shopu, protože to jsou jediné rybářské.
Jen jsme s kolegou konstatovali jasnou věc, že se občas řeší úplné ptákoviny, když je to vlastně skoro jedno.