Diskuse k článku: Chlebová kulička

Diskuse k článku Chlebová kulička

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 23.1.2015

milo5 - Profil | St 4.2.2015 16:48:02

Clanok je to pekny,aj mne pripomenul detstvo...aj ked si pana Tychlera velmi vazim,niektore clanky a recenzie nim napisane predsa len nemusim....je to vec nazoru,ktory si tu moze-mohol by odprezentovat kazdy....

Starc55 - Profil | Út 3.2.2015 16:52:52

teoretik >> Ďas tě veme z těch super úlovků. Pěkně s to zrýmoval.

Buri2 - Profil | Út 3.2.2015 16:06:33

jj, zrovna nedávno jsem chtěl jít na chvilku na plavačku ale neměl jsem nic na háček. A pak si říkám prdlajz, dám tam těsto z chleba jako zamlada. Ještě kvůli barvě jsem ho promíchal s kari. Těsto drželo na háčku jak blázen( pšenično žitný domácí). Určitě s tím budu dál experimentovat i když tentokrát nebyl záběr, což přičítám spíš zimě a blbýmu fleku.

teoretik - Profil | Čt 29.1.2015 17:52:42

Letos do módy vrací se zas
Stará chlebová kulička
Jak fungovat bude as
Jak z prdu kulička
Taky vyzkouším
Jak jeden z vás
No už vidím se
Jak přitom bere mě ďas

Maxmilián - Profil | St 28.1.2015 18:16:25

tym >> Hezký článek,dal jsem za jedna. Na chvilku jsem se vrátil do klukovských let. Myslím, že by nikomu neuškodilo občas ten chleba použít.

RK - Profil | St 28.1.2015 17:22:08

sven >> Fishky
To by jste kluci nemohli mít ani děti, když to berete takhle z gruntu.
No nebudu to rozebírat.
Knoflíček ve strouhance - taky se mi zvedá kufr brrrr....:-)

Jura L. - Profil | St 28.1.2015 14:18:58

CHLEBO- ROHLÍKO VÁLEČEK (na ryby) - nápad. Často doma peču i pečivo, tedy hlavně pizzu. Ale princip je pořád stejný jak říkají kolegové pode mnou. Receptů je na netu nespočet. Co ale myslím na ryby - často mě honí mlsná a z těsta udělám tenké válečky, nechám vykynout a mám supr tyčky. Do klasického těsta přidám jen přiměřeně olej, tyčka líp drží - to samé by pomohlo k trvanlivosti ve vodě. Takže netřeba koupený rohlík či chleba různě velikostně upravovat - stačí si upéct tenké válečky a ty jen nařezat na kolečky jako párek (a do foroty dát do lednice). Co si tam do toho každý dá (anýz, barvivo, přísady...) je už na jeho rozhodnutí, chleba pak může být třeba zelený-česnekový, který samo nikde nekoupíte. Piplal si může naválet i malé kuličky :-))

sven - Profil | St 28.1.2015 12:04:04

Dart Ness >> :-))

Dart Ness - Profil | St 28.1.2015 11:57:46

sven >> a rybina :-)

sven - Profil | St 28.1.2015 11:56:03

Fishky >> věřím tomu :-)
Kdysi dávno jsem brigádničil ve výrobně uzenin a od té doby je nijak zvlášť nemusím... :-))
Jinak nejkrásnější vůně pro mě, je čerstvý chleba a čerstvé dřevo...
Toho MRKose si najdu a když tak mu to šlohnu .-)

Fishky - Profil | St 28.1.2015 11:47:01

sven >> Si pamatuju, jak kolegovi v pekárně padnul do šroťáku na starý chleba při dělání strouhanky knoflík od riflí. Trvalo asi 20 sekund, než s práskáním v bubnu zmizel v hromadě strouhanky společně s moučnými červy a všelijakými breberkami co v obrovské kádi se starým pečivem žili. No a mě bylo jasný, že tuhle práci fakt dělat nemůžu :)
/ jen taková poznámka k té krásné, smysluplné a voňavé práci ;-)
Jinak zajímavá debata, pěkný postup na lisovný rohlík psal kdysi myslím MrKos, tuším ho ještě nakládal do koření, nechal tu marinádu vcucnout, pak ohřát, slisovat a hurá k vodě...

Dart Ness - Profil | St 28.1.2015 11:15:38

sven >> Já dělal jen noční...To dělám i dneska,takže žádná změna :-) .Ale jo,voňavá je :-)

sven - Profil | St 28.1.2015 11:10:58

Dart Ness >> já bych to asi dělat nemohl. Vstávat ve tři ráno by mě zabilo :-))
Ale jinak je to krásná, smysluplná a voňavá práce.

Dart Ness - Profil | St 28.1.2015 11:08:16

sven >> Už dávno se za něj nepovažuju,ale občas něco v té hlavě ještě zůstalo... :-) Pekařinu už ze zdravotních důvodů dělat nemůžu.

sven - Profil | St 28.1.2015 11:05:31

Dart Ness >> díky :-) Souhlasu od profíka si vážím.

Dart Ness - Profil | St 28.1.2015 11:01:54

sven >> Přesně a souhlasím.

Dart Ness - Profil | St 28.1.2015 11:00:37

tym >> + hraji : Možná jsem se špatně šířeji vyjádřil - psal jsem to v rámci jednoho druhu těsta (a možná i dejme tomu pekárny). Ano,kde se na obchodě sejde sortiment více pekáren (firem),tak tam to jako konečný spotřebitel tu chuť mezi produkty jednoho druhu posoudíte.Taky mi chutná tousťák pouze jedné firmy,i když ho obchod bere od čtyř různých firem.

sven - Profil | St 28.1.2015 10:59:10

Dart Ness >> rovněž nejsem vyučený pekař ale jen občasný amatér .
Věřím, že těsto na rohlík, veku i tousťák je v rámci jedné pekárny stejné. Ale protože má každý výrobek jinou finální technologii zpracování, věřím, že má každý i jiné výsledné vlastnosti.
Pokud upeču tenkou srolovanou placku (rohlík) nebo z masy ve formě kvádr, není to totéž.
Pokud by mě napadlo to stejné těsto uvařit, bude z něj knedlík...
Nevěřím, že bude pokaždé stejný i totožný výrobek z různého pečení.
Není mouka jako mouka, kvásek jako kvásek, vliv počasí na kynutí, lidský faktor, atd..
Když si peču pro sebe, puntičkářsky dodržuji svoje technologické postupy a stejně je výsledek pokaždé jiný.
Natož výrobky různých pekáren. Za Tvé praxe se možná pekly rohlíky ještě poctivě a ze základních surovin. Dnes jsou v rámci co nejdůkladnějšího šizení zákazníka, prošpikované nejrůznějším sajrajtem: http://ekonomika.idnes.cz/slozeni-rohliku-obsahuje-​vice-nez-30-latek-f14-/ekonomika.aspx?c=A130924_122​036_ekonomika_spi

Pikantní je poslední věta článku :-)
" Podle Příhody záleží především na kvalitě mouky. S americkou kvalitní moukou by si podle něj například evropští pekaři neporadili. Aby z ní něco upekli, museli by ji hníst i nechat kynout mnohem delší dobu, než jsou zvyklí."

tym - Profil | St 28.1.2015 10:30:54

hraji >>
Souhlas. Mezi některými výrobky je rozdíl opravdu markantní a většina těch levnějších se pro mé účely nehodí. Tím nechci říci, že je to o ceně, ale surovinách, možná i způsobu zpracování ..... Také nejsem pekař, ale rozdíly jsou patrné i pro amatéra

hraji - Profil | St 28.1.2015 9:46:21

Dart Ness >> nejsem vyučený pekař, z vlastní zkušenosti si ale dovolím říct, že je obrovský rozdíl mezi výrobky nazývanými toustový chleba. Mě připadá, že ten rozdíl je dán množstvím tuku v těstě. Některý toustový chleba se jeví jako dobře použitelný, jiný je na tom o hodně hůř, co se týče trvanlivosti na háčku i v sáčku. Lepší na chytání se mi jeví ty toustové chleby, napodobující americký styl. A není to tou amerikou.

Dart Ness - Profil | St 28.1.2015 9:22:16

tym >> Jako vyučený pekař ti můžu říct,že drtivá většina pekáren se nebude zatěžovat míchat dvě nepatrně rozdílné receptury (ani jsem v žádné takové nedělal). Rohlík,klasická kulatá veka (na chlebíčky) a tousťák je jedno a totéž vymíchané těsto na rohlíky.Rozdíl je jen ve váze výrobku a jiných parametrech pečení...My jsme v pekárně dělali taky jen jedno těsto (na rohlíky).Ale jen se jinak nastavily válce v rohlíkáči na rohlíky a jinak na veky a pokud se dělaly tousťáky,tak klasická veka co z rohlíkáče vypadla se jen dala do formy vymazané olejem....Ale to už je nějakých 15 let.Počítám,že od té doby se asi razantněji nic nezměnilo.

alus - Profil | Út 27.1.2015 21:12:21

pěkné počteníčko, díky :-)

Wamp - Profil | Út 27.1.2015 11:36:24

Jako bych se videl pred 33lety, špunt na Ploucnici se zelenobilym laminatem, rexikem a splaveckem zvanym šípek. V jedne kapse zizalky z dedova hnoje v krabicce od tetramiu a v druhe krajic chleba v plátně... krasny vzpominky a ta Ploucnice... kaprik vyjimecne, ale spousta ruznych prkvapeni, vcetne parem a podoustvi... a vyjimecne lipan na zizalku.
sem se tu trochu zasnil, pardon... :-)

MartenBear - Profil | Út 27.1.2015 10:43:35

Jura L. >> Mám stejný názor. A myslím, že to byl i účel článku - připomenout občas dost opomíjenou a v některých případech velmi účinnou nástrahu, jakožto i obecný poznatek, že je třeba něco změnit, když ryby nejdou. Rozhodně nesouhlasím s pětkaři níže a tímto bych chtěl Milanovi vzkázat, ať si z této kritiky nic nedělá. Píše poutavé a hodnotné články a budu velmi rád, když v tom bude pokračovat.

Když jsem s rybami začínal, byly pro mě hnojáci nástrahou číslo jedna. V hnoji jich bylo téměř nevyčerpatelně a o jejich účinnosti, myslím, nelze pochybovat. Mám sice stále jako jejich asociaci v hlavě tu žlutou smradlavou z rukou nesmyvatelnou vodičku, ale s odstupem let to vidím jen jako malé negativum oproti výsledkům, které přinesly.

Jinak poznámky v diskuzi o toustovém chlebu jsou více než aktuální. Vynikající zimní nástraha!

Jura L. - Profil | Út 27.1.2015 10:22:45

SUPER - další článek který mi osvěžil paměť, kdysi jsme chlebové těsto vylepšili nasekanými hnojňáky (ty krvavě červené drobné žížaly z kompostu-hnoje) a bylo to bombastické. Taky mám někdy dojem, že to na nic nebere, jen jsem zapomněl, že jako kluci jsme vždycky něco vynalezli. Zas to vyzkouším.

Patˇas - Profil | Po 26.1.2015 21:02:47

Já jsem používal pod háček na vlas ohnutou pružinku do podkovy z propisky. S chlebem jsem na to nechytal, spíš na směs do krmelců.

IchHabe - Profil | Po 26.1.2015 20:12:35

Pokud bych měl přidat taky nějaký zápis tak něco na tom chlebíčku je. Jako kluk jsem chtěl chytit malou rybku a dal jsem kuličku chleba na malinký háček. Kuličku velkou jako špendlíková hlavička. Zasekl jsem na to obrovského kapra, který se ukázal na hladině a pak se vyhákl.

tym - Profil | Po 26.1.2015 19:10:45

RK >> Já už jsem rohlík v podstatě úplně vyřadil a používám bílý toustový chleba. Zdá se to být rohlíku podobné, ale všechno je jinak. Zatímco klasický čerstvý rohlík doma i v sáčku rychle gumovatí a za chvíli už na nastražení není, toustový chleba vydrží nezměněný i několik dnů. připravuji ho tak, že plátky přestříknu vodou pomocí rozprašovače, vložím do mikrotenu a pak do mikrovlnky. Jakmile se sáček nafoukne, což udělá pára během 15 vteřin, hned vyndám sáček ven.
Na háčku drží perfektně a zatímco klasický rohlík už je dávno vyschlý, toustový chleba je stále vláčný. Hodně ale záleží i na druhu výrobku, podobně jako u rohlíku, ale rozdíl je to vždycky markantní

RK - Profil | Po 26.1.2015 17:38:24

sven >>
Není čerstvý rohlík jako čerstvý rohlík

Máš pravdu.
Jezdíme s kamarádem na Labe. V krámku hned vedle našeho ubytování se prodává Mochovské pečivo.
Housky jsou par exelance. Jak k jídlu, tak na ryby. Namáčkneš na háček a za deset minut, když opatrně přitáhneš, tak tam houska je. Vypadá, že mele s posledního, ale vydrží ještě jeden lehkej nához. Chytáme na plavanou na stojaté vodě-kousek od břehu. Takže žádné silové náhozy......

RK - Profil | Po 26.1.2015 17:32:51

hraji >> Díky za fintu. To jsou ty maličkosti, které dle mého mají cenu řešit. Houska je na REKREAČNÍ rybařinu N.1.