Stavba udírny - dokumentace

Diskuse ke článku Stavba udírny - dokumentace z blogu salfi.mrk.cz

Autor diskuse: salfi - Profil , 14.3.2014

salfi - Profil | Pá 25.4.2014 15:12:52

Takze pratele jsem hotov, jen napojim komin a zacneme udit. Dekuji vsem za komentare a podnety

salfi - Profil | St 16.4.2014 21:50:04

jeste oblozit palubkama a muzu zatopit...

salfi - Profil | Pá 28.3.2014 23:00:41

pako 2 >> no panecku:)

pako 2 - Profil | Pá 28.3.2014 22:57:02

řešil jsem problém s udírnou jinak, nemáme tak velký pozemek a odešel bojler ...
ještě k ní nasazuji komín a vyvíječ kouře.

salfi - Profil | Pá 28.3.2014 22:41:24

tak uz kourime:)) sice jen test, ale vysel

salfi - Profil | Ne 16.3.2014 21:27:39

MrCement >> taky jsme s brachou preuzovali lovecky salamy a vysocinu spolecne s masem a podarilo se nam na ni zapomenout. Za dva mesice jsme je nasli a k jidlu uz to nebylo. Nehlede na to, ze to smrdelo kourem uz extremne

retrívr - Profil | Ne 16.3.2014 16:39:40

marmyš >> Je to tak.

marmyš - Profil | Ne 16.3.2014 16:38:37

retrívr >> tak nějak,člověk se jí musí naučit porozumět.

marmyš - Profil | Ne 16.3.2014 16:37:57

Mrknato >> roztopím smrkem,jedna náruč polínek na to stačí.

retrívr - Profil | Ne 16.3.2014 16:01:05

marmyš >> Je to asi o zvyku a zkušenosti.Co se týče kolísání teploty, tak já udím u kamaráda, ten má dřevěnou, zateplenou a chybu to nemá.

MrCement - Profil | Ne 16.3.2014 14:18:55

Mrknato >> já když koupil barák, tak jsem boural krb v obýváku a komín ukrýval šišku salámu ........ solidně přeuzená a archvní. Ani bych se nedivil, kdyby to udili na smrkovém dřevu :-) Svoji udírnu zakopu do svahu.

Mrknato - Profil | Ne 16.3.2014 14:16:17

marmyš >> Tchán měl také zděnou, ale jak říkáš, musel ji vyhřát a to je dřevo a čas navíc. Něco jinýho asi byla udírna v komíně, v domě......

marmyš - Profil | Ne 16.3.2014 14:13:12

Mrknato >> V úterý udím,tak se schválně kouknu,jestli se bude potit. Myslím si,že dřevěných udíren přibívá poslední dobou-naši předci měli víc zděných. Dost dřevěných stihlo vyhořet.

marmyš - Profil | Ne 16.3.2014 14:09:57

retrívr >> Já mám zas jen zděnou.Dvě hodiny dopředu ji rozhicuji a potom jdou kousky dovnitř. Líbí se mi,že se nějak rozehřeje a teplota tak moc nekolísá.

Tal - Profil | Ne 16.3.2014 14:08:19

Mám ji ze sudu přišroubovanou na betonové skruži,vnitřní část je obložená
dřevem (laťky).V komínku je ještě udělána klapka. Pořízení za pár korun a slouží také.

Mrknato - Profil | Ne 16.3.2014 14:07:44

marmyš >> zděná může dehtovat, rosit se.... Podle mě je ideální matroš dřevo. Pak nepotřebuješ takové grunty, jako dělá salfi.....

retrívr - Profil | Ne 16.3.2014 14:05:12

marmyš >> Prostě mi přijde, že se nic nepotí, nedehtuje, dýchá.Nemám zas tak velkém zkušenost, spíš koukám a mám kde. Ale ber to jako osobní názor, možná poct. Rozhodně si nehraju na chytrýho.

marmyš - Profil | Ne 16.3.2014 13:57:27

retrívr >> Proč myslíš,že dřevěná na nohách je lepší jak zděná?

Fermr - Profil | Ne 16.3.2014 13:35:33

Staří stréci a dědové z jihu Moravy vyzdívají vnitřek udírny vepřovicovou nepálenou cihlou na kant..

retrívr - Profil | Ne 16.3.2014 13:15:44

salfi - >> Po zkušenostech, myslím, že pevná udirna je velmi nevýodná.Dobrá, tedy i velmi dobrá je prostě na drřevěných nohou, z kvalitního dřeva, myslím, že už z principu na ní pevná nemůže mít.Ale je to ke zvážení, u mne jen zkušenost.

Jirkaperko - Profil | Ne 16.3.2014 13:12:32

U nás udíme jenom bukovým dřevem,zkoušel jsem trnku(švestku),někdo zase říká olše nevím nemám vyzkoušené. Jak se píše v jedné knížce udit můžeš i v papírové krabici,ale musíš to umět

salfi - Profil | Ne 16.3.2014 12:58:08

Jirkaperko >> kdyz jsem udil u taty, chodival jsem k truhlari pro tresnovy hobliny. Vyrabel stoly a zidle z tresnoveho dreva. Lehce navlhcene krasne doutnaly, zas to nesmi byt moc, uvolnuje se dehet pri nedokonalym spalovani a pro zdravi to neni nic idealniho, ale zas to chutna:)

Zajda - Profil | Ne 16.3.2014 12:50:59

Jirkaperko >> Pak se omlouvám...Tohle slyším fakt poprvé...

Jirkaperko - Profil | Ne 16.3.2014 12:27:59

Zajda >> piliny se používají normálně.Proč by to měla být chuťovka jako prase pořád je to dřevo!!! A ne např. http://www.vitalia.cz/clanky/uzeni-tekutym-kourem/
Pracuji v oboru sorry

nofish - Profil | Ne 16.3.2014 12:21:52

Zajda >> Mokré ne, vlhké (nějak) se používají při "komerčním uzení". Fakt :-) Jako je možné je použít. V elektrice to samé.

Zajda - Profil | Ne 16.3.2014 12:14:33

Jirkaperko >> Mokré piliny? Tak to bude chuťovka jako prase..:-(

salfi - Profil | Ne 16.3.2014 12:08:36

Jirkaperko >> samotky to nebudou, ale desky z akumulacnich kamen. Potrebuju zajistit, aby mi okolo nepopraskal piskovec a beton

Jirkaperko - Profil | Ne 16.3.2014 10:34:22

Ahoj
Šamot je blbost ohniště je moc "rozhycované" a dřevo jenom hoří a nedýmý. Musí se používat mokré bukové piliny

salfi - Profil | So 15.3.2014 18:43:00

Mrknato >> puvodne jsem si kopal hrob, s tou udirnou me to napadlo az potom:)

Mrknato - Profil | So 15.3.2014 18:24:14

salfi >> Tomu rozumím, ale to je tak asi na chatu, ne na udírnu..... Já bych to na rovině postavil na cca 10-15cm hutněnou desku s 15cm podsypem. To, jestli ti v zimě udírna vyleze o centimetr, je asi jedno, když to vyleze celý a pak si to zase celý sedne.....

salfi - Profil | So 15.3.2014 15:46:06

Mrknato >> pod bednenim je cca 20-25 cm sterku a kameni

Mrknato - Profil | So 15.3.2014 9:38:41

Bullteriér >> Kdyby místo toho šíleného ztraceného bednění tam ve 30cm udělal na 15cm štěrku armovanou desku, tak se nic stát nemůže. Výsledek = méně práce a méně peněz.....

Bullteriér - Profil | So 15.3.2014 9:24:11

Ta nezámrzná hloubka se mi zdá taky nějak málo..
V mírném klimatickém pásu a tedy v našich podmínkách se za ni považuje 80 cm, u nesoudržných zemin 140cm.
Pro běžné písčitohlinité či hlinitopísčité půdy je nezámrzná hloubka stanovena na nejnižší hodnotu, tedy 80 cm. Jílovitohlinité půdy ji potom mají posunutou zhruba do jednoho metru. Nejhorší situace je u slínů, zde je třeba, aby měly základy až 140 cm.

Doufám že pak nedopadneš jak já a začne ti pomalu a jistě praskat,což si myslím že při 60 cm to pár let vydrží ale pomalu začne...

salfi - Profil | So 15.3.2014 9:20:14

valcha186 >> tady zacina v 60cm pisek. Cela nase oblast je na pisku. Vsakovani vody je tu rychlejsi nez jinde. Proto staci takova hloubka

valcha186 - Profil | So 15.3.2014 8:43:21

60 cm je hrubá chyba. Nezámrzná hloubka je úplně jinde. Já jsem jel 1 m, což mi důrazně nakázal stavbyvedoucí a projektant. Ani se to nehne. Mám podobné dvě, jednu doma, druhou na hájovně. Podsyp je dobrý.