Diskuse k článku: Na kamenném břehu

Diskuse k článku Na kamenném břehu

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 11.12.2013

T. S. - Profil | Čt 26.12.2013 19:14:22

Oceňuji špičkově vzorný přístup k rybařině a trpělivost se kterou tento pro mě Pan rybář vysvětluje ostatním vše důležité, co bychom se měli všichni u vody naučit ve vztahu k rybám
a nacházím tam také příklady, jak trpělivě a s ohledem se chovat k ostatním, které u vody potkáváme. Děkuji panu Tychlerovi za všechny. Já ho také považuji za svého učitele.


Při čtení tohoto článku jsem si vzpomněl na některé zásady, které když budeme dodržovat nám ušetří některé problémy. Jednu z nich připomenu , myslím , že je důležitá .

Znám několik rybářů a já k nim patřím , kteří chodí k vodě na ty nejhorší místa, absolutně nepohodlná . Jsou to místa, kde je např. nepříjemný svah , keře , stromy , kopřivy, rákosí atp. ,
zkrátka samé nepohodlí , jen problémy. Větve stromů, co je musíme vyvazovat stranou, abychom mohli nahodit , prostě žádné pěkné plážičky , pěkné vyšlapané plácky, pěkně vysekaná nebo nízká tráva , to ne . - - - Můžeme si totiž být jisti , že je více rybářů, kteří na taková místa dorazí dřív než my a pokud už jsme tam chytali, máme tam např. nakrmeno , nedostaneme se tam a můžeme začít někde od začátku. Né vždy ale na to máme čas a budeme zbytečně zklamáni. Už vůbec neuvádím, že může takový rybář, nebo rybáři takové místo spíše plašit a kazit, než kompetentně chytat. Do toho už ale mluvit nesmíme, není to zkrátka naše a měli jsme být předvídaví a chytat více " mimo civilizaci. "

Tak hodně přemýšlejme ať vždycky víme, co u vody děláme a jaký to má důvod, proč jsme se rozhodli pro toto a né pro tamto. - - - T. S.

Martin St. - Profil | Ne 22.12.2013 7:01:24

tym >> děkuji

Stando26 - Profil | Ne 22.12.2013 0:18:11

Pekný článok. Podobný príbeh sa stal aj mne ale mňa nevihnali z mojho fleku stanujúci rybáry ale nísky stav vody. Tak som išiel do kameňov do zákruty,nahodil som prvý prut chystal som si druhý,vtom prišiel prudký záber. Po krátkom boji ryba vyhrala,odtrhla mi montáž,tak som nahodil druhý prut a situacia sa zopakovala,ryba zase vyhrala.Premenil som až piaty záber,bol to kapor okolo 80cm.Od tej doby do kameňov chodím rád,pokial neni vysoká hladina. Nachytal som tam veľa krásnych rýb,kpare,amure,pleskáče aj mreny.

tym - Profil | Pá 20.12.2013 15:13:09

Martin St. >>
Nemusí. Často stačí ani ne metr, aby se tam ryby zdržovaly. Samozřejmě, že čím je hlouběji, tím je větší šance na větší rybu

Martin St. - Profil | Pá 20.12.2013 12:44:04

tym >> Milan Tychler - >> Musí tam být velká hloubka?

pohodak - Profil | Ne 15.12.2013 15:38:19

Je to super napisane klobuk dole.
Zaspominal som si na svoje zaciatky ked sme chytali len na klbko silonu a bol som najvedsy macher z ulice lebo som nemal klasicky korkovy stupel ale rucne robeny plavak s topoloveho dreva.
A aka to bola radost ked dostal svoj 1 teleskop znacky sona.Veru veru casy sa pomenili a zda sa mi ze aj ryby nejako menia hehehehe su nejako viac vybabrane

rover - Profil | Ne 15.12.2013 14:06:56

Bečetka >> Na řece, např., ...se ryby chytají zdárně od nepaměti, způsoby lovu jsou tedy obecně známé. Navíc, "feeder" je cizí, záměrně importované slovo, které se někteří snaží "osobit" dané zájmové společnosti.

Pstruh27 - Profil | So 14.12.2013 19:21:08

splavek >> určite tchto pôvodných druhov (Podustva, Nosák, Mrena (Parma), Jalec ale samozrejme aj Potočák, Lipeň a iné) dosť rapídne uúda. Ja mám 30 rokov, ryby chytám od 11 a vtedy sa v lete doslova lesklo dno od toho ako sa otáčali Podustvy, Nosáky a Mreny a teraz .......... kde tu nejaký záblesk vidieť ale také torpéda ako keď som bol malý chalan ani zďaleka. Teraz je človek rád keď chytí nejakých pár Nosákov, Mrena poteší aj maličká a to vymýšlam, skúšam všetko možné či nemožné, 0,12 silon sa mi už zdá hrubá keď neberú a podobne ...... vtedy - 3 m teleskop, 0,25 silon a "feedroval" som také ryby o akých môžem teraz len snívať. A to som ešte v podstate mladý chalan - ani si nechcem predstaviť aký rozdiel v počte rýb to musí byť pre ľudí čo pamätajú časy spred 60 - 70 rokov............

rybomil - Profil | So 14.12.2013 16:11:51

splavek >> tak parmu jako sázavsky původní chytnu cca 1ks za 3 roky a to feedruju opravdu hodně. Ostré se nasypou cca co 3 roky často už ve větší velikosti baj voko 300 ks, ale 3. rokem po už se jich chytá minimum. 2010 - 12 se nasypalo co rok 500 - 700 kg bílé ryby a stále není pomalu ani moc vidět. tloušť ubývá, proudníka byly kvanta a teď ho skoro nevidět. Sypou se občas i okyši, línci, pokud někde jsou, dají se koupit, ale je to stále málo..... kormoš, norek, volavka, vydra 4 i 2 nohá.
Kapř těžce převyšuje, dlouho to na mě dělá dojem, že nebude li kapř, sežerou snad i ty zbytky těch ostatních ?!? Jediné co poslední roky přibylo a to jako dost jsou řezani. Možná příslib budoucího plusu dalších ?

Hodně jsem chytával dřív na plavačku, pak bolonézku, na rybíz, na chrostíky, larvy pošvatek a vůbec všechno co se prostě našlo pod kamenem, často i v zimě. Žadný kupování červů v kšeftě nebylo, max. co sis vychoval sám. Za pár dnů už půjdu zase nasbírat ty " rákosníky", už se těším, snad nezamrzne.

nextfish - Profil | So 14.12.2013 15:44:11

splavek >> Tak nějak to vidím. Měl jsem trochu obavu, že za to budu tady popotahován, když to tak vnímám. Rybníky pro chov se vápní, přihnojují. Rozvoj planktonu se tím zvyšuje a to je dobré pro ryby. V tekoucí vodě to nejde.
Mohli bychom o tom tady diskutovat, ale úplně jsme odběhli od článku. A to jsem nechtěl.

Tak ještě jednou z proudu. Kdysi jsem na těžko chytával tak, že na konci udice byl háček a od něj asi 30cm malý broček. Na háček kostičku chleba, jednou namočit a hodil to kolmo před sebe do proudu. Odmotal trochu vlasce. Proud vlasec napínal a chleba táhl po proudu. Pak se to někde zachytilo, pověsil jsem malého policajte a čekal na záběr. Vlasec byl prověšený, ale policajt měl přece jen trochu průvěsu. A jak se to rozjelo.... Jen samí kapři. Na Silon 0,20, Stabil 341 a plný laminát to byly souboje.

splavek - Profil | So 14.12.2013 15:19:24

nextfish >> Ono to stou čistotou vody,taky není výhra,jak už píšeš,tak problém je v tom,že čističky nedokáží zbavit odpadní vodu reziduálních zbytků antikoncepce,deodorantů,spomalovačů hoření z textilu...atd...atd...to vše negativně působí na rozmnožování.Další problém je ten,že opravdu je voda až moc čistá a chybí v ní živiny.Jednou jsem se díval v TV na nějaký dokument z Bodamského jezera a rybáři si stěžovali,že po té co začaly všude fungovat čističky se snížila úživnost vody a úlovky jsou menší tak jak ryby(byly to komerční rybáři) Asi to zní blbě,ale určitá míra znečištění byla pro úživnost vody výhodná.

splavek - Profil | So 14.12.2013 15:11:35

rybomil >> Mě ani tak primárně na řece nejde o kapry,nějak se nemohu zbavit dojmu,že to jde s kopce z našimi původními říčními druhy,ostretky,jelci,parmy....atd...atd...aspoň u nás to je takový špatný,tedy tohle je můj subjektivní pocit.

rybomil - Profil | So 14.12.2013 14:51:00

splavek >> no kapře je furt dost, spíš ho přibývá, ale pravda, je to tak nějak pseudofišle

bez feedru to na houpačku i jinak v proudu taky šlo a kolikrát jaký fišle

Lexoun - Profil | So 14.12.2013 14:33:37

nextfish >> Aha,u nás v Praze to bylo stejné.Až poslední 2roky se objevil potěr.Předtím dobrých 10let se rybám to vytření nějak nepovedlo.Myslel jsem si že to je jen místní záležitost,ale podle tvého příspěvku je to i jinde.Zajímavé,.......přitom jsem si nevšiml že by byli dlouhodobě nějak nepříznivé podmínky pro vykulení potěru.Kdoví co to ovlivňuje.
Jsem rád že nejsem sám,kdo si těchle věcí všímá :-))).L

nextfish - Profil | Pá 13.12.2013 13:39:12

JJanekk >> Já to taky vidím optimisticky, i když všechno má svoje pro a proti. "Díky" zatíženosti řek organickými splachy měli nejnižší živočichové dost potravy a rozmnožovali se nadmíru dobře. Toho využívali další tvorové stojící nad nimi v potravním řetězci a nakonec ryby. Všude bylo dost potravy a ryby rostly a rozmnožovaly se a bylo jich hodně. Aspoň tady u nás na Moravě.
Před více jak dvaceti lety a dřív tady byly v létě mělčiny a náplavy plné potěru, který řeku zarybňoval. Potom se to začalo zhoršovat (byla čistší voda) až nebylo vidět vůbec nic. S tím taky postupně souvisela nižší početnost úlovků všech možných druhů ryb (aspoň u mně).
Loni jsem měl ohromnou radost, když jsem v noci zasvítil čelovkou do vody a viděl jsem dvoucentimetrový potěr ! Tak dlouho jsem ho neviděl, že jsem skoro začal plakat radostí. A to u nás Morava protéká CHKO Litovelské Pomoraví, kde nejsou žádné zásahy do břehů, regulace apod.

Kóďa má také pravdu, že čistička plně neodstraní anitkoncepci a to se může projevit v neplodnosti ryb.
Nejsem zastánce špinavých vod, ale myslím, že všeho moc škodí (i čistoty). Na druhé straně nejsem odborník a vidím to takto laicky.

KóĎA - Profil | Pá 13.12.2013 12:26:25

Bečetka >> tak určitě je chytání v proudu pomocí feederu nepoměrně jednoduší, to ti i z vlastní zkušenosti potvrzuji. Bavíme se o normální krmítkové položené.

KóĎA - Profil | Pá 13.12.2013 12:25:42

JJanekk >> když ty ryby se na tohle znečištění adaptovaly. Alespoň většinou. No uvidíme, ale nerad bych byl přehnaně optimistický z budoucnost. I když bych si samozřejmě lepší budoucnost přál.

JJanekk - Profil | Pá 13.12.2013 12:22:36

KóĎA >> netvrdím že současný stav čistoty vod je bezchybný, ale v porovnání s tím když do řek valily odpad všechny celulózky apod. a některé řeky nebo jejich části hrály všemi barvymi a byly doslova mrtvé, je to dramatický posun správným směrem
Ad antikoncepce - nevím přesně kolik se toho do vody dostává a jestli to ovlivňuje pohlavní složení do té míry, že by to ohrozilo přežití populací, na tohle téma jsem zatím nic nečetl.

Bečetka - Profil | Pá 13.12.2013 12:22:15

KóĎA >> ja jen tvrdil, ze bez feederu jsem to nikdy neumel. Pokud teda neuvazuju srkacku a kaprarinu (z hlediska rozpoznani zaberu).

KóĎA - Profil | Pá 13.12.2013 12:14:05

JJanekk >> a co masové používání hormonální antikoncepce? To čističky neumí odseparovat... Z toho mám strach. Čistota vody se zlepšila, ale často tohle zlepšení nekoresponduje s rybí osádkou. Alespoň na mém revíru z dětství.

KóĎA - Profil | Pá 13.12.2013 12:12:27

Bečetka >> bez fídru se chytalo v proudu vždycky. Čím ostřejší proud, tím razantnější záběry, jemné špičky netřeba.

JJanekk - Profil | Pá 13.12.2013 12:09:57

nextfish >> já to vidím optimisticky, ty řeky jsou teď lepší než bývaly, kvalita vody šla za posledních 20 let extrémně nahoru, taky se přestávají dělat nesmyslné úpravy toků (i když jsou výjimky) a berou se v potaz rybí přechody. Problém je, že některé revíry jsou poničené od kormoránů, ale pokud se podaří jejich stavy korigovat, tak bych to viděl do budoucna dobře.

rumi7 - Profil | Pá 13.12.2013 10:59:27

super článek a nejlepší poslední věta............

Bečetka - Profil | Pá 13.12.2013 8:07:08

rover >> tuto poznamku prosim vysvetli :-) slovo roli nehraje, ale bez feederu ja bych na rece chytat neumel, zvlast kdyz hodne tahne.

rover - Profil | Čt 12.12.2013 22:07:32

Jen poznámka, ...slovo "feeder" nehraje při lovu na proudu, či na stojáku, absolutně žádou roli !

nextfish - Profil | Čt 12.12.2013 21:42:17

mipa >> Máš pravdu. Ryb je pořád dost. Chytám hlavně ty menší a bavím se. Avšak stará přísloví mívají pravdu :"Dvakrát do jedné řeky nevstoupíš". A pokud vzpomínám (většinou nostalgicky a asi už na to mám právo), je to pravda. To se, bohužel, netýká jen rybařiny, ale celého života.

mipa - Profil | Čt 12.12.2013 21:07:34

nextfish >> je fakt, že s odstupem času si to člověk všechno tak nějak idealizuje, vzpomíná většinou jen na dobré, špatné v mysli potlačí ... přesto si myslím, že je ryb stále dost - na pořádnou "chytačku" :-)))

nextfish - Profil | Čt 12.12.2013 20:35:12

splavek >> Jo,jo,máš pravdu. Nebo už stárneme a dobu mládí vidíme růžovými brýlemi, kdy všechno bylo tak nějak lepší, čistší, dobrého víc a zlého míň.

splavek - Profil | Čt 12.12.2013 19:26:18

nextfish >> Asi tak nějak,když jsem měl problémy s proudem a tak podobně,tak bylo ryb jak hnoje,teď to mám feedry a všelijaké jiné vychytávky(bolo,dělička) a ryb je,no škoda mluvit.

tym - Profil | Čt 12.12.2013 13:30:21

Suly >>
Pro tohle jednoduché chytání i břehu lze použít v podstatě jakýkoli lehčí prut v délce 3.90 - 4.50 cm. Já mám takové staré, ale lehoučké čtyřmetrové teleskopy do 60g, které k tomu používám, ale dá se použít i silnější matchka nebo něco lehkého na položenou. Klidně bych použil i silnější feeder s nasazenou silnou špičkou. O prut tu obvykle vůbec nejde. Chce to jen něco delšího oby se člověk dostal za kameny a dobrý vlasec

Suly - Profil | Čt 12.12.2013 12:51:15

Jo u kamenu to zije, to je fakt. Hezkej motivacni clanek. Mel bych dotaz. Jiz nekolikrat jsem uvazoval ze vyrazim se splavkem a houpnu to tam. Ale krom lehkeho feederu nemam nic co bych mohl pouzit. Jake by mel mit prut parametry, delka, gramaz? Mel by zvladnout i vetsi kapry.

Jarin - Profil | Čt 12.12.2013 11:30:03

Dobre napísané sa mi páčilo tak za 1 , osobne som s feedrom začínal na stojakoch a rieky som sa dako obaval = chcelo to ale raz začat a už hodne rokov chodím v podstate len na rieku.
Rieka ma svoje čaro - tajomno však vieme a zvlášť Dunaj ale aj Morava ... dik

nextfish - Profil | Čt 12.12.2013 8:07:49

Ano, také jsem měl kdysi s proudem problémy. Chytal jsem u nás na těsto ještě s třímetrovým štípaným bambusákem na těžko a vlasec směřoval v proudu kolmo kolem břehu po proudu a policajt samozřejmě přibitý u prutu. Najednou se prut ohnul a měl jsem co dělat, abych ho chytil. Byl tam kapr.
Později v proudu vyskakovaly velké ryby uprostřed řeky. Říkal jsem si, že těch velkých jelců tady ale je. Houby jelci. Po soustředěném dívání jsem zjistil, že to jsou kapři. Ale dnes je to už úplně jinak. Ti kapři už neskáčou a skoro ani jiné ryby.
Změnilo se mnoho, vzpomínky zůstávají. Přesně tak.