Spor dvou filosofií

Diskuse k mini článku Spor dvou filosofií

Autor diskuse: Bečetka - Profil , 10.12.2013

Doudleban - Profil | Ne 15.12.2013 10:19:29

Bečetka - >> Článek mi přišel poměrně zmatený. Dvoubodové vyústění to ale zabilo totálně.

Bod 1: Všichni jsou stejní a někteří i horší.
Bod 2: Vůbec to není až tak špatné, z čehož vyplývá, že je to vlastně dobré.

Celé je to vylepšené hrstkou věření a domněnek.

Stejným postupem si můžeš ,,obhájit" naprosto cokoliv.

Mrknato - Profil | Ne 15.12.2013 9:47:13

Dedekk >> Máš recht, že ČRS je zájmová organizace, která ale dnes poskytuje svým "členům" neopomenutelné výhody, oproti rybolovu nečlenů. Změna členství v jiné organizaci ČRS, či MRS nic podstatného neřeší.

Sám svaz říká, že rybolov se provádí dle zákona 99/2004 a jeho prováděcí vyhlášky. Tam ale o závodění není ani slovo, navíc výkon rybářského práva a svazoživot jsou dvě zcela odlišné věci, které se dějí dle dvou zcela odlišných zákonů. Plést to dokupy může jen anonymní bulík, nebo agitátor.

Siven Polní - Profil | Pá 13.12.2013 19:30:49

Woohooo >> ja rybolovem pouze castecne uspokojuji svou primitivni touhu lovit, a tim alespon castecne nachazim poteseni ze zivota ve 21. stoleti. Jsem bliz prirode, ale uslechtileho na tom neshledavam nic. To bych fakt musel jen krmit.

retrívr - Profil | Pá 13.12.2013 16:09:41

O filosofii nic nevím, je to věc názoru, tady myslím, že je to rozdíl.Na lovu je ušlechtilý způsob lovu a jeho kvalita, tedy nemyslím cena lovných pomůcek. Člověk je od přírody lovec. Ano situace je jiná, je však zcela zcestné vyjímat rybaření z " chodu života".Tady se stále vytrhávají jednotlivé problémy, které jsou však součástí vývoje společnosti. Netvrdím, že vývoj jde šťastným směrem. Rybařina je jen velmi malou součástí toho vývoje a to je velmi dobře. Závody jsou zcela jiný level, tady je to zcela bez komentáře.

computerfish - Profil | Pá 13.12.2013 16:02:03

Siven Polní >> Souhlasím, s tebou. Rybářské závody v současném podání a k tomu ještě na umělých nádržích není nic jiného než obyčejná rybí štvanice na nebohé ryby, které se nestačily ani rozkoukat neb byly do vody vrženy z valníku těsně před závodem aby byly následně vytaženy, přeměřeny a započítány nějakému šťastlivci. To už bych pokládal za daleko více humální způsob sportu nasypat na Staromáku krmení holubům a chytat je do podběráku na čas.

Woohooo - Profil | Pá 13.12.2013 15:37:49

Siven Polní >> Ne jako vazne :D co je na rybarine ušlechtilého ... jednou sem mel debatu s ochrancem přírody kámošem a ptal se me když ma někdo ryby tak mooooc rad proc proste nechodi k rybniku jen s kusem chleba nakrmit kapry ... a nevenuje ty peníze co da do rybariny na ochranu ryb a nejak neprispeje svoji praci k tomu :))) co je na tom nasem konicku tak ušlechtilého ?

Siven Polní - Profil | Pá 13.12.2013 15:32:01

Woohooo >> Hm, ze by ironie?

Woohooo - Profil | Pá 13.12.2013 14:45:38

Siven Polní >> Nevim opravdu ke si vzal ze na rybarine je něco ušlechtilého ... ostatne jako téměř na vsem co clovek dela :)))

Siven Polní - Profil | Pá 13.12.2013 14:37:54

Drozďák >> No jo, to je prostě sport, že ano. Ale co, nejsem naivka. Když před fotbalem nechá policie dělat hulváty to, za co by jedince za jiných okolností nekompromisně sbalila, tak co by si rybaříci nezadováděli na "závodech". Naštěstí to většinou jde mimo mě, někdy se však bohužel nechtěně s fanoušky či aktivními sportovci potkám. V obou případech mám jasno, nenadělám však nic. Jinak co se např. závodů v plavané v UH týče - bezprostředně po nich se na místním svazu konala oslavná trachtace za účasti mezinárodních "sportovců". Na dohled od jejich šmajchlkabinetu se válely po břehu a ve vodě stovky mrtvých , vyzávoděných ouklejí, plotiček, jelečků a bolínků. Nejsem cíťa, ale nemám rád, když se hovadství skrývá za ušlechtilou činnost, a navíc je konáno opět za asistence lidí, kteří by na zlořád měli dohlížet - a jindy taky velice svědomitě dohlíží - to ale zrovna nemají hlavy zasunuty v mezinárodně závodních perdelích.
Takže jestli je děda, který zmasí kapře, hovado, a závodníci jsou jiná liga, protože to mají tak nějak posvěcené a jsou ušlechtilí - na tohle mám odpovědi: za 1.ne a za 2. ne-e.

Woohooo - Profil | Pá 13.12.2013 14:24:02

Tohle je opravdu vrchol ... myslim ze zadny normalni rybar nepotrebuje podobne clanky a zvasty co se tady predvadi ... ono je moderni za něco bojovat kdo bojuje je v kurzu a je jedno jesli bojujete za zacleneni mensin do majoritni spoelcnosti ... nebo za rovnopravnost homosexualu ... nebo před stadionem za svůj oblibeny tym zkratka boj je v kurzu :))) moc me tesi všechny reakce které galatne rikaji ze clanek je o nicem ... lide keri svazove rybari jen a pouze kuli jidlu je absolutni minorita skoro hodna ochrany pre jak je videt vlivem módních trendu brzy vymizi :))

Drozďák - Profil | Pá 13.12.2013 14:15:46

Siven Polní >> ale zdůvodnil si to úžasně. Jako nejčistší to závodění není, ale jsou i větší dobytci.

Kolikrát už jsem to četl...

brach - Profil | Pá 13.12.2013 14:13:10

Skutečně mluvíš o "filosofiích"?
Myslím, že filosofie je úplně něco jinoho, než chytání, nechytání, braní, nebraní ryb.
Každému, co jeho jest....

J.P. - Profil | Pá 13.12.2013 14:02:57

Pro obě filosofie,je ale jeden stejný základ.Ryba se většinou musí v chovném zařízení nechat vyrůst do určité velikosti(ne jen kapr ,ale i ostatní druhy ryb),potom se několikrát slovuje ,přepravuje a vysazuje , a to je mnohdy větší stres a poškození pro vysazovanou rybu,než její násladné ulovení a šetrné vrácení zpět. Proto tento spor má z mého pohledu jediné řešení,ten kdo si chce ponechat ulovenou rybu,musí ji zkrátit utrpeni(nejlépe ihned usmrtit),ne jí hodiny týrat v uzlíkovém vezírku nebo nechat leknou na břehu .Ten kdo chce ulovenou rybu opět pustit,tak co možná nejšetrněji(ne ji sakovat kvůli focení a pod.) a nejrychleji. Závody,to bude vždy problém,i když jsou ryby sakována v eko. vezírech, dochází k jejich poškození. Řešení je u každého z nás jak budeme k rybám přistupovat a jak s nima budem zacházet.

Siven Polní - Profil | Pá 13.12.2013 8:32:10

tomato >>

"pretekár má aj väčší cit k rybe - v situácii, keď nie je na preteku"

Nádhera. To bych dal na trička. Závodníkům. A nebo jako zvláštní motto do "závodníkovy" členské legitimace. Nebo v minulém čase do smuteční řeči - pecka :)

Siven Polní - Profil | Pá 13.12.2013 8:22:50

Bečetka >> Zaplísněné...?

Bečetka - Profil | Pá 13.12.2013 8:00:19

tomato >> Ca znamena zplesnene?

tomato - Profil | Čt 12.12.2013 23:55:05

Naozaj si nepamätám splesnené ryby na rybníku po žiadnom závode... Myslím to samozrejme s odstupom času.
To, že používam pri vylovovaní ryby podberák je určite lepšie, ako ju ťahať po zemi a navyše mám pogumovanú fish friendly sieťku. Pretekárska plávaná určite nie je k rybám moc šetrná, ale keď sa dívam na ostatných dementov pri vode - bežný rybár, tak sme určite šetrnejší - pretekári, pretože si myslím, že pretekár má aj väčší cit k rybe - v situácii, keď nie je na preteku. Rybu si dokáže viac vážiť.
Ja si pred každou rybou namočím ruku, prejdem k vode a keď mi nezavadzia pupok, tak ju v tej vode aj vypnem...
A tým ,ktorým vadí blíženie rybám, tak si neberte rybársky lístok a nakúpte za peniaze krmivo pre ryby. Budete sa cítiť určite lepšie.

Juraj - Profil | St 11.12.2013 23:08:44

Bečetka >> Nerozumím tomu, proč někdo řeší protihroty u háčků č. 10 a menších. Ten pokud háček vyndávám správně rybu zkrátka nepoškodí. TEČKA!

Darcy - Profil | St 11.12.2013 12:01:34

Bečetka - >> Sám bych problém formuloval jako střet několika názorových proudů. Výsledkem by mělo být naše co nejšetrnější se chování k živému tvoru. To je především záležitost etiky. Neplést si s etiketou. Troufám si tvrdit, že většina členů MRKu s tímto nemá problém. Angažujme se ve výchově těch nepoučitelných. To už chce kus osobní statečnosti. Kolikrát vidíme lidský dobytek, táhnoucí rybu po písku a kamení. Revíry CHaP: každý vám bude přísahat, jak se chová k rybám šetrně. Od koho mají tedy tyto ryby tlamy roztrhané na cáry na chlubivých fotografiích? Tolik vychvalované háčky bez protihrotu, pokud nemají místo protihrotu výčnělek, způsobují mnohdy hlubší poranění, než háčky s protihrotem. Nejošemetnější problém závody. Mnohdy jsou především menší ryby napěchovány ve vezírcích tak, že na váhu se nesou rybí mrtvolky, které se po skončení závodu vysypou do vody. Za rozumnější považuji darovat tyto ryby do ZOO.

nahodil - Profil | St 11.12.2013 10:38:48

filosofie je pro téma rybařina až příliš přehnaný pojem. Podotýkám, dle mého názoru.
Je to jako se vším, každý extrém, v určitém tématu, není ku prospěchu věci.
Jedni berou každou čudlu, nechají ji vyplácat k smrti v kýblu a s heslem "však jsem si papíry zaplatil a slepice taky potřebují žrát"
A druzí by nejraději snad i nahatí plavali mezi trofejními kusy a každou chvíli si nějakého dali nad hlavu a následně ho minimálně...opusinkovali....

a je na každém z nás, kde ten extrém v rybařině vidí...jestli v použití podběráku, slabém vlasci, použití desinfekce po háčku, taháním okouna za spodní čelist, háčkem bez protihrotu......


nejlepší bude, když si každý duševně zamete před vlastním prahem a fyzicky odnese vajgle, sáčky, kelímky apod.

Luckyman - Profil | St 11.12.2013 9:45:47

Já si cením každého kolegy který nemá masařský přístup (co chytím to sním). Taky si beru ryby - myslím že klíč je mít respekt k přírodě a rybám a taky dodržovat RŘ. To by měla být samozřejmost ale bohužel není :-(
Chytám hlavně přívlač a feeder a myslím si že je důležité když člověk dojde k poznání že k vodě chodí kvůli relaxaci, adrenalinu a zážitkům a to maso a pánvičce je druhořadé. Asi ze 60% chytám na pstruhovce a na většině revírů si beru ryby výrazně přesahující dolní míru (u potočáka obvykle 30+).
Pochopitelně pro mne je atraktivnější za vycházku chytit třeba 30-50 ryb a většinu pustit než první tři mírový kusy nacpat do baťůžku a jít domů. Teď jde o to šetrný zacházení - tady si musí každý sáhnout do svědomí. Já nosím vždy podběrák a používám jen když to nejde jinak. Ale pokud zdolávám většího pstruha na slabý silon tak je lepší zkrátit čas a netrápit ho - v případě vrácení vodě má určitě větší šanci dále spokojeně žít v revíru.
Občas jdu s kamarádem co je excelentní vláčkař. Chytá většinou na 0,12 silon a nikdy nenosí podběrák. Má každý rok několik trofejních PO i PD. Na moji námitku proč nenosí podběrák mi vždy řekne že ryba musí mít šanci. Tady s ním nesouhlasím, protože si myslím že pokud zdolává třeba duháka 35+ na takovou sestavu a pak ho pouští tak ta ryba je dlouhým zdoláváním více stresovaná než když jí zkrátím čas vylovením podběrákem.

lovec99 - Profil | Út 10.12.2013 19:45:15

Ale ono to není jen o tom, že chytnou, zasakují, přesypají, zváží a nakonec pustí. Jeto to stejné, když lovci zubatých nachytají 20 karasů, šoupnou je do kyble na 15l a druhý den je pustí, že je nepotřebujou. Také si myslím, že pokud není nutno podběrák použít, tak je lepší ho nepoužít. A paradox je, když dědci u nás chytnou karase nebo cejnka, tak ho chytnou a co nejvíce sním švihnou o hladinu.

Martík - Profil | Út 10.12.2013 18:02:39

šmudla007 >> "..tam bych filosofii nehledal, spíš vhodný adekvátní recept.." :)) to si zabil, za to máš u mě jedničku s hvězdičkou :)))

Bečetka - Profil | Út 10.12.2013 17:53:46

mipa >> Já jsem od obojího trochu a podporuju čudlaření i závody :-)

mipa - Profil | Út 10.12.2013 17:48:52

Bečetka >> v kontextu celého článku si s tím právě nejsem jistý :-)))

Bečetka - Profil | Út 10.12.2013 17:46:06

mipa >> A já jsem si přitom myslel, že to má jasnej závěr :-)

mipa - Profil | Út 10.12.2013 17:42:44

po přečtení celého článku si nejsem vůbec jistý, na které straně "barikády", s kým a nebo proti komu a za co bojuješ či o co usiluješ ? ... nějak mi to v tom proudu tvých "dobrých" myšlenek uniklo :-)))

Seržant55 - Profil | Út 10.12.2013 17:37:40

Tak nevím jestli bramboru bolí když dostane motykou při vykopávání,nebo když ji loupu.To je podobné.

alfonz42 - Profil | Út 10.12.2013 17:36:24

Každej je nějakej, jsme různě postiženi, a vo tom to je. Hlavně aby se všichni chovali u vody v rámci zákona. Ten povoluje, ale i zakazuje. Jakýkoliv fanatismus z jakékoliv strany dobrého nikdy nic nepřinesl. Není třeba filosofovat, ale tolerovat zvyky, mravy a respektovat zákony.

Bečetka - Profil | Út 10.12.2013 17:15:04

TonyK >> Jako pár dní jsem o tom přemýšlel, to je pravda. Ale teď jsem na tom rozumným středu. Kdysi jsem chytal chyť a sežer, letos jsem začal na radikálním ChaP a postupně během roku se to měnilo, teď si rybu občas nechám. Je třebe nebejt extremista ani v jednom směru.

TonyK - Profil | Út 10.12.2013 17:02:40

V clanku je krasne videt, ze se hledas a vlastne nevis, kam se mas priklonit.

Ja jsem rybarsky vyrostl v prostredi "chyt a sezer". Pak jsem 15 let nechytal a venoval se bohulibejsim vecem :-)

Na stari jsem se usadil, opet zacal chytat a naucil se feeder. Na styl sezer co muzes jsem nenavazal jenom diky tomu, ze jsem se dal dohromady s feedrovymi zavodniky. Coz bylo stesti pro ryby, protoze pri soucasne znalosti rybariny, bych je v pripade chybejici sebereflexe, byl schopen decimovat celkem brutalne.

Vsiml jsem si, ze koketujes s feedrovym zavodenim. Zkus to a uvidis sam, ja jsem byl prijemne prekvapen.

Woohooo - Profil | Út 10.12.2013 15:53:05

Soulfish >> Jako promin tak sem se upsal :))) mno asi to není moje silna stranka ale myslim ze tady to není předmětem clanku ani debaty ...

Soulfish - Profil | Út 10.12.2013 15:43:23

Woohooo >> nu dělej si z toho klidně legraci, ale děláš si moc špatnou reklamu

šmudla007 - Profil | Út 10.12.2013 14:29:18

článek mi přijde překombinovaný. Vememe několik hlubokých myšlenek, proženeme je mixérem, vylejeme to na plotýnku a z výsledného obrazce čteme osud jak věštec karty.
Závodníci nemůžou lovit podle rybářskýho řádu, oni musí mít X vyjímek protože každý rozumný RS by jim jejich počínání zarazil v zárodku- to je bez debaty, závodník dodržovat rybářský řád nemůže.

Rybář čudlař či rylísák , pro něj je BP(rybářský řád) bible a svaté písmo. Když rybu pustit=tak šetrně bez omatlávání. Když rybu vzít tak změřit =vezírek nebo klepnout, zapsat ihned po ponechání nebo při odchodu od vody(bělice atp).
Lovíme ryby proto že nás to baví + je možnost jako bonus v rámci mantinelů nějakou tu fiškulu donést a zbaštit, to je právo a možnost volby každého rybáře. Až mi začne být hezkých ryb líto, tak se dám na včelaření.
Každá sebekrásnejší ryba se po klepnutí stává řízkem či filetem, tam bych filosofii nehledal, spíš vhodný adekvátní recept.

Dedekk - Profil | Út 10.12.2013 14:23:38

Veškeré diskutování k zmíněným pseudoproblémům, určitých skupin lidí, už tady bylo. Takže jen to podstatné. ČRS je dobrovolná zájmová organizace, která má přesně stanovená svá pravidla a řád. Každý kdo do ČRS vstupuje, číní tak dobrovolně a zároveň se zavazuje, že tyto pravidla i řád bude dodržovat. Pokud s tímto má kdokoliv problémy, má možnost svoje členství ukončit a najít si novou organizaci, která bude bude splňovat jeho požadavky a nároky. Popřípadě si takovou organizací může založit sám a tam se patřičně zviditelnit. Petrův zdar.

Woohooo - Profil | Út 10.12.2013 14:09:34

Caira >> :)) dyki ze sy se podelyl o svůj dojem ...

Caira - Profil | Út 10.12.2013 13:50:07

Woohooo >> Je opravdu tak těžké napsat do Googlu "fYlosofie" a nechat si tu prasečinu opravit alespoň serverem z USA, když už sám česky nevládneš? A nebo, moment... Stačí podívat se o 5cm nad svůj příspěvek, když píšeš. Je tam nadpis článku.

Woohooo - Profil | Út 10.12.2013 13:31:12

Bečetka - >> Dovolim si nesouhlasit tady nejde o zadnou fylozofii ... jde ciste o moderni pozu :))) prirovnal bych to ke slunencim brýlím ... ty se také z nastroje a pomucky postupne stali modnim doplnkem coz si lze všimnout ... lide je nosi i ve dnech kdy slunce nsviti nekeri dokonce i vecer v klubu ci hispode :))) a jini dokonce i v televizi je nesundají ... podobne je tomu s touhle "fylozofii" ... stalo se z toho prazdne klise ... je moderni a in za něco bojovat :))) je to jen modni zvast ... nic vic