Diskuse k článku: Splávek nebo krmítko?

Diskuse k článku Splávek nebo krmítko?

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 5.11.2013

marmyš - Profil | Po 11.11.2013 16:37:38

RK >> Omluva není potřebná,je tu diskuze. Klouzák používám i při lovu s rybkou,živou nebo mrtvou. Hlavně v místech s většími kameny,nebo mezi pařezy. Váznu daleko méně.Lovit s nimi se dá někde líp,jinde hůř a někde se vůbec nedá(silný proud,malá hloubka,odraz slunce...). Lov s němi je opravdu pěkný,rybář kouká na kuličky a hypnotizuje je pohledem,aby už se konečně pohly.

Miki - Profil | Po 11.11.2013 16:01:49

RK >> No výhoda o proti waggleru.....víš co, to se nedá říct, jestli je někde nějáká výhoda a nebo nevýhoda. Oba dva způsoby jsou způsoby na plavanou a každý je určen na něco a každý funguje jinak a jinde.
Waggler používám hlavně na dálku a nebo za podmínek, kdy se s pevným splávkem (a nebo s tím brčkem) chytat nedá. Je to hlavně při větru a nebo když ryby prostě berou dál ode břehu. Systém udice resp. montáže je taky trošku jinej, než u toho brčka. Na víc, ten waggler mě slouží i k chytání na opravdu hlubokejch vodách-- 5,6,8m atp. To by prostě s tím brčkem nešlo a nebo by muselo být průběžně na vlasci, jako psal marmyš. S wagglerem se mě lépe nahazuje a taky přesněji. Nic se mě nemotá a celkově už ho mám najetej.

To brčko je výhodný spíš u břehu a osobně ho považuju za vynikající při chytání v zimě a nebo při šoulačce.
prostě všechno má svoje a já používám...nebo se snažím.... zvolit vždy tu nejpříhodnejší montáž a způsob lovu dle daných podmínek.

RK - Profil | Po 11.11.2013 14:48:02

marmyš >> Ahoj.
Dlužím Ti omluvu.Nakonec jsem to tedy nepochopil já.To je holt život. Kdo dělá chytráčka,tak ten je pak za hlupáčka.A děkuji za tvoji kartu na SZ.
Ať se daří.

RK - Profil | Po 11.11.2013 14:43:08

Miki >> Ahoj Miki.
Já jsem se bavil přesně o tomto způsobu.Pouze jsem používal těžší olovo,aby detekovalo vždy jako průběžné.Výhoda proti Wagleru?
Díky

computerfish - Profil | Pá 8.11.2013 20:32:54

RK >> Marmyš má pravdu. Když ti ryba zabere, protože celá vyvážená montáž je tak citlivá, že už i minimální přizvednutí nástrahy má za následek povyjetí splávku. V podstatě pokud ryba nástrahu zvedá, vlasec se průběžným olovem protahuje jen minimálně. Takže i záběr kapra může být stejný jako u cejna jen je rychlejší. Stejně záběry popisuje MIKI. Rozdíl je jen ten, že je vlasec je na mém splávku průběžný včetně olova.

Miki - Profil | Pá 8.11.2013 19:04:11

marmyš >> O.K, tak tedy ne.

marmyš - Profil | Pá 8.11.2013 18:56:05

Miki >> nebavíme:-)

Miki - Profil | Pá 8.11.2013 18:40:34

Pánové, já jsem onehdy chytával tak, že jsem měl návazec o délce cca 15cm, pak zarážku a nad ní průběžné olůvko, které bylo klidně i 5g. Jako splávek jsem měl brčko, které bylo na vlasci upnuté za spodek přes téčko. Nahodil jsem to do vody a po dopadnutí olůvka na dno jsem jemně došponoval vlasec tak, aby bylo brko na půl potopený. Když došlo k záběru, tak se brko buď pomalu potopilo a nebo naopak vyjelo z vody, když zabral cejn. Chytával jsem tak na řece i na stojáku a především na šoulačku to byla paráda a nebo na jemné braní v zimě, kdy jsme tako chytávali v zimě cejny a plotice na pařenou veku.

Nebavíte se náhodou o tomto způsobu lovu?

marmyš - Profil | Pá 8.11.2013 18:20:39

RK >> jsme se do toho nějak uvrtali:-)

RK - Profil | Pá 8.11.2013 15:21:27

marmyš >>add. Takže chytáš tak,že máš průběžné olovo na dně.Celkově máš trošku přehloubeno a o olovo si přitopíš splávek? Ryba když zabere,tak skrz olovo protahuje silon a splávek jde pod vodu? ///////

Na to mi computerfisch odpověděl ,,Přesně,,

Ty na své montáži zvedáky vidíš,ale podle toho,co jsme si computerfischem vysvětlovali,tak na jeho montáži je olovo průběžné,takže tam ne. A proto jsem napsal,žes to nepochopil.

marmyš - Profil | Pá 8.11.2013 15:02:06

RK >> Ježíš,já se nenas..., pokud lovím s klouzákem(co mám na profilu),tak vyvážím tak,aby šel ůůůplně pomalu pod hladinu,někdy nechám pár mm vyčnívat. na vlasci zarážka. sebemenší nadzvednutí vidím. splávek vyjíždí nad hladinu.

RK - Profil | Pá 8.11.2013 14:49:59

marmyš >> Ježiš,to bylo konstatování a nechtěl jsem tě našťvat.Olovo se nezvedne,protože je těžké a je na průběžno-to jsme se computerfischem shodli (Čt 7.11.2013 17:47:04.)Zvedák tedy neuvidíš-vždy jde splávek pod vodu.Takže jsi to nepochopil,ale jak říkám bez urážky. On to ale má vypíglované s klouzákem se dvěma úchyty a takhle já nechytal,takže to asi bude opravdu moc dobré.Ahoj

marmyš - Profil | Pá 8.11.2013 14:11:43

computerfish >> používám jen s jedním očkem,pokud někomu vyhovují dvě,tak je to taky v pořádku,nemůžeme všichni lovit stejně.:-)

marmyš - Profil | Pá 8.11.2013 14:08:40

RK >> co se pletu? splávek vyvážím a pokud cokoliv zvedne,tak mi vyjede z vody. mohl bych to napsat přesněji,ale vidím,že tomu rozumíte líp.

RK - Profil | Pá 8.11.2013 13:43:43

computerfish >> Tak teď tomu nerozumím.Splávek se potopí do 0,5m?
Jinak rozumím,že musíš mít těžší olovo,aby když ryba zabere,tak s olovem nehýbala,nebo ho nezvedala.Jestli se bavíme o stejném,tak jsem takhle chytal léta.Ale v čem je to lepší proti Wagleru? Nemusíš vyvažovat přesně hloubku a dál?

computerfish - Profil | Pá 8.11.2013 12:17:22

RK >> No upřesním. Vyvážením splávku se rozumí tak těžké olovo, aby splávek potopilo jen do hloubky cca 0.5 m. Pak už splávek ke dnu neklesá, protože se vztlak vody a váha olova vyrovnají. Na waggler samozřejmě chytám také. Tvůj omyl spočívá v tom, že pokud máš splávek vyvážený, ryba při záběru zvedá díky vyvážení zátěž i se splávkem! Na úhlu silonu a splávku tolik nezáleží. Záleží na tobě, jakou hloubku nastavíš a tím jaký úhel svírá vlasec. Splávek v podstatě funguje jako krmná bójka a umožňuje nahodit přesně na správnou vzdálenost. Hodíš dál, tak prostě přitáhneš, dokud splávek nevyplave. Můj způsob je samozřejmě nejvíce vhodný na stojaté vody a příkrý břeh. Chytám na průměr 16, je to moc? Je třeba se uvědomit, že se nahazuje i do vzdálenosti 30 m a více a běžně chytám i kapry. Záleží na povětrnostních podmínkách a také na tom, jak daleko na splávek vidíš. A znovu opakuji, na nahazování do větší vzdálenosti jsou dvě očka ideální a navíc se dvěma očky u velké hloubky klesá vlasec podstatně lépe ke dnu. Bohužel v obchodech se takový druh splávků prakticky neprodává. Vyrábím si je sám.

RK - Profil | Pá 8.11.2013 10:04:01

computerfish >> Takhle jsem taky chytával a je to fajn metoda.Jenom jsem používal splávek uchycený jenom dole,protože se mi zdálo,že se takto lepší připotopí o olovo po přitažení.Nicméně nejsou vidět zvedavé záběry.Zde se marmyš plete.Nepochopil jak chytáš.Ale věř mi,že chytání s Waglerem je metoda výrazně jemnější.U tebe,když se kupříkladu cejn zvedá s nástrahou ode dna,tak musí ve špatném úhlu protahovat silon,což určitě klade odpor.Další věc je,že splávek si o olovo připotopíš jak chceš,aby ti koukala anténka,ale překonání vztlaku je stejné,jako kdyby ti koukal splávek z vody více.A jestliže si tento splávek ještě zatížíš broky,aby rybám kladl menší odpor,tak se mi stávalo i při jemném proudění vody,že se mi potápěl o olovo na dně.Je to na dlouho debatu.Musel bys mít odchytáno i klasicky s anglánem,abys mohl posoudit pro a proti.Nicméně tato tvoje metoda je bezesporu dobrá,účinná a hlavně velice jednoduchá a nekomlikovaná. Petrův zdar

marmyš - Profil | Čt 7.11.2013 18:54:39

computerfish >> vím,lovím tak občas.cejni pěkně zvedají.

computerfish - Profil | Čt 7.11.2013 18:47:44

marmyš >> Je to lov vhodný na hloubku. Záleží, co zabere. Náčiní to je jemné, takže na bílou rybu ideální.

marmyš - Profil | Čt 7.11.2013 18:40:42

computerfish >> cejnový splávek.

computerfish - Profil | Čt 7.11.2013 18:13:36

RK >> Přesně. Výhoda je při lovu na kamenitém dně. Nástraha padne přímo kolmo a nepopotahuje se. Vlasec se přitáhne a splávek potopí, aby vykukovala jen minimální část. Tím je zaručen kontakt s rybou při záběru. Při stáčení se vlasec napne a zvedne se montáž přímo ode dna. Váznutí minimální. Splávek se vyvažuje, aby ryba, která nástrahu zvedá (třeba cejn) nebo se chytá na strmém břehu,necítila žádný odpor.

RK - Profil | Čt 7.11.2013 17:47:04

computerfish >> Takže chytáš tak,že máš průběžné olovo na dně.Celkově máš trošku přehloubeno a o olovo si přitopíš splávek? Ryba když zabere,tak skrz olovo protahuje silon a splávek jde pod vodu?

computerfish - Profil | Čt 7.11.2013 16:59:13

RK >> Není pravda. Bavíme se o nástraze, která leží na dně, vlasec se našponuje a zůstává potopený, protože se částečně potopí i splávek.

RK - Profil | Čt 7.11.2013 16:49:48

computerfish >> Nemotá se,protože letí olovo první.Ale tenhle splávek nikdy neudržíš na svém místě,protože nepotopíš vlasec a Wagleru v této disciplíně nemůže čuchnout ani víš kam?Mluvím o splávku ne o tobě,abys nebyl dotčen................:)

RK - Profil | Čt 7.11.2013 16:43:37

Jarda Š. >> Zamotá se to bohužel asi každému i když už si myslí,že má vyhráno.Ale zase se dá vypíglovat pomocí jehly z obústku určitá šikovnost a pevné nervy v rozmotávání.Já jelikož jsem už trošku natvrdlej,tak 10 náhozů přibrzdim a po telefonátu od manželky,abych kopil až pojedu domů vajíčka,nezabrzdím.Ještě dodá,že se na mne těší(lež,potřebuje ty vajíčka hned) a to přestanu brzdit úplně.Krásná sprostá nadávka letí po hladině jako zrdcadlo a je ze mne zase František Dobrota.Sednu si a v klidu rozmotávám.A i dálky se neboj.Chce to brzdit dřív,než splávek začne ztrácet rychlost.To už je kolikrát pozdě:)

computerfish - Profil | Čt 7.11.2013 16:07:42

RK >> Na delší hody je vhodnější průběžný splávek se dvěma očky. Dává se cca 1 metr nad olovo. Pokud je lehký, olovo letí rychleji a lehký splávek jej následuje se současným posouváním po vlasci. Nesmí se nahazovat zprudka a je třeba mít delší prut. Nikdy se montáž nezamotá. Je od splávku daleko.

Jarda Š. - Profil | Čt 7.11.2013 15:28:25

RK >> To je také důvod, proč při lovu na delší vzdálenost preferuji spíše feeder, že matchku ještě nemám tak dobře zvládnutou a když hod neprovedu správně a přesně ho nedobrzdím, tak se mi montáž nepříjemně zamotá.

RK - Profil | Čt 7.11.2013 15:19:29

BLACK_NOMAD >> TKM - 7.11.2013 12:37:57 >> Ahoj,se vší pokorou nevim o čem mluvíš.
Jak nebrzdíš,tak je to v hajzlu.Jedině,když máš jeden malej brok při chytání na propad se to někdy nemotá ani když nebrzdíš.V první fázi se nemotá nikdy,možná za sebou do kopřiv.:)

Bavíš se o Wagleru?Chytání na odhoz?

TKM - Profil | Čt 7.11.2013 12:37:57

RK >> Když házíš na opravdu velkou vzdálenost těžkým anglánem je blbost ho před dopadem brzdit kvůli tomu, že by na něj dopadl zbytek montáže a zamotal se :-) Zamotá se špatně sestavená montáž hned v první fázi hodu.
Naopak montáž po dopadu spíš brzdí splávek aby se nezaryl do dna. Ale párkrát jsem to zkusil zastavit a když přerazíš anténu u kusu za dost peněz přestaneš to dělat :-)

RK - Profil | Čt 7.11.2013 11:16:57

marius >> Splávky dělíme na Pevné- uchycené dvojbodově.Chytáme na ně všude včetně proudících lokalit.Potom jsou Waglery(angličáky).Toto jsou převážně(není podmínkou) splávky předvážené,uchycené jednobodově na dolním očku.Tyto Waglery můžeme použít jako pevné(způsob uchycení) přes ,,t,, adaptér,nebo jako průběžné-skrz očko(korálek,bavlnka na vlasci).Pevné splávky se dají použít též jako průběžné,kupříkladu,když chytáme z lodi na velké hloubce,takříkajíc pod nohama..Waglery se používají převážně na stojatých vodách a fajšmekři,fischmajstři též na pomalu tekoucích vodách.Co je důležité,že Wagler se díky své váze a dolnímu upevnění dá nahazovat na velké vzdálenosti a dá se potopit kmenový vlasec a tím nevadí vítr a povrchové proudění vody(nedělá se pytel). Toto je u Wagleru geniální a nenahraditelné.
Důležité je si uvědomit,že nahazování s Waglerem má svá specifika.Letí první on a za ním montáž.Před dopadem je třeba brzdit,jinak na Wagler po náhozu dopadne i montáž a je zamotáno.Jestliže se naučíš na stojatých vodách chytat na odhoz(technika chytání s Waglerem),tak se určitě dostaneš o mílový krok před těžkem a feederem.Ale není to úplně jednoduché a člověk se v začátcích kapku trápí.S pevnym splávkem je to brnkačka(jestliže nechytáme na řece s velkou hloubkou a na velkou vzdálenost) Tady je potřeba dlouhá Boloňka vybrat těžší a vhodný pevný splávek.Ale subjektivně jsem v začátcích nějaké extra problémy nezaznamenal.A ještě jedna věc.Chytat plavanou neznamená,jak si mnoho lidí myslí,chytat ve vodním sloupci(samozřejmě to jde),ale spíše ze dna,u dna..Myslím,že u Wagleru je to na stojačkách určitě tak.(nechci zabředávat do propadu).Takže si představme,že chytáme ze dna,kdy Wagler opravdu při dobře seřízené montáži indikuje vše.Nadzvednutí,potažení atd.Další důležitou věcí je,že krmení dokážeme házet přímo na splávek,takže a to je důležité-chytáme vždy v prokrmeném.Dále dokážeme chytat i na relativně velkých vzdálenostech při stále stejné jemnosti.Což při indikaci záběrů na břehu u jiných rybolovných způsobů neplatí.Toť asi zhruba vše.

Šinic - Profil | St 6.11.2013 20:49:49

marius - Profil | St 6.11.2013 19:41:23

woodpecker >> nevím, jestli to myslíš ironicky, ale jsem docela přesvědčen, že jsme tady rozhodně nevysvětlili rozdíly. Defenice rozdílu mezi splávkem a anglánem/ je-li tím myšlen waggler/ není dost dobře možná, protože waggler je druh splávku.

Miki - Profil | St 6.11.2013 19:06:33

woodpecker >> Splávek je kousek vzplývavého materiálu (korek) , který avizuje (detekuje) záběr ryby.
Anglán je občan Velké Británie, který občas zabrousí i do států východního bloku...např. do ČR. Možná by tě mohla zmást debata o tak zvaném WAGGLERU , což je v podstatě ožralý, kývající se muž, anglické národnosti.

KóĎA - Profil | St 6.11.2013 19:06:33

marmyš >> včera jsi mi radil něco o žilce. Jako starší a rozumnější by jsi měl brát vše s větším nadhledem. Hezký večer přeji.

A máš velkou pravdu, důchodce já nikdy nebudu. Jednou to letadlo, jehož jsi momentálně pasažérem, musí spadnout.

woodpecker - Profil | St 6.11.2013 18:58:00

dik vsem za objasneni co je splavek a co je anglan

Miki - Profil | St 6.11.2013 18:48:14

marmyš >> Tak faktem je, že kormoráni jsou pěkný svinstvo. Já vždycky se slzou v oku každej podzim pozoruju, jak se k nám ti hajzlíci pomalu stahujou. Nejdřív přiletí jeden, pak vidím 3, pak 7 a takhle se to stupňuje. Nerad něco zabíjím, i rybu si beru od vody jen velice zřídka a spíše všechny pouštím, ale po kormoránovi bych asi prásknul--mít v ruce flintu.

marmyš - Profil | St 6.11.2013 18:44:41

Miki >> 5 let práce na Dukovanech,po práci denně v týdnu na pstruhovku. ještě tři roky jsem občas zašel tady ve Znojmě,ale už to nebylo ono. Muška,hlavně suchá,to je něco. Nyní bych dřív lapl kormorána,jak rybu.

Miki - Profil | St 6.11.2013 18:39:35

marmyš >> O.K tedy odpovím vážně a beze srandy.
V tomhle máš pravdu. Já osobně obdivuju ty, kteří se brodí bystřinou a chytají na mušky. Zkoušel jsem to kdysi a je to super rybařina. Podle mě je opravdu borec ten, kdo třeba dokáže mouchu navázat někde na pařezu u vody.

marmyš - Profil | St 6.11.2013 18:33:23

Miki >> Všechno neví ani ten největší kecal,zas to nepřeháněj. Pokud jde o plavanou,tak jak ji zná většina,pokrmit a lovit,tak tu jsem provozoval minimálně. To zabrodit,prochytávat proudy,to už je jiná.