Diskuse k článku: Vlastní test vlasců, 1. část

Autor diskuse: Rendy - Profil , 18.4.2013

draveček - Profil | Pá 25.3.2016 17:52:12

Willow >> opravdu není špatný ;-) budu muset vyzkoušet i větší průměr, mám jen 0,12 a na ryby do dvou kil super;-)

Willow - Profil | Pá 25.3.2016 13:18:51

draveček >> Teď jsem tam koukal na ten fc návazcový,chybí mi tam víc informací,ale liga na to chytá,tak že špatný rozhodně nebude.

draveček - Profil | Pá 25.3.2016 12:52:15

Willow >> tak to asi jo,bohužel ;-) článek jsem, ale zhltnul na jedno nadechnuti ;-) zajímá mě to,často chytám plavanou a dobrý navazcovy vlasec, je základ.letos testuji od Maveru SLR

Willow - Profil | Pá 25.3.2016 11:45:42

draveček >> Takový to amatérský test ti nic neřekne,jak jsem to napsal v diskusi ,,Jaký vlasec na feder,,.Objektivní měření,nebo subjektivní.Záleží pro koho to děláš,a to je největší problém.;-))

draveček - Profil | Pá 25.3.2016 11:35:03

Ahoj výborný článek, který spoustě lidem ulehčí výběr navwzcoveho vlasce,diky;-) jsem na mrku denně a nechápu jak jsem ho mohl přehlédnout :-o o celé tři roky :-)

Šinic - Profil | Út 30.4.2013 9:13:38

Především musím pochválit autora za snahu a nápady. Stálo ho to zejména čas a také nějaké peníze. Mám s testováním vlasců určité zkušenosti a pochopil jsem, že výsledky nemohou být nikdy stoprocentní, ale poskytují určitý obraz, ze kterého si testující může odvodit jisté závěry. Rybáři mají na vlastnosti vlasců různé požadavky a pevnost je samozřejmě jen jedna z mnoha. Nakonec stejně rozhoduje praxe a subjektivní názor. Porovnávací testy jsou ale vždy něčím užitečné a také proto článek hodnotím za 1. Mám samozřejmě také drobné výhrady například ke kritizovanému koeficientu, použitým uzlům a pod., ale to není podstatné. Také je mi jasné, že vlasců je spousta značek a průměrů a pokoušet se vytvořit nějakou ucelenější databázi jejich vlastností je nemožné. Navíc je monofil značně nekonstantní materiál, nesourodá směs různých látek, a mění vnějšími vlivy jako je teplota, vlhkost, výrobní přesnost, opotřebení atd. podstatně svoje vlastnosti, takže na každém metru má trochu jinou kvalitu. Když v praxi navážete několik stejných montáží, jaké používáte a poslední metr včetně háčku podrobíte pevnostnímu testu, tak vás překvapí nakolik bude rozdílný výsledek u zdánlivě totožné sestavy. Tím chci říci, že každý takovýto test trochu usnadňuje orientaci v postupně se vytvářející důvěře rybáře v konečné podobě jím používaných vlasců a proto má rozhodně smysl i tento článek.

mini - Profil | Čt 25.4.2013 19:41:30

předem velká pochvala za zajímavý článek a obdiv za čas strávený při všech srovnání.Připojím jen svůj subjektivní názor.Vláčím zhruba osm let a první čtyři roky jsem strávil jen pokusy s vlasci.Naštěstí má kamarád rybářské potřeby tak že výběr byl téměř neomezený a mé trápení také.Nakonec vyhrál Stroft-18 navinutý z velké cívky který stačím dřív utrhat ve vázkách než vyhodit.Nechci nikoho popouzet ani dělat reklamu jen vřele doporučit.

Vodní Sedlák - Profil | Po 22.4.2013 10:03:04

Rendy za 1. Takových článků více. V "lidštině" tady smysluplně srovnáváš běžně používané vlasce, o kterých si jen myslíme, že jsou nebo nejsou dobré či zlé. Objektivních a lepších článků moc nenajdeš. Také používám Stroft, řadu let a nikdy bych neřekl že v takovém porovnání neuspějě. Zde je jenom vidět jak mocná je reklama. Ať se daří.

perch2 - Profil | Po 22.4.2013 9:32:18

Ahoj. Poměrně zajímavý článek. Určitě to dalo hodně práce. Vím, že kritizovat umí každý, tak se to pokusím formulovat jako dodatky k článku.
Chybí mi tam test in nature. Z tvých testovaných mám zkušenosti se Stroftem, Assem a Raptorem.

Stroft paráda,ale je takový hodně tuhý, nadruhou stranu má malou průtažnost a poměrně velkou odolnost proti oděru.

Asso. Pravý opak, Až neuvěřitelná průtažnost! snad 30-40%. Je extra měkký a poddajný. Díky tomu málo praská během zdolávání na krátko(vypruží výpad). Odolnost proti oděru nic moc. To samé používání.

Raptor. SVětu známá skustečnost že průměr je vždy o 0,02 mm silnější než udává výrobce. Ovšem pro mě je naprosto ideální pro přívlač, Ideální vlástnosti co se průtažnosti,tuhosti, sedí mi ve všem. Ovšem po víkendovce na pstruhovce ho vždy měním (vzhledem k ceně si to většina z nás může dovolit). Odchází poměrně rychle,ale za ty peníze nemůžeme mít všechno.

Ber to prosím jako postřehy od vody. Rozhodně tvou práci nehaním. Jen se snažím spojit teorii s praxí :)

pohodak - Profil | Ne 21.4.2013 20:53:19

niec co dodat super clanok a tu sa zase potvrdilo stare zname ze za malo penazi vela muziky a ze casto x si platime iba za reklamu a znacku a nie za kvalitu o ktorej basni vyrobca ci predavajuci

Bambus... T.maniak - Profil | So 20.4.2013 22:54:05

Rendy - >> kolego pro mne poučný článek a moc ti za nej děkuji ....

Zase jsem si po dlouhe době početl objektivně ...

At se daří ...

Makro - Profil | So 20.4.2013 21:58:10

No ja ked porovnavam Stroft a raptor tak ked kupin O.12 raptr tak oproti 0.12 stroftu je Raptor omnoho hrubsi. Neviem ako sa stalo ze v merani je to rovnake u 0.12. :(

Rendy - Profil | So 20.4.2013 9:37:36

Pěkný den
Pročetl jsem si debatu , děkuji za hodnocení . Jen bych připsal poznámku. Někdo psal, že se mu vlasec kroutí. Také jsem se s tím setkal , ale jen u jedné várky. Přisuzoval jsem to k ležákům. a starým zásobám. Škoda že na cívkách není uveden datum výroby. Na Raptor chytám a tak si dovolím k němu ještě jednu zprávičku. Když na 0,12 vytáhnete po 20 minutách metrového jesetera , nebo jinou větší rybu , dostane vlasec takovou nakládačku , že je třeba ho vytočit a natočit nový . To ale platí u všech tenkých vlasců a je jedno jestli je to Raptor , nebo jiná značka . Kdo tak neučiní , najednou se diví, že se mu vlasec motá na špičce a kroutí se . Asso vyšlo lépe , jen cena ho srazila. Asso také používám a jsem s ním spokojen. S velkou průtažností u Raptoru bych nesouhlasil. Průtažnost by se taky dala měřit , ale byl jsem rád, že jsem stačil sledovat hodnoty pevnosti na displeji. Obrázek o průtažnosti jsem si ale vytvořil. Druhý díl hodnotí další značky. Poděkování patří Martinovi a Jirkovi kteří poskytli další vzorky. Zas takový blázen , aby jsem kupoval další vlasce nejsem :-)

Joe Smoker - Profil | Pá 19.4.2013 22:42:21

Obdivuju tu pedantickou systematičnost,pečlivost a trpělivost,se kterou byly testy provedeny. Po dlouhé době jsem četl článek který stoprocentně upoutal můj zájem. Nádhera. MOC DÏKY :-).

Dulf - Profil | Pá 19.4.2013 21:46:46

článek hezký.Raptor jsem používal asi tak před 8-9 lety.Držel dobře,akorát oproti Assu co používám dnes rychleji strácí pevnost.Zase je tam dobrá cena,tak je to v podstatě asi jedno.

woodpecker - Profil | Pá 19.4.2013 21:05:55

Za 1. Obdivuji lidi, kteri si s tim daji tolik prace,casu a penez. Samozrejme to neni nic vedeckeho, jak tady navrhuji nebo kritizuji nekteri. Nevim nic o relevanci výsledků, uznatelne kapabilite, relevantních výstupech, elasticite, plasticite, viskoelasticite, mechanické vlastnosti vlasce po průřezu konstatní atd. Chodim na ryby a ne na prednasky na vysoke skole. Ale vim, co znamena, kdyz se pretrhne v uzlu nebo mimo nej, jak funguje prutaznost v praxi, jak mi tecou nervy z pokrouceneho vlasce atd. Pro nas obycejne lidi bez odbornych znalosti to ma neco do sebe.
Hodne pouzivam prumery 0.12 nebo 0.14 (hlavne pres chladne obdobi). Stroft mam na kmenu a Raptor na navazce - plna spokojenost Taham na ne 50 pstruhy a drzi...
Tesim se na dalsi dil. Autorovi velkou poklonu :-)

Wamp - Profil | Pá 19.4.2013 21:00:51

Rendy - >> jsi úžasný blázen a já to moc děkuji za tento článek - klobouk dolů pane, tomu říkám přínos pro vetsinu zde brouzdajicich tichých maniaku... (-:

nastul - Profil | Pá 19.4.2013 20:01:51

Dobry test,,jedna podstatna věc mi mi tam ale,chybi .Skušenost z použitim v praxi a to je si myslim rozhodujici.Rybařim už 30 let vyskoušel jsem mnoho vlascu, přečetl mnoho recenzi ,ale nejlepši je to vyskoušet v praksi.Přivital bych vice přispěvku ,třeba o vlascich na kaprařinu.

Urbo - Profil | Pá 19.4.2013 18:29:40

Článek pěknej. Chtěl jsem dát za 1 ,ale nedám nic. Nemůže vztahovat koeficienty k průměru , ale k ploše, ideálně vypočítat maximální napětí a nemusí používat žádný koeficienty. Každopádně autorovy patří díky za naměřená data, vyhodnotil jsem si je sám. Za zhlédnutí určitě stojí ta práce z odkazu. Tam je vyhodnocení pěkné. Bohužel zkoumané vzorky na odkazu nejsou uplně ideální průřez nejpoužívanějších vlasců. Různé vlastnosti po průřezu nezbývá než zanedbat. Další škoda, že průměr 0,12mm je docela nestandardní a u běžně používaných průměrů může být vše kapánek jinak.

Zedtu - Profil | Pá 19.4.2013 17:37:01

pěkný článek dávám za 1: ) autorovi i Raptoru.

Hiram - Profil | Pá 19.4.2013 16:51:24

fotojakes >> Není takový problém otestovat... ale stojí to peníze. Věřím, že není problém to zveřejnit, ale zatáhnout :-) už ano ;-)
Jak jsem psal, autor tomu určitě věnoval čas a námahu, to nepopírám.

fotojakes - Profil | Pá 19.4.2013 14:28:39

V druhé části tohoto článku bude dalších šest vlasců a ve třetí části test oděruvzdornosti všech těchto vlasců. Ano, test sice nemá úroveň testování materiálů ve specializovaných institutech a je značně subjektivní, ale dalo to rozhodně dost práce.

Pokud chce někdo udělat test na úrovni jakou zde někteří popisujete, rádi ho uveřejníme:-).

P!F - Profil | Pá 19.4.2013 13:49:18

Rendy - >> Bolo by zaujimave ten test zopakovat pri rovnakych podmienkach po namoceni vlascov na dve hodiny do vody, celkom by som bol zvedavy na zmeny v rebricku.

Inak akykolvek takyto test je celkom zbytocny, kym nasi drahy vyrobcovia nezacnu na tie spulky davat datum vyroby, silon starne hodne rychlo a napriklad ten stroft sa kvoli vyzsej cene predava pomaly, kludne ten testovany mohol byt par rokov stary.