Diskuse k článku: Zimní lovec

Diskuse k článku Zimní lovec

Autor diskuse: osprey - Profil , 6.2.2013

marius - Profil | Út 17.12.2013 17:01:00

osprey >> Nezaklel jsem, ...uleví se mi u vody. Tedy skoro vždycky. Budu rád, budu-li tam moci chodit ještě nějaký čas. A aby tam něco bylo, tedy ryby, které třeba sice nechytím, ale to mi nevadí. Žádnou rybu si nevezmu, ne z nějakého soucitu, prostě proto, že ryby nejíme. A tak chytám léta jen čudly, bez protihrotu, bez vyndávání z vody. Nekonečným diskusím o "rybě - kamarádovi" a o "rybě - náplni mrazáků", jako dvou extremech jednoho "řádu", nerozumím. Existuje -li řád, dodržujme jej, a snad bude dobře.

osprey - Profil | Út 26.11.2013 20:48:15

marius >> A víš, že si vážím lidí, kteří vědí, kdy opravdu nechytat? Je to jako myslivec, co jde s flintou do lesa a nevystřelí. Přesto se může vracet spokojen a o hodně bohatší.

Chytám hodně, chytám rád a vím, že ryby z téhle mé zábavy rozhodně na větvi nejsou. Některé i zabiju a sním, což mi přijde pořád lepší než svým jednáním zapřičinit jejich úhyn a prsit se tím, že já je přece pustil.

No a co je hlavní - není ničí povinnost sdílet moje názory a přesvědčení. Takže jste svobodně a slušně vyjádřil svůj názor. Mě to neuráží a doufám, že jste si skutečně pěkně od srdce zaklel a ulevilo se vám.:-)

marius - Profil | St 3.4.2013 17:14:19

Nejsem tak bystý, abych pochopil všechny jemné odstíny tohoto článku /nebo těch obou článků/ a konečně i této debaty, ale vychází mi z toho, že nejlepší a nejcitlivější a nejšťastnější a nejmodernější rybář nakonec bude ten, který na ryby nechodí!? A tak mi dovolte, abych na tomto místě popřál hodně, hlavně duševního, zdraví. Ale v zásadě mám chuť zaklít téměř starosvětsky.

Meelek - Profil | Po 11.2.2013 9:58:31

Vsechno tohle deni kolem prirody je jen o stretech rozumu a vasne a kazdy ma svoji hranici nekde uplne jinde. A zalezi jake mas nabrane znalosti, zkusenosti a city. A ty se, pokud neplanujes zakrneni, kazdym mesicem zvysuji, prohlubuji.
Na chlup stejny jako kdyz uvidis bachyni, chces ji prasknout, ale najednou uvidis jak za sebou tahne 5 mrnousu. Muzes, svincata se pravdepodobne k bachyni vrati a ty postrilis taky. A stejny jako kdyz rikas zenske "milacku" a zaroven posilhavas po jine...

Radeji cely web o takovychto clancich nez mestacky povrchni cernobily zvasty o Chyt a pust metode s marketingovym podtextem a strachem ze smrti :). Z takoveho clanku je aspon citit rozmanitost a vzacnost zivota ve vsech smerech s uprimnou uctou ke kazdymu tvoru vcetne toho nejhloupejsiho - cloveka. Clanek ma dusi.

Nejvic me desi, ze nebyt Ospreye a Tychlera, tak uz ani nevim co bych cetl na relax.

kubamaly - Profil | Po 11.2.2013 8:20:47

šmudla007 >> "navíc ostroretky a parmy opravdu neumím cílevědomě chytat a u nás v řece je těhdle ryb dostatek"
Takže kdybys je chytat uměl, odnesl bys jich půl metráku, jako plotic?

brčkař - Profil | Ne 10.2.2013 19:21:46

šmudla007 >> Tak jsem se na chvíli juknul do tvýho profilu, co jsi to za divnýho týpka. A vyžívání se ve focení zabitých úlovků hovoří za vše. (Přes všechnu tvou deklarovanou přiznanost a přirozenost).Obzvlášť výmluvné jsou ty se skelným zrakem právě reofilních ryb (ostré, parmy, podoustve aj.)Takže zmínka níže utroušená docela sedí - jistá schizofrenie, nevidění si do huby, stejně jako potřeba (a o tom nepochybuju) za každou cenu "šokovat", probouzet emoce, exhibovat. Jistý druh ukájení, že...

šmudla007 - Profil | Ne 10.2.2013 18:06:50

kubamaly >> článek je o tom jak si šetrně počínat, když chcete chodit na řeku i v zimě a chovat se k rybám tak aby bylo co chytat i následující sezónu. Já na řeku chodím opravdu jen okrajově a drtivou většinu ryb jsem ulovil na přehradě kde daný "vzácný druh" je dominantním(cejn plotice). Mám přehled jenom o rybách které jsem ulovil a zapsal do povolenky, puštěné ryby nepřepočítávám. Na "mojich" revírech neřádí ani kormorán, ani vydra .. a doufám ani zimní lovci ryb na zimovištích.
Za hlavní příčinu úbytku bílé ryby považuji práci povodí regulace a to že se tyto ryby obtížně množí(kyselost vody atd). Rybáři tyto ryby odjakživa lovili 7 kg denně a bylo jich furt dost, ubývat jich začalo teprve znečištěním vody a zhoršenými podmínkami pro rozmnožování (na čož jaksi rybář lovec nemá vliv).
Porušuju desatero v bodě č 2... za to sem se nikdy nestyděl a neschovávám se za pokrytectví,. navíc ostroretky a parmy opravdu neumím cílevědomě chytat a u nás v řece je těhdle ryb dostatek.
Jináč omluva, nečetl jsem první díl tohodle článku(zimní lovy či tak nějak) .. a apelace na pouštění vzácných ryb mne nechává chladným. Když tyhle ryby nechci chytit tak stačí nejít k řece. V zimě chytat nechodím. Kdyby u nás rostli takový cejni a karasi stříbřití jako jsou na jižní moravě= tak bych chytal půlmetrový cejny a čtiřicítky karasy radši místo kaprů (množství stejný jako včil ostatních ryb, prostě co se spotřebuje v rodině).

kubamaly - Profil | Ne 10.2.2013 14:53:11

šmudla007 >> Ty si zmastil cca 75kg bílý ryby a chválíš článek, kterej apeluje na to abys to nedělal? To je opravdu "těžké pochopit"!

FraF - Profil | Ne 10.2.2013 12:02:47

Před chvílí jsem přečetl první díl,teď druhý.Výborně,tak jsem si pokračování představoval..Více osvěty,více hájení,méně chytání.Jiná cesta není.

Petr2580 - Profil | Ne 10.2.2013 8:46:34

Krasny clanek. Ctu a pisu z mobilu a omylem misto 1, jsem ohodnotil dvojkou. To me mrzi. Jinak jsem rad, ze nejsem sam, kdo chodi k vode pro radost z pocitu a ne pro radost z ulovku.

Pettar - Profil | So 9.2.2013 14:01:46

šmudla007 >>

Ty váhy to je uloveno a i přisvojeno?

Lexoun - Profil | So 9.2.2013 13:57:35

Martin M. >> Tak k slušnému přístupu k rybám a vůbec k přírodě musí každý dospět.A příklady táhnou.Znám kluky pro které je ''ryba kámoš'',ke každému kapru se chovají s láskou,můžou se zbláznit,když občas nějakého vezmu a pak se k ostatním rybám chovají jak to hovado :-))).Prostě proto,že je tomu nikdo nenaučil......
Myslím,že by stálo za to natočit s Ospreyem nějaké pěkné videjko.Ono ukázat ten správný přístup v praxi a trochu vysvětlit proč má smysl se chovat určitým způsobem má svou váhu :-))).Dík.L

Flip - Profil | So 9.2.2013 8:02:20

osprey - >> pěkné,pěkné.
Nicméně já tuto zimu dodržuji spíše bod č.11-který říká ,,když je hnusně zůstaň doma":-)

PTR - Profil | Pá 8.2.2013 17:39:24

Po přečtení musím říct, že desatero je opravdu k tesání do kamene

TJSS - Profil | Čt 7.2.2013 21:48:44

Osprey: Pěkně psáno... jako vždy, je vidět, že máš stále co říci. :) K článečku bych dodal asi jen to, že čím víc se blíží ke svému konci, tím víc mi dochází, že ty vody a jejich osádka opravdu mizí. Já sám zimu vynechávám, už tak dostávají rybky na frak dostatečně po celý rok, což jsi perfektně popsal po svém, ale kdyby se každý rybář postavil k zimnímu lovu alespoň trochu jako ty a podobně smýšlející, bylo by určitě líp....bohužel, realitu známe všichni... a to už je nejspíš téma pro nekonečný článek o lidské mentalitě... Za tento článek-smekám.

likin - Profil | Čt 7.2.2013 19:38:05

Krásné a velice dobře podané čtení, děkuji.

BubuKuku - Profil | Čt 7.2.2013 17:24:49

Zkus boilie od Václavíka a uvidíš jak ti to bude jezdit ve studené vodě!

KóĎA - Profil | Čt 7.2.2013 15:11:17

Prosím Šmudlu (který mě ingnoroval a už neignoruje), aby mi nepsal SZ. Stejně je mažu bez přečtení

šmudla007 - Profil | Čt 7.2.2013 14:27:44

Kóda: Reofilní ryby tvoří úplně zanedbatelnou část loňského ročního úlovku. Lovím především kapra(60kg), plotici(45kg), cejna(14kg) a vloni sem se na řece s feederem poprvé třikrát trefil do ostrých(15ks 10kg),jednu podoustev(43cm) + 1 mírovou parmu(62cm).

Opravdu je tak těžké pochopit, že i "masař" může ty ryby mít upřímně rád a nechodí je masakrovat na zimoviště nebo podsekávat před třením pro legraci? V březnu budu lovit plotice na přehradě ostatně jako každé jaro, těch je dostatek pro každého.
Když rybám někdo nechce škodit tak ať je nechytá. Trápit je pro legraci hezké není. Když ty ryby v řece nebudou vůbec tak budu smutný stejně jako bude smutný kolega pouštěč.

JohnMcE - Profil | Čt 7.2.2013 13:26:26

osprey - >> Dík za článek, Míro:-)

KóĎA - Profil | Čt 7.2.2013 8:18:39

Woohooo >> to není o masácích - to je o pokrytcích... Ke zbytku nemám co říci, to musí posoudit ostatní.

erytro - Profil | St 6.2.2013 23:51:43

Parádny článok, ďakujem. Hodnotil som za "1".

brčkař - Profil | St 6.2.2013 22:37:16

Článek jako vždy jedinečný. Jednu větu bych nechal zvěčnit: "Udělejme něco pro naše zlatý holky!"

karlak - Profil | St 6.2.2013 21:12:43

jsem take zimni rybar a samozrejme bilou rybu vubec neberu ani kapriky na vasem clanku mi opet vadi zminka o jakemsi rybari ktery sepravdepodobne nechoval k ryban tak jak mel sam pisete ale ze je to vas subjektivni nazor jelikoz jste toho rybare nevidel cetl jsem clanek z efftexu 2012 kde odbornici odhaduji ze v roce 2011 kormorani v evropskych vodach sezrali 230 000 tun ryb kolik jich poranili o tom se nezminuji a tak muj nazor neustale ukazovat na rybare jako nejvetsiho predatora je absolutni nesmysl navic na vystave FF kdo tam byl tak sam musel odsoudit precpane akvaria rybamy ci neustale se opakujici fotky velkych ryb myslite si ze pri techto akcich jim ryby nepadaji z rukou z vysek ci vytazene sumce na breh a ja pozujici vedle nich tak toto jsou rybi predatori kor kdyz to delaji veteranum nasich vod

Martin M. - Profil | St 6.2.2013 21:08:52

KóĎA >> a to zas ja s tebou souhlasim.

Woohooo - Profil | St 6.2.2013 20:42:27

KóĎA >> Od te doby co si seknul se zavodenim me prijde ze si plny vzteku pre temer neustale vsude pises negativni prispevky ... hlavu vzhuru jen ty masaky nech a povznes se nad to rad sem cetl vzdy tvoje kladnepripominyk a nazory tak bud zase trosku poztivnejsi :)

KóĎA - Profil | St 6.2.2013 18:34:17

Původně jsem nechtěl reagovat... Tady si někdo nevidí s prominutím do držky. Někdo kdo dává pravidelně na odiv hnusné fotky zmasených původních reofilních ryb souhlasně přikyvuje nad článkem.

Jestli to měla být jízlivá ironie, tak jsem ráno vtipnou kaši nesnídal.

Mjaška - Profil | St 6.2.2013 18:06:23

Díky za článek a řekl bych, že mimo háčků bez protihrotů (možná to ještě přijde) je to přesně to, co v zimních měsících realizuju - jen bych to tak pěkně nenapsal.

mipa - Profil | St 6.2.2013 16:33:36

moc pěkné a poučné čtivo, jen víc takových ... 1* :-)))

Pettar - Profil | St 6.2.2013 16:29:50

Tak já mám určitě taky spoustu snů a plánů a ten článek je snad ještě lepší, než ten minulý. Já si z něj beru hodně, a ještě asi budu chodit bez prutu. Ne že by mne ruce nesvědily, ale as je to fakt v zimě dost podobné odstřelu vrabců na krmítku. Tak já tedy ty červíky ješětě chvilku nekoupím a budu si zatím po večerech číst v atlasu revírů a v BP k nové povolence.:-)

Dík - pěkné, motivační, výchovné. Já rybářské mládě jsem zase o něco moudřejší.

spike-cz - Profil | St 6.2.2013 16:17:55

I když zimní, tenhle článek zahřeje u rybářova srdce. Jako bych některé obrázky poznával, Otava mne taky táhne. Rád bych to viděl na vlastní oči. Petr zdar.

šmudla007 - Profil | St 6.2.2013 16:01:22

osprey - >> Moc hezké počtení, dneska se opravdu málokdy najde rybář který dovede domyslet důsledky své zábavy. Ryby máme přece rádi všichni a vědomě jim ubližovat nechce asi nikdo.
Rybožravý predátoři pernatí i chlupatí jsou součástí přírody odjakživa, akorát ten dvounohej predátor na břehu to dovede kolikrát neuvěřitelně "dok**vit" že z toho rozum zůstává stát(Povodí bagry atd).
Pláčou pak nad výsledkem všichni zůčastnění.
Já každopádně eště tak asi pět-šest týdnů šupinaté přátele nechám na pokoji. Nejlépe je rybám které nikdy nechytíme.

TonikKK - Profil | St 6.2.2013 15:55:36

moc pěkný článek, včetně parádní fotogalerie....klobouk dolů a děkuji za kvalitní čtivo :-)

Miras - Profil | St 6.2.2013 15:06:05

osprey - >> Pěkné počtení, díky.

Woohooo - Profil | St 6.2.2013 14:51:45

osprey - >> Tomu rikam zdravy pristup k rybarine :) mate moje sympatie pral bych si aby vice lidi podobne smyslejicich jako Vy melo stejny vliv na smysleni zbytku rybarske obce a slo ji prikladem :) moc pekne cteni dekuji!

Mike - Profil | St 6.2.2013 13:40:29

Děkuji. Zejména to "desatero" tesat do kamene.

Monako - Profil | St 6.2.2013 13:22:59

Perfektní článek. Taky se teď chystám k vodě, takže si určitě vezmu něco k srdci.

nerf - Profil | St 6.2.2013 13:22:26

Hezký článek, Míro, díky. Něco jsem si z něj jistě vzal.