Rybári a životné prostredie

Diskuse k mini článku Rybári a životné prostredie

Autor diskuse: Stredo - Profil , 14.12.2012

Vendys 65 - Profil | Po 17.12.2012 19:21:35

čudlař02 >>
Ono to asi nebude jenom v rybářích,ale i v ostatních co chodí k vodě a zahrádkáři taky přispějí svojí trochou do mlýna.

čudlař02 - Profil | Po 17.12.2012 18:50:38

Vendys 65 >> Tak to je hnus. Ale i u nás na pstruhovce, když spadne strom do vody, tak se za ním udělá několikametrová bariéra z petek a polystyrenu. Takže je to asi všude stejný.

CarpHouser - Profil | Po 17.12.2012 18:37:16

Když jsem vedl rybářský kroužek, s dětmi jsme chodili uklízet břehy u řeky. A co na to okolo chodící lidi? Prý co to děláme.

liboo - Profil | Ne 16.12.2012 22:45:17

Stredo >> Fuuu, tak tie komentáre na pnky ma dostali, ako súhlasím zo zopar diskutérmi ze mnohý bordel tam ostáva po rybároch co stanujú ale to sú rybári ktorý len prídu na 4 noci a potom zduchnu do svojich organizácií.
Bohužial na to doplácame my domáci, niekedy ma stve ked niekto nieco takéto povie a zrovnáva ma s niekym co tam pride donesie si plastovu stoličku niekde z tesca roztiahne celtu ktoru priklincuje o najbližšie stromy (samozrejme po odchode ju tam nechá lebo šeci ju potrebujeme).

A ty ochranári ani nehovorím uvediem krátku ukážku buzerácie od mladej slečny akože členka niakej organizácie čo sa stará o vtáky či čo:
Bol som v Ratnovskej zátoke mal som auto pod valom a došla slečna a vrieskala tam že si mam auto dat preč lebo sa tam niake lučne koniky prave pária či čo a su potravou pre čajky či čo, tak som auto odpratal o 100m dalej. O necelu pol hodinu došiel traktor s kosačku a celí ten val pokosil, to mala vidiet dievčina a nie moje auto.

Freefish - Profil | Ne 16.12.2012 18:51:56

Vendys 65 >> Tak to je mazec :-((

Vendys 65 - Profil | Ne 16.12.2012 18:50:45

Čus,tak přidám foto jednoho revíru z čech,je vidět,že hovada jsou všude stejná,je to foceno někdy když stoupla voda a vzala vše co bylo naházeno v okolí vody a pak to hezky vše zamrzlo.

RabuKate - Profil | Ne 16.12.2012 17:38:46

Z vlastní životní zkušenosti: hovado už nevychováš. Rada jak z toho ven: nikoliv pouhým zákazem, nebo osvětou typu fotografie "co jsme posbírali kolem vody za bordel", ani upozorněním - to ignorujou a jsem jen pro smích, ale pouze tvrdým postihem omezíš jeho činnost a je jedno jestli někde vyhazuje odpad, nebo jezdí na silnici autem jako prase. Pokuta, a když je to recidíva tak nucené práce v třídírně odpadů. Několikrát jsem již volal linku 156 - městská policie, když zavolá každý jeden z vašich rybářů MO (1200?) tak by v tom byl čert aby to nezačalo řešit i město. Já vím že mají hodně jiné práce, například dávat botičky na auta (u nás v ČR už to tuším zakázali), ale pár zásahů a uvidíte! První pokusy jsou i u nás v Hodoníně, přináší to samozřejmě další problémy, ale okolí města už je podstatně čistější, hlavně v nejnavštěvovanějších úsecích moravy. Bohužel, jediný igelitový obal co jsem našel u vody v poslední době byl pro mě zklamáním, nebyl od šprcky nebo od bagety, ale od háčků Match a pár dní před tím jsem tam viděl dva dospělé chytat na plavačku, takže i zvýšit osvětu v MO by asi nebylo špatné.

retrívr - Profil | Ne 16.12.2012 11:08:53

Nemám až tak drastické zkušenosti s bordelem. Tedy je všude, ale dá se. Přesedal jsem jen jednou v životě. Má zkušenost je ale v tom, že je to téměř výlučně bordel po rybářích, to je ten smutný fakt.Určitě máme každý jiné poznatky, ten můj je velmi smutný.Nic víc, nic míň.

Stredo - Profil | Ne 16.12.2012 10:33:36

To Liboo: Tiež som rybár z PN a sám som bol prekvapený, ked som sa u nerybárov stretol s názorom, ze ten bordel robime my, ale mnoho ludi si to skutocne mysli. Tento clanok uz vysiel aj v jednom nasom regionalnom denniku, konkretne tu

http://www.pnky.sk/aktuality/rybari-upozornuju-na-h​nus-okolo-hornej-stredy/

prezri si komentare pod clankom budes prekvapeny...

liboo - Profil | So 15.12.2012 23:27:14

Zdravím,
tento článok opisuje skutočnosť ktorá sa nie len na štrkovisku dlhé kusy odohráva, ale absolútne rovnako je na tom aj Lido. Ja po sebe upracem všetko, často krát berem odpad po iných, na čo som si do výbavy pribalil silné mechy. Tie mechy unesú asi aj mňa. Problém je ale ten že ten mega mech nemám kam vyhadzovať lebo máme v RD jeden klasický smeták.
To že väčšinu bordelu prinesú práve mládež ktorá sa kúpe alebo opeká piatok večer pri pive je snáď jasné. S kolegom som toto rozoberal často, jedno riešenie je pristaviť kontajner kúsok od cesty a bohužiaľ rybári to pozbierajú a odnesú do kontajnera, ale bude čisto. Problém ale je zasa v tom že ten kontajner by bol tipujem do týždňa plný všetkým možným, len nie odpadom ktorý tam patrí. Začarovaný kruh sa teda uzaviera.
Som rybár v Piešťanskej organizácií, našťastie sa ale nestretám vo svojom okolí s názorom, že ten bordel tam necháva rybárska obec.
Nech sa darí.

rozbora - Profil | So 15.12.2012 21:44:14


Zlý rybár, čo do svojho rybníka špiní.

Ryba u h....a vyrastená smrdí...

Gray - Profil | So 15.12.2012 21:01:45

Kdysi jsem tu četl článek na toto téma,tuším že se jmenoval "Po nás potopa".Článek byl stejně jako tento dobře napsaný,a v člověku se jen vaří krev když vidí čeho jsou jiní schopni.To co chci však napsat je to že to JDE,nenechávat po sobě "hnůj".Myslím si že je to ve výchově a vničem jiném.Pracuji již několik let v Norsku a zažil jsem ho před masivním náporem pracovních sil z východního bloku.A nikdy předtím jsem nebyl svědkem nepořádku v přírodě,ať už u vody,v lesích či jinde.Zažil jsem celonoční párty teenagerů u vody a jediné co po nich zbylo druhý den byla ušlapaná tráva.To však už neplatí,dnes jsou už i tady běžné černé skládky,odpadky po "rybářích" atd.Nemyslím si že by se během posledních let změnila mentalita Norů a jejich přístup k přírodě.To ostatně vidím při odklízení odpadků při rybaření (prtože chytat mezi odpadky nebo u hromady odpadků neumím a nechci,) že většina odpadků pochází z Polska a Ukrajiny.A teď mi někdo vysvětlete čím to je?Podle mne je to jednoduché-výchova.Pokud naše děti budou vyrůstat v tom že nepořádek u vody a v přírodě všeobecně je běžná věc.Že když zahodí sáček od bonbonů,tak se nic neděje.V tom případě se nám bude vařit krev u podobných článků i za 30 let.To co chci říct je to že to co dělá Stredo na Slovensku a jemu podobní v Čechách je běh na dlouhou trať a vypadá to beznadějně.Ale pravděpodobně je to jediné řešení které mě napadá,a můžeme jen doufat že se přidají další.Protože když to kur...a dokáže jeden národ tak proč ne i ostatní?Jen vydržet......

Palica_von_zvreca - Profil | So 15.12.2012 12:47:54

U nás okolo Hradce Králové máme podobný problém. Blízko našich krásných vod se navíc nachází festival park, kde každý rok probíhá několik megaakcí (Rock for People, HipHop Kemp atd...) Po těchto akcích se vždy bordel okolo vody z trojnásobí, do toho nějací nepořádní rybáři a bordelu je tam jak maku. Letos jsme s kamarády udělali dobrovolnou odklízecí brigádu a pěkně jsme si mákli. Pořadatelé těchto festivalů do toho dávají ruce pryč a město taky....

Dave1989 - Profil | So 15.12.2012 10:52:26

Takhle to dneska bohužel chodí. Všichni si zvykli jenom brát a nedávat nic zpátky. Většina lidí přemýšlí stylem: Využiji co se dá a nic pro to neudělám. Každý ví že znečišťuje přírodu ale taky ví že jeho už se to pravděpodobně nedotkne tak to není třeba řešit. Mám podobnou zkušenost co se týče našich vod, a to bohužel i od rybářů. Myslím že nás rybáře, bez ohledu na to jakým způsobem ryby chytáme, spojuje to, že chodíme k vodě především do té přírody, a ty ryby jsou až takové vedlejší. Alespoň já to tak mám a věřím že většina z nás. Když jsem u vody v přírodě tak mám nějak pocit, že jsem doma. Proto rybář, který se takhle chová není rybář! Bohužel si myslím, že je to dobou a já osobně si neumím představit způsob jak to vymýtit, nebo minimalizovat.

Anýzový dědek - Profil | So 15.12.2012 10:30:56

Stredo - >> Článek hodnotím velmi kladně. Bohužel i u nás v Čechách jsou lidi prasata.A to nejen nerybáři, ale i samotní rybáři.Co se turistů a hlavně zahraničních (z bývalých zemí východního bloku) týče, tak to je občas hrůza mluvit.Nejen, že chodí pytlačit, ale většinou po sobě zanechají odpad, vnitřnosti od ryb, ohniště a občas i něco horšího.Ale abych nepomlouval jen cizince, tak naši ať rybáři nebo nerybáři se jim statečně vyrovnávají a občas je i překonají tím, že si z okolí vod udělají divoké skládky všeho na co si vzpomenete.
Na úklid se vynakládají rok od roku větší prostředky, ale po začátku sezony a v průběhu se stav nezlepšuje, ba naopak. Na jaře se vše uklidí, vysbírá se odpad, ale v létě a na podzim to kolem vod vypadá jak na smetišti.

Dokud si lidé neuvědomí, že jak se budou chovat k přírodě,tak přiroda jim to vrátí v podobě mrtvých vod, znečitěného ovzduší, povodní a jiných katastrof.
Musíme začít každý sám u sebe a ne poukazovat na druhé.

doktormota - Profil | So 15.12.2012 10:06:19

Zdravím kolegy ze Slovenska , Váš článek mne velice zaujal a bohužel také ujistil v jedné smutné skutečnosti !! Totiž lidi jsou snad všude stejní, rivalita mezi komunitou rybářskou a nerybářskou je snad odvěká. Stále budeme jen tichý blázni pro "civila" věc jen těžko pochopitelná a co hůř samozřejmě Ti nejhorší záškodníci co se pořádku a chování okolo vody týče . Z čehož největší problém jak jsem z Vašeho článku také vyčetl je sezení na místech kam se chodí přece koupat ?!
Věc že místa na kterých je umožněn přístup k vodě jsme bud'to sami vytvořily nebo se je snažíme celoročně udržovat v optimálním stavu je pak věcí zcela vedlejší.Oni totiž ve chvíli kdy sedíš na "jejich koupacím" místě vidí jen vopruze rybáře který jim znemožnil přístup vodě. Že se dá taky slušně pozdravit a zcela normálně dohodnout na to bohužel většina lidí zapomíná. O nepořádku okolo vody pak nemám vůbec chut' se zmin'ovat či diskutovat.Tento sisiflovský boj zdá se prohráváme na celé čáře !! Ale být jen negativní taky není dobře a představte si že se v nejbližším okolí našeho revíru žije hrstka "civilistů" ,kterým nepořádek okolo vody také není lhostejný. Posílám Vám tedy odkaz na pár fotek a článek z našeho společného podzimního úklidu.Kroky které podnikla tato skupina a jejich zapálení pro celou věc mne utvrdila v přesvědčení že nic se nedělá nadarmo a nezůstane bez odezvy.Hlavně pak v tom že spolupráce rybář -"civil" může báječně fungovat je li na obou stranách alespon' trochu vstřícnosti !! Tak Petrův zdar chlapi a nevzdávejte to !!! hlina.mrk.cz

doktor
PS: Když ryby neberou ale vedle se čachtaji pěkný osmnáctky v plavečkách tak je u tý vody taky krásně ???