Diskuse k článku: Jak se to dělá?

Diskuse k článku Jak se to dělá?

Autor diskuse: Mates PB - Profil , 10.9.2012

Mates PB - Profil | Pá 19.10.2012 10:45:14

Bačus >> Je no, ale sám říkal, že mladej je dobrej, tak snad se nemýlil. To se ukáže.

Bačus - Profil | Pá 19.10.2012 10:43:31

Mates PB: Karel byl fajn a co se týče chovu ryb to měl v palici dóóst srovnaný, toho neměli pustit pryč za ty asi 3 roky co byl ve Vazovcích to tam neskutečně pozvedl. Párkrát jsme seděli v boudě a žvanili o chovu potočáka a lipana. Toho chlapa je fakt škoda.

Mates PB - Profil | Pá 19.10.2012 10:17:26

Bačus >> Karel skončil k poslednímu srpnu, je tam novej. Viděl jsem ho poprvé na výlovu v neděli. Nedávno se tu za náma stavil, vypadá spokojeně, akorát říkal, že je v práci od nevidim do nevidim.

Bačus - Profil | Pá 19.10.2012 10:11:47

ad Mates PB. článek supr tedy pokud se budeme držet popisu, jak se to dělá. (vím o čem hovoříš). O původu "svatebně vybarvenejch" samců se není potřeba bavit. I pro mě bylo překvapení kolik dokáže takto malá líheň vyprodukovat (Vazovce). Chtěl bych se ještě zeptat jestli je tam ještě Karel?
Na názory plešatýho geometra se vyser ten článek je fakt super a jak již někdo napsal níže snad to mnoha lidem oteře oči.
K odchovu bázenových PO. Podle mě je vlastně vykrmená slepice úplně stejně jako PD akorát odchov do tržní ryby trvá trochu déle (zhruba o rok), ale tím neříkám že u křížence Kolowrata a Itala to nemůže být jinak. Ryba z bazénového chovu praděpodobně nebude mít instikty přírodní ryby. Ale koho to zajímá že? Ruku na srdce pánové, že všichni chceme lovit velké ryby a nejlepší na povel, když už se na ty ryby dostanem. A pokud nenachytáme tak si všichni myslíme, že se nenasazuje a hospodář je jen tupej jouda ( jak je nazval geometr).

Mates PB - Profil | Čt 11.10.2012 19:40:32

G.Moolis >> Díky

G.Moolis - Profil | Čt 11.10.2012 16:32:20

Mates PB >> Moc hezký. Děkuju. A málem bych si toho nevšim, nebýt keců toho plešatýho dementa.

Sven - Profil | Út 9.10.2012 19:53:26

Mates PB >>
Krásně si to napsal a navíc chronologicky sesumírované, parádní fotky... 1*

Lidi, co o tom nemají šajn, mají alespoň možnost, lehce nakouknout pod pokličku a uvědomit si, co všechno předchází tomu, než může např. takový potočák, skončit v podběráku.
A třeba také, že jen samotné pouštění, k udržení stavu nestačí, jak se někteří domnívají.
A také to, že za vším vězí stovky a stovky hodin obětavých nadšenců....

Mates PB - Profil | Út 9.10.2012 19:30:09

Tak a dost.

Mrknato - Profil | Út 9.10.2012 13:24:12

Mates PB >> Dobrej čánek jsi napsal, opravdu dobrej.... Jen ty výstupy končí v jaké si nejasné ideologii.... Podle mě by bylo racionálnější, aby MO podnikaly např. v bankovnictní, kde zisk je asi vyšší, než v rybochovu PO... proto, aby ze zisku financovali kapř a drafce....

Mates PB - Profil | Po 8.10.2012 23:14:57

Salmo1 >> Až tě to přestane bavit, tak mi dej echo.

Mrknato - Profil | Po 8.10.2012 22:51:07

Salmo1 >> Petře, nedávno jsi někde psal, že víš o vodě, kde se "nehospodaří" a potočmenů je tam hafo..... tak ti nevím.....

Dostáváme se s mnohými původními druhy ryb do pozice kapř. Dříve též původní druh - sazan a dnes Třeboňák, Chlumečák, lysec, pololysec, Černobylec...... Já jsem přesvědčen, že lov bude muset být saturován umělým chovem, ale ne takovým, který se líbí různým pošetilcům okolo KMF, VMF, MO, SHMO a dalším echt "občansko-muškařským poloprivatizačních fór" z polovičky napěchovaných pepiky a výbory .........

Současný systém "péče" o pstruhovky, ať ho bude provozovat Petr, Pavel, nebo Rada se hroutí. Ještě nějaký čas se hroutit bude, protože přináší peníze jak pepikům v matičce měst, tak i "lopatám" ve vesnických MO, řekl bych že se jedná o takový "Falbrův sociální smír".... Kdo by do tohoto systému šáhl, tak je "mrtvý Homolka" ... a nedostane svazovyznamenání.

Duháci, siveni, Kolowrati pomalu, ale jistě zaplňují místa původních Po, ale moc se o tom nesmí mluvit, stejně jako o závodění, podnikání a vyvádění peněz do "druhého čilimníkosvazopilíře" - brigád......

Tady by bylo dobré popsati, JAK SE TO DĚLÁ..........

Edit: mezi Po a kapř není rozdíl a i kdyby byl, tak nesmí být, máme zákon o menšinách. Nemusí to řešit parlament. Stačí postupovat stejně, jak se postupovalo v případě kapř a určitě to není nezákonné....) blatník

Salmo1 - Profil | Po 8.10.2012 17:51:38

Mrknato >> Ale jo Pavle, ale to musíš jít do parlamentu a tam to navrhnout.Každý líhňař tě bude nosit na rukou, neb už žádné plahočení po potocích, ale každý si ukroutí něco Kolowrtů, duháků, sivenů a fertig.Pár potoků bez zásahu znám a věř nebo ne, ale není tam ani šupina.

Mrknato - Profil | So 6.10.2012 0:42:44

Salmo1 >> Když někdo "hospodaří" na pstruhovkách, má údajně slušný rybochov a na 17ha pstruhovek loví 70 potočáků (26kg), 112 duháků (45kg), 0 lipanů, 0 sivenů, tak to není asi ideální stav. To je realita, žádná "mapa" a to by mělo RO znepokojovat. Teplota vody na Chrudimce, Orlici v Chocni asi nebude jiná, než na Jizeře v Turnově a u Vás. Počet prodaných povolenek nebude asi hledisko, podle kterého by se mělo zarybňovat....... 35 místních, hosté žádní a hodnotit výlovek.

Na Divoké Orlici i na Tiché se třel Losos, i mořský pstruh. Není jenom Kamenice...... Někdy i původní druh to má těžké.... no a MO nemá co řešit zarybnění a druhovou skladbu. Že se tak děje, je pozůstatkem doby minulé. (Uliční výbory, ROH, stranické buňky, socialistická demokracie), kterou měl obohacovat tu dělník od soustruhu, přední dojička, či uvědomělý kombajnér, kteří měli pod palcem soudruha inženýra ředitele a dzigána Lájoše. To se tak nějak obrátilo, jen v rybařině je přání lůzy argumentem nejhlavnějším.

Salmo1 - Profil | Pá 5.10.2012 23:50:54

Mrknato >> Porovnávat rybochov a počet ulovených ryb jenom z mapy nelze.Turnovská Jizera je na lososoidní druhy ryb už moc teplá(v létě 22 stC+) a pro lipanoidy tam je nedýchatelno(pokles rozp.O2 pod 5mg/l)Pár let tam operuje černá smrt a navíc mají poměrně slušné MP revíry.Osobně kdybych bydlel v Turnově, tak bych bral prioritně MP povolenku, pstruhovou povolenku bych si kupoval jako zákazník poslední a typoval bych pořadní číslo někde okolo 35.Rybochov bych pochopitelně plně podporoval, protože více stříbrňáků znamená více candátů, štik, cejnů, kapř atp.do Mp revírů.
Na Orlicích si vysazujete lososa atlantského a tedy potočák je potlačován.A ani to nebudu komentovat, protože každá MO má svoji VČS a tam se řeší i různé pohledy a náměty na rybařinu.

Mrknato - Profil | Pá 5.10.2012 22:13:51

Salmo1 >> Prošel jsem si dekrety a změny v nich na revírech Vč.ÚS a nikde jsem nezaznamenal změnu ZP. V dekretu se mění popis revíru, vyčlenění RMV, povolení lovu agregátem.... Poslední změny dekretů jsou hlavně v letech 1985 a poté 1990 a 1998 a 2007. Pak jestli se sadí jinak, je to věcí uživatele a ten si to musí prostřednictvím hospodáře na KÚ zdůvodnit. Jestli se do revírů vkrádají Pd a Si, tak jako ryby vysazené nad plán, splněný plán, který se u nás opravdu neměnil. Do dekretů lze nahlédnout na stránkách KÚ.

U nás ve Vč. je míra Po 27cm a takové to ryby se loví jen vyjímečně. Buď je nahradí Kolovrati 30-50cm a ZP se nezkřiví ani vlásek, nebo Pd a Si. Co je lepší, nebo horší fakt nevím, ale nejhorší si je podle mě myslet, že "čistotou linií, nelovením, lovením za odměnu, zvýšenými mírami, horními mírami porazíme fenoména". Můžeme tím porazit i jiné "věci než berličky", ale to už není rybařině, ale o byznysu, stejně jako ta kaprařina.
Zkus porovnat počty lovených Po v SHMO Turnov a kapacitu rybochovu. To mě nedává žádnou logiku, když se navíc podívám na ceny povolenek (pro členy) a výši brigád. Také nechápu, že politicko-ekonomické cíle je možno realizovat jen na MP, nebo pstruhových stojácích? To je berle jako prase, žádná berlička.
K lovu před cca 25lety je možné se přiblížit, ale zcela jiným hospodařením, jinými prostředky, z jiných složek a jiných zdrojů. Do stejné řeky po těch cca 25 určitě nevstoupíme....

Salmo1 - Profil | Pá 5.10.2012 20:41:34

Mrknato >> Kapř nad plán kopíruje politicko-ekonomické cíle, neb kdo si hraje nezlobí.Kdo má plnou a mastnou hubu tak se neptá co je správné:-)

Salmo1 - Profil | Pá 5.10.2012 20:37:31

Mrknato >> No ano, ono v r.1990 se sadilo na mnoha revírech jinak, než se sadí dnes.Na návrh uživatele klesají počty vysazených PO a LI, naopak se vkrádá do ZP vysazování PD a Si.Nutno dodat, že stav některých revírů je špatný a podmínky nejsou pro lososovité ryby dobré.RO ti povolí sadit nějakou stovečku duháků, ale průmyslová ryba ti v povoleném množství nikdy nenahradí lov jakým byl lov před 20ti lety+.Vlastně by jsi mohl být spokojen, protože hlavní lovnou rybou na P vodách se stává duhák, průmyslová to ryba.Jak asi tušíš já osobně berličky nemám rád, protože pohodlnost dnešní stav a to nejenom revírů nezlepší.Nerad bych se dožil toho, kdy ryby a ostatní živočichové budou jen na klíček, anebo v horším případě budou fungovat jako jukebox.

Mrknato - Profil | Pá 5.10.2012 19:34:34

Salmo1 >> Petře promiň, ale napsal jsi dvě ukrutné nepravdy a neváhal bych říci i pitomosti. To mi od tak zkušeného praktika přijde moc divné.

I. ZP není náhrada za odlov. ZP je nějaké kladné, celé číslo, které dnes nemá žádnou spojitost s revírem, podporou původních druhů a vyváženým stavem obsádky. Pod tímto číslem je kulaté razítko, které tomuto číslu dává váhu a jedinečnost. Pokud by to bylo, jak píšeš ty, pak by v roce 1990 měl být ZP Po 52tun ryb, nebo nějaký přepočet na ročka, což by bylo astronomické číslo a v roce 2010 by to mělo být jen 12tun náhrady za ulovené potočáky, ale ZP je stále stejný. ZP stanoví minimální násady a přepočty těchto násad. Úbytek výlovku PO, Li a ostatních reofilních ryb není způsoben neplněním ZP, ale radikálně sníženým přirozeným výtěrem, na který čilimníci nereagují a ne jen ti echt, ale i ti SH........ U těch SH je možný lepší stav zarybnění dán menším tlakem a větším objemem peněz pro revír. (dražší povolenky, více brigád)

II. Pokud by jsi nad plán nesměl dát do revíru ani šupinu, tak co by potom uživatel dělal z prostředky z redistribuce, což představuje cca 1/3 peněz na zarybnění a ta není vztažena na ZP, resp. ZP tyto peníze neobsahuje. Kvalitu zarybnění bohužel, dnes, zajistí jen a jen ryby z uzavřených chovů, co se podobají potočákům, lipanům, nebo duháci a siveni. Třeba 10x ročně. Současné hospodaření, kdy MO dojí revíry, např. na obou P Orlicích, na celých revírech je povolen elektroodlov, tak jak to asi zahýbe s obsádkou? Kurevsky, i když MO nasadí pár potočáků a to skutečně reálně, odloven už několik let není skoro žádný, jen jedinci... agregátem. Můžeme si nalhávat, že je to tak správně, že to tak má být...... Proč vysazovat Po2 15-22cm, když se může vysadit Po x v délkách 30-50cm, jako se to děje na soukromácích. Ano, na soukromácích mají PO i horní míru, na svazovkách zase má horní míru přísun jen části svazopeněz. Pokud podle tebe nelze nad plán vysadit ani šupinu, jak si potom hospodář zdůvodní vysazení kapř nad plán. Revír jako revír......?

Salmo1 - Profil | Čt 4.10.2012 23:09:45

Mrknato >> Pavle, naflákat si potočáků, resp.obecňáků si můžeš kolik budeš chtít.Základem ovšem je plnění zarybňovacího plánu.Zarybňovací plán je náhrada za odlov ryb rybáři.Jedná se tedy o nějaký medián zmasených ryb za časovou jednotku a jejich náhradu do revíru v x letých rybách po přepočtu kusů.Pokud nedodržíš zarybňovák a to nejenom do mínusu, ale i do plusu, pak bude RO nadskakovat.Počty takto vysazených ryb ale ani smykem nezaručují bohatost ryb v revíru a ani tomu tak nikdy nebylo.Vysazujeme počty ryb v ZP x desítek let pořád stejně.Je potřeba to vidět v reále, když do úseku vysadíš dejme tomu 1000 ks Po2, tak za půl hodiny to místo nedokážeš identifikovat, protože to je jako když plivneš do vody.Spousty peněz na zarybňování jsou určitě fajn, ale do P vody stejně nesmíš dát na víc ani šupinu.Tedy za zbytek spousty peněz si můžeš koupit leda tak kapř a nacpat si to do MP vody...bohužel.

Mates PB - Profil | Po 1.10.2012 11:15:24

Mrknato >> Hmm

Mrknato - Profil | Po 1.10.2012 11:07:23

Mates PB >> Asi ne...., já nebádám, jakou cestu urazí potočmen, než ho zasakuju já, nebo jiný závodník, ale zajímám se o to, kolik a koho to co stojí. Nejsem šetřílek, ale prachů na potočmeny, které jsi nám ve své exkurzi ukázal je mraky, jen se divně projebou a to by bylo na exkurzi........ Drozďák posílal nějaký CDéčka na svaz, třeba by se z toho nechalo něco čerpat......).

Mates PB - Profil | Po 1.10.2012 7:49:57

Mrknato >> Chlape ty musíš mít život jeden z nejtěžších.

Mrknato - Profil | So 29.9.2012 13:17:06

Salmo1 >> To víš že se nebojím... Nicméně když se držím thématu článku, tak ten je určen každému z cca 300000 rybářů, co to v hlavách asi srovnané nemají. To, jak to praktikují u Vás, nebo v Turnově se týká tak max. cca 500 rybářů.

Proto jsem se zde pídil po info, které by pro oněch zbývajících cca 290000,- nečilimnických rybářů bylo přínosnější. Chov lososovitých je v učebnicích, učí se na školách, ale svazopráce, podpora původních druhů ne.....

Salmo1 - Profil | So 29.9.2012 11:39:26

Mrknato >> MO Turnov je SHMO jako ta naše.Je tam dost zkušených a rozumných lidí a určitě vědí co dělají.Předsedu spolku znám, má to v hlavě srovnané...bát se nemusíš.

Mrknato - Profil | So 29.9.2012 10:31:45

Salmo1 >> Řekl bych, že vysazování ryb není v režii MO, ale uživatele. To je také jeden z rozdílů rybochovu ve Vazovci (MO Turnov) a třeba i u Vás.
U nás ve Vč. už přímo uživatel sám vysazuje na cca 50% P revírů, ale prachy na svazolumpárny, tedy přesněji svazopráci jdou přes to všem MO.... Možná to je ten zdroj infekce fenoména, kdy se členům a výborům některých MO (ve Vč. většina), dostávají do zadečků roupíci.

Mrknato - Profil | So 29.9.2012 10:24:06

Salmo1 >> Z prohlídky zámku v Rychnově mám jednoho z Kolowratů nějak spojeného s Polskem a k tomu i linii pstruha, který se v Polsku také již delší dobu choval. Asi to byla jen shoda náhod.

Jistě že rybnatost do r. 1990 nemuselo řešit vysazování. Dnes to ale nutné je. Dokládají to stavy a úlovky. Linie Kolowrat je PO, je jí možno vysazovat plnohodnotně. Z její podstaty se Kolowrat silně liší od nedorůstajících "žebráků" vydávaných za "divokou linii". Podle mě není jedno, zda MO budou v otevřených chovech likvidovat zbytky skoropůvodních potočáků, nebo vysazovat statné jedince, které není hamba chytat. Pokud se PO nebude vysazovat, tak vymizí. Výhodou "průmyslových linií" je to, že se nejedná o nepůodní druhy, mohou se chovat v uzavřených chovech a nemusí se pronášet formule, že není generační ryba, viz tento článek....

Salmo1 - Profil | So 29.9.2012 9:44:24

Mrknato >> Vysazování bych neřešil, protože to je v režii MO.Zarybňovací povinnost a jeho plnění není podstatou rybnatosti P vod. Třebas se cpou duhákama:-) a šetří na privátní revíry(což je mimochodem velmi rozumné).

Červené karty: Mrknato