Sucho sužuje lidi i zvířata. Vody ubývá také v přehradě

Autor diskuse: rover - Profil , 10.9.2012

Tomáš - Tom - Profil | Út 11.9.2012 15:11:39

PYTLAKS >> Jak kde a jak kdy.Dělám pod přehradou kde jede celý den a když už je voda hodně nízko tak se omezuje provoz.

jelen10 - Profil | Út 11.9.2012 9:20:43

S&F - pescador >> No letošní rok bude srážkově hodně podprůměrnej. To je hlavní příčina sucha.

V posledních 30ti letech například dochází v některých lokalitách ke zrychlení nárůstu teploty a tím k výraznému zvýšení výparu a zároveň se snižuje infiltrace podzemní vody v krajině např. vlivem hutnění zemědělské půdy nebo zrychlením odtoku povrchové vody z povodí jak si to popisoval. Faktorů globálních a lokálních jsou milióny.

Občas když čtu různé zjednodušené konstrukce, bývám nevrlý. Dám příklad:

Rok 2008 – 3 roky málo prší – lidé si stěžují, mají prázdné studny, v potoce neteče voda, hledají viníka, např. vodárny, povodí, těžaře, stavaře atd. Je sucho, které nikdo nepamatuje.
Rok 2011 – 3 roky prší dost, bylo dost sněhu – ti samí lidé mají vodu ve sklepech, vlhké zdi, potůček jim spláchnul zahrádku, hledají viníka, např. vodárny, povodí, těžaře, stavaře. Zase je to situace co nikdo nepamatuje.
Postiženým se nelze divit, ale v obou případech následují pod tlakem veřejnosti různá neadekvátní a nekomplexní řešení.

Všichni si přejeme nedotčenou přírodu, která si se vším poradí, ale na druhou stranu chceme, aby se urodilo, abychom bydleli ve vlastním domečku, aby nám z kohoutku tekla teplá pitná voda, v ledničce aby bylo stále studený pivko a abychom do práce dojeli pohodlně a levně nafťákem po nové asfaltce. Jak potom udržet všeobecně přijatelný status quo?

S&F - pescador - Profil | Po 10.9.2012 19:55:36

jelen10 >> Já tohle myslel zase na úbytky vody v určitých danných lokalitách už tak dost suchých a právě uvedené věci níže z nich dělá ještě suchší i mimo extrémního sucha jak je letos.Vím jak toky a stráně byly zalesněny v minulosti a kolik v letním období vody bývalo ... po dnešních moderních revitalizacích toků a zásahů jak do nich tak i kolem to je rázem všechno jinak.

jelen10 - Profil | Po 10.9.2012 19:26:43

S&F - pescador >> To, co si napsal v prvním odstavci je bezesporu pravda a já to vůbec nerozporuji ba naopak. Já jen, že bleskovka je o tom, že je letos sucho a vody ubývá. To podle mého názoru nemá s lokálními změnami provedenými v lesích a na vodních tocích nic společného na což jsem chtěl upozornit.

Neživím se ani těžbou dřeva ani aktivitami kolem meliorací.

Dawemaster - Profil | Po 10.9.2012 19:05:42

PYTLAKS >> Odlesněné břehy řek a potoků u nás vypadají katastrofálně. Na Ohři je to podél břehů samá cyklostezka,bolševičníky křídlatka a smradlavá voda,která se dost podobá té,která vytéká z pračky když peru montérky ze šachty....opravdu radost rybařit na takových místech. Jezdil bych na řeku rád,mám jí relativně kousek z našeho města ale v takovém prostředí se mi neloví dobře...člověk se tam mezi tou pochmurnou krajinou jaksi necítí...raději zajedu na nějaký menší rybníček,kde je okolo hezky les v lese srnky a divočáci,u vody ledňáček.....

S&F - pescador - Profil | Po 10.9.2012 18:52:08

jelen10 >> S meandranma a neodlesněním kolem toků to bylo tak,že po velkých deštích pomalu někdy za den někdy za dva voda kumulovala.Kde se vylévala po staročí tam se vylila.Meandry rychlost taky tlumily. Odlesnění,srovnání a meliorace - poprší voda je tady nyní za 4hodiny.Proletí vlna jako lavina, nadělá neplechu a na druhý den jako by se nechumelilo.

apropos- neživíš se náhodou těžbou dřeva nebo nějakou podobnou aktivitou kolem meliorací ? Tyhle argumenty slýchávám poměrně velice často právě s těchto profesí.

PYTLAKS - Profil | Po 10.9.2012 17:36:29

novaroma01 >> určitě stromy chybí kolem řek,ale jsou vykáceny proto,aby při povodni nedělaly zbytečné překážky a nepoškozovaly třeba mosty když je vezme voda,na druhou stranu je nahradily cyklo stezky,co víc si přát,je to jen další nesmyslný výplod a to mě zaráží,že zelení se proti tomu nijak neozvou,ozvou se jen v případech pokud by se měly vykácet kormošům hřadoviště,odlesnění břehů potoků a řek je veliká blbost

PYTLAKS - Profil | Po 10.9.2012 17:32:05

Tomáš - Tom >> s těma vodníma elektrárnama je to trošku jinak,nejede celý den,zapíná se nárazově jen na určité časové období kdy je potřeba pokrýt rychle el.schodek v síti

Tomáš - Tom - Profil | Po 10.9.2012 17:21:27

Ještě jedna věc se negativně podepisuje na stavu vody v přehradách a to výroba el. energie. Turbíny stále jedou a majitelům sypou penízky.Přitom to vůbec není v manipulačních řádech. A tak se chudáci rybáři brodí k vodě bahnem a rekreace všeobecně skomírá a to nemluvím o tom,že když se na jaře vytřou ryby tak voda rychle klesne a z jiker nezbyde nic.Proto zelené energii zdar a ještě ji draze zaplatíme.

novaroma01 - Profil | Po 10.9.2012 14:53:20

šmudla007 >> Nechci se pouštět do hluboko myslných pouček ale jedno to rozhodně není,již z důvodů zastínění krajiny a tím snížení odparu.Existuje zákon o zachování vody v přírodě,ten koloběh bude pořád,voda se neztratí,jde jen o to,jak ji co nejdéle udržet v krajině.Pokud se rychle odpaří a ještě rychleji odteče.....

jelen10 - Profil | Po 10.9.2012 14:23:11

meteor >> Máš absolutní pravdu. Jé jen že když neprší, voda nakonec odteče tokem s meandry i s narovnaným korytem a je sucho, o kterém se píše v bleskovce.

meteor - Profil | Po 10.9.2012 14:09:08

jelen10 >> narovnání koryt je na facana :-( podle mého byla ideální situace z dřívějška, kdy koryta nebyla rovnána, voda byla stíněna kolemrostoucím porostem (stromy, keře), existovaly lužní lesy a toky nebyly "přerušovány" splavy, jezvy apod.. V období sucha se pak ryby mohly stahovat do hlubších partií, které nevysychaly.
Nicméně nejsem odborník na toto téma, tudíž se mohu mýlit :-) ale přijde mi to tak nějak logické...

jelen10 - Profil | Po 10.9.2012 13:58:00

novaroma01 >> Jen mi ten Pescadoruv příspěvek zněl jako, že má pocit, že teď probíhá masivní odlesňování, a proto je sucho. Netuším, o co vyšší zádržnou schopnost má 100letý les oproti 20leté houštině. Navíc by si také lidi měli uvědomit, že transpirace rostlin spotřebuje značné množství vody, které spadne z mraků. Při dlouhodobém suchu, bude možná transpirace rostlin vyšší než evaporace z půdy.

šmudla007 - Profil | Po 10.9.2012 13:46:35

novaroma01 >> U smrkovýho lesa je přece úplně jedno jestli tam stojí stoletý smrky nebo čerstvá školka smrčíků školáků? Kácet se musí aby se mohlo sázet.

novaroma01 - Profil | Po 10.9.2012 13:43:01

jelen10 >> Ano,lesních ploch přibívá,jenže ona čerstvě vysazená školka těžko nahradí 100 a více letý les,který jí ustoupil.A když je suchý rok,tak se to o to víc projeví.

novaroma01 - Profil | Po 10.9.2012 13:39:07

S&F - pescador >> Přesně ale ještě se nesmí zapomenout na co největší vybetonovaná nebo vyasfaltovaná parkoviště u různých super-hyper a na bývalých loukách nové haly a montovny.Ať je hezky teploučko.

jelen10 - Profil | Po 10.9.2012 13:36:11

S&F - pescador >> Lesních ploch v ČR přibývá. Narovnávání koryt má za následek rychlejší odtok v případě povodní – v delších suchých obdobích je to šumák. Regulované toky mají často sníženou drenážní funkci, takže sice vysychají, ale odvádí z krajiny méně vody. Rozsáhlejší drenáže už dneska nikdo nebuduje, to byla hudba socialistického zemědělství. Prostě je letošní rok po třech vlhkých letech opět suchý, jako v období 2006-2008. Já jen abys nežil v bludu:-).

šmudla007 - Profil | Po 10.9.2012 13:28:16

S&F - pescador >> A lidi konečně začnou žít jako v Egyptě= jenom kolem řeky kde dosáhnou hadice s čerpadlama na zavlažování políček vodou z přehrady. Nebýt regulací tak se ty přehrady strašně dlouho plní :)
Jak zaprší tak hnedka bude někdo vyplavenej se vsadím o čepicu!
Ještě by to chtělo nějaký ty lesní/stepní požáry když už je to sucho, ať to stojí za to.

Kapři už taky došli, smutný to život v českomoravské kotlině, a dokud bude sucho tak svaz nedosype :(

S&F - pescador - Profil | Po 10.9.2012 13:24:05

Chce to proto ještě víc odlesňovat, srovnávat toky,regulovat a drenážovat nech voda ještě rychleji odtéká.