Diskuse k článku: Partikl, 2. díl - Příprava partiklu

Autor diskuse: Miras - Profil , 27.8.2012

Pvl - Profil | Pá 19.6.2015 11:15:00

Jak to tak čtu ..ono je opravdu potřeba na úpravu kukuřice mít trochu fištróna .

Šlapeto - Profil | Pá 19.6.2015 11:00:41

MiamiB >> potřebuješ ji spařit, alespoň tak to dělám já. Kukuřici spařim, nechám vychladnout, aby se dalo do ní šáhnout rukou a properu v té vodě. Pak to znovu zaliju horkou vodou a přidám na 5kg kuku 1kg cukru. :)

tuzemak - Profil | Pá 19.6.2015 10:22:46

MiamiB >> taky to dělám v domácích podmínkách,vezmu velké hrnec,napustím vodu,a na šporáku ohřeju,a nemusím trápit varnou konvicu.-))

JirkaV - Profil | Pá 19.6.2015 8:54:34

Šlapeto >> Letos jsem mněl dvě lahve kukuřice taky tak smradlavou mněl jsem obavu co to udělá po zakrmení asi za dvě hoďky jsem si parádně zachytal vše kapři nad padesát .Kukuřici kvasím v pet lahvích se širokým hrdlem jen dvě tak příšerně smrděly.

MiamiB - Profil | Čt 18.6.2015 19:18:34

tuzemak >> nmam 50 kg a chtel bych to namocit alespon na jednou. Spis mi slo o to, jestli to muzu namocit do vody primo z kohoutku, neprevarenou. Je sice chlorovana, ale to by melo vyprchat, ne?

tuzemak - Profil | Čt 18.6.2015 18:27:54

MiamiB >> záleží jak ta voda bude horká.-))) pár varných konvic snad zvládneš..

MiamiB - Profil | Čt 18.6.2015 18:22:57

Čau, jak velkej je problém, když kukuřice zaliju vodou z kohoutku? Dělám to v domácích podmínkách a než bych převařil takovou hromadu vody, tak bych utýral snad 8 rychlovarných konvic. Díky

Šlapeto - Profil | Ne 12.5.2013 20:31:25

Ahoj přátelé, přes zimu se mi kukuřice upravila na velmi smrdutou kukuřici. A trochu se na ní bojím chytat, aby to ryby neodradilo :/ Prý to smrdí jako to, co se vyváží na pole. Bude to hodně vadit? Doteď jsem chytal jen na krásně voňavou, alkoholovou kuku.

Na tuto "zkaženou" mám nyní jen pár tloušťů.

mannice - Profil | Po 10.9.2012 13:19:13

Miras >> Už sem na to taky kápnul, jak píšeš je to 50l soudek. Nezdělal sem ani 1/3 50 kg pytle. Takže dejme tomu z 15kg je tak 30kg teď. Celkem slušnej nárůst v takovym množství

Miras - Profil | Po 10.9.2012 8:13:10

mannice >> Letos na jaře jsem vařil větší množství kukuřice - z jednoho 50 litrového sudu suché kukuřice byly rázem +- dva sudy vařené, nárůst tedy o 100%.
Jádro pudla bude v tom, že jsi určitě měl sud na 50 litrů, nikoliv na 50 kilogramů. 50kg kukuřice do 50 litrového sudu zkrátka nenarveš.
Vyzkoušej si, kolik místa v sudu Ti zabere 15kg suché kukuřice a budeš mít jasno.

mannice - Profil | Pá 7.9.2012 17:45:13

Mám menší dotaz. Vypozoroval někdo kolik ve finální fázi po uvaření a kvašení kukuřice nasaje vody?

Dříve jsem si partykl připravoval jen po 2-5kg a ten "nárůst", ikdyž byl znatelnej mě nějak moc nezajímal. Ale po tom co jsem použil zatim jen cca 10-15kg a do 50kg sudu na kvašení se víc dát už nedá, mě to celkem zarazilo. Čekal sem nárůst na váze o 50%, ale cca 3 násobně ?


Jinak článek velice pěkný a s velikou chutí jsem početl.

Nikdo - Profil | Út 4.9.2012 21:15:26

Článok veľmy dobrý a pravdivý. Ja osobne používam už dlho aj naklíčené konope s repkou. Je to sýce dlhá príprava, smradlavá ku koncu, ale stojí za to.

Fishky - Profil | Pá 31.8.2012 10:27:16

kohoutek >> neublíží to nijak, šrot taky nevaříš, ta propaganda na vaření partiklu je jak mor. Kdyby rybníkáři měli vařit ty metráky kukuřice, co do vody nasypou, tak by je přešla švanda. Sypou to tam surové z pytlů a vše je OK.

Miras - Profil | Pá 31.8.2012 10:18:07

kohoutek >> Tím, že se rovnou a nedostatečně povaří dojde patrně k tomu, že kukuřice už dál nesaje vodu (nezvětšuje se), byť je tvrdá jako šutr. Takto připravená sice rybám neublíží, ale bude jim déle trvat než ji stráví. Jestliže ten pán vnadí v malém (třeba pár hrstí), tak to ničemu nevadí.

kohoutek - Profil | Pá 31.8.2012 9:07:18

zajímalo by mě jak moc může rybám uškodit jen uvařená kukuřice, viděl jsem staršího rybáře jak vnadí tvrdou kukuřicí jak broky,říkal že to jen vaří bez předmáčení

Miras - Profil | Pá 31.8.2012 8:43:57

čičr >> Nejčastěji používám anýz. Co se týká cejnů, tak bych se držel klasiky, tzn. kukuřice a pšenice. Cejn žere prakticky všechno...

čičr - Profil | Čt 30.8.2012 21:55:51

anek pěkny co jsi daval za koření a co takhle rada na cejny s těch partiklu dík

: vydrák - Profil | St 29.8.2012 9:55:06

Miras - >> Veelice zajímavý článek.
Partiklem jsem krmil v době,když se ještě nejmenoval partikl :-)) Nejvíce jsem krmil pšenicí,kterou jsem nechával naklíčit.Kapři to přijímali velmi dobře. Petrův zdar

Miras - Profil | St 29.8.2012 8:19:40

Reeaper >> řepka ani pšenice se nekazí tak rychle, aby byly po pár hodinách nepoužitelné. Voní jinak než když je vytáhneš z hrnce, ale to je normální. Fakt to asi moc řešíš:-)

Reeaper - Profil | Út 28.8.2012 21:49:05

Miras >> rozumím ti a postup asi taky celkem chápu. Já ale řeším, co se zbylým partiklem po chytačce, který už během lovu začíná nevábně ´vonět´. MOžná by pomohlo propláchnutí před namočením..? A nebo řeším kraviny a mám to prostě hodit zpět do zbytku, co mám doma (s vodou)?

mipa - Profil | Út 28.8.2012 20:58:59

Miras - >> ... vynikající ... jen houšť takových to článků plných seriózních informací :-)

Čobik - Profil | Út 28.8.2012 20:49:33

Hezky clanek... Dik. Ondra

ráky - Profil | Út 28.8.2012 20:32:44

Já používám různé směsi partyklu při chytání s feederem dost často.Nejvíce jse my osvědčila směs drobného partiklu v podobě kvašené řepky a konopí sem tam pšenka.Pšenice a řepka není třeba vařit,stačí propláchnout zalít vodou přidat dostatek cukru.Není třeba s tím dělat žádný aty baty,je to naprosto jednoduchý a zvládne to každý.Při chytání s feederem,je nejlepší aby jsi kvašenka zachovala svojí vůni ji nedávat přímo do krmení ale udělat z krmení na krmítku jenom zátku,nasypat partikl a zazátkovt krmením(hlaně do zakrmovacích krmítek).

smellslike - Profil | Út 28.8.2012 20:30:47

Miras >> Děkuji moc,konečně mi to někdo pořádně vysvětlil :-) díky

Miras - Profil | Út 28.8.2012 20:15:36

smellslike >> Po vychladnutí to vrátíš do kýble i s vodou - musí to být potopené, když ne, doliješ. Začne to kvasit (fermentovat), což je jen ku prospěchu. Čím teplejší místo uložení, tím to fermentuje rychleji. Mám vyzkoušené 2 měsíce, pak mi kuku došla.
Namočit to nestačí - kukuřice zůstane uvnitř tvrdá. Sice rybám neublíží, ale budou ji dlouho trávit, a to přeci není cílem rybáře. Ten potřebuje, aby se ryba pořád futrovala.

smellslike - Profil | Út 28.8.2012 20:00:16

Miras >> čus a po uvaření vrátim do kýble s vodou nebo bez?a jak cca dlouho to vydrží? Nestačí teda kuku jen namočit na cca 3 dny bez vaření, díky

Miras - Profil | Út 28.8.2012 17:56:23

mates202 >> Dík. Na podobnou tabulku jsem kdysi narazil na stránkách www.ccmoore.com a upravil si ji ku obrazu svému. Je to taková rychlá navigace - kouknu a vidím.