Ryby hynou ve velkém

Diskuse k bleskovce Ryby hynou ve velkém

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 25.8.2012

hering - Profil | Po 27.8.2012 7:59:36

Heatley >> Bohužel ničí :-((

nofish - Profil | Ne 26.8.2012 18:38:18

Dimmu >> Tak to máš 100% pravdu

Jen jedna věc tu ještě je. A ta se týká rabářství obecně. Kdysi se lidi o vodu starali. Netekla, tak hledali proč neteče a kde se ztrácí. Dnes se na to se*e. Na bagr není a lopatou se nikomu kopat nechce... Osobně s tím mám zkuzšenosti a vím, co vše se s lopatou a krumpáčem dá v zimě a na jaře udělat, aby byl v létě klid, dost vody, pěkné přírůstky atd.

Dimmu - Profil | Ne 26.8.2012 13:01:19

Sucho tu je, řeky vysychají, ale hlavně, že je dost vody v Kružberku na to, aby se několikrát ročně spouštělo kvůli sjíždění Moravice. Bordel po vodácích je jak po prasatech, PET flašek jsem za 2 hoďky chytání napočítal cca 15. Nepochopím, která chytrá palice to odklepla. Kdysi se sjíždělo 1-2x ročně, ale teď co chvilku. Naposledy minulý víkend, přitom vody v Kružberku ani v Hartě není.

mirmen - Profil | Ne 26.8.2012 12:26:56

Heatley >> bohužel, i v Čechách.
Co se týče Moravy, není smutnějšího čtení, než Analýza povodní na Moravě na webu veronica.cz,
betonová a dodavatelská lobby nám a budoucím generacím kradou krajinu pro své zisky a své přežití a dokonce mají pocit, že nám do toho nic není.
A samosprávy jim z nějakého důvodu lezou do pr.dele.

Heatley - Profil | Ne 26.8.2012 11:20:38

mirmen: "ŘEŠITELNÉ TO BUDE, AŽ TY KU.RVY shrábnou prachy z "protipovodňových opatření" a zjistí, že VÍC POTOKŮ KE ZKU.RVENÍ UŽ NENÍ a že nemají práci a že musejí propouštět a prodávat techniku ( bagry atd.)

Pak najednou objeví, že v Německu , Anglii a jinde se obnovují zaniklá říční ramena, rybníky, atd.
Pak se od těch samých lidí, co revitalizují lichoběžníkovým korytem, objeví najednou projekty na oživení krajiny A NÁSLEDNĚ DALŠÍ TUNELY ZA NAŠE PRACHY A PRACHY EU."
Naprosto přesně řečeno...a to vše se děje pouze u nás na Moravě,v Čechách se ty řeky neničí..

Razgy - Profil | So 25.8.2012 19:57:10

bohužel se ty vedra dotkla i mýho rybníčku. úbytek hladiny 50 cm, není odkud dočerpat. padly dva jesení 50 cm, kapr 50 cm, párk hrouzků a plotic. tím pádem půlka osadky fuč a zbytek troubí....

bremic - Profil | So 25.8.2012 19:24:08

mirmen >> Tak to bez debat. Jsou to kapitalističtí bolševici, nejhorší sorta téhle verbeže. Včera jsem v autě přemýšlel o nenávisti...takový to allah akbar... nožem po krku a jak jsou toho ti teróristi vůbec schopni. No a pak se podívám na TV na ty naše pitomce a jsem si naprosto jistý, že to zas tak nereálný a vzdálený není....

edit: co se týká naší scény začínám se docela radikalizovat :)

mirmen - Profil | So 25.8.2012 19:15:49

bremic >> jasně, podíval jsem se např. na fotky "hladových kamenů", tj. kamenů, které jsou na dně řek vidět jen v obdobích největšího sucha a kam kameníci vytesávali datum , aby následníci věděli, kdy kdo suchem trpěl.
problém je ale v tom, že za sucha se mohla ryba stáhnout do tůně nebo sjet do většího toku ( většinou ) .
Ve struze ale vesměs nemá šanci.
Pokud byly v lesích a údolních nivách mokřady, byl o něco větší zásak a větší zadržení vody v krajině.
Teď to jde víc skokově.
Voda upaluje z krajiny moc rychle a chybí tůně, jezy, říční ramena, průplavy.
Je to dost smutné a bohužel takřka neřešitelné.
ŘEŠITELNÉ TO BUDE, AŽ TY KU.RVY shrábnou prachy z "protipovodňových opatření" a zjistí, že VÍC POTOKŮ KE ZKU.RVENÍ UŽ NENÍ a že nemají práci a že musejí propouštět a prodávat techniku ( bagry atd.)

Pak najednou objeví, že v Německu , Anglii a jinde se obnovují zaniklá říční ramena, rybníky, atd.
Pak se od těch samých lidí, co revitalizují lichoběžníkovým korytem, objeví najednou projekty na oživení krajiny A NÁSLEDNĚ DALŠÍ TUNELY ZA NAŠE PRACHY A PRACHY EU.

Ministerstvo zemědělství mělo už v roce 2002 - 4 zpracovány plány, jak vyčerpat z EU po r. 2005 miliardy na "práce" na říčkách a řekách. Kdo z toho má prospěch?

Krajina?
Firmy?
Které firmy?
Projekční?
Dodavatelské?
Bral někdo někdy ohled na jiné, než výrobní funkce krajiny?

bremic - Profil | So 25.8.2012 19:06:08

mirmen >> Se vším co jsi napsal souhlasím. Na druhou stranu, kolikrát od loňského září pršelo a napršelo. Je to v perdeli :(

edit: myslím sever moravy

mirmen - Profil | So 25.8.2012 19:03:45

Když nebudou chráněny zásakové oblasti ( namř. omezením pěstování jehličnanů .. proč by si měl někdo mastit kapsu na úkor zájmů krajiny a daňových poplatníků ) , když nebude omezena zemědělská výroba z záplavových zónách .. proč by neměl být umožněn volný rozliv povodňové vlny do krajiny, vždyť je to mnohem ekonomičtější a méňě finančně náročné než ochrana zástavby ) , když nebudou obnovovány vodní plochy na místech, kde dříve byly a kde jsou stále zapotřebí, tak bude vody střídavě nedostatek i přívalový nadbytek.

Někdo chce prachy na čištění koryt, když jsou zanesena spláchnutou ornicí?
Pak ať náklady hradí firma, která nešetrně hospodaří v klrajině, ne daňový poplatník.

Má zemědělská firma zisk z půdy získané zavezením rybníka,. který dříve "dotoval" hladinu vody ve studních v obci?
Nechť tedy nese náklady spojené s dopravou vody do obce ze vzdálenějších míst.

Atd. atd.

A CO SE TÝČE HOSPODAŘENÍ S VODOU, NA PRVNÍM MÍSTĚ BY MĚL BÝT PROVEDEN NĚJAKÝ AUDIT NA MINISTERSTVU ZEMĚDĚLSTVÍ, PROTOŽE TO JE VŠEOBECNĚ TÍM NEJVĚTŠÍM A NEJHRŮZNĚJŠÍM ŠKŮDCEM KRAJINY V CELÉ HISTORII NAŠÍ ZEMĚ.

HTÚP ( hospodářsko-technické úpravy pozemků ) I. II. a III. byly ZRŮDNOSTMI, které vytvořily podmínky pro velkovýrobu a poničily krajinu způsobem, který nemá nikdy v historii naší země obdoby.

king76 - Profil | So 25.8.2012 18:55:24

mirmen >> je to tak jak píšeš do takových věcí by se nemělo vůbec zasahovat.

mirmen - Profil | So 25.8.2012 18:51:20

Ten, koho se to týká, by si měl sehnat mapy z první republiky, z padesátých let a ze současnosti.
Porovnáním stavu ( zmizelé remízky, zničené meandry koryt potůčků, zavezené tůně a jezírka v nivě říčky, narovnání toků do koryt a rychlé odvádění vody z údolí na níže položená místa, aj. ) zjistí, že všechny zásahy do krajiny někomu přinesly prospěch ( zemědělcůmdalší půdu a zisk z ní , obcím možnost zástavby údolí , lesníkům zničení mokřadů další plochu pro pěstování rychle rostoucícho smrku .... atd.atd .).

Samozřejmě se snížil ale zásak vody do podzemí. A s tím, jak také stoupá spotřeba vody, tak krajina místy už není schopna zajistit průtok vody ve strouhách a říčkách.

Řešením by bylo vymáhání škod způsobených nešetrným užíváním krajiny po těch, kteří si mastí kapsu na úkor druhých ( po zemědělcích, lesní správě, po organizacích, které zku.rvily a dále ku.rví krajinu, tj. po různých projekčních firmách, které se snaží o další budování koryt pod záštitou údajných protipovodňových opatření, po firmách s buldozery a technikou na zemní práce, které chtějí za prachy naše a prachy EU další a další potoky zku.rvit ).