Slunce vysouší poloprázdná koryta, lidem klesá voda ve studních

bowman - Profil | Čt 23.8.2012 10:56:51

mirmen >> Poslední větu tesat do kamene!!!!!

mirmen - Profil | Čt 23.8.2012 10:44:37

nofish >> jsou země s velice vyspělým a efektivním zemědělstvím, ziskovým zemědělstvím, a přitom šetrné k přírodě.

Jenže to chce mít svou zemi rád a nemyslet jen na koryto a kolik se do něj nasype.
Za těch zku.rvených komančů se naprosto vytratil vztah k přírodě a mladá generace často nemá u koho mít vzor.

Když dědek na přírodu sere, otec jakbysmet, tak u mladého nejspíš to bude stejné.

nofish - Profil | Út 21.8.2012 23:42:05

mirmen >> jenže to jsou věci které nezměníš, bez toho nejde na polích hospodařit a tím pádem nebude co žrát :-)
Jezdit se musí, ale jestliže pak na poli točí firma jenom řepku a pšenici a jenom sejou, jezdí a sklízí, tak s tím už se něco dělat dá. Nějaké cykly pěstování různých plodin jsou už ty tam. Samozřejmě aby se vše vrátilo, musí se to dotovat. Aby se dotovalo, nesmí se ty prachy rozkrást. A aby se nerozkradly, nesměli bychom být v ČR.

šmudla007 - Profil | Út 21.8.2012 23:41:39

mirmen >> Zrovinka Trusovický potok můžeš revitalizovat jak chceš, ryby jak známo vzduch dýchat neumí, voda neteče a bez vody můžeš mít zrevitalizovaný cokoliv a ryby raci nebudou. Jediná naděje do budoucna snad je že ty meliorace nemají neomezenou životnost a časem se zanesou a příroda si bez dalšího znásilňování najde zase zpátky rovnováhu.
Odstraň lidi a ono se to spraví samo. Černobyl je pěknou ukázkou revitalizace.

Zhutnění půdy řeší žížaly a hlodavci(krtek a spol s.r.o), žížaly na poli ovšem nenajdeš, myšiček taky pomálu.

mirmen - Profil | Út 21.8.2012 23:36:28

nofish >> problém není v orbě, ale v pohybu techniky po půdě , techniky, která vyvine velký tlak na půdu , těch přejezdů je mnoho, podmítka, rozvoz hnoje, orba, smyky, brány, setí, hnojení v průběhu vegetace, chemické ošetřování proti škůdců, plísním, vlastní sklizeň ( včetně pojezdů náklaďáků odvážejích úrodu ) ...

Voda, která při přívalu neprosákne podložím, pak nasytí profil v hloubce cca 30-35 cm a zbytek vody už jen odtéká po povrchu do nižších míst a bere s sebou i prsť z polí a zanáší koryta potůčků, říček ... atd.atd.

Jsme ale v Česku, takže nečekejme snahu o jiná řešení než o ta, která směřují do správných kapes.

mirmen - Profil | Út 21.8.2012 23:32:33

Podíval jsem se na letecké snímky "Trusovického potoka", zmíněného v reportáži.

Zřejmě v padesátých letech v rámci akce poručíme větru, dešti ( oficiálně HTUP I = hospodářskotechnické úpravy pozemků I. ) došlo k scelování pozemků a narovnání toku potoka.

Namísto potoka je tam něco, co by se mělo jmenovat stoka , takže reportér by měl psát o tom, že Trusovickou stokou neteče dost vody, s potokem hodnotným pro krajinu ta budovatelská zrůdnost nemá nic společného.

Nejlepší by bylo sehnat předchozí mapy pozemků a snímky a potok skutečně revitalizovat i za cenu, že se majitelé pozemků připraví o výměru, kterou získali ku svému prospěchu tím, že necitlivě zasáhli ( oni či jiní ) do krajiny, kterou poškodili a z jejíhož poškozování mají profit.
Neprávem navýšenou výměru pak převést do ostatních ploch či zemědělsky nevyužívané zeleně.

bowman - Profil | Út 21.8.2012 23:28:27

Ono by stačilo jít 50 let zpět.Kolik tisíc rybníčků a rybníků zmizelo z krajiny.Zpátky už to nikdo dělat nechce.Meliorační a betonová loby zavládla krajině :o(((

nofish - Profil | Út 21.8.2012 23:25:53

mirmen >> jenom k té zemědělské technice. Bacha na to, podívej se na kola na nových strojích. Ve srovnání se starými nejde o žádné "těžší stroje". Nejsem fyzik, neodpovím přesně, ale prostě větší stroje to jsou ale zrovna ony půdu neutužují až tak. Co je podle mě větší problém(?) pokud jde o utužování půdy je bezorebné setí a podobné věci...
JInak souhlas. Doku*íme přítrodu tak že neudrží vodu a pak budem za šílené prachy stavět přehrady (rozkrádat prachy na stavbu přehrad). Problémy se mají řešit u jejich zdroje, ale v tomhle státě se to už ani čekat nedá.

mirmen - Profil | Út 21.8.2012 23:17:30

no jo, ono stačí porovnat letecké snímky z třicátých let se současností a hned je vidět, jak dostala za komančů krajina na pr.del.

Zmizely meandry potůčků, zavezly se dolíky a tůně v záplavové nivě, voda se posílá co nejrychleji pryč z krajiny ..

Navíc těžká zemědělská technika vytvoří v hloubce mimo dosah orby "cementovou vrstvu" , udusanou, zpevněnou minerály z hnojiv, obtížně propustnou pro vodu , která by měla prosakovat do podloží a dotovat podzemní zásobárnu.

Navíc ty sv.ině z ministerstva zemědělství potřebují podojit fondy z EU a nechat přivydělat spřízněné firmy, takže se pod hlavičkou protipovodňových opatření bude cpát do koryt všechno, co tam ještě není a co starostové obcí vyděšení možnými povodňovými scénáři ochotně odkývnou .

A aby zásahy do krajiny netloukly příliš do očí, tak projektantská paka vymyslí projektu název "rekultivace a revitalizace" , takž po pár stech metrech přímky ponechají "1 x meandr lichoběžníkovitého tvaru v polokruhu záběru bagru a zhotoví v korytě "jízek" s tůňkou namísto 5-10 cm hloubky toku dokonce s 25 - 30 cm hloubky !!!! .. no prostě arogantní kr.eténi .

malamut - Profil | Út 21.8.2012 9:50:19

Paráda, zdevastovaná krajina není schopna přirozeně zadržet vodu, tak se apeluje na obyvatele, aby s ní šetřili, ale ono to ničemu nepomůže, příčiny jsou jinde. Poslední dobou je buď sucho, nebo povodeň, "normální stav" je tak týden v roce.