Kvalita vody v Orlické přehradě se vylepšuje

Autor diskuse: mates202 - Profil , 10.8.2012

neprduch - Profil | St 15.8.2012 9:11:25

Jak to tady čtu, tak se asi přiřadím k "pusťákům", protože to vypadá, že ryba z Lužnice a Vltavy je něco jako pangacius někde z Vietnamu:))

(o)_(o) - Profil | St 15.8.2012 8:57:21

glánis >> Ano, likvidace sinic je předražená a proto Orlík má malou naději v dohledné době.
Kdysi do nás také hustili jak velká množtsví forforu obsahují prací prostředky apod., ale to bylo v době kdy se jejich obsah nereguloval a jejich odpadní množství bylo v globálu zanedbatelné (až na bodové účinky, kde to má smysl řešit). Paradoxem bylo, že se v té době používala fostátová hnojiva v neúměrných kvantech, tep.elektrárny vypouštěly tisíce tun popílku obohaceného o fosfor, čištiček jen poskromnu, atd. To se samozřejmě nikomu řešit nechtělo a všichni se raději zaměřovali na prací prášky.. Koukám, že i dnes je veřejnost oblbována tímto strašákem i přesto, že se za těch 30let hodně změnilo. Hold zelené kvóty pro čističky jsou dobrým kšeftem, ale věř mi, že toto je právě ta třešnička k dortu, který nám chybí.
Také jsem se zabýval kvalitou vody na laboratorní úrovni...

Rybatorstr - Profil | St 15.8.2012 8:06:08

donald5 >> :-)))

donald5 - Profil | Út 14.8.2012 18:50:56

Rybatorstr >> Ahojky Míšáku, omlouvá ho jenom mládí, kdy nemyslí hlavou, ale hlavičkou :-D. Jak jsem četl v jedné knize, mladí muži neztrácejí citlivost pokožky, jen se jim přesunuje do jednoho místa :-))).

Rybatorstr - Profil | Út 14.8.2012 17:26:20

donald5 >> On si myslí, že má geniální názor, ovšem pravdou je, že je genitální..... Zní to podobně, leč význam je zcela jiný :-)) Ahoj kačírku....

Rytíř - Profil | Út 14.8.2012 17:02:40

donald5 >> :-))))

donald5 - Profil | Út 14.8.2012 16:56:30

pápík >> Tvůj slovní průjem, je přímo úměrný jak tak koukám Tvému profilu.

glánis - Profil | Út 14.8.2012 16:40:40

(o)_(o) >> bakterie fosfor neodstraní, právě proto je ho v povrchových vodách takové množství a proto ho jako první využívají až cyanobakterie tedy sinice, což vede k masivnímu vodnímu květu. To co popisuješ o malých ČOV jsem přesně psal, koncentruje se v nich velké množství fosforu z domácností (prací prášky, jary atd.) a vypouští se dál do povodí bez jakékoli úpravy. Toto množství není zdaleka zanedbatelné. Splachy z aglomerací jsou přesně tohle, nic jiného. Sinicím, jejich výskytu a souvisejícím problémům jsem se dost věnoval při studiu, včetně mé diplomové práce. Vyřešit jednoduše problém s jejich výskytem nejde, vždy je to soubor několika opatření a vždy je to drahé. Proto pro Orlík nevidím v nejbližší době žádnou naději.

(o)_(o) - Profil | Út 14.8.2012 13:55:23

glánis >> Stabilizace kalu pomocí anaerobních bakterií slouží k odstraňování P, zbytk.N, atd. Je to docela běžná věc u větších čističek.
To terciální dočišťování je většinou s přídavkem chemikálií se zavádí u i menších čistíren nad 2000ob, kterým vznikla povinnost sledovat N a Pcelk. a zárověň, které neplní emisní limity. Pokud splní není jejich povinnost něco tak drahého zavádět. Navíc v době, kdy hromada jiných obcí ani čističku nevlastní a v tom je ten kámen úrazu. Vedle toho se na znečištění fosforem a jiným sajrajtem, jak sám jistě víš, nejvíce podílí splachy z aglomerací, polí atd. Vedle toho je nějaký terciální dočišťování jen nudná recyklační hračka zelených magorů z EU.

glánis - Profil | Út 14.8.2012 13:09:54

(o)_(o) >> o stabilizaci kalu nebyla řeč, mluvil jsem o vysrážení fosforu, který dělá největší škody v recipientu, zavolej nebo pošli mail na nejbližší čov a zeptej se jak odstraňují z vody fosfor, lépe řečeno fosforečnany neboli fosfáty a uvidíš.

(o)_(o) - Profil | Út 14.8.2012 8:33:38

glánis >> To co píšeš o čištičce bez stabilizace kalu a obecně o fosforu se mi nějak nezdá.

glánis - Profil | Po 13.8.2012 19:53:16

: vydrák >>
Chtěl bych zde upřesnit několik věcí týkající se vodního květu sinic na Orlíku. Je velký omyl si myslet, že čističky tento problém vyřeší. Nevyřeší, často problémy ještě zhorší.

Jde o to že v čistírnách odpadních vod, které se nyní ve velkém v menších obcích budují, je většinou zcela vynechán tzv. terciární stupeň čištění, tzn. odstranění fosforu. Často tento stupeň nemají ani čistírny ve velkých městech. Tyto čističky z vody dokážou odstranit pouze dusík pomocí nitrifikačních bakterií, fosfor však proteče dále do vodoteče beze změny. Navíc dochází k tomu, že je fosfor vypouštěn ve velkých koncentracích, protože jsou vesnice často vybaveny kanalizací. To znamená že je fosfor vypouštěn najednou ve velkém množství a ne postupně trativody ze septiků, tak jak to bylo dříve. Právě v těchto trativodech docházelo k odbourání fosforu pomocí vegetace, trativody byly vlastně obyčejné strouhy, stružky apod.

Může se tedy zdát, že kanalizace a čistírna vody je cestou kupředu, ovšem bez zmíněného třetího stupně je tomu přesně naopak.

Navíc v dnešní době je běžné, že v každé domácnosti je pračka, myčka, lidé se sprchují několikrát denně, používají sprchové gely atd., vše na bázi fosforu, přesněji na bázi kyseliny fosforečné.

Dalším negativním vlivem je uvolňování fosforu ze sedimentů, čemuž velmi napomáhá silná lodní doprava,která výří dno a která se na Orlíku během posledních let velmi zvýšila a bohužel to vypadá, že není cesty zpět. Kdysi klidná přehrada je nyní dálnicí a myslím, že bude hůř.

Samozřejmě jsou tu další faktory, jako je zemdělská výroba apod.

Jednoduše a logicky, každé hovno z jižních čech končí v Orlíku.

Rytíř - Profil | Ne 12.8.2012 19:26:22

: vydrák >> loni neklesla ještě v listopadu(:-

: vydrák - Profil | Ne 12.8.2012 18:23:03

Rytíř >> Už aby byl říjen a zelenina klesla ke dnu:-)

Rytíř - Profil | So 11.8.2012 21:39:57

elhierro >> taky souhlas.

Rytíř - Profil | So 11.8.2012 21:38:49

: vydrák >> naprosto přesně napsaný,včetně poslední věty.

: vydrák - Profil | So 11.8.2012 13:30:29

pápík >> Hlavním problémem,proč je Orlík takový jaký je, jsou splašky z okolních vesnic.
Okolo přehrady jsou desítky obcí bez čističek.Další desítky obcí samozřejmě bez čističek jsou rozseté v povodí řek Lužnice,Otavy,Nežárky,tedy řek přitékajících do Orlické přehrady.Do těchto řek zase vtékají další říčky,potoky,potůčky,rybníky - a ve všech případech je to voda plná fosfátů a jiných chemikálií, která vtéka do Orlické přehrady.

Dalším znečistitelem těchto vod jsou zemědělci.Hlavně před rokem 1989 se na ekologii mnoho nehledělo.Moc dobře si pamatuju na sklad hnojiva v našem JZD,který ležel v těsné blízkosti potoku protékajícího obcí.
Orlická přehrada je znečišťována permanentně od roku 1960 - tedy od roku její dostavby a napuštění.

Anžto ti teče ještě mlíko po bradě,tak tomu nemůžeš rozumět.Je to složité a ještě složitější je to vyřešit.

elhierro - Profil | So 11.8.2012 12:48:02

pápík >> Pražáci můžou za vše? Že až doteď žádná obec neznala, co je to čistička odpadních vod, to ti zjevně nevadí. Víš kolik sraček ze všech těch obcí teče do Orlíka? Stačí se jen podívat, kde je voda zelená jako brčál. Především v horní části Orlíka, tedy na Otavě a Vltavě. Největší "humus" je v okolí Ždákovského mostu. Protože tam teče veškerej sajrajt z obce Orlík. Proč není voda zelená např. kousek od hráze, tedy v kempech Polelíky, Spálenka, Lavičky, Bor, Trhovky? Protože tam nejsou žádné obce a tudíž se do vody nevypouští sajrajt. A v uvedených kempech je pražáků hafo a s bordelem to tak hrozné není. Ale podle tebe stejně za vše můžou pražáci, co?

pápík - Profil | So 11.8.2012 9:07:08

co to melete?? obce z bezprostředního okolí?? a Koukali ste taky na ten bordel od Pražáků kteří tam rozházejí pytle..? Že tam myjou auta?? tak takovou sračku už jsem dlouho neslyšel .....