Zadlužení rybáři?

Diskuse k bleskovce Zadlužení rybáři?

Autor diskuse: Pitris - Profil , 2.8.2012

Půjčili jste si někdy na koupi rybářských potřeb?

A) Ne, nikdy, půjčil bych si jen ve výjimečných případech a na důležité věci, ne na koníček.66%

B) Ne, ale uvažoval/uvažuji o tom.4%

C) Ano, neměl jsem problémy se splácením.27%

D) Ano, měl jsem problémy se splácením.3%

Od 2.8.2012 hlasovalo 165 čtenářů.

Martin M. - Profil | Pá 3.8.2012 21:49:44

Pitris - >> diskusi zamykam. Pokud se rozhodnes to tu procistit tak, aby zde nebyly urazky nabozenstvi a fyzicke vyhruzky resp. prani cizi fyzicke ujmy, tak to udelej a pak se mi ozvi. Kazdopadne malamut tu bude mit i pak cervenou a je asi tak 1mm od definitivniho vyhazovu z MRKu.

malamut - Profil | Pá 3.8.2012 21:37:04

Lukas J >> jak jsem již předeslal, doufám, že vstoupíš do kontaktu s někým, kdo tě stluče tak, že tě nepoznaj ani po hlase.

kožich007 - Profil | Pá 3.8.2012 21:34:21

Lukas J >> souhlasím s tebou v tom že je tady problém a to velkej s finannční gramotností obyvatel, ale nepřijde ti (nevím tedy jak v tvé profesi) že nejvíce jsou zadluženi ti kteří v podstatě pro stát moc nepracujou a žijou na našich příspěvcích. Jak zde již níže někdo napsal, bylo by dobré pokud by ten kdo dává půjčku musel fungovat jako banka a to ověřit si zda ten žadatel vůbec na to má (i když na velkejch půjčkách na dlouhou dobu to není moc dobře možné). Člověka na jedné straně vyhodí z banky a tak si zajde za nějakou společností ala provident a ten mu ty prachy vklidu dá a je mu jedno jak to dopadne a potom jde o tvůj business.

Lukas J - Profil | Pá 3.8.2012 21:31:46

Bláža >> zlatá slova. Kdyby v zákoně bylo, že když poskytneš úvěr nemajetnému, tak máš právo na vrácení poloviny půjčené částky, dali by si mnozí pozor, kam ty peníze hážou lopatou.

kožich007 - Profil | Pá 3.8.2012 21:30:13

Bláža >> ne to nemusíš, normální lidi pochopí co si tím chtěl říci a i to že pan Baťa byl velice nadčasoví a měl dobré myšlení a bohužl s tímto i maximální pravdu.

Lukas J - Profil | Pá 3.8.2012 21:29:22

malamut >> Právě proto, že vstupuji do kontaktu jak s věřiteli, tak dlužníky, se soudy, tak novináři, tak i laickou veřejností, mám na rozdíl od tebe možnost udělat si na věc komplexní názor. Blesk nečtu a na TV Nova se nedívám.

Bláža - Profil | Pá 3.8.2012 21:28:34

Lukas J >> Jistě, ale vysvětli těm, co neuměj ani pořádně počítat, že si na tu půjčku nevydělaj.....

Za tyhle klienty by měli být trestáni dealeři, kteří jim tu půjčku zprostředkovali, neb oni moc dobře museli poznat, že na to mít nebudou, a že ty klienti to vůbec rozumem nepobírají.

Ale to je honba za provizemi.....

malamut - Profil | Pá 3.8.2012 21:27:00

Lukas J >> ty, při tom, čím se živíš, bys jméno pana Bati neměl vůbec vyslovovat, natož jej jakkoliv hodnotit. Ale ty jsi morálně tak nízko, že ti to ani nepřijde blbý.

Lukas J - Profil | Pá 3.8.2012 21:23:51

Bláža >> JJ, krouhli to v březnu, teď je čas, aby stát začal pracovat na tom, aby vůbec zadluženost nevznikala, protože finančně negramotné obyvatelstvo se bude zadlužovat pořád. Bodová represe je sice hezká věc a v tomhle ohledu ji plně schvaluji, ale bez prevence je to boj s větrnými mlýny.

malamut - Profil | Pá 3.8.2012 21:23:13

Bláža >> však je to jedna verbež.

Bláža - Profil | Pá 3.8.2012 21:22:48

kožich007 >> Ano, jsem to cucnul z toho odkazu níže velmi mi padlo do oka, jsem tam měl dát copy....

Lukas J - Profil | Pá 3.8.2012 21:20:51

moskyt >> Holt Baťa byl chytrý finančně gramotný člověk a nikomu nevadilo, že to byl kapitalista a že byl bohatý. Bez kapitalistů by to obyvatelstvo práci nemělo. Víc takových.

kožich007 - Profil | Pá 3.8.2012 21:20:46

Bláža >> tohle je hláška pana Bati, tedy pokud se nepletu tak už sem to někde četl.

Bláža - Profil | Pá 3.8.2012 21:18:20

moskyt >> Tenhle bod by měli dát nad vchod do parlamentu, aby si to četli každej den.....

Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.

Bláža - Profil | Pá 3.8.2012 21:15:55

malamut >> Takovejch tady je, a ještě si honosně říkají politická reprezentace...... ;o(((

malamut - Profil | Pá 3.8.2012 21:11:45

Bláža >> prostě inkasují, aniž by vytvořili adekvátní protihodnotu, jsou to paraziti.

Bláža - Profil | Pá 3.8.2012 21:10:03

Lukas J >> Vyčerpávající odpověď.... Myslím, že v nedávné době padlo nějaké omezení o výši těch palmárních náhrad, či jak se to vlastně jmenuje.... ;o)))

I tak si ale myslím, že na to rozhodně tratit nebudou, papíry měli stále stejné, a vyplňovali jen hlavičky, takže to zručná sekretářka zvládla sama..... Nemuseli nic složitě vymýšlet, ale jen inkasovat....

malamut - Profil | Pá 3.8.2012 21:05:12

Lukas J >> ty jsi prostě vzorový produkt tohoto zvyjebeného židobolševického Systému, nezbývá, než doufat, že tě někdo co nejdřív při výkonu tvé "práce" srazí ze schodů.

Lukas J - Profil | Pá 3.8.2012 21:03:06

malamut >> V tom případě je Slovensko civilizovaná země, protože tam před několika lety stát značně redukoval pravomoci exekutorů, čímž se exekuce staly neúčinnými. Věřitelé se tam neštítí zapalovat dlužníkům auta ani jiných mimozákonných praktik. Právě proto byl v roce 2001u nás exekuční řád přijat, tedy aby stát ochránil dlužníky před svépomocným a neregulovaným vymáháním věřitelem samotným.

NICKLOTERS - Profil | Pá 3.8.2012 21:02:50

Lukas J >> Nezastávám se dlužníků to opravdu ne.....Ale exekutoři to je jeden z největších ksindlů v naší republice.......A to ti říkám hodně upřimně a hodně slušně.....

Bláža - Profil | Pá 3.8.2012 21:01:35

malamut >> Tento systém je opravdu na ho-vno, když mají nekalé živly větší právní ochranu, než poškození. Ochrana soukr. majetku na nule, na mém oploceném pozemku nemá nikdo cizí co dělat, a měl by nést plné následky, ať už jsou jakékoliv, pokud se mu tam stane cokoliv .

To ani nemluvím o tom, když by mi vlezli do domu.

Lukas J - Profil | Pá 3.8.2012 21:00:10

Bláža >> Máš samozřejmě pravdu, ale vymáhání pohledávek dopravních podniků nikdy nebyl exekutroský byznys, ale hlavní zisk z toho měly dopravní podniky a advokáti, kteří od nich ty pohledávky zkupovali, protože dosud platilo, že když advokát podal žalobu na zaplacení, byl mu za žalobu pro tisícovku přiznány šestitisícové náklady+ další náklady si nárokoval za zastupování věřitele, pokud následně podal návrh na exekuci. Vymožitelná je jen každá pátá pohledávka dopravního podniku, v dalších čtyřech exekutor musel exekuci provést, ale její náklady nesl ze svého, přestože z pohledu daňového práva je exekuce službou, tak exekutor není oprávněn požadovat po věřiteli ani úplatu za její provedení, byla-li bezvýsledná, ani odmítnout přijetí návrhu na nařízení exekuce. Naštěstí se našemu úřadu daří držet se stranou od vymáhání dopravních podniků.
tí. V posledních letech se však soudní i exekuční praxe začala potýkat s nešvarem, který by se dal nazvat palmárním byznysem. Jeho podstatou je, že účelem soudního řízení není ani tak vymožení žalované pohledávky, jako spíše dosažení výrazného prospěchu žalobce z přisouzené náhrady nákladů řízení a stejně tak i dalších nákladů za právní zastoupení při nařízení exekuce a v průběhu exekučního řízení. Vymáhajícím věřitelem je většinou postupník, který pohledávku odkoupil za částku přesahující její nominální hodnotu. Každou jednotlivou pohledávku uplatňuje v samostatném řízení, čímž nejen že dochází k nadměrnému zatížení soudů, ale především k nadměrnému a nijak neodůvodněnému zatížení samotného žalovaného těmito umělými výdaji vzniklými při pro žalovaného šikanózním uplatňováním práva. I zde nadále pro rozhodování o nákladech řízení platí shora uvedená zásada procesního úspěchu ve věci. Střetávají se tu v podstatě čtyři zájmy.
Prvním je zájem veřejných rozpočtů měst a obcí a jimi zřízených právnických osob jako jsou například dopravní podniky a nemocnice, které mají povinnost spravovat majetek s péčí řádného hospodáře a pohledávky vymáhat. Obecně vymahatelnost komunálních pohledávek je hodně nízká, stojí to čas a zřízení vymáhacího oddělení si žádá zaměstnance. V případě, že vymáhat nebudou, peníze jim budou někde chybět, nebude se odklízet sníh nebo vyvážet komunální odpad, nebude dost městských strážníků, nebudou se opravovat veřejná prostranství apod. Když někdo přijde a nabídne jim, že pohledávky odkoupí hned a za 130 % nominální hodnoty, prodají je, protože si splní povinnost, kterou jim zákon ukládá, a nikdy nemohou dosáhnout ani srovnatelného výsledku, pokud si budou pohledávky vymáhat sami. To je třeba na rovinu říci.
Druhým zájmem je zájem toho, kdo pohledávky koupil, aby z toho něco měl, když vymůže třeba jen každou pátou z nich. V případě dluhů na nájemném může postupník spekulovat na rostoucím poplatku z prodlení, u pokut za černou jízdu ale jediným zdrojem navýšení pohledávky jsou přísudky advokátů u soudu.
Třetím zájmem je zájem státu, konkrétně moci soudní na tom, aby soudnictví nebylo zavaleno neúměrným nápadem žalob, které lze označit za uměle vyvolané v zájmu dosažení onoho advokátního přísudku nákladů řízení. V důsledku tohoto pro soudy balastního nápadu věcí pak soudy nestíhají poskytovat skutečnou ochranu právům a dochází tak k průtahům v ostatních řízeních. Spadá sem i zájem exekutorů, aby nebyli zavaleni bezvýslednými exekucemi, jejichž náklady by museli ve světle již zmíněné judikatury Ústavního soudu nést ze svého a měli prostor k vymáhání práva tam, kde i společnost jejich činnost ocení.
Čtvrtým a z pohledu ústavního práva nejzávažnějším zájmem je ochrana dlužníka a jeho právo vlastnit majetek. Ano, na začátku byl jeho dluh nebo několik dluhů vůči onomu dopravnímu podniku, ale k uplatnění tohoto práva by stačila žaloba jedna, ne pět samostatných. Stejně tak, pokud nezaplatí dobrovolně ani na základě rozhodnutí soudu a má na něm být právo vykonáno nuceně, postačí exekuce jedna. Asi shodneme na tom, že trest by neměl mít likvidační charakter, ostatně má civilní soudnictví vůbec trestat účastníka řízení za to, že nesplnil svůj závazek? Nenahrazuje pak neúměrně vysoký přísudek procesně úspěšnému žalobci charakter trestu? Konec úryvku z mé rigorózní práce.

malamut - Profil | Pá 3.8.2012 20:52:44

Bláža >> v civilizovaný zemi by měl mít věřitel možnost použít jakýchkoliv prostředků k vymožení pohledávky (zapálení auta, domu, únos členů rodiny a podobně) a nebylo by potřeba tohoto exekutorského xindlu, který sleduje pouze své zájmy a značnou část z vymožené pohledávky, pokud z dlužníka nedostane i svou "odměnu", sežere sám. A židobolševický Systém tomu jen přihlíží a umetá pěšinu.

Erva - Profil | Pá 3.8.2012 20:47:36

Lukas J - Nejhorší je že exekutorům hodně nahrává stát který mlčí ,tudíž není problém ze 7 korunového dluhu udělat 30 tisíc ,ale to asi znáš z praxe jasan spoustu lidí si za své dluhy můžou sami když nechtějí řešit svou fin. situaci ,nebo vytloukají klín ,klínem,ale je taky spoustu lidí kteří jsou v tom nevinně a je otázka času kdy to " dlužník " neunese a bude třeba o 1 nebo víc exekutorů méně :-))

Bláža - Profil | Pá 3.8.2012 20:44:31

Petan600 >> To je většinou problém našich záměrně děravých zákonů. Po revoluci jsme neměli platit parlamentní lůzu, ale radši pořádné překladatele a pár právníků, kteří by přeložily dlouhodobě vyzkoušené a ověřené zákony od našich západních sousedů a bylo by mnohem méně problémů. Ale máme co máme přikrádající politiky a jejich kamarády...

Petan600 - Profil | Pá 3.8.2012 20:37:21

Bláža >> Ono z obyčejných lidí to vymahají snáze.Celej dnešní kapitalistickej system stojí za jedno velký ho.no a je založenej na vykořistování lidí a hromadení majetku pro pár vyvolených korytářů.

Pvl - Profil | Pá 3.8.2012 20:37:04

Lukas J >> Jak je to teda možné že problém je i v záp. evropě i USA -jak píšeš Pá 3.8.2012 20:17:36 Tam gramontnost učí Jestli doibře chápu tvojí odp.

Červené karty: malamut