Doksy si pronajaly Máchovo jezero. Voda bude čistější, slibuje město

fotojakes - Profil | Čt 3.5.2012 15:33:56

Silná obsádka kaprovitých ryb, bílé ryby a malé množství dravců má vliv na kvalitu vody, respektive její hodnocení směrem ke koupáčům a rekreaci. Silná obsádka těžkých kaprovitých ryb reje do dna a tím podkaluje vodu. Navíc díky tomu uvlňuje do vody živiny vázané v sedimentu na dně, které pak podporují rozvoj sinic a řas. Bílá ryba se převážně živý zooplanktonem, který likviduje fytoplankton (řasy a sinice), takže když se tyto drobné rybky namnoží a nejsou tam dravci k jejich regulaci, kvalita vody se zhoršuje. Je to napsáno dost obecně a zjednodušeně, ale myslím, že pro vysvětlení to stačí.

pfly - Profil | Čt 3.5.2012 14:27:45

Za ty prachy to mají zadáčo.
Tuhle akci táhne dokská Regata a řeči o čistotě vody?Ha,Doksy Mácháč za....,tomuhle výlov ryb nepomůže.Na to si stačí přečíst něco o sinicích.

messer - Profil | Po 30.4.2012 14:39:13

A je to tady,Doksy budou provozovatelem sportovniho rybolovu....Takze povolenka cca 2.000 kc na den a chytnes kulovy,protoze misto kapru tam nasadi sumce apod.,pry kvuli cistejsi vode :))))))

Chosé 2 - Profil | Po 30.4.2012 14:12:00

Ne že bych to městu Doksy nepřál, ale ke konci článku mě zarazilo, že za vylovené ryby pořídí jiné, to jest dravce, kteří zajistí větší čistotu vody.Dobře,dejme tomu Candát,Sumec,ale vedle likvidace padlých a slabých ryb candát se tam nevytře a sumec to tam zplundruje včetně nové osádky.
Trochu mně to připomíná jeden český film, kdy ve vyloveném rybníce plaval jeden kapr.Odkdy dravci představují čistotu vody...? Máchovo jezero se svým zaneseným pískovým dnem nejsou jezera ve Skandinávii, nebo ve Finsku.Jsou tam rákosová pole a hodně řas, viděl bych to vedle běžné osádky na Amura,Tolstolobika.
To budou to jezero slovovat bez vypuštění...? Určitě zde na Mrku budou osoby povolanější, zkuste se k tomuto odborněji vyjádřit.....

arnošt - Profil | Ne 29.4.2012 19:58:02

Co k tomu dodat?Že je to jedině dobře.Zdejší kraj je jeden z nejkrásnějších,jaké znám a dobře vím,že situace z roku 2004 by byla pro místní opětnou pohromou.Takhle se budou Doksy starat o jezero sami a byly by sami proti sobě,aby ještě někdy podobnou situaci připustily.