Diskuse k článku: Architektura chuti moderních potravinových návnad a nástrah

Autor diskuse: Skála - Profil , 23.4.2012

flodur - Profil | Čt 24.1.2013 18:42:38

ahoj,v sekci bílkoviny uvádíš že se protein postupně štěpí až na aminokiseliny,člověk proteiny údajně štěpí jen na oligopeptidy jen mě zajímá jestli je to vážně u kapra jiné díky

Skála - Profil | Čt 12.7.2012 4:03:26

bob21 >> Hlavně potravních a sociálních návyků kaprů, kde se krmí a čím v jakém období, ale nejde to vždy s přesností určit. A uni verze neexistuje a kapr je mlsný a zvědavý. Co funguje dnes , nemusí fungovat v jiném období. Například nástraha s obsahem hemoglobinu nejlíp funguje v době, kdy kapr začíná požírat patentky a nitěnky,jelikož obsahují hem,červené krevní barvivo,jenž jim umožnuje lépe hospodařit s nedostatkem kyslíku u dna. Ne že by potom nefungovala, ale s oteplením vody je kapr schopen rychleji strávit větší množství proteinu a funguje lépe nástraha vysokoproteinového typu. s chladnoucí vodou začínají opět fungovat směsi s vyším obsahem glycidů, jelikož organismus kapra začíná syntetizovat a ukládat do jater a nekterých svalů glykogen, jenž mu pomáhá vykrýt energetickou bilanci v chladném zimním období. Glykogen je zásobní živočišný polysacharid a máme jej i my lidé, ale u nás dojde k jeho vyčerpání a obnovení za daleko kratší dobu, jelikož jsme teplokrevní.

Skála - Profil | Čt 12.7.2012 3:49:01

Rado Korec >> do 5% , nad 5 % má špatný účinek na trávení a spomaluje ho.

bob21 - Profil | Ne 29.4.2012 16:51:24

článek dobrý,jen by mě zajímalo,jestli jde opravdu na každý revír udělat boilies na míru a pokud by si ho chtěl někdo udělat,z čeho by měl vycházet,čeho si všímat na daném revíru.

Rado Korec - Profil | Čt 26.4.2012 7:48:49

Inak ako používate do boilie krvnú múčku? Mám ju zadara, len neviem ako a koľko o povedzme kila suchej zmesy príchute povedzme krab???

petr66 - Profil | St 25.4.2012 22:13:17

Článek super , čistá😃1 - na blbce se vyse. (nepřispivám) , ale nedalo mi ......

rover - Profil | St 25.4.2012 20:37:25

Jarda 7 >> Přesně tak, ...jsem rád, že jsme si porozumněli :-)

Jarda 7 - Profil | St 25.4.2012 20:35:08

Skála >> Jsem rád,že jsme se shodli na názoru,že by si to měl každý projít od A-Z,aby věděl o co jde.Bohužel je spousta rybářů,kteří mají názor,že pokud budou chytat na boilí,ryby se jenom pohrnou.

Jarda 7 - Profil | St 25.4.2012 20:25:48

rover >> Samozřejmě,že při cíleném lovu velkých kaprů to bez koulí asi nepůjde,ale mluvím o účinku tohoto článku na začínajícího rybáře.Výsledek pro něho bude,že po dvou dnech,kdy se bude snažit házet kouli do vody,v přesvědčení že vytáhne trofejáka,zjistí že takhle to bohužel nefunguje.Dle mého názoru se k lovu na boilí musí člověk dopracovat sám,a potom experimentovat s vlastní směsí.Pokud se k tomu rozhodne na základě několika přečtených článků,jsem přesvědčen že ho čeká pouze zklamání.

Skála - Profil | St 25.4.2012 20:14:06

Jarda 7 >> Všechno a všichni se neustále vyvíjí zdokonalují a pokud si neprojdou vším od A-Z tak nikdy nepoznají v čem je rozdíl. Začínal jsem na lisovaném rohlíku a těste s vanilkovým cukrem a skořicí , hnojnákem a bůhví čím. Richword byly první boilies, co jsem kupoval a ze semínek , co jsem doma piplal v kuchyni, jsem vařil první kuličky. Celý život můžeš zkoušet a testovat svoje schopnosti a věř či ne , musí to člověka bavit. Kdybych začal s rybařením dnes v době, kdy je všeho mraky, koupil bych si v obchodě to , co ryby chytá a vůbec bych neřešil nějakou chemii. Ta cesta mne stála tolik , co někdo neprochytá za celý svuj život. Nehaním domácí výrobu , je spousta kluků , co umí. Vím ale, že delat domácí boilies je nákladná a časově náročná věc v dnešní uspěchané době. Taky suroviny , co dnes běžně používám, normální smrtelník nikdy nedostane do rukou. Kvalita se nedá vůbec porovnávat vzhledem k filosofii rybolovu v těchto zemích. Můj kamarád a parťák je i můj tester a já mu ušiju směs na míru. Chvilku trvá, než se vychytá konečné složení. Chodí na jedno místo na 8ha štěrkovnu a minulý rok chytil všechny velké ryby známé i neznámé a nechce nic jiného. Vystačil s 10 kg base mixu na celou sezonu a krmil denně 15 kuliček na prut. To je pro mne férový výsledek celoročního testování v terénu s jednou dopilovanou potravinovou směsí. Jedno místo jedna směs a příchuť jeden rybář a mnoho krásných ryb. Toť můj argument vzhledem k malým klubovým vodám.( tato voda není soukromák) V žádném případě s ním neřeším žádnou vědu, nedává to a ani nechce, jen využívá výhod, jenž mu život jaksi přivál.

ital 99 - Profil | St 25.4.2012 20:03:38

pekny clanek.a davam 1 Peto.urcite pro me poucne!!!!!!!!!!!!!

rover - Profil | St 25.4.2012 19:49:38

Jarda 7 >> Na kosťáky letos x kaprů, ...na silně okrájenou oliheň je pár, zato nepoměrně větších ...

Jarda 7 - Profil | St 25.4.2012 19:40:22

Skála >> A není snad základem,že nástrahou nemusí být pouze to nejlépe,a podle posledních zkušeností vyrobené boilí?Oceňuji informace obsažené v tomto článku,ale jsou použitelné pouze pro rybáře kteří se výrobou boilí zabývají.Pro začínající rybáře a pro čtenáře časopisů o rybařině,je tento článek pouze potvrzením,že bez těch nejlepších koulí je zbytečné chodit k vodě.

Looki - Profil | St 25.4.2012 16:45:17

nebo je vse jinak,a kapri a i jine rybky jedí jen to,co jim chutna.A vzhledem ktomu,ze co ryba,to individualita,tak logicky lze lapat ryby na cokoli a kdykoliv...staci jen,aby nase nastraha byla zrovna v apetitu dané ryby,co zrovna míji nasi montaz.Vzdyt i lide nemaji stejne chutě a kazdemu chutna neco jineho,proc by to neplatilo i pro ryby???

Skála - Profil | St 25.4.2012 14:09:46

Nástraha je jen prostředek k ulovení kapra , dalšími a více důležitějšími indíciemi je počasí , tlak , teplota vody ,vegetační a hlinitý zákal , druh vodního prostředí , množství přirozené potravy , chování a plachost ryb , rybářský tlak a pak samotný lovec. Neexistují žádné zázračné kuličky a kaprařina je o experimentování a čase stráveném u vody. Dnes už skoro neexistují revíry ve státní zprávě , kde stačilo málo k ulovení naivních kaprů. Dnes je každá ryba vydřená a rybářů víc a víc. Vidět jsou jen úspěchy , ale neůspěchy ne. Třeba letošní začátek sezony je total kritický vzhledem k počasí a teplotě vody , která vystoupala třeba na Pálavě koncem března ke krásným 14 stupňům a za 3 dny klesla na pouhých 6,9 stupně. Metabolismus kapra je závislý na teplotě a bylo vymalováno na několik dní. Taky o tom ten článek je , když kapr požere cokoli , látky se vstřebají do organismu a buńky je musí zpracovat na tělu vlastní látky a energii využít k životu. V ledovce celý proces trvá i několikráte déle než ve vodě nad 18 stupňů. Tedy i obyčejná kukuřice obsahuje energii v podobě škrobu , bílkoviny a nepatrné množství tuku a kapr ji využije k životu a navíc když je dobře tepelně upravená , je i rychle stravitelná.

Martík - Profil | St 25.4.2012 13:34:30

Zdendahat >> no to bych si uvázal asi kravatu z Kryston Quicksilver 45lb :)))

Zdendahat - Profil | St 25.4.2012 12:48:36

Martík >> Copak oto, ted si vem že člověk si to přečte, poučí se, namíchá si bambule podle výzkumu a za celej tejden nepříjde žádnej záběr. A pak člověk už v zoufalství balí, a přijde nějakej děda, napíchne tam kolínko a lape jednoho ze druhím :-)))

Martík - Profil | St 25.4.2012 12:28:14

Rado Korec >> já neřek, že jde jen o reklamu. Já defakto řekl, že článek je akademicky opravdu na výši, ale v podstatě praktického řekne minimum. :) ať berou ;)

zeppelin - Profil | St 25.4.2012 12:13:17

Dík za článek, pro mě přínos měl. Pokud pro někoho jiného ne, nechápu, že tu ztrácí čas s psaním pohoršujících komentů, ale to je každýho boj.

Skála - Profil | St 25.4.2012 11:34:20

Díky všem za kritiku i za uznání. Chci jen podotknout, že jakákoli nástraha slouží pouze k ulovení kapra , ať jsou to červi kukuřice či cokoli jiného. Sám občas chodím na feeder a užívám si lov na červíka i kukuřici. V posledních letech jsem však rybařil na vodní nádrži , kde o úspěchu rozhodovala mimo jiného také vyvážená nástraha v kombinaci s atraktorovou nástrahou , která jen změnila chuť v jejím okolí. Kapr je zvědavý mlsoun a lze využít této jeho vlastnosti k jeho ulovení. Ovšem dlohodobé krmení musí být vyvážené. Vyvážené boilies lze vyrobit z docela cenově přístupných surovin. Na trhu je jich spousta, také dochucovadla a jiné nestojí ranec. Doporučil bych všem, co si chtějí udělat představu , prosondovat potravinářský průmysl , od pekařiny po masnou výrobu. Já se zaměřuji především na práci s enzymy a jejich využití při výrobě nástrah, ale to mne dotlačilo až tady. Přeji všem mnoho úlovků jak na vlastní tak i kupované bolies a jiné , taky dobré nástrahy. Jo Tranzita jsem letos vyměnil za Dukato , vleze si mi tam i manželská postel , motory , člun ,kolo, 200kg krmení a jiné:-)

vokounek - Profil | St 25.4.2012 9:45:40

Fu. Jeden z článkov ktorý stojí za to vytlačiť a spraviť mu pekný obal. Dík