Diskuse k článku: Extrémně tvrdý ráj

Diskuse k článku Extrémně tvrdý ráj

Autor diskuse: Raf - Profil , 20.1.2012

Alabalik - Profil | Pá 6.7.2012 21:14:50

Co vyrazit na podzim na ty tureké parmy?!

Raf - Profil | Po 6.2.2012 22:08:13

Alabalik >> Paráda. Ty kluky americký pózující s mangarama v Iráku jsem viděl. Určitě něco vymyslíme.

Alabalik - Profil | So 4.2.2012 21:46:22

Raf >> Východní Turecko mám opakovaně projeté (památky, hory, moře) a mám tam i pár přátel. Cestování, ubytování, domorodci, jídlo, bezpečnost atd., to vše je NO PROBLEM. Ryby jsem tam však ještě nechytal. Trochu je to tam nepřehledné s povolením. V podstatě nikdo žádné nepotřebuje, ale některé vody jsou součástí národních parků
a tam si to člověk bude muset vyjasnit předem na úřadech.
V západním Turecku lze prý lovit velké kapry, ale mnohem zajímavější je východ. Tam však prakticky nikdo nechytá, jen pár místních nadšenců, Ryba, která by nás asi nejvíce zajímala, je gigantická parma Barbus esocinus, turecky, persky a arabsky se jí říká Šabut, Caner, Mangar, Cero, Manyar. Najdeš také pár odkazů s názvem Tigris Salmon nebo Euphrates salmon, také pike barb, parma štikovitá. Je to velká bojovná ryba, jejiíž lovem se baví také američtí vojáci v Iráku.
Na přehradách to asi bude špatné bez echolotu nebo místního průvodce, jsou to opravdu velmi rozlehlé vody a určitě méně rybnaté než je tomu u nás. Já nemám s lovem takto velkých ryb a echolotem žádné zkušenosti.
Mám představu, kam přesně vyrazit, podrobosti můžem probrat osobně, jsem z Prahy.
Před cestou je třeba zjistit, kdy je nejlepší doba k lovu tamních parem- a to jsem zatím nikde nedohledal. Nicméně větsina fotek na tureckych rybářských webech je z října a listopadu.

Dejv - Profil | So 4.2.2012 21:39:13

Alabalik >> že ti turci jsou ale "sportovní rybáři"..:-)

Raf - Profil | So 4.2.2012 20:10:44

Alabalik >> Spíš na položenou než plavanou. Funguje ale i přívlač a muška. Na položenou fungují přirozené nástrahy (raci, rybičky). Vezme ti i na menší nástrahy (červi, žížaly, sýr, těsto), tam je ale problém se záběry od jiných ryb. Asi nejúčinnější na ty velké je boilies (masové a ideálně kořeněné), nebo pelety. Vidíš tu výpravu nějak reálně? Pár lidí včetně mě o tom uvažuje.

Alabalik - Profil | So 4.2.2012 19:35:20

Na co se velke spanelske parmy chytaji? Jaka je vhodna rocni doba? Rad bych vyuzil tyto info pri lovu jejich vetsich pribuznych v Turecku.

Miláno BRH - Profil | Pá 27.1.2012 7:37:34

šum svistu >> :-)))

Raf - Profil | Čt 26.1.2012 16:49:49

šum svistu >> Prosim nereaguj tak negativně. Původně jsem nechtěl na něco tak zlého vůbec odpovídat, ale nedá mi to. Tento článek ani upoutávka na DVD neni o zběsilé honbě za 120 cm parmou (celé DVD jsi zřejmě neviděl, mluvil bys možná jinak). Je spíš o atmosféře, informacích, vychutnání si všech zajímavých úlovků a jedinečné přírodě. Něco takového bezmyšlenkovitě shodit hláškou "čili za 5", je hrozně nefér. Je to úplně opačný názor než má drtivá většina lidí. Navíc myslim, že i ty víš, že neni parma jako parma, opravování překlepů má na starosti korektorka (zas tak zlé to navíc neni :-). Skutečně jsme na jednom z navštívených revírů bivakovali (na zbytku ne). Tvrdíš, že znáš reálie, a tak bys měl vědět, že v takové divočině nebyla jiná možnost. Postupují tam tak takřka všichni rybáři, kteří se nenechali vyzvednout průvodcem na letišti a nepopíjí s ním po nocích na jeho haciendě. Nestydím se za to, ani na to nejsem nějak hrdý. Nezabil jsem tam jedinou rybu a nenechal po sobě jediný papírek. Reakci kolegů na tvoji hlášku o tom, že chytáš 74 cm parmy obecné běžně, se vůbec nemůžeš divit. V diskusích už zažili hodně mluvků. Znám hodně vynikajících rybářů, někteří z nich dokáží chytit takové parmy, ale neznám žádného, který by chytal takové parmy běžně. Pokud něco takového o sobě tvrdíš, měl bys to být schopen doložit...

šum svistu - Profil | Čt 26.1.2012 16:26:46

Miláno BRH >> Argumenty na vysvětlení nejsou tak zautočíme?Paráda.Mohl bych od pána co toho na rybách hóóóódně dokázal dostat poučení proč bych mněl na rybách něco někomu dokazovat/měřit si pinďoury na hajzlu/?Nad parmou ať už se jmenuje jakkoliv a má 74 a Půl cm jsem se závistí málem udusil.Dědu na Labi jsem poprosil a dal mu krabku cigár ale aby ji pustil a nesežral ale to je fuk jsem závistivej podpantoflovej kabrňáckej pecivál.
Tímto ukončuji své reakce na budoucí nejprodávanější dvd na evropském trhu/sakra zase závidim/.

Miláno BRH - Profil | Čt 26.1.2012 15:03:24

šum svistu >> reagovat na bivakování mi připadalo zbytečné a opravdu nehodlám ztrácet čas vysvětlováním toho co se může a co se nemůže člověku, který toho prokazatelně na rybách nikdy moc nedokázal a nikdy moc nedokáže. Rád si o tom promluvím s rybářem, ale ne s breptou jakým si ty a ze kterého je cítit závist v každém slově jeho textu.

Věř, že budu velmi rád když borec tvého kalibru někdy nějakou rybu vyfotí. Ono to není taková sranda vyfotit něco co si nikdy nechyt a ani nechytneš :-D. Možná si mohl poprosit toho dědu z Labe co chyt tu 101cm parmu, aby ti jí na chvilku půjčil. Sáhnout si na rybu je super pocit to mi věř! Až takový pocit zažiješ tak možná pochopíš o čem ta rybařina je a nebudeš se hrabat v slovosledech, mírách, bivacích atd...

tak nad tím trochu přemýšlej než příště něco plácneš a nebo si pusť Dana Nekonečného ať přijdeš na lepší myšlenky :-)))

šmudla007 - Profil | Čt 26.1.2012 10:47:40

šum svistu >> Jen taková technická poznámka ..ono se bivakovat nesmí ani u nás ..akorát je to veřejný tajemství :) Čili co se doma naučíš, v zahraničí zužitkuješ (kašlem na pravidla a kašlem na nějaký K70tky ..když už kapraři dodržují jen to co se jim hodí, tak proč by se tak nechovali rybáři že? :)
Já bych to viděl jednoznačně ..zakázat nástrahu mimo háček a kapraři mají po prdeli ..tím se vyřeší všecky s tím svázaný problémy jako zakázaný bivaky, samoseky a lov přes čáru ..jak nehlídáš cajk tak ryba se sama nepověsí.

šum svistu - Profil | Čt 26.1.2012 10:40:33

Hrdobec >> Co to plácáš za kraviny.ty mě znáš?Jak to můžeš vědět,že jsem nechytal 3x ve Valencii,2x na Baltu...Jó jsem holt pecivál.Důkaz je to když ležim na podložce a pololeklá ryba vedle?Děkuji budu raději za tlučhubu.V žádném mém příspěvku nepadlo ani slovo o tom,že na Labi chytám parmy Comizo,ale pouze parmy.Ale to vše je nepodstatné hlavní cíl kritiky byl bivak a na to se nikomu reagovat nějak nechce.

Dejv - Profil | Čt 26.1.2012 9:22:03

šum svistu >> tak jestli máš comiza na Labi za barákem, tak se divit nebudu, že děda vytáh 101ku. V jiném případě si šáhni do trenek..:-)))

Hrdobec - Profil | Čt 26.1.2012 9:20:35

šum svistu >> Tak 101parma od místního dědy je třešnička na dortu těch blábolů cos napsal. Pochybuju že jsi chytil a nebo pravidelně chytáš parmu Comizo,tu jsi těžko na vlastní oči viděl a vsadil bych se že zrovna tak většinu ryb který už tihle kluci nachytali,ty kabrnáku.Wono se dá s úspěchem polemizovat i o těch tvejch 75cm parmách bo rybářů co chytaj hubou už jsem potkal mraky a bez důkazu ti to tady nikdo žrát nebude. Jo a k tý výpravě.,věc se má tak že pokud bych se snažil ulovit rybu kterou od nás nejspíš ještě nikdo(včetně tebe) nechytil ani nechytal tak mi nepujde až tak jen o velikost jako spíš o to cílovou rybu vůbec ulovit,což nemusí bejt vždycky jednoduchý. Ale to těžko vysvětlit peciválovi co nevystrčí nos od Labe,který má za barákem a rekordní parmy mu skáčou na háček jedna za druhou:-)) Já tam sic nebyl ale mám dost zkušeností ze zahraničních ryb. výprav a tak vím že to dost často neni nic jednoduchýho a až si to někdy zkusíš tak potom bude tvá kritika určitě přínosná a nebudou to jen bezvýznamný keci závistivce kterýho stará nikam dál než za barák nepustí.

šum svistu - Profil | Čt 26.1.2012 8:56:11

VAlos >> Nevidím důvod jet 2500km abych chytal to co mám za humny.Kabrňák byl místní děda co předemnou zdolal 101 parmu.

šum svistu - Profil | Čt 26.1.2012 8:48:28

Miláno BRH >> Nabádáš mne abych se fotil s rybím potěrem?Děkuji nechci,naposled jsem vyfotil rybu zhruba před 15lety a od té doby nějak nemám potřebu.A co reakce na bivakování??Že by bingo?

VAlos - Profil | Čt 26.1.2012 8:38:17

Miláno BRH >> jel bych hned, ale nebyl cas:-(uvidim jestli to vyjde letos.

VAlos - Profil | Čt 26.1.2012 8:36:34

Raf >> zdarec palec, nene přes zimu jsme byli doma. Teda minuly tyden jsme si byli zavlacet. Docela sli candosi a okouni:-)

Miláno BRH - Profil | Čt 26.1.2012 7:29:34

šum svistu >> tak si kup foťák ať nám tu můžeš ty svoje labské veleparmy odprezentovat :-)))

Miláno BRH - Profil | Čt 26.1.2012 7:27:09

VAlos >> my ti to na jaře říkali ať tam určitě vyrazíš. Je tam prostě krásně!

Raf - Profil | St 25.1.2012 19:32:53

VAlos >> Michale, to se někdo má, když to tam má z Ebra jenom "pár" stovek kilometrů :-) Jseš tam i přes zimu? Co candáti, jak koušou?

VAlos - Profil | St 25.1.2012 15:44:16

šum svistu >> NJN, Labe je Labe, v domácí hospodě jsou všichni Češi kabrňáci.

šum svistu - Profil | St 25.1.2012 10:25:34

Opět klasika Bivakování je zakázáno ale pro nás neplatí,protože jsme z Čech a natáčíme video s megaparmama/74cm chytám běžně na Labi a nenapadlo mě s nima pózovat/.A za další,když už se tu chcete prezentovat jako prodejci dvd zkuste si po sobě párkrát přečíst a doladit překlepy v textu.Čili za 5.

usak - Profil | St 25.1.2012 8:07:22

Raf - >> Fajny, obzoryrozsirujici clanek. Rozhodne zajimava a jak to vypada, tak i zatim neprilis proflaknuta destinace. Podrobnejsi clanek z lovu, nebo pokracovani by jiste vsichni uvitali :-)

VAlos - Profil | Út 24.1.2012 19:49:44

Super článek, vynikající typ na výlet:-)

jak.23 - Profil | Út 24.1.2012 19:31:39

moc pěkné! viděl jsem je kdysi poprvé od Tony Patricka Davise, jsou to úžasné ryby..o tom Turecku ale slyším poprvé, to musí být fakt jízda, která za to stojí! :D

Denny - Profil | Po 23.1.2012 12:17:44

Raf - >> Moc hezke.