Diskuse k článku: Jak jsem začal chytat a pouštět kapry III.

Autor diskuse: nej.vydra - Profil , 9.1.2012

Pepin Borovnice - Profil | Pá 11.1.2013 16:25:09

Perfektně napsaný celý článek jsem četl jak kdybych byl vedle tebe gratuluji

MartinCigi - Profil | Ne 12.2.2012 12:03:31

super čtení:-)

nej.vydra - Profil | Pá 13.1.2012 21:30:25

Trochu se zpožděním, málem jsem zapomněl.

: vydrák - Profil | Pá 13.1.2012 17:06:52

nej.vydra - >> Moc hezkej článek.Díky

Bronko - Profil | Pá 13.1.2012 9:05:25

nej.vydra - >> super clanek dik cetl jsem jednim dechem a hned se mi vybavila moje dovolena jeste jednou dik

nofish - Profil | Čt 12.1.2012 20:32:21

Libor 1 >> Už stejně zase jdu pokračovat v něcodělání :-)
Mi tu jde jen o jedno. Kdyby měla být povolenka na dravce tak z čeho bude spočítaná cena? Tžní cena masa je podle mě šílenost protože tady jde o lov, ne nákup. A z výrobní ceny? Ta je možná nižší než u toho kapra........ Vem to jenom jako úvahu :-)
Ok tak tu přestanem "bordelit".

Libor 1 - Profil | Čt 12.1.2012 20:25:53

nofish >> no vidíš ja lovím převážně kapry a pokud by jiná skupina rybářů (vláčkaři, muškaři aj) vznesli rozumné požadavky tak bych je podpořil. Myslím (ale to se opravdu jen domnívám) že ti rozumní lovci dravců nehonící se za kouskem masa, by omezení počtu ulovených *C, Š, Po, Si, okounů aj* opravdu uvítali, ale možná se pletu.
Navíc mě vůbec nepřipadá od věci prodávat povolenku na kaprovité ryby a dravce zvlášť. Když to jde dělit na pstruhové a mimo, proč né i takto.
Hlavně si myslím, že by rybáři uvítali konečně alespoň nějaké změny a návrhy ke zlepšení.
Nebudem psát radši SZ, pěkně jsme to tady Vydrovi zaneřádili ?? :-)))

nofish - Profil | Čt 12.1.2012 20:09:47

Libor 1 >> jn, tak pokud jde o ty jiné ryby jenom. Ono je není třeba hájit zas tak ortodoxně. Je pravda že někde by to jednou za pár let asi vůbec neuškodilo.
Od toho jsou hospodáři :-) Ale máš recht s tím kaprem. U nás jsou měsíc hájení (podzim, stojaté vody). Kapři, kterých je všude tři perdele...... Ta kapromanie už se trošku vymyká zdravému rozumu....
Nevím jak moc férové by bylo třeba někomu omezit candáta na 3ks na povolenku když "výrobní" náklady jsou určitě nižší než u kapra. Obzvláště lidi co berou jen dravce by to asi nazlobilo hodně a já to chápu. Myslím si, že těch dravců není tolik (a ani nebude) už proto že je tu jiná preferovaná ryba, které se věnuje daleko větší úsilí.

Libor 1 - Profil | Čt 12.1.2012 19:57:04

nofish >>
- všechno mě špatně nepřipadá v MRS
- funkční mi to připadá do jisté míry, ale pokud nebudou změny půjde to k horšímu
- nikdy nesrovnávám soukromáky versus MRS
- bohužel my tady omezení máme na 1ks kapra, ale aby hájily jiné mnohem vzácnější ryby to nééé :-(((

úplně na závěr nenepatřím k těm co chtějí v každé louži kapra 20+ a sumce nad 2 m

nofish - Profil | Čt 12.1.2012 19:42:39

Libor 1 >> ale kua nehápeš furt jedno. Průměrný úlovek psal dole šmudla a ten průměr je dobrý. Že někdo odnosí víc než je ten průměr je druhá věc.
Že nejsou omezeny počy ryb na rok? Ale jsou, ale jsou, ale jen někde........ My máme 40 na povolenku (K,Š,Ca) a i mi jako rybožravci to bohatě stačí. Sem tam do toho nějaká ta "méněcenná" a je to, ani ten limit nevyčerpám.
Ale ty představy o tom, že si každý bude brát na povolenku 3 kapry a jednoho candáta jak někdo občas píše, mě fakt dojímají. "neberu já, nebudou brát ani oni......" Představa že se nasype víc než se odnosí a tím pádem to bude brát víc atd atd.....
Nevím co myslíš tím listopadem a dál, jestli dobu lovu tak co. O nic nejde. V létě se zas chytá dvacet hodin denně. Ta pravidla jsou stará, to máš pravdu, ovšem v tomhle státě je lepší nejeb*t do funkčních věcí :-)

edit: Jen si dovolím podotknout. Ona si určitá skupina rybářů myslí jak je všechno špatně a má tendenci porpvnávat se soukromými vodami. Ovšem zapomínají pak porovnávat i cenu povolenky a spoustu dalších věcí.......

Libor 1 - Profil | Čt 12.1.2012 19:33:54

nofish >> nepatřím k těm co brečí že ve vodě nejsou ryby. Mě prioritně vadí, že nejsou omezeny počty odnesených ryb za rok, bordel u vody a osobně mě vadí, že když už se dostanu na několik dní k vodě tak, že nemůžu využít celý *drahocený* čas k lovu. Opakuji k lovu nikoliv k zásobení ledničky. A některé měsíce je to fakt vo hov.ě. Zejména listopad a dál :-(((
Bylo by toho víc, ale nechce se mi psát další slohové cvičení jako včera:-)) Rozumní lidi by se domluvili, ale na těch to nikdy nestálo a stát nebude :-((

Libor 1 - Profil | Čt 12.1.2012 19:26:53

Kobarid >> dííík vyspal jsem se výborně do 9:55 hod. budíček :-))))

Zbytek viz zápis nofish - za chvíli

Kobarid - Profil | Čt 12.1.2012 1:10:38

nofish >> joj, zajímavé......... já měl pradědu, chytal od roku 1908, až do svý smrti v 1979. Co ten člověk uměl udělat za krásný věci: splávky, plandavky, olůvka, háčky, obústky, přívlačový systémky....... krása pohledět. Všechno samo-domo, ale prefektně vyrobený a hlavně funkční........... Některé "relikvie" ještě pořád chováme s otcem v rodinném archivu.
Zdarec, odcházím tiše snít o Bečvě plné ryb..................

nofish - Profil | Čt 12.1.2012 0:51:45

Kobarid >> a co tahle výroba, projdi jen obrázky :-) http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=14217
Gumy jsem nějaké nadělal a zkoušel. Šlo to ale s mýma nervama to není ono. Přece jen i ty ruce raději lopatu než skalpel....
Osobně, podle mě, jsou elita rybářů chlapi co v 70, 80-ti letech furt sedí u vody. hytají třeba 60 let. To jsou pro mě páni rybáři, pokud jde o lov. A je mi jedno jak loví. Jako že sedmdesátníky co hodí batoh na záda a jdou vláčet znám.

Kobarid - Profil | Čt 12.1.2012 0:45:11

nofish >> nebrat až zase tak úplně za slovo..........., ale ta výroba mušek má své zvláštní kouzlo, to musíš uznat!
Já si třeba splávky často vyrábím sám, woblery jsem nikdy nedělal, preferuji převážně plandavky a gumy ( páru plandavek jsme s otcem i vyrobili). No, ale do výroby mušky, to bych se asi nikdy v životě nepustil............

likin - Profil | Čt 12.1.2012 0:29:41

nofish >> To je pravda, je to jiné než to bylo a jiné to bude vždy, prostě jinak to nejde. Jde jen najít jinou rovnováhu než dříve. Potočáci již nikdy nebudou primární rybou, ať jich nasypeme do vody kolik chceme. Neříkám co je lepší, nevím to a ani vědět nemohu, to budou vědět za 20-30 let.

nofish - Profil | Čt 12.1.2012 0:18:43

likin >> Ono je to těžké. Hledáš kompromis, do toho se musíš zavděčit lidem kteří na to hospodaření platí. Do toho lidi brblají, nadávají. Na vše a furt takže i když něco děláš dobře tak se najde část které se to nebude líbit- přece na to dali prachy...... A nakonec ti přijde chlapeček s holčičkou co zrovna vylezli ze své postýlky v pátém patře paneláku na největším sídlišti krajského města a díky tomu že je nevzali na pořádnou školu a udělali si nějakou VOŠ (pro mě typický ekolog) ti mají právo oznámit, že výsledky tvého snažení ti sežerou kormoráni protože jich je málo a mají hlad........ V tomhle těm hospodářům fakt nezávidím.
Dělat hospodáře na mimopstruhovce by mi nevadilo, kdyby mě to živilo, ale na pstruhovce? To musí být hrůza. Boj s větrnými mlýny- při momentálním stavu.
Pak chápu že kormoránům stačí levnější duhák........ (a lovcům samozřejmě taky) Nevím jestli ještě je vůbe nějaká ta klasická pstruhovka s potočákem a lipanem. Co vidím tak kam jedu, potoky bez ryb, žádní hrouzci a potočáci. Je to jiné než bylo.

likin - Profil | Čt 12.1.2012 0:08:35

nofish >> Ano, těžko říct jak co dopadne. Udržení původní skladby rybí osádky je jako udržení původní zvěřiny, jen nikdo nemluví ke kterému datumu. Prostě se smiřme s tím, že lososa už sítěma lovit nebudeme, potočáka budeme vídat jen na pohlednicích a úhoř bude tou tajemnou rybou. Pokud by existovali ochranáři za dob Krčína, tak by na jihu byl rybí suchopár.
Kompromis je to pravé slovo, souhlas.
Ale to neznamená,že to nebudeme dál zkoušet změnit, ono taková koroptev do vzduchu vyhozená.....

nofish - Profil | Čt 12.1.2012 0:08:03

Kobarid >> Aha. Takže když se na mimopstruhové řece brodí jiný s vlastnoručně vyrobeným woblerem tak už to šlechta není? :-D Tak to jo :-D Nebo když někdo chytá v hejnech komárů s vlasnoručně vyrobeným splávkem? :-D
Tyhle teorie bych radši dál nerozvíjel........

Kobarid - Profil | Čt 12.1.2012 0:05:27

nofish >> aha, tak to jo........ já jen, že ty pány a dámy, co se brodí po pás ve vodě a každou použitou mušku si vlastnoručně vyrobí, hluboce obdivuji.... Tomu já říkám elita rybářů, ti jediní by měli mít právo, se nazývat rybářskou šlechtou!

nofish - Profil | Čt 12.1.2012 0:01:01

Kobarid >> ne jen blbý rybář jak vzděláním tak oblíbeným trávením volného času.
Btw ad ten přirozený výtěr. Teoreticky se pstruh a siven dokážou vytřít přirozeně i u nás. Pak je tu ale ještě jedna věc. Využívání různých postupů v líhni, které pak mají i vliv na rozmožování odchovaných ryb. Ale zrovna u pstruha o ničem nevím.

Kobarid - Profil | St 11.1.2012 23:58:02

nofish >> ty jseš 100% pstruhař?

nofish - Profil | St 11.1.2012 23:50:44

Kobarid >> těžko říct o je horší. Optimální by bylo do vody sypat potočáky a lipany samozřejmě. Zbytek jsou jen dohady. Jedna věc je co je lepší pro rybáře, druhá věc je co je lepší pro ty vody (revíry). Chce to najít nějaký kompromis, ale kdo ví, jestli se to někdy podaří tak aby to dlouhodobě fungovalo.

Kobarid - Profil | St 11.1.2012 23:44:25

mildas - Quinn >> + nofish
hoši nevím, rád nechám se poučit....... jak říkám, problematika pstruhových vod míjí Moravskou bránu ještě hodně velkým obloukem.
Ale předokládal jsem, že to s jejich přirozeným výtěrem v našich vodách, nebude až tak jednoduché, jako u původního potočáka + lipana ( teplota vody pro tření + oodchov plůdku). Ale asi praxe bude jiná........., jenže co je menší zlo, málo potočáků + 0 lipanů, nebo uměle vysazení "brojleří" duháci a siveni?

mildas - Quinn - Profil | St 11.1.2012 23:21:30

Kobarid >> sice se i u nás min. na dvou řekách duháci vytírají a siven se může křížit s potočákem (tigerfish), ale v podstatě máš pravdu. Jde nejen o životní prostor, který původním druhům berou. Podzimní vysazení do třoucích se potočáků probíhá skoro na všech revírech a ta oranžová jikra nenechá určitě duháky chladnými. A jarní vysazení zase do třoucích se lipanů. A dalo by se pokračovat.

nofish - Profil | St 11.1.2012 23:19:53

Kobarid >> bacha, duhák a siven by se u nís teoreticky měli bezproblémově vytřít- jen info, abys nežil v omylu :-) Stačí si najít jaké podmínky potřebují a uvidíš že to u nás není problém :-)

Babuč - Profil | St 11.1.2012 23:16:48

MP je kapitola sama pro sebe anžto si na sebe vydělává. Nechci se vyjadřovat k jejím kvalitám a to rozhodně ne šíří spektra po republice. ovšem pokud mám vyslovit svůj názor, tak se desetkrát raději pobavím s poldou ze státní ,s profíkem, nežli s měš´tákem, který je v "úkolu".
A podobně je to u rybníka. Pro mně by porybný mohl chodit kidně podvou hodinách. Bylo by s kým pokecat. Chce to ale sekáče!!!!!!!!!!!!

Kobarid - Profil | St 11.1.2012 23:12:36

mildas - Quinn >> to sice jo ............( nejsem "pstruhový" znalec, u nás jsou pouze 2 pstruhové potůčky a na horní pstruhové toky Bečvy, je to vcelku daleko, takže toto zrovna není úplně můj šálek kávy), ale můžeš je redukovat, přirozeně se zde vytírat asi nebudou ( to pouze předpokládám, ale mohu se i mýlit). Takže s nimi akorát doplňuješ tristní stavy potočáků a lipanů v našich PR.

mildas - Quinn - Profil | St 11.1.2012 23:06:54

nofish >> já to chápu. Já jen píšu, že těm zbylým původním škodí. To je vše.
Jinak do té debaty nechci zasahovat.

Kobarid - Profil | St 11.1.2012 23:05:47

Babuč >> to známe..... před 2 lety mi MP v Olmiku dali botičku a když jsem je zavolal, tak přijelo auto, kde seděli 2 MP. Jeden zkušený a druhý "nováček", měl za úkol mně zkásnout. Tak mu tedy říkám: "Vážený pane kolego, můžete mi sdělit, jakého přestupku jsem se dopustil ..... ??? Varianta č.1 legislativně neprošla, tak mu říkám: "tak zkusme něco jiného..........", takže pokus č. 2 , to mu taky nevyšlo, stejně tak i pokusy č. 3, 4, 5......... Nakonec mu říkám: "Podívejte se, bežte do auta za kolegou, ten se vám tam celou dobu směje, tak vám třeba poradí on, když vy už si nevíte rady............, jak mi vlastně zdůvodnit můj údajný přestupek". A bylo po ptákách, nakonec jim říkám.........."hoši, tu botičku jsem mi instalovali 10 min. po té, co z tohoto místa odjelo 5 aut úředníků MěÚ, která zde parkovala celý den, takže já na vás podám oznámení, že jste zneužili svoji pravomoc, jelikož všechna ta vozidla, zde stála už od 7.30 hod., kdežto vy jste začali instalovat botičky až v 16.15 hod., kdy toto prostranství opustili zaměstnanci magistrátu"! Hoši nelenili a za 5 min. byla lakýrka dole a bylo to bez flastru.....

nofish - Profil | St 11.1.2012 23:01:05

mildas - Quinn >> vem to jinak. Duhák a siven nejsou původní. Jsou to však jediné lososovité ryby které seženeš vždy a za příznivou cenu. Jejich velkochovy jsou po celé evropě a není problém je dovézt odkudkoli. Potočák se prostě shání hůře a stojí víc. Proto tyhle ryby......tohle je kus reality......