Diskuse k článku: Jak zacházet s úlovkem?

Diskuse k článku Jak zacházet s úlovkem?

Autor diskuse: Mr.Stick - Profil , 14.11.2011
107 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NSwich - Profil | Čt 17.5.2012 18:21:22

Hezky napsané, díky za článek.

NMr.Stick - Profil | Ne 1.1.2012 16:04:57

šmudla007 >> Vůbec nevím, která bije. Nezatahuj mne, prosím, do svých žabomyších sporů. To, že se mi tvoje fotky nelíbí, je fakt. Ale to je o vkusu, který je těžce individuální. Já s tím udělám maximálně to, že kliknu na nelíbí. Tím to pro mne hasne, protože nemám potřebu se v tom rýpat dál.

Nšmudla007 - Profil | Ne 1.1.2012 1:32:28

Mr.Stick - >> Zajímavý článek, byl mi zaslán jako vzdělávací materiál abych vylepšil svoje fotky :) O to více mne mrzí že mi autor článku dal nelíbí k mojim fotkám(já jsem a budu lovec, ne fotograf)
foťák nepatří do mojí povinné výbavy, kterou sebou nosím k vodě. Má trošku jiný vkus než obyvatelstvo Mrku, trochu cítím že mám větší právo dělat s ponechanou rybou tajtrlíkoviny než egohoniči co musí blýsknout každou šupinu co jim zůstane na háčku ... Mě se fotky výřadu ulovených ryb líbí(neodsuzuju to), úcta k úlovku se musí projevovat především u vody k rybám živým, focení pouštěné ryby odsuzuji jako zbytečnou manipulaci s úlovkem(který si nechce rybář ponechat).
Oficiálním přístupem vedení na Mrku je můj přístup k rybařině pranýřován, k jedné vráně se přidá dalších deset vrán co si taky rádi klovnou, když něco vybočuje z řady, jedno nepochopení se vrší na druhé ... a neustále dokola se omílá "masař" co si ponechá v souladu s pravidly rybolovu nějakou tu mírovou rybičku ... Masařem je každý kdo chytí více než 2-5-10ks ryb ročně ..především pro ty kdo ryby nejí(neumí je ani vykuchat, vykostit, nechutnají jim ..).
Z mojich fotek jest patrno , netahám foták k vodě abych fotil, co vyfotím to si již nikdo další nevyfotí(ulovil jsem, zabil jsem..a občas vyfotil). Rybařina jako zábava pro masy? S necitlivým přístupem lidí rybářů(laiků) k úlovku, radši ne. Podporovat focení každé čudly? Válet pouštěnou rybu (candát štika parma po trávníku)? Za jakoukoliv focenou válenou rybu a komentář vše plave dál bych dával facku, důkaz že dotyčný to s rybama nemyslí upřímně. Poválená parma na trávníku s komentářem plave dál sklízí ovace , stejná parma na trávníku ponechaná = kamenování a výkřiky o vyvraždění rodiny(zajímavý humor).
Opravdu se nad sebou lidi zamyslete proč vlastně chytáte ryby.

NRobur - Profil | Pá 16.12.2011 9:17:41

článek má určitě význam. protože některé pravdy je třeba si opakovat. I já se jdnou dověděl, že když si před manipulací s úlovkem namočím ruku, tak to bude prospěšnější pro mne i pro rybu.
Na rybách jsem to neobkoukal a před 30 lety v kroužku mně to neřekli nebo jsem nedával pozor:-D.

NMrKos - Profil | Po 28.11.2011 21:34:33

karlak >> předvedl jsi kolego tradiční přístup českého člověka neboli poukazovat na ostatní ve stylu já nic já muzikant... s takovou to pak vypadá jako to vypadá a ještě bych do seznamu škůdců kromě záávodníků a kormoránů zařadil vydru, volavku a chemičku v Litvínově abychom to měli pěkně komplet

Nkarlak - Profil | Pá 25.11.2011 22:14:53

clanek mozna zajimavy ale ve skutecnosti nic nerikajici a odpovim proc 1,na vsech rybarskych zavodech se ryby sakuji at je to plavana,feeder,atd,potom se vazi apotom se teprve pousti zpet a v tech vezirkach kolikrat je pekny mix jak druhu tak i velikosti jeste jsem neslysel ze by to nekomu ze svazu vadilo a tech zaporu je tam urcite vice 2,ve vsech ryb, casopisech jsou primo otresne zabery chovani k chycenym rybam a opet se nic nedeje a vite proc dnes diktuji smer vyrobci a prodejci a bez tech foto by to jaksi neslo nalakat spoustu lidi na soukrome vody ci zajezdy na sever atd, kdyz udelate pruzkum zjistite ze spousty lidi uz si je ani nekupuji a byly doby kdy i ja jsem odebiral vsechny 3 a opet jsme u kormorana dokud se proti tomuto predatorovi bude i nadale postupovat laxne jako dosud tak skody zpusobene lovicimi ryb, jsou proti tomu SMESNE a to vypocita kazdy prvnacek pocet kormoranu krat delka pobytu krat 0,30-0,40DKG denne statistika uvadi pocet ptaku 50 000-100 000ks takze bych to uzavrel ano rybari jsou chybujici lide ale ktere jine cinosti se to netyka vzdy budou lepsi a horsi lide a to ve vsech aspektech a rybari nejsou zadnou vyjimkou dekuji.

NMickey - Profil | Pá 25.11.2011 15:20:26

Dávám za 1 a zkusím se nad tím zamyslet. Díkas.

NIwík - Profil | St 23.11.2011 12:11:10

Mr.Stick - >> hezky napsané :)

Nstofan - Profil | St 23.11.2011 12:01:44

nemam rad clanky tohoto tipu....Pretoze ak uz je ras niekto prasa prasatom aj zostane, a potom vznikaju urcite skupinki ludi ktori si nastuduju podobne clanky a robia zo seba svetcov.myslim ze je to je vec kazdeho jednotlivca akym sposobom sa sprava k prirode, ono uz len samotne zdolavanie ulovku je pre rybu asi najvecssim sokom a kludne sa ti moze stat ze aj ked ju budes spravne drzat a manipulovat snou tak ten sok nepredycha(prestaneme ich koli tomu lovit?), vid hodinove zdolavanie sumca. a to ze ho niekde oskres, no hold staci sa pozriet na jazvi po treni na ich telach a mislim ze je jedno ci ho chytis suchou alebo mokrou rukou alebo ho skrabnes , skor ho zabije ta zdolavacka ako skrabanec....a to ze dochadza k masovej genocide rybych osadok rybarmi? to je predsa samozrejme vzhladom na pocet rybarov, je to proste lov a odjakziva to lov bol a nezachrani to ani skupinka nadsencov chyt a pust ale skor regulacie poctu clenov tak ako to chodi aj v zahranici a koniec koncov aj v polovnictve. nieje predsa mozne aby organizacia ktora ma par Ha vod mala 10000 clenov

NHmmmmTakJooooo - Profil | So 19.11.2011 15:22:02

MrKos >> Tvuj hnev chapu sam pocituju casto to same ...

NHmmmmTakJooooo - Profil | So 19.11.2011 15:21:47

Jarda Š. >> Ano mas pravdu ... Ale to je porad dokola tohle tema ... podle me za ty prasata "nove" nebo "cerstve" rybare muze prave i MRK ... takovehle servery casopisy atd privedou k rybarine i individua kera by to jinac v zivote nenapadlo ... keri nic nevedi jen vidi video s nejakym tajtrdlikem koupej zaklad. vercajk a dou to tam prasit ... to je vse o tom vztahu k prirode a nejaky uctew a respektu ... a ti keri do rybariny neprisli uz s tou uctopu a respektem ke vsemu co roste lita plave a beha tak ten respekt jim nevtisknes ... ani RR ani tady pan Stick ... veci jako je tenhle server takova paka primo vyrabi ... a to si plne uvedomuju tu spoustu kladu kere takvoy server prinasi jen ted zduraznuju za me ta nejvetsi negativa ... likdi jako co keri zacali kuli tomu ze sou radi v prirode maji radi zviratka si svou cestu najdou v rybarine i bez M. Mataka a jeho videii atd atd :)))) ale zae me nechytejte za slovo nerikam ze za prasarny u vody muze MRK to ne ....

NMrKos - Profil | So 19.11.2011 14:48:55

HmmmmTakJooooo >> naopak bych ten článek tisknul a přikládal při výdeji povolenek k BP s podmínkou že ho každý musí znát podobně jako doby hájení a další náležitosti


když vidím dnes a denně co ta lůza u vody dělá tak mi teče voda ze zubů a to už se naštěstí takto v zimě moc ryb nechytá

Nosensejlee - Profil | So 19.11.2011 14:18:26

vše jsem si plně přečetl,a se vším souhlasím!!! u vody jse jako doma i když toho času mnohdy tolika není jsem zastáncem ponechati si svuj ulovek jen v takové míře jak sám kdy uznám za vhodné. s pozdravem a mnohými ulovky vilda dvořák-osensejlee s mrku.cz

NJarda Š. - Profil | So 19.11.2011 11:12:38

HmmmmTakJooooo >> Máš pravdu, že zkušenému rozumnému rybáři ten článek nepřináší nic nového, ale MRK čtou i začátečníci a pro ty ten článek rozhodně má smysl, aby si uvědomili, že dobrý rybář se pozná nejen podle toho, že nachytá hodně ryb, ale i podle toho, že dodržuje v článku uvedené etické zásady při zacházení s úlovkem.

N"čudla" - Profil | So 19.11.2011 10:09:58

Myšlenka dobrá, nic méně obsahově nic moc...

NHmmmmTakJooooo - Profil | Pá 18.11.2011 15:18:25

Mr.Stick - >> V podstate s tim co pises bude kazdy rozumny souhlasit ... Akorat teda nechapu proc ses vubec poustel do psaniho neceho co kazdy rozumny vidi +- stejne jak tady pises ... pokud te tohle tizi mel ses nekde vypovidat u piva :))) tohle z meho pohledu sis slapl do ... vis jak se to rika :)))

NPajavec25 - Profil | Čt 17.11.2011 8:08:30

Apollo444 >> ahoj. premyslim jak pomoci standartniho rybarskeho vybaveni slovit a zmasit nutrii. :-) na jakou prichut susenek berou? :-D

Nnofish - Profil | St 16.11.2011 23:05:46

Bosanac >> njn, ale nemysli si že jako dravci ze sítě jsou automaticky pomlácení kvůli uzlům Stejně tak pstruh. Podle mě je ta bezuzlovka zbytečná hysterie, pokud jde o síťku u podběráku. Ale ať, je pravda, že vývoj jde vpřed. Mě jen napadlo, že i takovéto zmínky mohly být v článku, ale nejsem autor a nedovolím si dodatečně tvrdit že na něco zapoměl- to by se asi upsal, popisovat celý lov.
(a bacha, kapr je na povrchová zranění náchylný zhruba stejně jako ostatní ryby- na plísňová onemocnění, jen má větší šanci to přežít, díky své odolnosti).

Nnofish - Profil | St 16.11.2011 23:02:00

bob21 >> jj ale já beru chování celkově :-) K čemu pak je že někdo pouští co chytí, když se chová jako dobytek... V tom s tebou plně souhlasím :-)

NBosanac - Profil | St 16.11.2011 23:00:06

nofish >> Staleti se chytalo s hackem s protihrotem , ted se zacina chytat bez protihrotu .
Produkcni rybarstvi je spojeno na 90 % s kaprem a ten asi neni tak choulostivi na zahazeni .

Nbob21 - Profil | St 16.11.2011 22:58:00

nofish >> ok.nejsem žádný ortodoxní vyznavač CHAP,byt to tak možná vyznělo a nechci se dohadovat o věcech,na který máme každý jiný názor.ale uznej,že ta třešnička na dortu,by mohla být možná častější,kdyby jsme se u té vody chovali jinak.

Nnofish - Profil | St 16.11.2011 22:44:45

bob21 >> tys to napsal právě tím přístupem co se mi nelíbí. Jako by ty jsi byl ten kdo má menší šanci...... Právě že nechce soupeřit. Nesoupeří, je na ni pořádána "štvanice" :-)

Necháme toho co ty na to? V tomhle se neshodnem a nakonec to tu pak skončí jako vždy hádkami CHaP vs lidi co si dovolí ryby jíst- protože se toho někdo chytne.

Nbob21 - Profil | St 16.11.2011 22:41:16

nofish >> máš pravdu,že nechce soupeřit,ale musí,protože je donucena.a navíc o proti nám má výhodu, protože zná svoje místo soupeření daleko líp než my.ale my zase mame jiný možnosti.mužeme čerpat teorii a zkušenosti jiných a používat takovou technologii a nářadí aby jsme jejich znalost místa soupeření překonali.ale chce to čas a peníze.podotýkám,že ani jedno se mě netýká.

Nnofish - Profil | St 16.11.2011 22:35:48

Bosanac >> chlape co máte všichni proti uzlíkům? STaletí se v produkčním rybářství používají a ty ryby žijí. Já jen že v zimě jsem možná chtěl sepsat článek s nějakými základy síťování (dva kluci odsud se na to v létě ptali). Takhle nakonec dostanu do tlamy, že jsou tam uzlíky..... (tím netvrdím, že bezuzlovka není fajn věc, ale doma ji neudělám)

Nnofish - Profil | St 16.11.2011 22:31:13

bob21 >> rybařina mi přináší zábavu, způsob přístupu k životu a samozřejmě i tu rybu, chci-li.
Rybařina bez možnosti odnesení úlovku je pro mě jakési zbytečné zraňování a poškozování živých tvorů pro zábavu. Jasně že ta ryba je radši za puštění než za ránu do palice :-)
Neber ty věty úplně doslovně. To víš že nesežeru všechno co ulovím. Že se nezblázním když nechytím vůbec nic. Ale prostě pohádky o tom že ryba je rovnocenný soupeř a že ulovení jí vlastně ani nevadí (když je následně puštěna), ty nějak nežeru :-) Umím oboje. Jak rybu okamžitě po ulovení zpracovat, tak i okamžitě ji pustit :-)

NBosanac - Profil | St 16.11.2011 22:30:32

Nektere ryby nemaji to stesti ze jsou okamzite usmrcene ale jsou focene , premerovane , focene , zase premerovane , vazene , v pripade "osobacku" dostanu pusinku a pak jsou vracene zpatky do vody . Kdyz ta procedura trva pul minuty - minutu neni problem ale jakmile se prodlouzi tak se zvysuje procento umrti vracenych ryb .
Podberak ano ale bezuzlovy , v pripade ze je lovez zabrozen a chyta s hackama bez protihrotu je setrnejsi rybu nedavat do podberaku ale rovnou setrepat z hacku .

NButchi - Profil | St 16.11.2011 22:29:43

bob21 >>
Rybařina nám přináší samozřejmě i něco víc, úlovek je v podstatě třešničkou na dortu, odměna za celé to snažení..
A záleží na každém, jak se k tomu postaví. Problém je v těch lidech, kteří si zvolili nějakou cestu, troubí to do celého světa, cpou to každému na potkání,a myslí si, že jim to dává právo se povyšovat nad všechny, jež se rozhodli jinak. Přitom sami spadli na tu úroveň, kdy jako štvanci musí nachytat za každou cenu. Honí se za masem pouze s tím rozdílem, že ho vyfotí a pustí zpět do vody. A právě kvůli těm fotkám potom ryby trpí. S tím zase souvisí komerce a zneužití ryb pro reklamu, tzn kvůli výdělku.

NApollo444 - Profil | St 16.11.2011 22:28:50

nofish >> fotku ne, ale mám to natočený, v tý době sem ještě vůbec netušil, že takle velký voprásklý zvíře můžu potkat u vody, takže jsem měl trochu respekt :D
mám na to stejnej názor, k rybám se snažim chovat šetrně, ale v první řade to je, bylo a vždycky snad taky bude žrádlo, což teda neznamená, že musíme všechno zmasit, sám mám za tehle rok asi 8 ryb od vody, nicméně když tu někdo rozplývá nad kaprem, jak by to byl jeho nejlepší přítel, tak to moje hlava krapet nebere

odkaz na tu nutrii:
http://www.uloz.to/11100780/img-0312-mov

Nbob21 - Profil | St 16.11.2011 22:17:08

nofish >> já,samozřejmě, nemám vubec nic proti lidem,kteří si občas odnesou rybu od vody,i já občas nějakou tu rybu vezmu,byt se to dá spočítat na prstech jedné ruky.ale ty chodíš na ryby jenom proto,abys ulovil a hned to taky sežral?ja si vždy myslel,že nám,tedy aspon většině,ta rybařina přináší něco víc.

Nnofish - Profil | St 16.11.2011 22:10:40

Apollo444 >> máš fotku nebo jsi ji zmasil a ženská má límeček na kabátě? :-D

Ale teď vážně. Na řeči o rovnocenném soupeři mám alergii. Jaký soupeř? Ta ryba je oběť lovu......

NApollo444 - Profil | St 16.11.2011 22:08:20

nofish >> tohle mi trochu připomělo nedávnou návštěvu nutrie, která mi sežrala sušenky, asi je s rybama nějaká příbuzná, či co

Nnofish - Profil | St 16.11.2011 22:05:33

Apollo444 >> jj ale pěkně vyčůraný. Přijde za mnou na kafe (ehm fotku) jen za kus žvance. Dobrovolně nikdy. Takže zas až takový kámoš ta ryba není. Pěkně mě využívá aby se zadarmo nažrala........

NApollo444 - Profil | St 16.11.2011 21:57:46

nofish >>jsi úplně vedle, ryba je předevšim KÁMOŠ ! :D:D

Nnofish - Profil | St 16.11.2011 21:49:58

bob21 >> ryba není rovnocenný soupeř. Ryba je žrádlo.
Už to zase začíná? Čekal jsem kdo to tu napíše ......
Ryba je úlovek=kořist=potrava, která když má štěstí tak je navrácena jen s malým zraněním zpět do svého živlu. Kdyby to byl rovnocenný soupeř,musel by chtít soupeřit, ona nechce soupeřit a porovnávat síly. Ona chce jen žrát, v některých případech bránit své teritorium.

Nbob21 - Profil | St 16.11.2011 21:44:08

Martin M. >> asi máš pravdu.ale v každé lidské činnosti,by měli být určité hranice,které by jsme měli rozeznat a svým zpusobem ctít,aby to bylo vše fair play.možná,kdyby opravdu jsme všichni se dívali na ryby,jako na rovnocenné soupeře,chovali by jsme se k nim daleko líp a nestresovali každou relativně pruměrnou rybu focením.

Nmildas - Quinn - Profil | St 16.11.2011 21:18:35

Levák Bob >> je to nadnesené. Myslel jsem to tak, že ryba umírá někdo kousek za vrcholem svých sil. Stáří v našem slova smyslu se dožít nemůže.

NMartin M. - Profil | St 16.11.2011 20:59:04

bob21 >> jestli je neco sport nebo ne je uplne jedno ;-) pro mne za mne at si lidi rikaji sport treba i pocitacovym hram...

Nbob21 - Profil | St 16.11.2011 20:54:11

jestli není myšleno tím přídomkem ,,sportovní" ten fakt,že s těmi rybami neustále soutěžíme o to ,kdo bude chytřejší.ale je pravda,že žádný sport,kde se jeden snaží ulovit toho druhého,ještě nebyl oficiálně schválen.aspon o něm nevím.

Nvokounek - Profil | St 16.11.2011 20:09:43

Mr.Stick - >> Smekám pane :)

Nmeteor - Profil | St 16.11.2011 19:41:31

Mr.Stick - >> velice pěkný článek... a pantáta měl pravdu - extrémy jsou špatné, já to říkám pořád :-)

NPajavec25 - Profil | St 16.11.2011 19:30:52

K tomu sportovnimu rybareni :-) kamarad rika ze sportovni rybar se pozna podle toho ze chyta jak o zavod. Tim me uklidnil ze sportovni rybar rozhodne nejsu.

Njanhardyovka - Profil | St 16.11.2011 18:54:39

Opravdu pěkný článek,hezky jsi to rozebral,ale jako vždy všem nevyhovíš.Akorát by mně snad nevadila ta fotka výřadu duháků při lovu na dírkách.Na tom ledu se aspoň neznehodnotí to rybí maso,těm rybám už to nevadí a lovec ví co si chytil,má to čerstvé a ne z Teska nebo Lidlu rok zamražené.

NXAXAP - Profil | St 16.11.2011 17:20:41

Mr.Stick - >> z hlediska středního mentálního proudu je článek fajn

Okomentuju jen některé věci, které by si dle mého zasloužily korekci:
- Že někdo dospěje k pouštění či jakémukoliv přístupu "mimo vodu" nedělá jeho rozhodnutí méně validním ... z tvého článku je trochu cítit, že se otíráš o pózy.
- Naproti tomu je pózou napadání šíleného fotografování s etickou šavlí v ruce a žádný neřkuli pozitivní vztah k jiným, rybám neprospívajícím činnostem (např. závodění v jejich lovu) ... jen dodám, že tato bezsouvislostní póza je na MRKu docela častá (nejen u focení).
- Fotografování zabitých "výřadů" mi nepřijde nikterak závadné, z hlediska první části článku a mého přesvědčení je dokonce méně závadné než fotografování jakékoliv ryby, kterou pak pustím. Estetika je pak věc velmi subjektivní, krom toho je úlovek (jakýkoliv) velmi tradiční téma. Krom toho fotografování a dokumentární význam jsou ruku v ruce od jeho počátků.

Nkakr - Profil | St 16.11.2011 16:33:02

mildas - Quinn >> Levák Bob:
Jeden rybí druh už důchodce má.
Má také dokonale propracovaný důchodový systém, známý pod zkratkou K70.
Neplatí (zatím) všude, ale co není může být (a bude).

Článek je OK, jen mi malinko chybí tak zvaná fotka vnášecí, kdy rybolovec rybu musí do vody vnésti, by jí následky muckání pomohl rozplavati. Doporučeno pro kapra a sumce.

I před drobnou chybičku dostal článek jedničku......

NCoDu - Profil | St 16.11.2011 15:20:55

Mně docela vadí různé dotazy a fotosoutěže ryb ulovených na určitou značku. Pak je nutno fotit tak, aby ta správná nástraha či jiné vybavení bylo fotce s rybou zvláště zřetelné, což samozřejmě focení protahuje a v mnoha případech se i samozřejmě falšuje. (jelcovi ulovenému na třešeň se do pusy zapíchne značková rotačka apod)

NLevák Bob - Profil | St 16.11.2011 15:19:25

mildas - Quinn >> psal jsem to dle vlastních zkušeností a patrně jsem z nich neudělal správný závěr. Jiný mě ovšem nenapadá. Obracejí se mně větší (starší) ryby, ne ty menší. Parmy nad 70, tloušti nad 55, cejni 60+.
Samozřejmě záleží na druhu, teplotě, délce zdolávání atd. ale to je už asi na jiný článek nebo diskuzi.
To, že ryby nemají důchodce je pro mně nová informace, musím dostudovat.
S pouštěním souhlasím, lososí přirovnání nebylo ideální.

Ndrozďák 30,42 - Profil | St 16.11.2011 13:53:28

U drtivé většiny činností je třeba myslet.
Stejně tak i u chytání ryb. Přemýšlet o tom, zda li zabiju či pustím. Když pustím, přemýšlet o tom, jak to udělám.
Bohužel lidé dnes obecně používají mozek velmi málo. Podle toho jejich konání vypadá a dopadá. U vody jakbysmet.

Hezký článek. Shrnuje to, s čím bojuju a třepím si držku už několik let.

NMrKos - Profil | St 16.11.2011 13:48:52

pěkný článek , dávám za jedna.

Neodpustím si poznámku k tomu pouštění nebo nepouštění ryb, k tomu co koho inspiruje a k tomu zda je to jen moderní trend nebo snad touha někoho někde ponižovat na veřejném webu. Ono to srovnání s našimi předky je dle mého kapánek neobjektivní a pokusím se naznačit proč.
Vyjdu li z běžně dostupných čísel za posledních dvacet let tak jen na Moravě (MRS) vzrostl počet členů o nějakých 27% což je více než 15.000 nových členů. Vody zůstávají, ba naopak spíše ubývají tím jak vznikají samostatně hospodařící MO či jiné spolky. Kromě toho je celá řada vod které vznikaly právě v době před 25 – 30 lety a velká část obsádky tam byla přirozeně, postupně byla tato původní obsádka masově vychytána a nahrazena kaprem. Dalším faktorem budou přehrady a tím ochlazení vody v tocích, chemické složení vod (hormonální antikoncepce atd. ) takže přirozené rozmnožování jde pomalu ale jistě takřka do záporných hodnot. V neposlední řadě predátoři jako kormorán a další kteří dokážou také divy. Když sečtu všechno uvedené tak nemám moc nápadů v tom někde najít něco pozitivního, vlastně tam nevidím cokoliv proč bych si měl říct že budu chytat ryby tak jako naši předkové a že je budu zpracovávat (byť pro vlastní potřebu).
Jak jsem zaznamenal v diskuzi níže tak někteří kolegové co dokážou zpracovat 40 ryb za rok se domnívají že jiní kolegové kteří ryby pouštějí tak činí proto že neumí zpracovat ůlovek, nebo dokonce proto aby se chlubili tím že rybu pustili. Myslím že to tak není, každý z nás si musí projít určitým vývojem. Každý z nás pokud si uvědomí jak vody vypadají, co jim dáváme a co naopak bereme, každý z nás by měl jednou přijít na to že to nepůjde do nekonečna.
To byla jen taková myšlenková vsuvka, takový okamžitý postřeh který přišel po přečtení článku.

Nmildas - Quinn - Profil | St 16.11.2011 13:48:13

Levák Bob >> velké ryby jsou na vrcholu sil. Ryby nemají důchodce. Ve chvíli, kdy se o sebe nejsou schopné postarat, hynou.
Lepší je hlavou po proudu a držet za kořen ocasu. Okysličená voda jim jde přímo do žaber.

To není první věta hádky, jen komentář :-)

NP!F - Profil | St 16.11.2011 13:38:54

Mr.Stick - >> Skoro vo vsetkom suhlas a silna chvala ze si napisal clanok, ktory mozno nakopne aspon cast ludi spravnym smerom.

NJarda Š. - Profil | St 16.11.2011 13:28:04

mazak >> Granuláč je jediná ryba, kterou většinou vezmu.

Nmazak - Profil | St 16.11.2011 13:17:42

hezký článek sohlasím ale duháka moc nepavažuju za rybu už jen když vim stavbu těla po tom co sem ho rok měl v rybníce a nepotkal granule, uplně jiná ryba z něho byla a tu bych i pouštěl ale vysaznce sní bud rybáři a nebo vydra s kormoránem nemá to moc smysl je pouště pak akorát plísní a končí v křoví

Nnofish - Profil | St 16.11.2011 11:35:15

Venca888 >> Tak tak. Velkou nebo zajímavou rybu bych si asi taky vyfotil. Ale to je přesně to co píšeš. Fotím co má smysl, ne vše za každou cenu. A to nemyslím jen focení ryb.
Tady na mrku je to asi hodně podpořeno existencí ML. Ukázat ostatním že chytám. Že jsem něco ulovil. Podle mě úplně zbytečné, ale možná proto že ryby chytám kvůli sobě, ne abych s někým závodil kdo chytí většího, nebo víc.

NVenca888 - Profil | St 16.11.2011 11:19:03

nofish >> je to tak. I když mimořádně velkou rybu bych si nepochybně vyfotil, přesto, že šla zpátky (pokud by k tomu došlo). Ale jak píšeš - fotit na břehu živou rybu normálních rozměrů, je regulérní fetiš. Chápu fotky velkejch ryb, nestandardních druhů, případně kuriozně dosaženejch úlovků. Jenomže dnešní doba je bohužel zdegenerovaná tim, že focení se stalo naprosto běžnou činností a každej má pocit, že pokud to nebo ono nevyfotí, zhroutí se mu svět a přijde o vzpomínky. Dřív člověk foťák hned tak nenosil, když už, tak na něm měl 36 políček a rozmejšlel se, co vyfotí. A nemyslim si, že by naše vzpomínky byly chudší. Možná právě naopak.

Nbrabec(honzak) - Profil | St 16.11.2011 10:54:35

ansa >> Dnes poznám mnohých lovcov,ktorý nedokážu spracovať svoj úlovok,ryby vôbec nekonzumujú a ortodoxne sa snažia presadzovať spôsob lovu ,,Chyť a pusť.).Zrejme vedia prečo !!!
Sú to ešte rybári alebo iba lovci trofejí a fotografií,prípadne testeri niektorých firiem čo sa snažia predať nám fantastickú nástrahu za smiešnu cenu(smiešnu nástrahu za astronomickú cenu) ????


dobrej blábol.....ten kdo nedokáže zpracovat rybu tak kvůli tomu je Chyť a pusť??Co když mě rybařina baví a prostě jen nežeru ryby,to si je i přesto mám vzít domů?;-))Ten zbytek ani nemá cenu komentovat.

S článkem samozřejmě souhlasím a dávám za 1.

Nnofish - Profil | St 16.11.2011 10:40:47

Venca888 >> a Jarda Š. Určitě pamatujete nick "šmudla"
Ten napsal to co říkám já. Fotí jen mrtvé ryby. Spousta lidí se do něj kvůli tomu navážela. Odpověď je jednoduchá a já dělám to samé. Pokud rybu pouštím, tak nemám čas ji fotit. Pouštím ji okamžitě. Je kravina ji válet v trávě, manipulovat s ní, pokud má dále žít. A fotky typu ryba vyfocená u prutu s navijákem za 3tis nechápu vůbec. To má dokázat že naviják za trojku chytá 30cm štičky?........ POdle mě je focení ryb úchylka :-D (ukázat že jsem nachytal 10cm okounky fakt nepotřebuji.....)

NVenca888 - Profil | St 16.11.2011 10:35:07

Jarda Š. >> jasně... ostatně jako s jakymkoliv mase... i jídlem obecně...

No jo... ale to jsou takový skopičinky okolo... lidi to maj rádi. Když si někdo v souladu s řádem přivlastní rybu a bezbolestně ji zabije, pak ať si jí třeba navlíká na hlavu a fotí se s ní nahej...

NJarda Š. - Profil | St 16.11.2011 10:29:58

Venca888 >> Ale i s tím "flákem masa" bychom měli zacházet tak, aby nepřišel na zmar.
Pro myslivce je výřad projevem úcty k ulovené zvěři a má přesná pravidla, jejichž porušení se trestá.

NVenca888 - Profil | St 16.11.2011 10:11:55

Jarda Š. >> přesně tak... zásadní je chování k živý rybě... mrtvá je už jenom flák masa.

NJarda Š. - Profil | St 16.11.2011 10:02:01

Mr.Stick - >> Velmi dobrý článek. Osobně mi fotky "výřadů" zabitých ryb nevadí, daleko víc mi vadí "výřady" živých ryb.

Ndejv4 - Profil | St 16.11.2011 9:38:22

ano plně souhlasim članek pravdivej ale nejhorší je vidět tady na fotkách to vylamování čelstí hlavně u těch okounu nikdy jsem se snim nestkla u nikoho jenom tady na fotkách je to hnus....

NAnýzový dědek - Profil | St 16.11.2011 8:09:23

weobler >> Podběrák je povinnou výbavou jen v některých svazech např. MRS, ale v ZÚs povinnou výbavou není i když by podle mmne být měl.

Nsidneyv - Profil | St 16.11.2011 7:41:54

pekny clanok,tiez nevidim dovod fotit ryby standartnych velkosti, odhackovat a sup s nimi do vody. Za nechutne povazujem fotky ryb na kuchynskom stole,polovypitvane,krvave a pod. - aj take sa tu zial, sem tam objavuju..

NMAXXSKATER - Profil | St 16.11.2011 0:04:00

Mr.Stick - >> Moc pěkný článek, dávám za jedna. Dal jsis s tím práci.

Nansa - Profil | Út 15.11.2011 23:19:00

Tento článok ma tiež príjemne prekvapil svojim obsahom.Autorovi ďakujem za jeho odvahu,písať o tejto chúlostivej téme.Patrím ku generácii rybárov,ktorý si už niečo pamätajú a preto Ti napíšem názor ,,služobne starších rybárov" na športový lov rýb.
Lov rýb sa už dávno delí na dve odvetia.
1.Hospodársky lov rýb(sieťami,el.agregátom atď.).
2.Športový (rekreačný) lov rýb,čiže lov rýb na udicu.
Väčšinu svojich úlovkov púšťam,ale nejakých 30 -40 kusov rýb za rok si privlastním pre vlastnú spotrebu a spotrebu mojej rodiny.Polemizovanie o tom,kto ryby púšťa a kto nie je spravidla veľmi neobjektívne a preto aj zavádzajúce a nemá s pôvodne deklarovaným športovým lovom nič spoločné.
Pred zhruba dvadsiatimi rokmi rybárčili iba ľudia,ktorí okrem iného vedeli zužitkovať ulovené ryby.

Dnes poznám mnohých lovcov,ktorý nedokážu spracovať svoj úlovok,ryby vôbec nekonzumujú a ortodoxne sa snažia presadzovať spôsob lovu ,,Chyť a pusť.).Zrejme vedia prečo !!!
Sú to ešte rybári alebo iba lovci trofejí a fotografií,prípadne testeri niektorých firiem čo sa snažia predať nám fantastickú nástrahu za smiešnu cenu(smiešnu nástrahu za astronomickú cenu) ????

Nweobler - Profil | Út 15.11.2011 20:56:07

Já protestuju proti vyndavaní ryb hákem a chytání okounů za spodní čelist a vyndavání ryb chtnutím za skřele to je prostě strašný a navíc vždyt každej rybář je povinen mít podbě rák tak to je takovej problém ho vyndat ?