Pokles produkce rybí moučky

Diskuse k bleskovce Pokles produkce rybí moučky

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 24.3.2010

meteor - Profil | Čt 25.3.2010 22:03:54

Salmo1 - >> souhlas, ale míra úplatkářství v ČR je jenom výsledkem chybějící morálky ve společnosti. A není se čemu divit, když tu vládne bezskrupulózních politiků napříč politickým spektrem, kteří by měli představovat část elity národa a být vzorem pro ostatní. Když už se do politiky dostane někdo slušný, tak je buďto "přeměněn", vyštípán anebo zhnusen odejde sám. Ale to je na dlouhé povídání... spousta souvislostí... historické aspekty... teď už jsem hodně mimo téma a vlastně, proč si kazit večer rozborem politické špíny :-)
Ačkoli je jasné, že za poklesem produkce rybí moučky stojí Paroubek... anebo marťani? :-)

Salmo1 - Profil | Čt 25.3.2010 21:11:37

meteor >> Ne nadarmo je ČR v čele peletonu světového úplatkářství a kruh se nám uzavřel.

meteor - Profil | Čt 25.3.2010 20:50:25

Salmo1 - >> taktak, regulace toků a bariéry rozhodně nejsou řešením povodní - leda krátkodobě. Dlouhodobě se to samozřejmě nevyplatí (= celkový dopad na životní prostředí), na to taky existují studie. Bohužel, v tomto (a ještě větší bohužel NEJEN v tomto) se lidi drží profláknutého "po nás potopa", případně je přesvědčí barva peněz :-(

Salmo1 - Profil | Čt 25.3.2010 20:39:10

Tomáš - Tom >> Korupce,prachy a čepýření.Zátopové oblasti při povodních jsou zakresleny v mapách od dob Františka Josefa jedničky.
Já jsem v té souvislosti níže popsané konstatoval...barák zbourat,bábu a úředníka který se pod stavbu podepsal zavřít za dávání a braní úplatků a až vylezou nechat je zaplatit sanaci pozemku a všechny náklady okolo.Dva podobné případy a je vyřešeno,žádné SOS.

Tomáš - Tom - Profil | Čt 25.3.2010 20:23:37

Salmo1 >> Je to tak,že si lidi v posledních desetiletích mysleli,že poručí větru dešti a postavili baráky těsně u vody.Kdysi bývali u vody akorát pily a mlýny a ostatní se drželi v uctivé vzdálenosti.A na to dneska doplácí naše řeky,protože lidi se svého bydlení vzdát nechtějí i za cenu opakovaných povodní.

Salmo1 - Profil | Čt 25.3.2010 18:43:16

Tomáš - Tom >> Jo,tak naše vlčí rokle se naštěstí moc osidlovat nedají.Člověk je rád,že tam chodí tak nějak po dvou končetinách.Vršek osídlen je a regulace se tam dělala před dvaceti lety,ale je to asi celkem 200m.A i ta regulace je dobře udělaná,na dně je zakotvena konstrukce na které je koberec rostlin a tedy i dobré schovky pro ryby.Páč máme povodně každoročně,tak nikoho nenapadne si stavět barák v možném zátopu.
To jsem na Moravě moc nepochopil,kdy bába lomila rukama,že je vytopená.Reportér se ji pak zeptal,jak že se to tam jmenuje,tak řekla na mokřinách...a já šel do vrtule.

Tomáš - Tom - Profil | Čt 25.3.2010 17:37:47

Salmo1 >> Pokud máte nezdevastované potoky tak to buďte rádi,protože na severní moravě je situace poněkud odlišná.Kvůli neustále panice v médiích a loby určitých skupin podléhají starostové obcí tomuto veřejnému mínění a tlačí na správce toků,aby prováděl protipovodňová opatření.Díky silnému osídlení a zástavbě v okolí toků tak dochází k totální devastaci.Zde jednoznačně nestačí chov v potocích pro zarybnění revírů a pokud svaz neinvestuje do nových zařízení tak bude odkázán na nákup násad.To že se cena násad bude pohybovat na vyšší úrovni je bohužel jasná věc,protože odkrmit násadu potočáka a lipana je mnohem dražší než výkrm duháka.Vždyť cena Li je dneska zhruba 700 Kč za kilo.

kakr - Profil | Čt 25.3.2010 14:59:06

Salmo1 >>
Souhlasím, po domluvě se nám podařilo odložit termín "úprav toku" (devastace trdlišť) na dobu po jarním výtěru.
Ale na "protipovodňová opatření" jsou rybáři krátký, tady je betonová loby na koni a ještě asi dlouho zůstane.

Salmo1 - Profil | Čt 25.3.2010 14:53:31

kakr >> No,budeš možná ohromen,ale někdy stačí rozmluva:-)
Já jsem to zažil,kdy dozorující pracovník byl ohromen proč nikdo nepodal námitku při těžbě písku při jarním výtěru ryb."nám je to jedno,kdy budeme těžit naplaveninu,stačí říct termín"...jak prosté.Protipovodňová opatření jsou oříšek,ale i tady se dá,ne že ne.

kakr - Profil | Čt 25.3.2010 14:45:23

Salmo1 >>
Znáš nějakou flignu, kterou se lze dláždění potoků a řek zastřešenou "protipovodňovými opatřeními" vyhnout?
Sem s ní!!

Salmo1 - Profil | Čt 25.3.2010 14:38:26

Tomáš - Tom >> Odchovné potoky máme v pořádku a produkce z nich je ustálená,pochopitelně to není zadarmo a nemyslím tím jenom peníze.
Hodně organizací na chovné potoky rezignovala a těch faktorů proč,je celá řada.Nejde jenom o jejich devastaci,nebo hromadu predátorů,ale ona stačí i pohodlnost, lenost a přesvědčení,že se to vyřeší samo,..nebo někdo,...nebo někde jinde."My rybu z potoků nepotřebujeme,my si odchováme co budeme chtít a laciněji uměle"to už jsem slyšel tisíckrát,nikdo ovšem neřekl,jak dlouho to bude fungovat.K vydláždění potoků a řek nikdo kloudně neřekl ani popel a právě ta neotřesitelná víra,že zdravou přírodu nepotřebujeme a to de facto ani jako rybáři,je jedna z nejzhoubnějších.To za nás nevyřeší házenkáři,hokejisté a ani golfisté,to je totiž naše kaše.Myslím to tak,že pokud budeme odchovávat ryby za 300Kč/kg,tak možná pak nám to začne dloubat v hlavě kde se stala chyba.Vydlážděný revír je vydlážděný revír,pak můžeme jít opravdu hrát jen ten tenis.

Tomáš - Tom - Profil | Čt 25.3.2010 13:30:26

Salmo1 >> Bohužel díky tomuto zdraží i výroba násad Po a Li našich původních druhů.Díky situaci,která panuje na našich P vodách a odchovných potocích,které jsou devastovány člověkem, ohrožovány vydrou,černým čápem,volavkou a v neposlední řadě i pytláky bude nutné násady vyrábět v odchovných zařízeních kde přirozená potrava je jen zanedbatelná a ryby jsou závislé na krmení granulema.Již během tohoto měsíce došlo ke zvýšení cen krmiv o více než 2 Kč na 1 kg.To je pro chovatele zátěž,kterou chtě nechtě musí promítnout do ceny a to nemluvím o zdražování energií a dopravy.

Martin... - Profil | Čt 25.3.2010 9:35:42

a skláři nebudou mít co žrát :o)) je faktem, že to co se někde děje, tak je mi líto, hlavně to, že se s rybíma moučkama hnojí pole a plantáže. Co by za to daly děti v Africe?

mi-ku - Profil | Čt 25.3.2010 9:33:10

Salmo1 >> j máš recht, jediná možná cest je návrat k přírodním technikám chovu...jen pro náš čechy je pozitivní, že nemámemoc šancí si vody splundrova nadměrným lovem....ale kdybychom měli moře, tak budeme stejně nekompromisní a hamižní jako jsou státy co moře plundrují ve velkém...Japonsko, Island, Rusko, Argentina atd...

Salmo1 - Profil | Čt 25.3.2010 9:24:39

Lauri >> Ano,ale nese to i svá drobná pozitiva.Konkrétně na P vodách se můžou začít drbat za uchem rybářští hospodáři.Můžou začít přemýšlet,jestli přece jenom nebude vhodnější a teď už i ekonomicky,dělat přece jenom naše původní ryby a to počínaje chovem i kvalitou jejich života a prostředí kde žijí...třeba:-)

Lauri - Profil | Čt 25.3.2010 8:48:47

Ono to jde stěma rybama vůbec z kopce. Jižní amerika přišla na čas o lososí chovy, Norové díky tomu zdražují a zdražují. Výlovy makrel v okolí Španělska byly tak mizerné, tudíž se vše negativně promítne na ceně. Rybí moučka také souvisí s rybami a jelikož ji bude málo tak se bude zdražovat a zdražovat.
Nejspíš nám to příroda začíná pomalu vracet :((

kranex - Profil | Čt 25.3.2010 1:22:31

bozi trest...teraz citam v jednej starsej knihe,dary mora,od Karola Hensela[1983] ze v roku 1970 sa vylovilo 13 059 900 ton sardely peruanskej ktora bola spracovana na rybiu mucku a ta nasledne hlavne ako hnojivo a krmivo...

match-oun - Profil | Čt 25.3.2010 0:13:00

Houby zle...