Diskuse k článku: Česká mentalita aneb Jiný kraj - jiný mrav

Autor diskuse: Ondřej Filip - Profil , 17.3.2008

Fishing Team Romeo - Profil | Út 2.3.2010 16:02:56

Jsem 6 let na L´Ebre jako průvodce pro zahraniční rybáře.Specializuji se na lov sumců a kaprů.Kde přesně jsem,není až tak podstatné jako,že se spousta klientů diví když je se mnou na rybách,že jede např. Polici Local a nikoho nezajímá jestli chytám na jeden prut nebo deset.Slušně pozdraví,zeptají se "Como va,pica..pica?" -jak to jde...ťukají?...a jedou dál.O proti tomu na horním toku Ebra,je to stejně přísné,jako v ČR...Pamatuji doby kdy tomu tak nebylo.Bohužel češi,slováci a poláci se postarali "jatkařením" ryb o to...jak se tam chytá dnes...respektive jak se smí a jak nesmí...Petrův Zdar..Romeo

Šumichrást - Profil | St 24.9.2008 15:08:31

Zákony a předpisy se musejí dodržovat. Doma i venku. Howgh!!!!

Wright - Profil | St 27.8.2008 12:08:57

Je to všude stejný. K nám onehdá do Práglu přijel nějakej Anglán a shodil na sebe na Staromáku vánoční strom, copak se tohle dělá?! :-)

n8w - Profil | St 27.8.2008 12:00:19

Bowden ma v necem pravdu...trochu hrdosti by to chtelo:) Uz delsi dobu ziju v zahranici a chytam,ale videt nekde takou ceduli jako popisuje autor, tak bych se jim na ten "superb" revir vysral a nikdy bych tam nevkrocil...ale na druhou stranu, to s tim telefonem je super vec, to by v cz melo fungovat taky...jenze to by nesmela bejt RS banda vozralu a zakoplexovanejch dementu:)

Miloš_Dia - Profil | Ne 30.3.2008 22:30:59

BOWDEN:
Já cizákovy miluju - mají tam ryby a nemusím tam při vydání licence dělat přezkoušení.

BOWDEN® - Profil | Ne 30.3.2008 12:57:09

Miloš_Dia - ® St 19.3.2008 13:34:54
BOWDEN:
Vaše hnízdo poseru s gustem klidně denně.

No jasně vždyť říkám "hanba ptáku co do vlastního hnízda sere"!

Ty se ani nestydíš, jsi asi zamindrákovaný lizořiť cizáků že? Připadá ti všude líp než doma, rozumím, v Moskvě nedo v Bruselu, hlavně že v cizákově.

Rabitek - Profil | Ne 30.3.2008 1:21:07

Pěkný článek myslím si že všechny ty problémy jsou dány výchvou když se někdo chová k lidem jak rapl, k přírodě to nebude o moc lepší ať cizinec nebo soused od vedle.Já mám slespoň takovou zkušenost.

Jessica - Profil | So 22.3.2008 10:31:07

Snappa-100% SOUHLAS

mildas - Profil | So 22.3.2008 9:11:50

Venku mě kontrolují téměř vždy a vždy je to na "udání". Udání prodejce povolenek. (pumpař, recepční, trafikant) Připadá mi to celkem normální. Hlídají si, co jejich jest. RS je tvrdá, leč nebuzeruje. Ve chvíli, kdy je vše OK jakoby roztaje, dá typy, mouchy, rady, pokecá. Toť má zkušenost.
Ještě perličku, kterou už jsem na MRKu párkrát psal. RS mě viděla zdolávat trofejní rybu. Udělala mi pár fotek, a odpoledne mě našla po řece a ty fotky mi předalal jako prezent. Upozorňuji, že to byl státní úsek řeky, kontrolor tudíš státní zaměstnanec, ovšem s trochu jiným systémem fungování, než je u nás.

Snappa - Profil | So 22.3.2008 8:39:19

Precetl jsem si clanek. A musim rict ze souhlasim s nekterymi prvky v clanku. Ziju 20let v zahranici a vydimco se deje okolo mne kdyz jsem na rybach. 99% vod v Australii a New Zealand je bez povolenek a nektere povolenky vyzaduji. Hlavni zakon je ze vsechny ryby maji minimalni miru a mnozstvi ryb na den na rybare. To je Cechach urcite take. Pokazde kdyz jdu na ryby tak vydim ze rybari z Asie, Indie , Evropy, skratka od kud chcete berou ryby pod miru a velke mnozstvi. Konkterne v Auckland je skoro nemozne chytit rybu ktera ma vic jak 20cm. Nejsou to jen cesi nebo rybari s vychodni evropy. Anglicani nebo cesi je to jedno. Pokud je nikdo nevydi tak berou co jim prijde pod ruku! Musle nebo morske jezky. nebo ryby. Ale jeden priklad mam ktery me do dnes vytaci kdyz si na to vzpomenu. Na New Zealand jezdi mnoho cechu studovat nebo pracovat a take jezdi na ryby. Osobne jsem by svedkem kdy takova skupina chytala kousek odemne na jedne plazi kde casto chytam. Chvily jsemse s nema bavil ale pozdeji jsem se vratil na me misto. Jak se setmelo sel jsem se za nema podivat a oni meli na plazi vytazeno 6 zraloku kazdy tak metr a 3 rejnoky. Nechali je na plazi umrit. Zeptal jsem se proc je nepustily. Odpovedeli mi ZRALOCI NA SEROU PORAD NAM TRHAJI SILON. Okamzite jsem volal ranger a tihle ti cesti pratele skoncily pred soudem. Bohuzel nevim jak to dopadlo Ale Udelam to pokazde kdyz neco takoveho uvydim. Cernoch nebo cech.

berlinan - Profil | Pá 21.3.2008 12:55:31

No na ta cedulce nic spatneho nevidim,je tam napsano vychodoevropsti pratele,tak jake urazeni.
Ze na me zavola nekdo ryb. straz jen z toho duvodu,ze jsem cech(tedy pochazim z vychodu) a mam vse v poradku,tak bych se asi i zeptal dotycneho nebo porybneho na par zazitku s vychodoevropany a tak trochu vysvetleni proc vlastne (treba jestli tam predtim nechytal pan pavel-viz tabulka zverejnena ryb.sv.-pan pavel za rok 2007 nachytal 370 kg ryb nebo kolik!!!!).Konec koncu video na chytej.cz o smutnem konci parem vypovida,ze tenhle typ problemu mame i my v nasi republice s tim rozdilem,ze na tomhle reviru je povoleno si rybu odnest,takze ti (rusove-jestli jsem pochopil z diskuse spravne) dotycni vlastne nic protizakonneho neudelali.
Neporadek,particky s chlastem-prakticky party u vody s chytanim ryb jako zpestreni,apod jsem videl jak Cechach,tak ve Francii i v Nemecku.A nebyli to vzdy jen vychodoevropane.
Spis mam kolikrat pocit,ze spatne zpravy se siri daleko rychleji a lepe nez optimisticke.I kdyz si vezmete televizni noviny nebo tisk,tak je to vetsinou drtiva vetsina jen negativum.Napr. kdyz uz jsme u te Anglie,vsichni vi,ze Cesti rybari jsou u vody hovada,ale ze cesky doktor je primarem v jedne z nejlepsich detskych nemocnic z cele anglie vubec,to uz vi malokdo,ze?
Jinak si taky nemyslim,ze vsichni anglicti rybari jsou svatouskove a u vody po nich nic nezustane nebo sem tam nejakou tu rybu po hlave kladivkem nevezmou.
A ta ceska mentalita jak si namastit kapsy? Hmm,pri koupi povolenky pro Braniborsko na tento rok jsem mel dotaz,proc vlastne vsichni plati dohromady jak povolenku pro dravce tak povolenku pro lov bilych ryb,kdyz sam chytam prevazne jen bilou rybu. Jestli bych si nemohl proste zaplatit jenom to ,co chytam.Odpovedi mi byla otazka kolik jsem toho chytl minuly rok,rikam -kapr 2ks,plotice nevim,moc,cejni to stejne,par okounu,proc jako?A prodavac mi rika."Tak to mas ty prachy zpatky i trikrat,tak o co jde?" Ze jsem skoro vsechno pustil,jsem mu nerekl,posledni dobou se v Nemecku o chyt a pust diskutuje velmi vasnive a zastanci tehle metody jsou pod dost tvrdou kritikou.Podotykam,ze prodavac je nemec.Toz tak.

aspius - Profil | Pá 21.3.2008 11:04:28

All: Myslím, že toto by si mali povinne prečítať všetci rybári z postsocialistických krajín. A tiež si myslím, že veľa pretrvávajúcich a "neriešiteľných" problémov a predsudkov by vyriešila privatizácia, ktorej sa tak či tak nevyhneme. Lenže napríklad na Slovensku pretrváva idea všeľudového rybárstva a preto, tak nám treba. Poznamenávam, že nie som podnikateľ, ani živnostník.

Miloš_Dia - Profil | Čt 20.3.2008 9:04:57

BOWDEN:
Hezký!
"RŘ je norma, která se snaží sladit zákon s RŘ, tedy s podmínkami, za kterých je možné vykonávat rybářské právo."
Jo a ty "lobistické skupiny" a "rybářský ráj" - asi zahodím pas.

Ty budeš asi nějakej unijní vykuk..

BOWDEN® - Profil | Čt 20.3.2008 8:49:04

drozďáku ocituju tě: O úrovni legislativy vůbec je v této zemi absurdit škoda mluvit. Souhlasím, RŘ se za desetiletí vyvinul v neuchopitelnou a nevyložitelnou snůšku chcanek.

Žiješ v tragickém omylu. Jsme jedinou zemí na světě, možná ještě Slovensko nechalo stejný model hospodaření po Československu, s tímto modelem. Všude jinde se rybaří stylem "koho voda toho ryby", u nás by se tedy o zarybňování staraly podniky Povodí, snad je ti jasné jak by to dopadlo!!!
Takže stát přenechává ZDARMA rybářské právo svazům, tedy ČRS a MRS a tyto svazy hospodaří.
Toto vše se uskutečňuje na základě zákona a vyhlášky z r 2004 a RŘ je normou která se snaží sladit zákon s rybářským řádem, tedy s podmínkami za kterých je možné vykonávat rybářské právo. Názory lidí jako jsi ty jenom nahrávají lobistickým skupinám které by chtěly hospodařit samy a samy rejžovat na povolenkách. Výsledek by byl dvojí. Buď ve srovnání s ČR prázdné revíry - jako drtivá většina v Anglii a nebo revíry bohaté ale jednodení povolenka za několik tisíc jako třeba v Rakousku. Můžeš mi ty i ostatní věřit, že my v ČR žijeme v rybářském ráji který nám všichni závidí ale pro tebe je to snůška chcanek.

Sagar - Profil | Čt 20.3.2008 7:12:23

Pan Slamáček: myslím si, že slušnej rybář by měl mít někde dovolání, když není schopen situaci sám řešit a u koho jinýho, než u RS která od takovejch situací je, nebo se mýlím a RS má chodit na kontroly jen dle svýho uvážení? Samozřejmě je rozdíl mezi dobrovolníkama a profesionálama, ale zase dobrovolník to dělá z přesvědčení.

DejF: mě nemůže nikdo prásknout, jsem rád, když mezi stavbou baráku a rodinou urvu pár chvil na ryby a navíc večír na ryby moc nechodím a v noci spím:-)))

drozďák - Profil | St 19.3.2008 17:02:44

SpanyS:
v zásadě nejsme ve sporu. i když jsem přesvědčen, že k slušnému chování musí mít člověk vrozené dispozice, rodinou a výchovou stanovený hodnotový žebříček, a ten zbytek už nemá až tolik vliv.
Zmrd a vohnout je k zmrdovině a vohnoutství hlavně zrozen a doma vychován...

O úrovni legislativy vůbec je v této zemi absurdit škoda mluvit. Souhlasím, RŘ se za desetiletí vyvinul v neuchopitelnou a nevyložitelnou snůšku chcanek.

Přemas - Profil | St 19.3.2008 16:55:54

CM - nojo, ale sám víš, co se najde lumpů bez povolení k lovu a tím to začíná .......

SpanyS - Profil | St 19.3.2008 16:36:20

To drozďák: Ne nebyla to reakce na tebe, ale reagoval jsem na "výcuc" příspěvků…
Podle mého si neprořečím, nevidím totiž v dnešní době žádný význam v represi, chybí mi legislativa, která by ošetřila CO, KDY a JAK. Raději bych vyděl snahu ČR o důslednou výchovu mladého člověka k úctě k přírodě a všemu živému v ní, ať už prostřednictvím zájmových organizací, ale především legislativou, která by jasně určila co se smí, co ne a co se stane když jí někdo poruší (podle mého názoru jsou zákony, které ošetřují „rybářské právo“, kostnaté a stálo by za to je předělat, zjednodušit a zprůhlednit… To je to, co jsem chtěl svým příspěvkem sdělit….

xstefi - Profil | St 19.3.2008 16:33:55

Dik za clanek, chovame se jak dobytek nejen doma. Kolikrat jsem u vody nastavenej, ze musim nekoho peskovat za veci, ktere opravu nechci resit. Jinak ty jejich tabulky jsou paradni, luza a tak :))

mirkac - Profil | St 19.3.2008 16:19:30

Pan Slamáček : to mi divné nepřijde, protože i já mám celosvazovou, takže chodím i na jiné rybníky, pak tam chodím za rybama a ne sledovat podezřelé.

hraji: to bychom my ženy nikdy neudělaly

drozďák - Profil | St 19.3.2008 16:17:35

Spany: tak trochu si protiřečíš. Na jednu stranu kritizuješ akcentaci represe a vzápětí dáváš větší pravomoci rybářským fízlům.
Navíc si (pakliže je součástí tvého příspěvku i reakce na mě) vůbec nepochopil, co jsem svým příspěvkem chtěl říci.
Represivní složky se sklonem k buzeraci bytostně nesnáším. To co já popisuji není nic jiného než forma občanské války. Ta má do represe hodně daleko.

SpanyS - Profil | St 19.3.2008 16:10:32

Tak já fakt nevím, ale nezdá se vám trochu divné klást takový důraz na represi (četnější kontroly, tvrdší postihy, profi-RS a „bonzáctví, bejkovec, kulku a vše možné i nemožné“), která ve své podstatě v dnešní době nic neřeší?
To že RS bude mít veřejně známá čísla nic nemění na tom, že není způsob jakým je donutit aby zasáhli (a ohánět se tím, že RS není profi a že to vlastně dělají "zadarmo" je alibismus, ˇvždyť to je přeci TEN důvod proč rybář chce dělat RS aby mohl chránit přírodu, přece se dobrovolně zavázal, že bude aktivně dohlížet na dodržování určitých pravidel a pokud to nezvládá, tak ať to nedělá…).
Vím že to není jednoduché a že „ryba smrdí od hlavy“, tj. pokud se nezmění legislativa = větší pravomoci pro kontrolní orgány a hlavně samotný systém „výkonu rybářského práva v ČR“, je to jen plácání o ničem…

drozďák - Profil | St 19.3.2008 15:37:19

A tepat, tepat, tepat!!!!

No mercy....

drozďák - Profil | St 19.3.2008 15:21:06

MD: nesmiřitelný boj, důsledné šlapání na kuří oka, pohánění k odpovědnosti, na těžké a neohebné případy bejkovec přes záda a na globální nositele podobných doktrín kulka...

Miloš_Dia - Profil | St 19.3.2008 15:17:54

drozdák:
A co platí na ksindl lůzu více než cokoliv jiného?

drozďák - Profil | St 19.3.2008 15:14:21

Snad úplně poprvé mohu bez výhrad souhlasit s Cottusem.

Bolševické a levičácké manýry nejsou dány režimem. Je to směs výchovy, vlivu okolí, žebříčku hodnot a morálního profilu, životního stylu. A v neposlední řadě pohodlnosti, nezodpovědnosti, ignorance a lhostejnosti. Jednoduchý, přísně konzumní, dojičský a bezpáteřně laxní životní styl generuje a profiluje bandu vohnoutského ksindlu, s kterým se člověk dnes a denně setkává v míře, jež je stále více neúnosnější.
Lze to vidět zde, v Rusku, Anglii nebo více či méně kterékoliv díře světa.

CarpMaster - Profil | St 19.3.2008 14:51:27

Co jsem si přečetl, tak tenhle článek je o něčem jiném než o udávání. Ale i tak to trochu ukazuje, že je cosi schnilého v království britském. Každopádně pokud tady někdo veřejně porušuje platný RŘ, tak si o to říká sám aby na něj někdo poslal pár vos. A narovinu přiznávám, že bych se asi urazil, kdyby mě někdo udal dřív než cokoliv spáchám, to zavání totalitní morálkou.

Rumos - Profil | St 19.3.2008 14:42:40

to hraji: Souhlas, sebemrskani je ted v mode!!! Toť ta naše povaha česká. Před třiceti lety se říkalo na na různých přitroublých školeních, že lidé rozkrádají socialistické vlastnictví (třeba ryby svazových vod), protože v nich přežívá buržoasní chamtivost. Nyní kradou protože v nich zustala zkazenost komunismu. Jsem zvedavej na co se to bude svadet za dalsich 30 let, pokud se toho doziju.

DejF - Profil | St 19.3.2008 14:33:48

Sagar: a co když tě někdo práskne, že chytáš non-stop a na 3 pruty? :-)))))

Pan Slamáček - Profil | St 19.3.2008 14:29:06

Sagar> no mozna budu placku nosit, ale svuj telefon mi ver ze nikomu nedam. je to vec ciste dobrovolna bez naroku na odmenu tak proc bych mel sve cislo poskytnout? muzes mi vysvetlit proc jsi presvedcen o opaku?

Pan Slamáček - Profil | St 19.3.2008 14:25:46

mirkac> vazne ti prijde neco divnyho kdyz na svym rybniku uvidis nekoho koho jsi tam za 20 let nevidel? mas pravdu v tom, ze je chybou ridit se jeho puvodem, barvou pleti, ale pokud to vezmes plosne na vsechny tak s tim problem nemam. straz prijede, zkontroluje povoleni a je vse v poradku. toto si ovsem u nas kde neni RS profi nedovedu predstavit. proto zde budu volat jen v pripade ze se stanu svedkem poruseni zakona.

Miloš_Dia - Profil | St 19.3.2008 13:34:54

BOWDEN:
Vaše hnízdo poseru s gustem klidně denně.