Diskuse k článku: Statistiky úlovků a K70

Diskuse k článku Statistiky úlovků a K70

Autor diskuse: Karel Kratochvil - kakr - Profil , 20.10.2007

Brollyxi - Profil | Po 25.3.2013 18:17:10

K70 na všechny revíry a šmytec proti masařům.

PetrA | Čt 25.10.2007 14:35:31

Robert: Tam kde jsem v Evropě chytal, jsem vždy zaplatil a jasně byl omezen počtem odnesených ryb. Pravdou je, že neznám žádný zahraniční systém podobný našemu. Tam, kde existují velmi levné povolenky na větší rozlohy vod se do těchto vod moc nenasazuje a jsou tzv. pro lid.

Kakr: šít do nikoho nehodlám a nesrovnávám nesrovnatelné :-)
Jde jen o tu přiměřenost a tu je třeba hledat.
V principu ale ve svazových vodách nejde o to co se odnese, ale o to, co ve vodě je a jak si normální rybář zachytá. Ve zkratce jsem zkrátka chtěl jen říct, že určitá rozumná omezení by velmi pozitivně ovlivnila kvalitu rybolovu.

Jinak všem díky za diskuzi, nechal jsem se po delší době trochu unést, slibuji, že se to hned tak nestane :-)
Ať vám jdou ryby, já už se těším na víkend.
Petr

kakr - Profil | St 24.10.2007 10:10:43

kolegové:
dovolím si přirovnat koupi roční povolenky ke koupi roční šalinkarty (legitimace). Pravidla jsou předem dána. Využití obého je jen a jen na rozhodnutí vlastníka. Šalinkartu mohu využívat na cestování neomezeně po celý den a rok, povolenku v rámci BPVRP také. Nebo také mohu chodit pěšky, jezdit na kole či autem. U využití povolenky je to totéž, kdo má více času, chodí více na ryby a také více uloví. Limitovat počty úlovků, podle teorie "stejných žaludků" je možné, ale jak limity nastavit? Aby vyšlo na všechny, počet kaprů na povolenku = 4ks. Jak ale řešit těch 166 našich členů, kteří si koupí povolenku, někdy obě, i celorepublikové (5 000Kč) a vůbec k vodě nejdou? Pokud chceme jednu skupinu limitovat, pak je nutné těm druhým provést kompenzaci, vše v rámci "spravedlnosti". Vytvoříme snad komisi, která bude zkoumat, zda dotyčný byl nemocný, služebně mimo ČR, nebo se mu jen nechtělo k vodě? Budeme těmto členům, kteří jen zaplatili a k vodě nešli vracet peníze? U šalinkarty je to jasné, co u povolenky?
A příměr se soukromákem "zaplať 300 Kč a vem si 3 ks PD". Co když je neulovím? Vrátí mě tam peníze? Také asi ne.
Nic není černobílé, pokouším se jen posunout diskuzi do jiné roviny

A o kapra vlastně vůbec nejde. Kaprů bylo, je a bude dost. Celý problém K 70 je záležitostí kaprařské loby, která i když není početná je silná.Navíc, každá MO MRS, pokud o to požádá si může horní míru u kapra stanovit. A o co jde? Především o prachy. Nové trendy v rybolovu, zvláště v kaprařině, všechny esence, pelety, bojlis, pruty, navijáky, točí se v tom pěkný balík. a je nutné ho točit víc a víc. Nic proti tomu, kšeft je kšeft.

Na MP vodě vidím problém jinde, v dravcích, hlavně ve štice a candátovi. To je ale na jiné povídání
.
A o P vodách a stavu potočáka na nich to není na článek, ale na knihu. Abychom ho neměli za pár let v červené knize zvláště ohrožených druhů.

Tak jsem se vykecal, tak do mě - už se těším.

Robert(původní) - Profil | St 24.10.2007 10:06:24

PetrA: Vezmi si globus a vyznač si, kde "...to takto funguje.". Budeš překvapen a ono "všude na světě" už psát nebudeš. Možná by Ti pro vyléčení stačila jenom mapa Evropy.

Cottus - Profil | Út 23.10.2007 21:41:20

hraji: Pozor ! "revoluce požírá své vlastní děti"....
A bránit se něčemu špatnému " setrváváním ve funkci"....to tu už bylo v historii také.....
ono loajalita a progresivita moc dohromady nejdou!!!

hraji - Profil | Út 23.10.2007 20:27:50

Martin.M: a právě proto se snažím už několik let je odstraňovat a bráním se schvalování dalších. Bohužel, aby se odstranil jakýkoliv zákaz, byť nekontrolovatelný a často nesmyslný, musí se najít 53 členů z různých MO, kteří hlasují stejně. A v tom je problém. V roce 2008 budou ty MO, které si navrhly horní míru kapra na svém revíru, mít toto ustanovení v BP. Ale nebude žádné plošné zavedení horní míry v rámci MRS, protože to je nesmysl.

PetrA | Út 23.10.2007 15:03:55

Robert: Rozumného na obou těchto věcech vidím toto:
K70 - zachování velkých ryb ve vodě = velká naděje na jejich opakované úlovky a tedy na to, že si spousta rybářů zachytá krásné ryby
Snížení množstevních limitů - umožní daleko více rybářům chytit si svou rybu. Už nyní tato statistika dokázala, že snížení denního úlovku kapra na 1 kus umožňuje, aby si nějakého kapra chytilo více rybářů. Kapr si pobude v revíru déle, nebudou prázdné vody atd.
Ostatně nikoho z nás neudiví, že na "soukromáku" nám jasně řeknou zaplať 300,- a nech si 3 pstruhy do 50cm. Proč tam tenhle princip asi všichni ihned zavedli?

Obecně - točí se to sice kolem kapra, ale je to obecný problém a jako takový by měl být řešen. Tzn. vymyslet systém, kdy nebude třeba takový počateční vklad (ryb), tato ryba v revíru vyroste a část z ní bude v budoucnu tvořit tu atraktivitu.
Už s tím máme hodněletou zkušenost a cesta je naprosto jednoduchá. Prostě ty ryby tolik "nežrat".
Stačí nasadit přiměřenou obsádku, povolit rozumný počet kusů jedn. druhů ryb, který se odnese a každoročně tuto rovnováhu jen trochu podporovat - a to právě podle aktuální potřeby !
(Tento systém je ale pro rybáře chodící k vodě za zážitky a ne pouze pro maso.
Chtěl bych zde za sebe jasně říci, že nejsem žádným vyznavačem K70 ani striktního Chyť a pusť.
Tvrdím, že každá vody je jiná a je nutno se jí zcela individuálně věnovat. Výsledky jsou opravdu velmi překvapující.)

Na závěr: Jsem přesvědčen, že zavedením omezení jak velikostních tak kusových by velmi rychle a velmi výrazně stoupla spokojenost rybářů s rybolovem ve svazových vodách.
Tato omezení ani jako omezení ostatně nevnímám (všude na světě to takto funguje), jsou to prostě "PRAVIDLA HRY".

Martin M. - Profil | Út 23.10.2007 14:36:50

hraji> na Dalesicich mam jiz nekolik let nejvice kontrol z celeho MRS, casto to jsou v mem ulovkovem listku kontroly jedine. souhlasim s Petrem, ze dobry zakaz je dobry, i kdyz je tezke jej prosadit ci prokazat jeho poruseni. i dnes je v RR nekolik zakazu, ktere mi nedokazes (zakrmovaci bojky, podsekavani, umyslny lov hajenych ryb ...)

Robert(původní) - Profil | Út 23.10.2007 13:29:17

PetrA: Ano, s částí Tvého příspěvku souhlasím. Především s tím o těch rozumných a zdůvodnitelných nařízeních. Nějak ale nechápu, co je rozumného a zdůvodnitelného na K70 a sníženém limitu odnesených kaprů. Kakrův článek vyznívá jednoznačně.

PetrA | Út 23.10.2007 11:37:41

Hraji: Víš Hraji, zákony a nařízení společnost netvoří podle pravidla - dejme tam jen to co je vynutitelné. Tvoří je proto, aby byl ve společnosti řád a pořádek. A předpokládá se, že většina společnosti tento pořádek chce a proto vše dodržuje.
Pokud budou tato nařízení rozumná a zdůvodnitelná, rozumný člověk se jim přizpůsobí. (Bohužel v naší zemi je to trochu jinak, čehož jsou Tvé názory příkladem).
Svaz se bohužel již dlouho "rozumně" nechová. Proč by jinak všechny ty projekty "vlastních vodiček" jednotlivých MO, byly tak nápadně odlišné od hospodaření svazu?
Pokud pominu určitou snahu o kvalitnější druhovou obsádku a její atraktivnější velikost, je zde jeden zcela zásadní rozdíl a to je prostá ekonomická rovnice CO a ZA CO.
Tedy pokud bys měl ty nádrž a osadil ji 100 kapry (cca za 10.000,-), prodal bys povolenku třeba za 500,-Kč za rok 20 rybářům s neomezenou možností odnášet kapry? Jistě ne, Hraji, protože nejsi ekonomický ignorant a rychle si spočítáš, že (viz přiložená statistika) třetina rybářů by nic nechytila,
ostatní trošku a pár by Ti jich odneslo všechno. Většina by tedy byla nespokojena a zřejmě by hledala změnu, stejně jako Ty, protože bys z toho nic neměl.
No a přesně tohle dělá MRS.
Je třeba pochopit, že základní ekonomické rovnice platí. Že sociálno ano, ale odsud potud. A hlavně to, že rybařina není druh zemědělského podnikání, ale citlivá a náročná služba spojená se zábavou, ve které by zájmy přírody i lidí měli být vyváženy.
Jako je příroda dynamická, musí se i péče o revíry a ryby stát daleko dynamičtější a reagovat co nejdříve a nejlépe na nastalé změny.
To se bohužel vůbec neslučuje s jednotným rybářským řádem a jedním centrálním vedením, které nezná místní souvislosti.

Cottus - Profil | Po 22.10.2007 21:19:38

hraji: ...a o co jim vlastně šlo...???? rozbít svaz, pro který mnozí léta bezplatně pracovali...????
Anebo o trochu změn, které kovaní svazáci vzdor moderní době nechtějí slyšet???
Alibismus je nejen u POLICIE ČR( jen blb dokáže číhat u tabule obce mimo zástavbu na 50 km/h....a neřešit problém na přechodu před školou....), ale i u vás svazových brontosaurů,kteří obhajují svoji životaschopnost........

hraji - Profil | Po 22.10.2007 20:35:06

tulo: potvrdil jsi to co tvrdím, vydáme-li zákaz nebo omezení, které nejsme schopni účinně prosazovat nebo kontrolovat jeho dodržování, jsme v pozici Policie ČR, která ze svých kanceláří bije na poplach, že se nedodržuje 50-ka v obci. Ano jsem odolný, protože jsem za dlouhá léta viděl mnoho revolucionářů v řadách svazu, kteří přišli, pokusili se prosadit, napoprvé neuspěli a rychle odešli. Nešlo jim o ryby ani o vody.

tulo - Profil | Po 22.10.2007 17:32:05

hraji-nač je v obci 50km/h??Stejně kdo bude chtit jet rychleji tak stejně pojede.Jseš neskutečně odolny svazák.

Pvl - Profil | Po 22.10.2007 15:34:50

hraji - ® to udělá i s dravcem -když na to příjde -zmasí

hraji - Profil | Po 22.10.2007 15:31:37

PetrA: myslím, že jsi zářným příkladem ty, ale snahy manipulovat s lidmi. Můj osobní názor nemá se sebereflexí svazu nic společného.
A neznám žádné administrativní opatření, které by účinně zabránilo člověku, který se rozhodne ponechat si velkou rybu, popřípadě ji prodat, aby tak udělal.
A jsem odpůrcem schvalováním dalších a dalších nic neřešících zákazů a omezení.
Co se dělo na sjezdu není ani moje zodpovědnost ani moje vina. Delegáti jednotlivých MO se musí zodpovídat svým členům co navrhovali a co udělali pro prosazení svých návrhů. A v tomto ohledu mám já svědomí čisté.
K čemu stanovovat horní míru kapra na Dalešicích, když mě za mnoho let zpět kontrolovala RS jednou, celé dny se tam vůbec neobjeví. Tak kdo bude takové ustanovení dodržovat? Těch pár slušných rybářů? Ti takové omezení nepotřebují. A ten, kdo pojede na Dalas s úmyslem odvézt a prodat velkého kapra to udělá stejně.

PetrA | Po 22.10.2007 15:00:50

hraji: cituji Tě: "A není zbytečné zavádět omezení, které se téměř nikoho nedotkne?"
Tohle je od Tebe opravdu zářný příklad fungování "sebereflexe svazu".
Toto opatření by se dotklo možná 2% rybářů (kteří by dál nemohli zabíjet či prodávat velké kapry), ale určitě by se dotklo těch kaprů (zůstali by ještě spoustu let živí a udělali by zřejmě spoustu radosti jiným rybářům) a také té nejširší rybářské veřejnosti, protože by se značně zvýšila naděje na ulovení trofejní ryby, kterou spousta z nich při dnešních podmínkách nikdy ani neuvidí.
Doufám, že si ještě vzpomínáš, jak na minulém sjezdu před 3 roky padlo, že se snižuje počet kaprů za den na jednoho, tak tam bylo přislíbeno, že se podobná věc stane i u štiky a candáta, protože je jasné, že ti jsou ještě v daleko horší situaci než kapr. No a co se stalo? Nejenže letos nic takového nenastalo, ale slyšel jsem, že dokonce na sjezdu málem došlo ke zrušení toho 1 kapra a návrat ke dvěma.
O tom, jak si MO může sama rozhodovat o horních mírách mi vykládat nemusíš.
Před třemi roky jsme v Třebíči na výroční schůzi rozhodli o zavedení horní míry kapra na Dalešické přehradě. Přestože svazový hospodář předem deklaroval, že je to jediná podmínka toho, aby se to ocitlo v řádu, co se stalo? Pouze to, že svazový výbor tento pro ně "problematický" krok odsunul s odvoláním na to, že tyto "zásadní" změny bude odsouhlasovat pouze sjezd.
Ale tady nejde o kapra, jde o přístup svazu. O jeho nemohoucnost pohnout se jakýmkoliv směrem, vždyť za ty tři roky se nestalo vůbec nic.

Kakr : díky za odvedenou práci se statistikou. Jasně ukazuje, že lze zcela přesně věci vyhodnotit a na tomto základě začít provádět změny.

hraji - Profil | Po 22.10.2007 14:48:39

Pvl: u dravců je to jiná, zřejmě nikdo jejich úbytek nepociťuje a tudíž nemá potřebu na jejich ochranu vystupovat

Pvl - Profil | Po 22.10.2007 14:32:55

hraji - ® Ne, ne byli myšleni dravci - ne kapr! .(jestli jsem správně pochopil Tvoji odp.)

kakr - Profil | Po 22.10.2007 14:21:09

PetrA:
Předložil jsem záměrně jen holá čísla s vysvětlivkami. Z mých životních zkušeností vím že dva lidé, dva názory. Tvůj rozbor je také zajímavý, třeba se k tomu vyjádří více čtenářů a vznikne prostor pro diskuzi. Zatím ho nebudu komentovat.

Cottus:
na pohnutí žlučí je dobrá slivovice, doufám, že ji na kopaninách máte dostatek.
Naši snědí spoluobčané bydlící v okolí ul. Bratislavská, kteří perfektně znají svá práva a povinnosti nemají žádné, se rybou zásobují sami. A nepotřebují k tomu ani rybářský lístek, ani povolenku. To jen ti hloupí gádžové při lovu ryb s sebou nosí podobné zbytečnosti . I když zde jsou vyjímky, několik z nich, velmi slušných je členy naší MO a jsou naprosto bezproblémoví.

hraji - Profil | Po 22.10.2007 14:02:16

Pvl: ale zasazoval, vždycky se nějaký obranář a ochranář kaprů najde.

Pvl - Profil | Po 22.10.2007 13:59:20

hraji - ® proč ? protože se nikdo o to nezasazoval ! Proto .

hraji - Profil | Po 22.10.2007 13:56:53

A není zbytečné zavádět omezení, které se téměř nikoho nedotkne? Není další takový zákaz jen příspěvkem do sbírky zbytečných, jen těžko kontrolovatelných a vymahatelných zákazů? Myslím že je.
V roce 2008 všechny MO MRS, které chtěly na revírech, na kterých hospodaří, zavést zvýšenou nebo horní míru kapra, tak učinily změnou v BP. Schvalování nějakého všeobecného nařízení o zavedení horní míry obecně na všech revírech MRS se mi jeví jako zbytečné a nic neřešící a svazový výbor jej zamítl.
A jaký smysl by mělo zavedení horního limitu počtu ponechaných kaprů, když se dotkne zanedbatelného počtu rybářů? Smysl bych viděl v omezení počtu ponechaných dravců, aby se posílily jejich stavy, ale ochrana kapra? Proč?

Zajda - Profil | Po 22.10.2007 13:35:32

Cottus:V zivote jsem na pstruhovce nechytal a ani po tom netouzim...ale nemyslim si, ze by pstruh za dobu sveho zivota v nasich revirech mel cas sezrat moc tezkych kovu...

Cottus - Profil | Po 22.10.2007 13:05:27

kakr: těm co snědí K70+ bych dodatečně popřál ...dobrou chuť!!, resp. dostatek financí na soukromácích....(kam asi ty ryby šly...???)
U těch P vod...?
Co k tomu dodat.....opravdu jsi mě hnul žlučí!(toho Pd bych odpustil...i když při 122 ks...?? tím zásobují asi ul.Bratislavská???
Při množství těžkých kovů v mase ..??:-)))

PetrA | Po 22.10.2007 12:02:52

kakr/ velmi zajímavé, dělali jsme něco podobného u nás v Třebíči již před 3 lety s podobnými výsledky.
Chybí mi jen závěr, tj. co z těchto výsledků vyplývá.
Např:
1. omezení kusů kapra na 1 kus je jasně pozitivní, ryba zůstane déle ve vodě a chytí si ji více rybářů.
2. Senioři nad 60 let jichž je 17 % odnesou 34% kaprů (nad 10 ks), tj. všichni ostatní na ně "doplácejí".
3. Zavedení horní míry u kapra by se dotklo naprosto minimálního počtu rybářů.
4. Zavedení horního limitu ponechaných kaprů rovněž.

Zavedení těchto změn by jistě velmi rychle pozitivně ovlivnilo úroveň rybářského vyžití naprosté většiny členské základny.
Stačí trochu matematiky a statistiky, a jak prostě se věci najednou jeví.

kakr - Profil | Ne 21.10.2007 10:34:17

Martin M.:
V kategorii K 70+ to uvedli dva členové, zda to bylo kvúli focení - nevím. Další dva mě to uvádí na našem revíru Svitava 1 a tam se rozhodně nejedná o K 70.Prostě chytnou změří , pustí a uvedou v v. Jde o kapry do velikosti 55 cm.

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2007 9:33:49

kakr> a nejsou "v.v." jen ti, co zapytloval na noc a musel je zapsat a pak je rano po foceni pustil? ;-)

kakr - Profil | Ne 21.10.2007 9:01:46

Cottus:
ti co chytají způsobem chyť a sněz jsou ve statistice.Ortodoxní kapraři, kteří kapry pouští ne.Existují také vyjímky, čtyři členové do docházky i sumarizace uvedou délku kapra i s váhou a dají k tomu poznámku v.v. (vrácen vodě), dělají to už dlouhodobě. V roce 2006 se jednalo celkem o 35ks.
Pokud chceme zjistit, kolik K70+ se skutečně loví, museli by to tak dělat všichni.
A abych Ti trochu pohnul žlučí, hodím sem úlovky "nejvýkonějšího lovce" na P vodě.
Na 8 revírech při 84 docházkách:
PO 27ks 6.3kg ................... PD 122ks 30.2kg.
Je to fakt slabší PO mívával přes 100 ks.

Cottus - Profil | So 20.10.2007 20:52:14

kakr:chválihodné...jen nevím zda všichni, kdož chytnou K70- + jej zapisují do sumáře...anebo mnozí pouze pustí zpět bez zbytečné pompéznosti...
Ale jinak ty procenta jsou dobré....zkuste něco podobného i na P vodách!

MrKos - Profil | So 20.10.2007 20:40:54

kakr: dost dobrá práce... jen tak dál...
a možná to některým otevře oči...

tulo - Profil | So 20.10.2007 17:19:50

Martin.M-takže k 70 se da zjistit jen u mistnich organizací?zajimalo by mne kolik se ročně vystřida rybařu z jinych organizaci na d5 a kolik odnesou kapru nad 70cm?Prozatim co jsem četl od lovcu z mo Brno 3 tak by klidně stačilo zavest k 80.Což by znamenalo procentualně vlastně zkoro nic a teměř nikoho by to neomezovalo.

kakr - Profil | So 20.10.2007 17:17:24

tulo:
na D5 lovilo 319 členů t.j. dostatečný reprezentativní vzorek k zjištění celkového počtu K 70 v rámci stat. chyby + - 5% (704ks). Pochopitelně čím víc vstupních údajů, tím je přesnější výstup.

Martin M:
chápeš to naprosto správně. Svazová sumarizace zná jen kusy a kilogramy na jednotlivých revírech.

Martin M. - Profil | So 20.10.2007 16:59:25

tulo> pokud to dobre chapu, jednotlive miry ryb a jmena lovcu maji jen MO ze soupisu ulovku. udelaji soucty a ty poslou na svaz - ten ma statistiku vsech reviru, ale nema uz jednotlive miry ryb.

tulo - Profil | So 20.10.2007 16:36:36

kakr- vzhledem k tomu že na d5 se sjiždi rybaři z cele čr ,tak ty ulovky bude zřejmě daleko větší.Je možnost zjistit i tyto udaje?

kakr - Profil | So 20.10.2007 16:31:39

tulo:
ano, jedná se jen o úlovky členů MO MRS Brno 3.
Data potřebná k podobné statistice má k dizpozici každá MO, jak ČRS i MRS. Pokud je mi známo, žádná MO v celé ČR nic podobného zpracováno nemá.
Pro zpřesnění by bylo dobré podobné statistiky udělat ve více MO a dát je centrálně dohromady. Chce to jen trochu práce navíc. Z konečné sumarizace, předkládané MRS a ČRS to provést nelze. Skutečně záleží jen na MO.

tulo - Profil | So 20.10.2007 15:36:26

kakr-zajimave čtení-ty ulovky jsou pouze členu vaší organizace?

kakr - Profil | So 20.10.2007 15:18:22

hevlin:
tvá MO podobnou statistiku asi nemá. Není povinností něco podobného evidovat. Je to iniciativa naší MO a pokus uvést různé fámy okolo lovu kaprů do reálných čísel.

macin:
na http://brno3.momrs.cz/dokumenty.php je formulář žádanky o povolenku.Jedna kolonka je "povolání", údaj je dobrovolný , potíže s jeho vyplněním členové nemají. Tabulka 1 uvádí údaje z této žádanky.

macin - Profil | So 20.10.2007 13:47:08

Hezkej přehled, kterej zabral určitě spoustu práce. Paráda. Jenom bych se chtěl zeptat jak na MRS poznají kdo je dělník. Nebo do téhle skupiny patří všichni mimo juniorů a seniorů? Díky

hevlín - Profil | So 20.10.2007 13:25:48

Klobouk dolů. Dobře odvedená práce! Docela by mě zajímala taková statistika u naší organizace. Je nějaká možnost se k ní dostat????