Diskuse k článku: Není použití síta při přípravě krmení zbytečností?

Autor diskuse: Miki - Profil , 12.1.2007

rybomil | Po 22.1.2007 10:13:01

Kubajz: Dobře, vyzkouším, fenkjů.

daxy - Profil | Ne 21.1.2007 21:26:12

Zdravím všechny rybáře, taky bych chtěl přispět trošku do mlýna. Zkoušel jsem prosíté krmení a funguje o hodně líp než neprosité. A po přidání hlíny je prostě super. Asponˇ co jsem zkoušel v praxi.Nejvíce se mi osvědčila hlína z krtinců(je už zkypřená),krmení fungovalo o 100% líp než obyčejně. Hlína utvoří kalový mrak do kterého najíždějí s oblibou cejni a plotice.A občas i kapr. Poslední tři roky raději kaprařím a i tam svůj podíl hlína sehraje,nic proti boilí ale nemám moc času,cirka 4 hodiny jednou za týden.A hlína přidaná do krmení spolu s dortovými oplatky mi přinesla pěkných pár kapříků přes 65 cm. Já vím není to moc,ale nemám stálý revír ani čas krmit.S pozdravem a přáním pěkných zážitků od vody zdraví Daxy. p.s.Hlučín je super ale co někdy dělají prajzáci nad tím zůstává rozum stát.p.s.p.s.nic proti většině prajzáků,všichni nejsou stejní.

mirmen - Profil | Pá 19.1.2007 21:49:50

Síta používám i k přípravě štěrku.

Nahoru síto s oky 5 mm,
dolu síto s oky 2 mm.
Prosít ve vodě.
Koule se štěrkem klesají rychleji , podíl šterku a hlíny podle místa, jak to tam teče.Zrovna tak i podíl něčeho lepivého, povařeného lněného semínka .
Hlavně při lovu s boloňkou na proudnějším úseku.

Na některých místech využívám hlínu z vlhkých hrud , které jsou na břehu řeky a i tam síto dobře poslouží , hroudy se snadno drhnutím o síto rozdrobí, hlína proseje ....

Dobře připravená hlína a šterk dělají při přípravě krmení divy.
Koule drží, ve vodě se velice dobře rozpadají a nezůstanou jako hrouda těsta, krmivo lépe pracuje, uvolňuje se 10 a více minut.

Kubajz - Profil | Pá 19.1.2007 19:09:52

rybomil-já jsem se někde dočetl,že se dá použít místo síta ochrané pletivo co je na stolních ventilátorech a funguje mě už docela dlouho.Sice víc chytám kaprařinu,ale občas si s feederem nebo matchkou vyjdu.

Lubomír - Profil | Pá 19.1.2007 16:28:53

To si myslím,že ne.Prostě ta koule šrotu,cheba a řepky je příáká určitě více a rychleji než jenom olůvko.Taky si myslím že ta koule určitě upozorní rybu už když padá na dno,a nevím proč by ve své podstatě neměla lákací účinek.Vždyť to musí rybě ve vodě vonět,Z tohoto důvodu také nepoužíváme jenom hlínu.

slon1211 - Profil | St 17.1.2007 8:35:56

Lubomir: pokud tam ryby jsou a zerou tak je krmitko zbytecne - jeste kdyz k tomu vsemu zavazis.
Dobre krmeni a hlavne dobre pripravene je kvuli tomu aby najeli a zacali zrat ..

rybomil | Po 15.1.2007 7:47:23

Dobrý článek, díky za něj.
Plastové kýble 17 litrů s krásně zaobleným tvarem dna se daly před pár roky koupit všude v obchodech s podobným materiálem za 49 Kč. Ten co mám já je italský. V Italech ho mají za 1,5 €, budu muset pověřit kámoše co vozí auta, aby mi přivezl další, bo mi prasklo dno. Nyní totiž nějak vymyzely.
Apropos, zkoušeli jste někdo jako síto využít upravené drátěné odpadkové koše, co se dostanou v marketech podle velikosti za 29Kč, 39 Kč nebo 49 Kč ??? Myslím, že pro mé občasné plavačkování a feedrování by postačily.Nechce se mi dávat za síto 300 Kč. Navíc se dají použít i do kýble s rybičkami jako náhrada vnitřní vložky a řízkovnice je vyřešená.

miki - Profil | Ne 14.1.2007 19:15:21

Lubomír: To je klidně možné. Záleží ale na lokalitě, kde tohle funguje a myslím si, že ve většině případů funguje právě "dobře připravené"krmení, nad nerozpustnou koulí, která v podstatě nemá lákací účinek a za chvíli by tvůj kolega mohl chytat s hroudou hlíny, která by byla maximálně trošku navoněna esencí. To že by ušetřil na návnadě je na snadě.

Tonda | Ne 14.1.2007 19:04:05

Použití síta je vhodné při lovu na stojatých a pomalu tekoucích vodách a přípravy obalovacích směsí (obalení nástrahy). Ale vyžaduje to určité zkušenosti, protože například vyplavovování vábíci složky je ovlivněno tuhostí přípravy "koulí". Pro praktického rybáře to velký význam nemá. V podstatě je to rituál.

Lubomír - Profil | Ne 14.1.2007 16:38:09

Vzhledem tomu,že často kaprařím s krmítkem,položím tuto otázku k této diskusi.Je lepší krásně se rozpadávající koule ke které ryba přijede a vysaje a nakonec si zobne zrnka kukuřice,nebo koule která zůstane pohromadě(větší množstí namočeného chleba),ke které ryba přijede a protože se na šrot nemůže dostat tak zobne to co leží bokem,to je kukuřička s háčkem.Kolega,který chytá spíše s druhou variantou(po půl hodině vytáhne kouli téměř celou),mívá záběry téměř okamžitě,tady pokud tam ryby jsou a žerou.Podotýkám,že se jedná o zavážení.Vzhledem k tomu,že mu zavážím,tak vím o čem mluvím. Kolikrát než přijedu s loďkou ke břehu už má záběr.Nevýhodou je tažení koule i s kaprem.

Brendy - Profil | Ne 14.1.2007 2:35:49

Ono je to taky o tom jak moc ve svou návnadu věřit. A pokud jí po použití síta věřím víc tak je jenom dobře ho použít.

miki - Profil | So 13.1.2007 17:21:38

MrKos: Máš pravdu. Tohle bych možná neměl vůbec psát pod svůj článek, ale je fakt, že na vodách, kde je poměrně dost ryb, je v podstatě jedno, jestli síto použiješ či nikoliv. Pokud chytáš "nezávodně" poznáš efekt pouze na takové vodě, kde mnoho ryb není a nebo se krmí jen jemně a obezřetně. Můžeš tak mít místo 3-5 záběrů třeba o 3 více a od ryb, které jsou velké a opatrné---to je také fakt.
Mým cílem bylo pouze to, abych seznámil některé rybáře s problematikou použití síta, při přípravě krmení. Nechť si každý z toho článku odnese co uzná za vhodné.

splavek | So 13.1.2007 17:13:30

Pěknej článek,síto jsem se naučil používat asi tak před šesti sedmi lety a nelituji času z přípravou návnady.Vzpoměl jsem si,jak jsem onehdy v práci radil kolegovi,který taky rybaří jak míchat krmení.Když jsem přišel k sítu,tak mě zarazil a řekl,že to stejně tak nebude dělat.Komu není rady tomu není pomoci,asi mu budu muset ukázat rozdíl mezi přesátýma nepřesátým krmením v praxi.Zjistil jsem,že když se dodrží zásady míchání,tak se dá na obyčejné domácí krmení zachytat skvěle.

Brendy - Profil | So 13.1.2007 0:25:56

Alivio:Dělám to podobně, ale používám akuvrtačku (okoukal sem to od zedníků, když míchali omítku :-D)

Alivio - Profil | Pá 12.1.2007 20:50:47

Když jdu na feeder,smíchávám krmení s máčeným chlebem,vše proženu v kyblíčku mixérem,přidám červy a krmení se ve vodě krásně rozpadá,vypouští částečky do sloupce a tvoří mrak.Ovšem toto je pouze na okamžité použití,těžko mixovat mixérem někd na týdenní výpravě.

MrKos - Profil | Pá 12.1.2007 20:23:08

článek je to dobrý, přínosný a snad mnohým pomůže... dal jsem za jedna...

miki and all: když se pokusím vyjádřit svůj názor na věc z pohledu průměrného rybáře na průměrné svazovce tak síto mám, krmení jsem přes něj také proháněl, partikl dodatečně lehce vpravoval atd, atd... postupně jsem zjistil že na nezávodní chytání jsou často podstatné jiné náležitosti než provzdušněné krmení a jeho precizně doladěná rozpadavost... podstatná je především vlhkost a schopnost dostat krmení tam kam potřebujeme... potom tedy bychom mohli přejít k technice lovu ale to už sem nepatří.. v drtivé většině případů totiž tu rybu na flek dostaneme a to jestli ji budeme i chytat už krmení nevyřeší... to samé platí o řece kde tu rybu buďto dostaneme na flek a nebo nevhodným krmením odsuneme po proudu... tady by síto mohlo hrát roli pro zbavení větších potencionálních plovoucích kousků... ofšem ani tady ho nepoužívám a ryby chytám...

pozastavil bych se ještě na tvarem rozpadené koule na dně... potřebujeme skutečně aby koule na dně vytvořila velkou kulatou placku a nebo je to v podstatě jedno a první ryba která do toho strčí čumák ji vytvoří za nás? a uvolňující se bublinky a drobné částečky je možné velice dobře sledovat i z krmení neprosítovaného za předpoikladu že je dobře dovlhčené...

rozhodně bych nezpochybňoval funkci síta jako takového a už vůbec ne funkci kvalitního krmení... jen si myslím že síto ani kvalitně provzdušněné krmení na standartní svazovce a za standartního tlaku nepřinese o moc větší ůspěch než krmení stejné ale neprohnané přes síto...

miki - Profil | Pá 12.1.2007 20:09:28

Příprava krmení se sítem jde aplikovat samozřejmě i pro feederové chytání, resp. pro přípravu krmení na feeder.
Lubo: Partikl přidávám samozřejmě až nakonec, stejně jako živou návnadu. To zamíchání do návnady provádím tak říkajíc "jemněji" a spíš jen do povrchu na kyblíku, nikdy ne do celého krmení. V podstatě chci říci, že partikl postupně přisypávám.

Čudlař - Profil | Pá 12.1.2007 18:45:27

Hmm pěkný článek :)...jistě dost lidí se díky tomuto článku zamyslí nad koupi síta a jeho používáním...

Lubo - Profil | Pá 12.1.2007 13:27:44

Miki: Taky mám otázku: co když chci do krmení přidat ještě partikl, např. kukuřici. Přes síto zrna patrně neprotlačím a když ji tedy přidám do hotového krmení po přesátí a pak znovu promíchám, neztratí se tím ty vlastnosti přesátého krmení?

Bulk - Profil | Pá 12.1.2007 13:24:20

Pásovec: OBI, HORNBACH, tam všude se myslím dájí sehnat kyblíky různých velikostí. Konkrétně v OBI jsou černé barvy a myslím, že se používají na míchání malty či čeho to, prostě jsou v oddělení stavebním.

RampusBampus - Profil | Pá 12.1.2007 13:23:44

Pásovec: já jsem síto donesl domů a perfektně mi padlo na starej plastovej lavor, ve kterým psovi mejem nohy když přijdeme z procházky :c)

Pásovec - Profil | Pá 12.1.2007 12:58:11

článek moc fajn ...nic podobného jsem zatím na MRKu nečetl...mám otázku..síto jsem už pořídil,nicméně je proti mé skrblivosti kupovat nějakej originální vědro od renomovaných firem na které by paslo..nemáte někdo nějakou levnější variantu?

Briza - Profil | Pá 12.1.2007 12:32:11

Díky za článek.
Přestože se autor orientuje na plavanou, tak se to dá určitě aplikovat i na feedrové chytání. Nalomilo mně to v úmyslu si síto pořídit.