Diskuse k článku: Jednoduchá preparace trofejí

Autor diskuse: Jan Opatřil - Profil , 6.1.2007

toughpower700 - Profil | Čt 2.11.2017 19:16:47

Lze na preperace použít i izopropylalkohol? Nevím jaké jsou zásadní rozdíly mezi tímto a denaturákem. Pakliže ano, jaký zvolit postup? (štičí hlava).
Kýbl se zavíracím víkem (od zelí, cca 10l).
Hlava musí být ponořená celá, nebo stačí třeba do půlky a o zbytek se postarají výpary v zavřené nádobě? Předpokládám že kompletně ponořená hlava by měla být lepší?
Musí se hlava vytvarovat předem, před ponořením do "nálevu" ve tvaru jak má být ve finále, nebo i po "vysušení" vlhkosti lihem jde po vyjmutí z něj tvarovat dle potřeby na podložku a poté nechat v tomto tvaru vyschnout? Jak docílit toho aby se do toho pak nedali brouci (červi, co já vím :) ).
Pokud by byl použitelný izopropylalkohol, jakou dobu to nechat máčet?
Ředění lihu s vodou je z důvodu úspory, nebo to má jiný význam v průběhu preparace (kupř. čistý vysuší rychleji - deformace, atp.)?
Buď v případě "skeletu" což je méně masa i tuku, nebo celá hlava i s ploutvemi, ještě nejsem rozhodnut...

retrívr - Profil | Čt 3.1.2013 20:12:00

brach >> Nevidím to jako hřích. Prostě ryby byly sežrány a zůstala trofej, tedy dle mne s citem udělaná. Trofeje byly , jsou a budou, rybařina na tom jistě nic nezmění.

dajos - Profil | Čt 3.1.2013 20:06:19

Me by osobne vic na zdi potesila fotka s rybou zivou ale to je kazdeho vec. Otec ma cca 20 takovych hlav asi 10 let a zacinaji se tam objevovat chotby od cerviku a vyhryzany prach.

xxlrybář - Profil | Pá 5.10.2012 21:42:42

Jan Opatřil - 8.1.2007 12:57:45 >> Ty seš šílenec :D

Flying trout - Profil | St 26.10.2011 13:15:25

malý dotaz: vydlabu maso ze zadní části ryby, pak to teda vložím do roztoku a po vyndání z roztoku vyplnim tu vydlabanou část? Nebo kdy je ta fáze plnění té vydlabané dutiny?
Chci to vyzkoušet a nerad bych to zbytečně pokazil ... díky

brach - Profil | Út 1.2.2011 17:05:14

Hříchy mého mládí...
(98 a 99 cm)

JiříkS - Profil | Út 1.2.2011 16:59:50

DJKokta >> drsný kapr :DD

tomaspoko - Profil | So 28.8.2010 18:59:00

smaljoni >> mrkni sem moc stučné to není a netvrdím že používám vše ale hodně se tam dovíš http://tomaspoko.mrk.cz/?cid=4

tuzemak - Profil | Pá 27.8.2010 16:45:27

DJKokta >> to mě chceš namluvit,že ta štika měla jen 52cm???

smaljoni - Profil | Pá 27.8.2010 16:39:39

tomaspoko >> rekl bys mi prosim co k preparovani potrebujes a jak dlouho to v necem nechs lezet no proste posup strucne a presne dik

tomaspoko - Profil | Út 21.10.2008 19:26:56

DJKokta já jsem kapra nezkoušel zatám dělám jen dravé ryby ty mají hodně kostí zkoušel jsem i bolena ale má moc tekou kůži, protože je to kaprovitá ryba a dopadl skoro stejně jako ten kapr o sumci nemluvě ten jde nejhůř!
PS: zkus okouna jde docela dobře

DJKokta - Profil | Ne 19.10.2008 9:38:31

to neni candát, ale tloušť, a uznavam ze ten kapr neni hezkej ale teprva se to ucim

m.b. - Profil | So 18.10.2008 23:40:03

útěchou snad je, že z toho možná vyrosteš. Ten kapr je fakt strašidelný, u candáta si netroufám odhadovat, jestli vůbec měl míru

DJKokta - Profil | So 18.10.2008 22:56:13

Vase zprava

DJKokta - Profil | So 18.10.2008 22:55:16

Vase zprava

DJKokta - Profil | So 18.10.2008 22:53:32

Zdar, já preparuji od minulého roku odpreparováno mám zatím jen 4 ryby, ale myslim že to nedelam tak špatne, posuďte sami (vetší štiku jsem zatim nechyt)

tomaspoko - Profil | So 20.9.2008 19:24:11

trnkáč- z lícní čaásti hlavy odstraňuju maso peánem. Z těla maso vyřezávám nožem vystříhávám nůžkama a vytrhávám peánem. Já se preparaci věnuju 2. rokem a myslím že mi to jde co vy na to?

trnkáč - Profil | Ne 10.8.2008 19:21:18

zajímalo by mě jak odstranujete svalstvo z lícních částí hlavy a jakou má ten preparát trvandlivost

tomaspoko - Profil | St 26.12.2007 17:25:15

Myslím si že líh není dobrý konzervant formaldehyd je mnohem lepší ale vzniká malý problém protože se prodává jen na lékařský předpis ale kdyby to s nim chtěl někdo vyzkoušet tak tady je dobrý popis práce od profesionála http://www.mujweb.cz/www/rybarske_stranky/ a taky ¨jsou tam užitečné rady i pro ty kteří používají něco jiného. Hlavně žádní mravenci ty nechají jenom kosti které se stejně rozpadnou!!!

TORARYK - Profil | Po 29.10.2007 13:44:18

cottus»já ho neznám..Je vím,že se to nechá sušit hodně dlouho.A nějak v půlce,se maso vydlabe a pokračuje se.Poté se to v zadu zasádruje a nalakuje...

Cottus - Profil | Po 29.10.2007 13:04:53

TORARYK: zkus mě prosím zaslat návod....
(Občas něco uhyne...):-)