Diskuse k článku: Feeder tuning 4 – strategie lovu

Autor diskuse: Osprey - Profil , 20.11.2006

Bachy - Profil | So 25.11.2006 20:03:12

milous - Možná už mohl být ťuklý než se k tobě dostal, nebo o tom třeba ani nevíš. Já dneska podobně rozebral svůj lehký přívlačák :o)), byl už ale ťuklý takže nijak zválšť překvapený jsem nebyl. :o)

milous - Profil | Pá 24.11.2006 14:43:37

bachy: prut chovám jak v bavlnce, tím to nebude. Povedlo se mi ho "rozebrat" asi 5cm pod koncem špičky - už 2x :-(((

milous - Profil | Pá 24.11.2006 14:39:49

komik: ty býku!
bachy, profo: díky za teorii, budu se to muset naučit, páč zatím jsem byl zvyklý pouze na laminát teleskop 40-100g, tak v tom halt nemám ten cit.

Bachy - Profil | Pá 24.11.2006 14:31:26

milous - Je to jednoduché, základem je prutem nikde neťuknout při převozu.... a pak při záseku i zdolávání nezaklánět prut do "negativního úhlu". Prostě při záběru nešvihnout špičkou dozadu ale jen rychle přizvednout prut tak, aby se špička nedostala za tvou hlavu. :o)

komik - Profil | Pá 24.11.2006 14:02:41

Profo: musím potvrdit, že Milouš opravdu umí sekat.
Když za něj vezme, tak jak za práci, jen to sviští. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

profo - Profil | Pá 24.11.2006 13:42:27

milous : ještě jednu věc začni zasekávat málo a pomalu přidávej v razanci a délce záseku až najdeš tu optimální sílu a délku na zásek potřebnou, Prut který máš je na hodně jemnou rybářskou práci při lovu a je potřeba sladit celek v návaznosti na prut. Proto ten popis slabších vlasců atd..... Snad jsem ti to podal rozumně a Osprey když tak něco přidá.

profo - Profil | Pá 24.11.2006 13:38:07

milous : na tuhle otázku se velice špatně odpovídá. Záleží na tom jak průtažný je vlasec. Forpas by měl mít nosnost menší než kmen a proto si myslím, že pletenka není zrovna to pravé ořechové na forpas. Zasek pokud je rychlý tak stačí (zase podle háčku - tvar a ostrost) pouze vyzvednutím prutu z vidliček. Není potřeba dlouhých švihů daleko za sebe. Čím je vlasec průtažnější tím se zásek ve své délce prodlužuje. Pokud sekáž daleko za sebe je potřeba mít dostatek místa, pak se vyhneš zbytečnému poškození prutu a nebo dokonce kolemjdoucích. N proutek který popisuješ bych volil kmen max do 0,16 a fopas max o 0,02mm slapší než kmen (tzn.: od 0,06 do 0,14mm) Dají se koupit jak hotové tak matroš na ně.

milous - Profil | Pá 24.11.2006 13:25:10

osprey: prima článek, asi se budu muset nad sebou zamyslet, neb i já bývám často bezrybka - jestli to není tím, že jezdíváme s komikem často spolu. Já mám spíš jiný problém: jak moc zasekávat při náhozu cca 10-20m, kmeni 0,22 a 0,14 pletenka na forpasu s prutem Shimano Nexave AX 2,10m 2-10g, abych ho potřetí nezlomil - mluvím o horním dílu, ne o špičce :-(

komik - Profil | Pá 24.11.2006 13:09:31

Ospey: díky, písnu, jak bude čas.

bagič | Pá 24.11.2006 0:54:43

osprey-dík

osprey - Profil | St 22.11.2006 12:05:23

komik: Tenhle článek uzavírá určitou řadu. Ta je tím kompletní a je pro mě těžké k ní něco dodat.
Popis nějaké konkrétní vycházky má smysl zveřejňovat, jen když byla něčím výrazně zajímavá a získané zkušenosti se dají obecně aplikovat. Až takovou zažiju, určitě zas něco stvořím.

Jinak psát nepřestávám, během zimy se tady objeví věci obecného rázu, nějaké zážitky z dávných dob, něco o přívlači a možná i pokračování Fishcraftu, pokud to bude k tomu.

A ještě jedna věc - být s feederem z 90% bezrybka se dá dost rychle vylepšit do poměru minimálně 50 : 50. Bílé ryby je přece dost. Když tak mi napiš na mail.

komik - Profil | St 22.11.2006 11:23:41

Osprey: Zdravím a skládám poklonu. Opravdu pěkný a podnětný článek. Hezky se čte a inspiruje. Vzhledem k tomu, že jsem tak z 90% vycházek bezrybka, tak pořád laboruju a něco vymýšlím. Většinou přijdu na to, že to už někdo vymyslel, jenom to já nedovedu použít a když, tak blbě. :-)
Snad se mi skóre vylepší díky Tvému článku. Díky za něj a pauzu v psaní si nedávej, napiš někdy třeba o konkrétním lovu na stojáku, řece, atp. :-)))

Bachy - Profil | St 22.11.2006 11:22:49

Fishky - Není mi to jedno a pokud je na určitém místě víc rybářů tak bych si tam pravděpodobně nesedl. Jsou vyjímky, jako třeba když nic jiného nezbývá apod., ale většinou se pak snažím najít nové slibné místa kde není tak rušno. :o) Když chytá víc rybářů blízko sebe, ryby se plaší mnohem víc, zvlášť u krmítkářů. Je tam spousta dalších negativních vlivů, taky nemám rád když mi na mé krmné místo dopadají cizí krmítka .. Navíc většinou chytám velmi blízko břehu, tam je jakýkoliv neklid na břehu, vypnutá ryba, nevhodně zdolávaná ryba, nevhodné krmení, hodně vlasců ve vodě ... na záběrech silně poznat. Určitě to znáš taky. :o)

Fishky - Profil | St 22.11.2006 10:52:09

MM: se zasednutím místa dědulou si hlavu lámu asi z 50% - a to jestli si k onomu rybáři sednu z prava, nebo z leva (co nejblíž, ale zas ne moc, aby mi neviděl "na ruce").
Bachy: chytáš-li "klasicky" a naučíš si ryby, (i dědoušky) pak je to problém, jestliže jdeš "vlastní cestou" (a nechytáš tradičními technikami, či už jen nástrahami) pak ti je v podstatě jedno, zda je v pravo od tebe 5 a v levo 10 dědulů...

Bachy - Profil | St 22.11.2006 10:35:09

Martin M. - Máš pravdu, na jedné straně na tom opravdu není nic špatného, navíc když chce rybář chytat třeba na pěti místech nesmí se vůbec divit že mu na některé někdo sedne. O tom to je. Někdo si vybírá fleky podle úspěšnosti jiných, ale třeba já se naopak snažím vybírat místa kde se chodí co nejméně, proto jsem psal o tom že je to pak pro mne frustrující. :o) Co si ale budeme povídat, rybářský hyenismus není příjemný asi nikomu.

osprey - Profil | St 22.11.2006 9:54:02

MM: Máš pravdu. Já se taky na lidi, co si sedají na můj flek nijak nezlobím - většinou si ho jen vybírám tak, aby to neměli moc jednoduché:-))
Nemám nic proti starším rybářům, ale je smutné, když chlap po 40 letech rybařiny ovládá jedinou techniku a k tomu bídně a snaží se odnést od vody cokoli co má šupiny. Snažil jsem se jednomu skutečně starému a nemocnému pánovi (k takovým se zpravidla chovám velmi slušně), že alespoň ty podměrečné tlouště by pro slepice brát neměl, ale během rozhovoru jsem zjistil, že stojíme každý na jiné planetě.

Mr.Piket - Profil | St 22.11.2006 9:32:27

Dávam za 1.
Velmi rozsáhlý a dosti užitečný článek......, jen je veliká škoda, že nepřišel na svět už v dubnu.
Děkuji, Vojta

Martin M. - Profil | St 22.11.2006 8:28:33

Nevidel bych to tak cerne, "obsadit nekomu misto" je dost silne tvrzeni. Ten "dedek" nemuze vedet, jestli si tam pristi den zase pujde ten uspesny rybar sednout a i kdyby to vedel, ma na ten flek stejne pravo jako kdokoliv jiny. Ruku na srdce - kdo se nerozhoduje o vyberu lokality podle uspechu ostatnich? Vedomne zasednout ne, ale priblizit se uspesnemu useku, v tom nevidim nic zleho.

atsip - Profil | St 22.11.2006 8:18:24

pre Osprea a Bachyho. S tými dedmi a nielen s nimi je to asi všade rovnaké. Je veľa rybárov, ktorí keď prídu k vode najprv zistia kde sa niečo chytilo a potom tam rýchlo utekajú. Pre mňa je to pod moju rybársku hrdosť ísť si sadnúť niekomu na miesto. Ja som typ vyhľadávača nových flekov. Chodím veľa hlavne v zime, keď je malá voda po svojich lokalitách a zakresľujem si plytčiny a rôzne prekážky, ktoré v sezóne úspešne najdem a využijem.

Bachy - Profil | St 22.11.2006 7:49:29

osprey - Máš pravdu, taky u vody pořád šrotuju. :o))
Jinak s tím "dědou", to u nás bohužel funguje tak, že se děda dostane prakticky všude, takže v praxi to pak vypadalo i tak, že jsem našel kapry, rozkrmil si čtyři místa nedaleko od sebe, přišel "děda" který mně naštěstí krmit neviděl a sedl si mezi mé rozkrmené fleky. Pak se nestačil divit když jsem nalevo chytil kapra a pustil, za pět minut jsem už tahal kapra napravo od něj, pak jednoho amura nalevo a opět kapříka napravo. Půlhodinka nádherného lovu při svítání a šel jsem do práce. Jenže další ráno tam už byli dva "dědové" a po čtyřech dnech jsem si mohl rovnou hledat nové místa. :o(

osprey - Profil | Út 21.11.2006 14:53:24

Bachy: Od tebe pochvala potěší. Dostat mezi ten obecný balast ty konkrétní myšlenky mi dalo asi nejvíc práce.
U těch výhrad - tam jde vždy o konkrétní podmínky, v mnoha ohledech máš pravdu a většinou je každé konkrétní řešení otázkou rybářovy volby.
Děda mě frustrovat nemůže, bo se není v ona místa fyzicky schopen dostat. Po nejbližší povodni si ale spraví se svými srkačkami náladu velmi rychle a odnese, co v čase jemného braní nestihl...
Špička 3/4 oz na nějakých 8 m ukáže dost na to, aby měl člověk alespoň malinko přehled o tom, co se mu na fleku děje. Pokud je na místě alespoň pár aktivních ryb, tak se sem tam něco pohne, zatřepe a fantazie má co šrotovat...

Bachy - Profil | Út 21.11.2006 14:29:41

Článek mi přijde zajímavý. Vypadá jako dosti obecný, ale obsahuje i spoustu zajímavých a konkrétních myšlenek, což se mi líbí.
Pokud mohu napsat svůj názor na dané téma, tak například bych v zájmu maximální ochrany vlasce nebo šňůry k zaklipování nepoužíval originální klip na cívce navijáku, rozebíralo se to tu s dobrým tipem na gumový klip. U těch kaprů pod břehem bych určitě nekrmil krmítkem, jsou mnohem nenápadnější metody vnazení. U feedrové gumy si myslím, že jen nahrazuje jiné možnosti vyřešení určitého problému - řekl bych komplikovanější cestou. O lovu na více místech psal už Rick M., je to velmi efektivní a záživné, ale vyžaduje to mít místa opravdu jen pro sebe a nejlépe nebýt viděn, což většinou bývá problém aspoň u mne. Ono pro toho dědu to je frustrující jen krátkou dobu, pak už je to frustrující spíš pro mně. Co se týče poslední části, myslím že se špičce feedru připisovala a často ještě připisuje až nadpřirozená citlivost. :o) Každopádně je to krásný a citlivý způsob lovu.

čolkař - Profil | Út 21.11.2006 14:12:57

Zdar Ospreyi-tradičně pěkný článek,ta šílenost o které píšeš v kombinaci feedrový prut-paternoster s těžším závažím-plovoucí wobler mě také napadla ,ale s nástrahou nadipovaný twistr a plovoucí hlavička na líné zimní candáty,po odskoušení dám vědět jak to šlo

Davaprd | Út 21.11.2006 12:38:51

opět perfektní článek, jak už je psáno, doufám, že se někdy potkáme u vody ať to můžu omrknout v realitě :-)

Zbyněk - Profil | Út 21.11.2006 12:04:59

Dík za podněty, vodítka a praktické rady. Mám feeder asi tři roky, ale stále si připadám jako amatér a to chytám asi 30 let. Ale podle mě je to stále o tom samém: o trpělivosti, vytrvalosti a pracovitosti. K tomu nějaká délka návazce, vyhledání místa, nástraha a dalších tisíc "podstatných záležitostí" a ryby je na břehu. Tedy občas.....

osprey - Profil | Út 21.11.2006 10:58:38

brach: Však to oba víme... A není jen jeden.
A nepochlebuj mi, chlape, zkazíš mi charakter nebo něco takovýho:-)))

brach - Profil | Út 21.11.2006 10:48:56

Čánek opět skvělý - pisatel moc dobře ví, o čem píše. Jeho přemýšlivost a vyvozování závěrů jsou úžasné.
Přesto - je ještě citlivější způsob rybolovu na krátké vzdálenosti, než je feeder.

Pete - Profil | Po 20.11.2006 20:07:53

Ačkoli si toho tady o feederu napsal už hodně opět sem se nenudil, přinutil mně zase víc přemýšlet a hlavně mi připomněl to odpoledne (Roudná) kdy jsem to o čem píšeš viděl v akci což byl teda zážitek :o) Díky za článek

František - Profil | Po 20.11.2006 19:16:55

Perfektní počteníčko a až nám kalendář nařídí uložit vláčák do skříně, tak si rozhodně tenhle článek znovu přečtu a vyrazím s feederem oprubovat některé vychytávky k vodě. Díky Osprey