- Články
- Všechny články
- Článek
- Diskuse
Diskuse k článku: Halászlé od A do Z
Diskuse k článku Halászlé od A do Z
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
3x v oblíbených a 2x v ignorovaných.
DIO - Profil | Ne 18.9.2011 7:58:10
Dobrou chuť - DIO
Mrknato - Profil | So 17.9.2011 19:29:49
: vydrák - Profil | So 17.9.2011 18:35:23
jasommato - Profil | So 17.9.2011 18:27:45
buduci vikend idem na tri dni takze ak daco chitim tak to skusim ale sanca je tak 50/50
Anýzový dědek - Profil | So 17.9.2011 11:01:47
Netroufám si tipovat, jaký druh Halászlé jsem tehdy jedl, protože jsem ho jedl poprvé v životě.
Tichej - Profil | So 17.9.2011 10:11:33
jo a to jsem viděl v Patincích vařit halászlé přímo z vody Dunaje psal se rok 1973 -5 dederonům se dělali boule za ušima jak jim to chutnalo a kupodivu jsme to všichni přežili bez úhony :-)
DIO - Profil | So 17.9.2011 9:24:23
Dobrou chuť - DIO
jasommato - Profil | Čt 30.9.2010 13:30:32
mirmen - Profil | Pá 4.12.2009 21:06:59
lizatko - Profil | Čt 19.2.2009 22:03:22
Bořek | Čt 12.10.2006 12:09:47
DIO - Profil | Po 25.9.2006 20:43:30
Pokud se jedná o konzumaci ryb, tak se velice přimlouvám ke konzumaci čerstvých. Nejlépe uděláme, když halászlé připravíme v kotlíku v přírodě a to přímo u vody. Má to tu neopakovatelnou atmosféru. Samotná příprava halászlé v kuchyni mi zabere cca 1,5 až 2 hod (nepočítám čištění a porcování ryb). V přírodě vnitřnosti uvařím přímo v kotlíku a zeleninu také nedělám na másle, ale jenom jí uvařím v základním vývaru. To však neznamená, že zkrátím čas přípravy. Tlakový hrnec nikdy nebyl mým přítelem. Já jsem ho vlastnil, ale žádná polévka nedopadla podle mých představ, takže šel z domu. Připouštím, že to neumím. Kohoutí polévku jsem raději vařil 3 hodiny, než bych ho strčil do tlakového hrnce. Pokud kuchař má trochu zkušeností, tak během přípravy základního vývaru stihne mnoho dalších záležitostí jednak kolem vaření, ale i mimo. Co se ze mražených výrobků týče - nemám zkušenosti, nikdy mi to nepřišlo jako dobrý nápad. Je pravda, že někdy než nachystám potřebné množství rybích hláv a odřezků, tak je uchovávám v mrazáku.
pirat - Profil | Ne 24.9.2006 16:20:54
skvelý článok. Mám dotaz, niekedy nemáme čas vychutnať atmosféru prípravy a pomalého varenia základného vývaru. Skúšal si vyrobiť "rýchle halászle" z mrazených produktov a napríklad v tlakovom hrnci. Ako najkratšie vieš uvariť halászle? Prejaví sa to na kvalite?
DIO - Profil | St 20.9.2006 7:07:30
>> Petr > nemusí,– drtící destička se tam klidně může nechat a na chuti se nic nezmění, alespoň co já mám zkušenosti, ale ve spousta předpisech, které jsem četl, se to uvádí.
Petr | Út 19.9.2006 18:22:33
kiro | Út 19.9.2006 9:47:36
Tesi ma ze v poslednej dobe su tu aj clanky o chove a vareni ryb - myslim ze tu patria a doposial mi to tu chybalo. Drzim palce aj autorom aj spravcom servra, vdaka ktorym to tu vsetko funguje.
Petrson - Profil | Út 19.9.2006 1:44:46
Jak by řekl klasik, neexistují špatná témata, jen špatní a dobří autoři.
DIO - Profil | Po 18.9.2006 15:50:25
DIO - Profil | Po 18.9.2006 15:43:49
A co naše nejoblíbenější ryba? - kapra jsem dlouho odmítal připravovat a konzumovat jinak než v halászlé, prostě ne. Většinou jsem nachytal a v kuchyni upravil jiné, kvalitnější druhy (candát, štika, okoun, lín …). Jednou v létě, na dolním toku Sázavy jsem kámošovi nabídl kapra, ať si ty řízky teda udělá. Kapra nemněl na talíři od Vánoc a on si z něj udělal, jak sám tvrdil, výborný rybí salát. Lapal jsem po dechu a asi o dva týdny později jsem mu dal filety z pořádného jelčáka. No představte si, že je naporcoval, obalil a hned byly řízečky, které velice pochvaloval. Co dodat?!
Kapry jsem rozdával kamarádům, přátelům a známým. Výhodou bylo, že jsem je nemusel kuchat, ale hlavy a vnitřnosti se mi vrátily do halászlé. Na Vysočině (alespoň mí kamarádi, přátele a známí) z kapra znají jenom řízky. Po tomto zjištění jsem kapry začal připravovat sám (na křenu , na houbách, na smetaně…) a konzumenty raději uvítám u mého stolu. Jednou jsem z kapra udělal filety–absolutně bez kosti a u kamaráda to hodil na grilovací kámen (jen osolené). Nikdo neuhodl, že to je maso z kapra.
Dlouho jsem netušil jak výborně chutná bolen. Každý, koho jsem se zeptal, mi vyprávěl o blátě a humusu. Jednou mi ho nabídli na Zemplínské Šíravě v pečené podobě na dřevěném uhlí a nemělo to chybu. Kolik receptů ve svých kuchařkách jste našli na přípravu bolena?
Štiku osobně nepovažuji za suchou, ale viděl jsem jí pěkně zmršit. Štika je favoritem mojí drahé polovičky. Sama o sobě tvrdí, že ryby nejí. Ale jí, jenomže jenom některé a dobře upravené. Přesně ví jak tyto ryby jíst, kde se kosti nacházejí, jak se dělí plátky masa od sebe a že přesně tam tu „ypsilonku“ najde. Její řebříček: Štika, okoun, candát, losos, …. dlouho nic…. kapr, ale ne na všechny způsoby. Jí v klidu, musí být pohoda a pokud je to možné, tak dobré víno. Takový plný pekáč plněných okounů…. .
Takže kvalita masa nemusí být rozhodujícím faktorem pro výsledné zhodnocení, ale způsob úpravy a kuchařova dovednost rozhodne o výsledku a může získat, nebo naopak odradit konzumenta. Já jsem toho názoru, že některé ryby můžeme připravovat všemi způsoby, některé jenom několika způsoby a některé nějakým způsobem nesmíme připravovat. Nikdy jsem nezkoušel připravit bolena na oleji, nebo tuku, mám pocit že by to dopadlo špatně. Vždy jsem ho dělal v přírodě na roštu a vždy všem velice chutnal.
K uzení se hodí hlavně úhoř, tolstolobik, maréna, kapr, amur, sumec, pstruh, losos.
K „nešťastné tabulce“ bych jenom dodal, že údaje v ní uvedené nejsou až tak mým výmyslem. Při vyplňování údajů jsem se opíral hlavně o knihu „Ryba na tanieri celý rok“(Eduard Balážik, Milan Ulehla, Vojtech Daňo, Ján Ludwig). Tyto údaje jsem porovnal s další literaturou-Ryby v kuchyni (Milan Pohludek). No a teď jsem ještě něco sehnal na internetu - www.salix.cz
Trochu víc pozorností si zaslouží Lín obecný. Pokud se na tuto rybu zeptáme známého kulináře, p.Miloše Štěpničky, určitě odpoví, že maso má libové a nehodí se k uzení. Ale na www.salix.cz se píše něco jiného - chutné a kvalitní maso s vyšším obsahem tuku - http://www.salix.cz/zvire/index/phtml?id=352479
Za všechny ohlasy, připomínky Všem moc děkuji.
Cheňaski | Ne 17.9.2006 11:53:19
PS: jen tak dál Jurajko
Kouďa - Profil | So 16.9.2006 23:25:10
2. Rád vařím a ledasco díky článku vím.
3. Jediné negativum - ta nešťastná tabulka. Pokud se týká Halaszlé, beru, protože nevím. Pokud se týká i ostatních úprav ryb, mám hodně výhrad.
4. Prosím autora o další články. Mým favoritem byl zatím pan Štěpnička, ale autor mu zřejmě zdatně konkuruje!!!
5. C&R na 100% respektuji na revírech C&R. Respektuji i K70, ale takovou polívčičku bych si dal...
sada - Profil | Pá 15.9.2006 15:43:04
Článek je SUPER,gratuluji velmi podařilé.
Jumbo | Čt 14.9.2006 22:12:49
ervin smrček- tomáš tak maďarský guláš se taky vaří po celém světě ale je to ještě maďarský guláš?
Dávám za jedna protože pisatel ví o čem mluví(píše)a docela přesně popsal i druhy papriky které se používají do této polévky.Tabulku nehodnotím .
troll - Profil | Čt 14.9.2006 16:14:44
xycht | St 13.9.2006 20:28:55
Maty - Profil | St 13.9.2006 13:48:47
ervin smrček - Profil | St 13.9.2006 13:33:45
plavčík Tom - Profil | St 13.9.2006 9:19:46
Heiko - Profil | St 13.9.2006 9:16:31
enigmatic | St 13.9.2006 8:55:59
Zoli | St 13.9.2006 7:35:22
ladysek | Út 12.9.2006 19:56:33
Vita - Profil | Út 12.9.2006 17:57:17
Měl bych ovšem jeden dotaz - proč autor tak trvá na odstranění žaber a očí ? Pokud je ryba dobře omyta, ničemu tyto "součástky" nevadí. Rozhodně není pravda, že by žábry byly hořké.
Petrus | Út 12.9.2006 15:48:12
pablo-fish | Út 12.9.2006 14:22:55
Kde to žije - všechna témata
17:47Černé stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat (Bleskovka) 28
17:38Kleště na O kroužky 16
17:34Lepší prut na těžší přívlač 709
14:18Legislativa - rybářský zákon, prováděcí vyhlášky, RŘ, BP, RS... 205
14:16maximální velikost prahu v potoce bez nutnosti povolení 3
13:49Rybáři a vinařství 202
12:55Ryby se mi po chvilce vypnou, co dělám špatně? 71
12:34Pruty Hearty Rise 275
11:12Solar titanium swinger 675
11:09Děti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli (Bleskovka) 5
10:28Jaký máte názor na Westin Prut W3 StreetStick 2nd 7'1" 2,13m M 2-10g 2 díly, případně w2 0
10:05Úhyn kaprů v rybníku 1,5ha 45
ČtFeeder vs. picker 15
ČtPruty pro lehkou kaprařinu 44
ČtVýběr prutů značky Century 593
Co je nového - všeobecné
11:33Bleskovka: Světové šampionáty v muškaření na jihočeských vodách - hájení revírů a pozvánka
ČtBleskovka: Černé stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Skvělé vláčecí pruty nyní za sníženou cenu
Za 1.600 Kč
S23 Accessory Chair - Compact: systém nezávisle nastavitelných nohou do svažitého terénu, lze osadit doplňky ( opěrky na pruty, plato atd. ). Doprava zdarma! Více na www.chytil.cz
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
26.4.Benátský Blinkr 2024
27.4.OBSAZENO !!!! Jarní rybářské...
27.4.Jarní rybářské závody Víceměřice...
27.4.Přísnotické jarní závody
27.4.Rybářské závody DOMAŽLICE 2024
27.4.rybářské závody Trojice Jaroměř
27.4.Rybářské závody na rybních pod...
27.4.Rybářské závody v Horním...
28.4.O putovní pohár MO ČRS Příbram -...
28.4.Rybářské závody Čelákovy -...
Doporučujeme e-shop
www.chytil.cz
Firma Chytil byla založena v roce 2000 a od té doby vyrábí nejrůznější návnady a nástrahy pro lov nejen kaprovitých ryb....