Diskuse k článku: Kde vydry dávají dobré ráno

Autor diskuse: osprey - Profil , 8.2.2006

Kdyby bylo víc takovejch | Po 30.10.2006 22:02:54

Děkuji za to, že inteligentní rybáři ještě nevymřeli.

svejk - Profil | So 11.3.2006 8:30:21

Vydra je vodní tvor a proto k ní patří a patřit snad bude. Nám jednou rozkousala vezírek a jednoho cejna po druhým odnášela. Čert vem vezírek ale ta podívaná ta teda stála zato.

Myšob - Profil | So 18.2.2006 16:02:00

Tak já jdu taky do toho. Vydra patřila, patří a doufám, že patřit bude do naší přírody. Po staletí bylo dost vyder i ryb. A kontrolní otázka: kolik vyder a za jak dlouho by VYHUBILY celý Labe od Kolína až po Děčín????? Jistě víte, co myslím. Mějme rádi všechno co u vody žije včetně vyder, ondater, norků, snad i kormoránů a slušnejch rybářů. A Ospreye!

lax - Profil | Čt 16.2.2006 12:35:39

Pěkný článek o krásném zvířeti, ale faktem je, že díky absolutní ochraně může docházet a také se tak děje, k nepřiměřenému predačnímu tlaku. Sama příroda si s tím neporadí. Maximálně se při vyžrání revíru vydra přestěhuje o kus dál. Je toho hodně co by se dalo napsat, ale buď je to v článku nebo v některých reakcí. Dávám za 1 jako vždy.

frana - Profil | Po 13.2.2006 14:23:36

Pěkný článek. Možná by bylo zapotřebí taky napsat že vydra nemá přirozeného nepřítele a docela pěkně se množí. Já osobně si myslím že pokud se nepodaří prosadit její regulace, tak se za pár let nebume stačit divit. Další z absurdit je přístup zasloužilých Ochranářu.
Znám chovné revíry kde se produkují potočáci, a rybáři se těší jak si je po dvou letech práce nasadí do revírů. Toto vše zhatí Strohé oznámení ochrany přírody že " do vašeho revíru číslo BLABLABLA byl vysazen pár vydry říční.( pokud vůcec něco někomu oznámí) Případné škody v chovném zařízení uplatňujte dle zákona o ochraně zvláště chráněných ....... atd.
Dostanete peníze, ale ty se do vody nasypat nedaj. Takže v podstatě dva roky chystáte krmení za které dostanete mizerně zaplaceno, bez ohledu na to kolik toho vydříci spořádaj. Výpočet náhrady totiž vychází z určené denní krmné dávky vydry a nebere se v potaz vliv stresu a unavy na přírustek ryb které vydra ze sportu a zábavy mimo svůj jídelníček každou noc prohání. Jediné co následuje je to , že se každý hospodář vykašle na to aby něco choval a nasadí do vody co mu přijde pod ruku nebo vůbec nic. Podle toho to taky vypadá. Mám přírodu rád , ale chápu lidi kteří žádnou vydru u vody nechtěj. Pokud se nepodaří vydru rozumě regulovat bude to pěkný pr......!! Ona má totiž jednu nevýhodu. Rozhodně se nepřestane množit a žrát jí ochranáři asi taky neodnaučí :-)))

Pepa Suchánek - Profil | Po 13.2.2006 11:47:11

Jednou v létě se mi stalo že jsem byl na chatě(Pikovice neboli Petrov u Prahy-je to u Davle) a nudil jsem se tak jsem vyšel na ryby na naši milovanou Sázavu.Tak jsem nadhodil a za chvili kiolem mě proplavala vydra já čuměl jak blázen.Zá chvili kolem mě proplavala znovu a řekl jsem si sám pro sebe ale nahlas''Ty si tady asi lovíš ryby co?'' a ona se na mě otočila max.150cm jsme byly od sebe a ona na mě asi 10 vteřin koukala a potom odplavala a ještě jsem ji potom slyšel v rákosí tak to je můj zážitek z vydrou Pepa...

Bachy - Profil | Po 13.2.2006 8:06:02

atsip: Díky za podporu. Už jsem si začínal připadat jako bych tu psal o ondatrách nesmysly. :o)

atsip - Profil | Po 13.2.2006 6:28:23

Stalo sa mi asi 2-3 krat, že mi (myslim si ondatra)zožrala rybku prešitú ihlou na ocelovom lanku, bez toho,aby som to zbadal. Neviem si predstaviť, že by to dokázal spraviť iný živočích. Takže určite na veľmi vysoké percento požiera vegetáciu, ale pochutná si aj na rybách a iných živočíchoch.
Pre Bachyho:ak niektorí len kritizujú, tak im odkáž, nech aj oni skúsia niečo napísať.Lebo kritizovať vie každý,

Bachy - Profil | Pá 10.2.2006 9:59:49

Stále rybář: Opravdu jsem viděl dvakrát ondatru vytáhnout rybu z vody. Když nad tím teď přemýšlím, tak nevím jestli je ulovila nebo našla - dá se to těžko dokázat. Ale párkrát jsem viděl ondatru chovat se pod vodou tak, jako by lovila. Toť vše. Když vidím ondatru u vody, je to pro mne vždy pěkné zpestření lovu a rád ji pozoruji. Tak jako ledňáčky, ještěrky, užovky.............. :o)

Stále rybář - Profil | Pá 10.2.2006 9:50:45

Bachy: 1)10 let života přidej. Jinak mé výtky ber s rezervou, jsi zřejmě člověk, kterému na přírodě záleží a toho si cením.2) Tvůj názor Ti neberu - máš na něho právo.

Bachy - Profil | Pá 10.2.2006 9:05:19

Stále rybář: Klobouk dolů, myslím, že v ČR vás takových moc nebude. :o) Opravdu jsi věnoval 4 roky života ondatrám? :o)
1. - Uvědom si, že se "pořád nehádám", ale jen jsem napsal svůj názor a mám k tomu své důvody.
2. - Zkus se zaregistrovat - nic špatného na tom není. To co jsi napsal může být taky od nějakého 16ti letého .... :o)

Stále rybář - Profil | Pá 10.2.2006 8:40:47

Bachy: Prosim Tě, nehádej se pořád se mnou o lovících ondatrách. Tomuto zvířeti jsem věnoval 4 roky života - téma mojí diplomové práce, tak si myslím, že bych o tom něco málo vědět měl. Jinak se ale přidávám k ostatním - velmi pěkně napsané, za sloh dávám za 1.

Vojtěch Adam - Profil | Čt 9.2.2006 13:00:29

Velmi pěkný a velmi hezky nafocený i když trochu pro rybáře smutný článek.

Bachy - Profil | Čt 9.2.2006 12:00:55

brach: Jo, taky jsem si to tam tak přečetl, ale vysvětli to těm ondatrám. :o) No tu ostroretku asi fakt našla mrtvou, i když možné je všechno. :o)

brach - Profil | Čt 9.2.2006 11:41:10

Pro Ospreyovy články by, podle mého mínění, známky nemusely být - nebo jenom jedna.
Bachy - ondatra, lovící ryby? To se mi skutečně nezdá.
Citace z encyklopedie:
Patří k hlodavcům, kteří jsou přizpůsobeni životu ve vodě. Svými dlátovitými zuby dokáže ondatra vyhryzávat kořeny rostlin pod vodou aniž by jí do úst vnikla voda. Konzumuje kořeny nebo nadzemní části pobřežní vegetace. Hlavní složku potravy tvoří vodní rostliny, doplňkovou složku měkkýši a další menší živočichové či leklé ryby.

osprey - Profil | Čt 9.2.2006 10:20:46

Stále rybář: Je to norek americký hnědé barvy dlouhý 110 cm požírající dvouapůlkilového kapra:-))

Moravák - Profil | Čt 9.2.2006 9:38:51

Parádní článek, který popisuje to, kvůli čemu na těch rybách stojí za to být, a to i přesto, že neberou. Navíc úcta k přírodě je chválihodná. Hodnotím pochopitelně 1. Potkal jsem se několikrát s vydrou na rybníku a musím potvrdit, že její lov je jako by si hrála. Nikdy nenapáchala takové škody, které by se nedaly unést a ještě snad někde vyhrabu fotky se zbytky raků, kterými se přes zimu živila. Zajímavé bylo, že na ledě nechala ulovenou žábu a tu asi jenom olízla a nechala zmrznout, asi jí nebyla dost dobrá, zato raci jí šmakovali a nechala jenom klepeta poznamenaná šrámy jejich ostrých zubů. V létě před setmněním jsem ji pozoroval, jak skotačí a hledá něco na zub. Seděl jsem na molu, mžoural na mizící špičku feederu a najednou jsem uslyšel selkem hlasité šplouchání a uřel její hlavu a tělo vyčnívající tělo. Skoro jako když se koupe pes. Našel jsem na břehu jenom dakrát rozežraného kapra kolem 55 cm, doufám že jí chutnalo.

MrKos - Profil | Čt 9.2.2006 9:32:26

Opět jeden z parádních Osprey-ových kousků.... dávám za 1 ....


Bachy - Profil | Čt 9.2.2006 9:27:58

Stále rybář: Je možné, že ta ostroretka mohla uhynout sama a ondatra si na ni jen pochutnala. Je však třeba říct, že moravici 1 znám vcelku dobře a jediný větší predátor tam je kuna(narozdíl od ondatry vzácně), která pochybuju pod led vleze, když má dost hrabošů.... Ondatry pozoruju častěji, taky si rád natočím nějaký ten záznam. Můžu říct, že ondatra není jen tak nějaký "hraboš" a zalovit pod vodou opravdu umí !! Taky si nemyslím, že je to býložravec, ale ryby pojídá dost často a nejen v zimě. :o)

Stále rybář - Profil | Čt 9.2.2006 9:02:39

Není to na úvodní fotografii náhodou norek americký? Bachy : Prosím Tě, kolego, chtěl bych vidět ondatru pižmovou ( našeho největšího hraboše), jak uloví ostroretku 40 cm. Její potavní nároky z 99 % uspokojí materiál rostlinného původu. Ten zbytek se týká právě zimního období, kdy ondatra neloví, nýbrž jen dožírá kadavery, či zbytky hostiny živočichů, kteří jsou v potavním řetězci o patro výše ( vydra, norek, kuna,.......). To Tě asi zmátlo.

Bachy - Profil | Čt 9.2.2006 8:54:26

Ještě dodám, že ondatra si taky troufne třeba i na ostroretku 40cm - viz foto.

Dalibor - Profil | Čt 9.2.2006 8:45:24

Děkuji.

Bachy - Profil | Čt 9.2.2006 8:18:50

Moc pěkný článek. Zatím jsem vydru v přírodě ještě neviděl, škoda. Ondater tady máme dost, před pár týdny se mi jednu povedlo pěkně natočit, ale vydra by byla určitě hezčí "úlovek". Jinak co se týká těch poškrábaných kaprů - několikrát jsem viděl štiky kolem 80cm jak docela slušně napadají kapříky kolem 40cm. Štika takový útok taky někdy nezvládne. :-)

profo - Profil | Čt 9.2.2006 8:15:37

Nemám co dodat. Ojedinělý článek s nádherným textem a poutavou tématikou. Ospreyi klobouk dolů a hlubokou poklonu před tebou. Opravdu velice pěkné dávám za 1 a pokud by to šlo, tak 1++ a ještě podtržená.

rybomil | Čt 9.2.2006 8:06:05

Petr: Z mého nicku by možná bylo jasné, jak se na věc dívám, ale je tomu trochu jinak. Beru, že karpoš nebo duhoň je " spotřební " zboží, stejně jako prase nebo hajzlpapír. Prostě se vypěstuje, vysadí a vychytá k šežrání, nic ušlechtilého na něm nevidím. Těm, co chtějí C&R nijak nebráním, aby to tak dělali, ostatní jim jen poděkují. Pokud vydry sežerou nějaké ty karpoše, je to především proto, že jsou pro ně relativně snadná kořist, zbyde víc ostatních ryb.
Ale když ti jako výboru MO vyžerou na chovných vodách každá 200 ks za zimu, jistě taky změníš názor. Pokud nedostaneš nějakou finanční náplast, brzy tě nejen masaři asi minimálně znectí, nebo spíš i vypoklonkujou.Vydra už je taky prostě lehce přemnožená.

Fanda | Čt 9.2.2006 7:46:19

Jedním slovem : SUPER! Už jsem se potěšil nad jeho příspěvkem "Jako rovný s rovným", v tuto chvíli se opět divím, jak to ten člověk umí, a jen tiše závidím. Kdy konečně napíše nějakou knihu? Každý MRKař by si ji určitě koupil!

tomy | Čt 9.2.2006 7:40:26

Normalne si ma inspiroval. Cez vikend beriem fotak a uhanam k vode... :-)). Neprestan pisat !!

atsip - Profil | Čt 9.2.2006 7:16:29

nakoľko sa veľmi zaujímam o rybárčenie a fotografovanie, tak Ti dávam 1. Veľmi dobré.

Myšák - Profil | Čt 9.2.2006 6:56:45

Takové články se čtou jedním dechem a speciálně tento byl opravdu povedený, zase jsem se něco zajímavého dověděl - 1. podtržená

Vláďa S. - Profil | St 8.2.2006 22:08:07

Nejsem moc zvyklý chválit, ale tohle si to zaslouží. Žádné černobílé vidění, květnatá čeština, zajímavé postřehy, ... prostě krásný článek.
P.S.: A tiše závidím, taky bych si jednou chtěl pozorovat tu svou vysněnou vydru ... :-)

brabec - Profil | St 8.2.2006 21:47:46

super článek

Venca Pohn | St 8.2.2006 21:24:55

Tiše závidím,že máš ve svém blízkém okolí možnost tuto krásnou rybářku možnost pozorovat.Jsem asi stejný blázen,jako ty,protože vydru od mládí zbožnuji.Měl jsem ji možnost pozorovat jen jednou,ale vím,že jsem cítil to samé o čem je tento článek.Za posledních 5 let nejkrásnější článek od rybáře,jaký jsem četl.Perfektní........!!!!

G.Moolis - Profil | St 8.2.2006 20:58:20

osprey: pro mně to nejlepší, cos sem napsal. Díky.

Petr - Profil | St 8.2.2006 20:31:37

No jako vždy......1!! Mám opravdu radost že k vydrám přistupuješ kladně, i když tento článek jim na oblíbenosti moc nepřidá. Máš naprostou pravdu, že vydry sice určité škody bezesporu způsobují, avšak podle mého názoru to je zanedbatelné množství oproti tomu, co páchají na našich revírech kolegové "masaři". Je to sice nemilé, že jsi našel šupiny 23 kaprů po hodování vyder, nicméně po našich strakoňských "takyrybářích" by jsi se nezastavil ani u čísla 40!! No jo, jenže o tom bohužel nikdo nepíše, chudáci vydry......
Zastávám takové jedno tvrzení, že nejvíce škodí rybám člověk a to co teprve po něm zůstane (odhadem 20%), připadne na konto vydrám, kormoránům, volavkám, norkům a tak dále.
Myslím si, že dokud si lidé toto neuvědomí, budou neustále psát o výše zmiňovaných živočiších jako o škodné, místo aby si zametli před vlastním prahem.
Jinak článek opravdu super, všechna čest!

Hora - Profil | St 8.2.2006 20:16:53

Pěkný článek osprey,dávám za 1.Jako rybář bych neměl mít zrovna v lásce vydru,ale časy se mění a já začínám nahlížet na život kolem vody i jinýma očima.