Diskuse k článku: Feeder a boilie

Diskuse k článku Feeder a boilie

Autor diskuse: Martin Houdek - Profil , 2.5.2005

draveček - Profil | St 4.11.2009 17:04:48

Velmi hezky napsaný článek.Je již sice staršího vydání a od té doby se mohlo změnit,jak tobě,tak i ostatním.Já jsem měl letos poprvé chuť vyzkoušet lov feederem s vlasovou montáží,a byl jsem mile překvapen,jak to krásně funguje.Nechytal jsem sice na boilí,ale na pelety velikosti 8mm,které opravdu velmi dobře fungovaly na průběžné sestavě se zahnutou trubičkou a velmi krátkým návazcem.Krmítko jsem používal vždy i když to nebylo zapotřebi v gramáži 30 se 2 oz špičkou,kterou jsem více předehnul.S jemnější špičkou a delším návazcem to nebylo to pravé ořechové.Je ale pravda,že na tento způsob lovu je potřeba více času,než na chytání třeba s červy a kukuřici.Příští sezonu,to zase budu zkoušet,protože je to opravdu velmi účinná zbraň na naše šupináčky.

Kutil | Čt 5.5.2005 20:38:34

A jsme u toho - kdo čemu věří a co má vyzkoušené a je moc pěkný když se svěří.Rozhodně je to někdy na bednu.
Nevím jestli to taky někdo znáte - ted´nemyslím ty co rybafurt - myslím nadšence kteří nadšení neztrácí i když to nejde, taky to znáte, když si začnu myslet že jsem na to přišel, že jsem už jako ten king, tak dostanu od těch potvor šupinatejch takovou přesdržku, tak mě srovnaj, připadám si jako blbec, a zase mám nad čím přemýšlet - to je to nejlepší.

Martin M. - Profil | Čt 5.5.2005 12:36:36

petr78> ja ti to neberu, je dobre, ze si to snazis logicky zduvodnit, delam to taky tak.

Jarin - Profil | Čt 5.5.2005 12:35:02

All / velmi zaujimava diskusia a domnievam sa ze viaceri ste vystihli podstatu ci uz ohladom trvrdsej spicky tak aj s tym tazsim krmitkom.
Robil som ten pokus ako pise MM a ma 100% pravdu.
Ak lovim na viac ako 50 m tak umerne zvysim hmotnost krmitka=dosponovanie + zaber.
No je to ale moja skusenost nikoho nepresviedcam.

petr78 | Čt 5.5.2005 12:18:49

Martin M : Ryba uchopí násrahu a zvedne s ní ze dna i olůvko, popřípadě jej uvolní, tím se narovná špička a napružení rybu trochu zasekne. Samo, že to jde používat jen na krátko a na stojáku a chce to opravdu dobré háčky. Tak to vidím já. Když to potřebuju hodit dál tak tam šoupnu srkačku nebo feeder krmítko a nešpekuluju.

Martin M. - Profil | Čt 5.5.2005 12:16:24

marchi> celou dobu doufam ze mluvime o prubeznych zatezich.

marchi | Čt 5.5.2005 11:07:49

MM:to 20g olovo je priebezne alebo napevno lebo ak sa nehybe tak ako moze preniest pohyb na spicku.

Martin M. - Profil | Čt 5.5.2005 10:26:50

medeo> opakuji - velikost olova/krmitka nema vliv na jemnost montaze, ale na detekci zaberu. Cim vetsi, tim lepe zaber uvidis, protoze olovo se behem zaberu nehybe a vsechen pohyb ryby se prenese na spicku. Zkus si to doma na koberci a uvidis, jak se 10g prubezne oluvko, navic kulate, behem potahovani do stran pohybuje. Kdyz ho das na zalomenou trubicku, tak to bude jeste horsi.

Medeo - Profil | Čt 5.5.2005 9:54:12

Martin M : nechápu, proč bych měl mít na useku cca 15 metrů od břehu (hloubka 1m - 1.5m) více ryb s 20g olovem. Nejsem žádný fanaticky zastánce jemneho chytání, ale vzhledem k podmínkám nemohu jinak. Pokud jsem házel s krmítkem(a to jsem používal super malá krmítka) záběrů od vetších ryb jsem se nedočkal a mensích nachytam stejne množství. Pokud mi to vysvětlíš, budu rad.

petr78 | Čt 5.5.2005 8:01:21

Kutil : Né, to vůbec ne, napadení necítím, smyslem těchto debat je přeci výměna názorů a zkušeností a já respektuji odlišný názor někoho jiného a pokud někdo neuráží nebo nezesměšňuje druhého tak je přeci vše OK. Já jen chtěl říci, že si podle podmínek udělám sestavu, která nejlíp chytá a o to přeci jde, v tom je ta rozmanitost. Udělat si to svoje nej krmení, sestavit chytavou udici a tím být NĚKDY lepší než ostatní. Já třeba chytám i na boiles a používám většinou svoje, protože když se mi povedou a chytaji dobře, tak mám s toho větsí radost než s koupenejch. Stejně se třpytkama, ale tam už je to horší.

Kutil | St 4.5.2005 21:34:21

Rapalla - je to samozřejmně jen fór, ale játo myslel tak že by se třeba vyloučila možnost ovlivnění chemií.Nářadí by měl každý své.No jo - když já jsem spíš na tu techniku, holt ta chemie mi nejde, jo jo.

Rapalla - Profil | St 4.5.2005 21:27:15

Kutil - zajímavej nápad, přijít na závody, vylosovat plac, na place připravenej vercajk a žrádlo a lapat.Možná, že by třeba Kuba W. něco takovýho mohl připravit pro VIPáky. Podobně jezdili aut. závody.
I já se omlouvám.

Kutil | St 4.5.2005 21:00:02

Petr78 - no vidíš - už to vypadá že cítíš tršičku napadení ale já to tak nemyslím, stejně by mě zajímaly třeba závody, kde by se smělo chytat pouze na krmení a nástrahy dodané pořadatelem.Pro všechny stejné.To je jen úvaha.
Omlouvám se, jsem mimo otázku.

petr78 | St 4.5.2005 20:15:21

Kutil : Ano v podstatě máš pravdu. Myslim, že to je takový legální samosek, ale to je více montáží. Já na tom nevidím zase tak nic moc špatného. Používají se maličké háčky, slabé vlasce, jemné pruty, ryby bývají většinou chyceny za krajíček tlamky a když se při tom nemasaří, tak proč ne.

Kutil | St 4.5.2005 19:54:59

Všichni - řekl bych že se dotýkáte úplně základní otázky.Několikrát jsem se chystal dát otázku na to, jak si kdo z nás myslí že chytáme - není to tak, že nejvíc chytá ten, kdo zmákne nejlepší krmení a nejlepší samosek?
Obávám se že takováto formulace by se mohla dost lidí dotknout, zkuste to někdo formulovat lépe, určitě by to byla zajímavá debata.Vždyť hodně zde probíhajících debat, alespoň podle mého názoru, skrývá v sobě problém jak montáž sestavit, aby se mi ryby věšely samy.Nebo se mýlím?

Martin M. - Profil | St 4.5.2005 18:48:03

medeo> je lepsi chytat jemne, nebo nachytat vice ryb?

Medeo - Profil | St 4.5.2005 17:53:20

Petr78: souhlas
osobně chytám s 10g olovem a spickou 1oz a baječně našponuju. Chce to chvilku trpělivosti, ale jde to. Proč používat 20g olova, když chytám cca 10-15 metrů od břehu. To už tam mohu rovnou házet 50g atomovky.

petr78 | St 4.5.2005 7:51:26

Martin M : Na vzdálenost necelých 10 m mě olůvko kulička 10g stačí. Po nahození, když napružuji prut tak pomaličku přtahuji a ono se to vždycky někde trochu zachytí. Tam co to používám se dno ještě dál svažuje a to taky asi napomáhá. Na větší vzdálenost takto už nechytám.

Martin M. - Profil | Út 3.5.2005 21:09:01

souhlasim. ostry hacek a tvrdsi spicka ... pri debatach o jemnych spickach se jen usmivam :-) Kazdopadne ale 10g oluvko ? No nevim nevim, s tim vlasec nenapnu ani nahodou. I s 20g krmitkem mam problemy.

Rapalla - Profil | Út 3.5.2005 20:50:36

Souhlas s petr78 3 i 4 feederová špička funguje přesně tak. Pokud nejsem na závodech, používám pouze tyto špičky a nemám problém.

petr - Profil | Út 3.5.2005 16:05:39

Já bych se chtěl zeptat na tu feeder gumu. Mám taky Proximu MH a připadá mi dost měkká a nikdy jsem tam feeder gumu nedával. jestli jsem to z fotky dobře pochopil tak ji tam máš aby odpružila olůvko při záseku?

petr78 | Út 3.5.2005 15:02:47

Pánové možná si budu trochu protiřečit, ale vzpomněl jsem si na případ který popíšu. Chodím chytat na jednu dost velkou vodu, kde není moc překážek a tak používám prut medium light. Druhý prut mám match 20g. Chytal jsem asi 10m od břehu a obojí jsem házel do stejného místa. Foukal dost vítr, byly vlny a splávek nebyl moc vidět. Tak jsem na match uvázal montáž stejnou jako na feeder a postavil ho stejně jako feeder. Napružil , aby byly vidět záběry a jaké bylo mé překvapení, když na match jsem chytl několikanásobně víc ryb než na feeder. Vysvětluji si to tím, že napružený match prut fungoval tak, že po zvednutí nástrahy a olůvka 10 g, prut rybu tím napružením sám zasekl a to slabá špička feedru nedokázala. Šlo o prudké záběry které se nemusely ani sekat . Dopadlo to tak, že na match prutu mám namalovanou špičku signální barvou a používám ho často jako feeder. Možná, jestli pisateli článku prut heavi nefungoval podobným spůsobem.

Kato | Út 3.5.2005 14:57:48

Taky dávám za 1, pěkný článek a hlavně to tak fakt funguje. Jen je škoda, že tam není popsané, proč zrovna na feeder ryby jdou a na klasiku ne. Nedávno jsem to taky řešil a těšil jsem se, že mi to objasníš.

Martin M. - Profil | Út 3.5.2005 13:46:58

poklop> spicka se ti jemne chveje mozna prave kvuli tomu 10g PRUBEZNEMU olovu! Kdyby jsi dal tezsi, byl by zaber zrejme lepe videt, protoze by ryba netahla olovo po dne. Olovo poskakuje a spicka se trepe :-)

Mirek Saf. | Út 3.5.2005 13:46:20

Rovněž pěkně napsané. Souhlas s Knechtem. Pokud vezmeš klasický měkčí prut cca 2 lb nebo 40-80g, navážeš 020 silon a tvé montáže, nemůže být rozdíl mezi ním a feeder prutem. Možná bude ještě pružnější než tvé MH. Základ úspěchu je ale asi v něčem jiném. Ty to v článku nepřímo říkáš. Takže to je asi komplex tohoto:
vysledovat oblast, kde kapři zajíždějí se krmit ( přece nemá smysl v létě lapat v 10m hloubce ), naučit je na to čím lovíš ( říkals, že jsi dostatečně dlouho dobu krmil -
takže na tvé cílené ryby asi není moc velký rozdíl mezi kuku, boili ap. ) , správná montáž a přiměřená sestava ( na feeder tvrdý prut bez gumy s 016 kmenem je to asi stejné jako na surfový tele prut, a samozřejmě klid u vody a malý rybářský tlak ( taková tlupa důchodců co s krmítky probičují tvůj úsek s pravidelnými hodinovými odstupy dokáži i hladové kapry zahnat na pěknou dálku ). Je to totiž přitahuje jak magnet. Stačí zakrmit paru koulemi a už tě nějaký dobrák přehodí a ani se neomluví.

Já osobně mám také radši klasický feeder lov i když po pravdě , když kapři neberou neudržím ostražitost několik hodin koukat se na jemné chvění špičky. Jistý je až hrčák.

Co se mi naopak vymstilo a na co postrádám odpověď ?
1. Tvrdé feeder pruty ( Shimano Solstace Medium ) - bez gumy to není ono - často po záběru to trhám, místo návazce pletenka 0.1 - přesto i ta často neodolá. Nevím jestli to je vadou materíálu, nebo to jde až na požeráky.
2. Kompromis s velikosti háčku a uspěšnost zdálání větší ryby. Stává se mi při odhadem 60+ že po určité době zdolávaní se ryba vyhákne, použijuli větší hák - ryba již nepřijde.
3. Klasická feeder montáž tj. kmen do 020, návazec 016-018, guma, háček 6-8 , problém v zarostlém revíru. Ryba 50+ vjede do trávy, párkrát se omotá a prt. Zkouším vše možné i nemožné kombinace pletenky, 030, hák 1 ale v počtu záběrů je klasická feeder montáž prostě jednička.

Poklop - Profil | Út 3.5.2005 13:20:49

A souhlasím i já. Chytám jenom na feeder nebo picker. Požívám většinou 10g průběžné olovo. Výhoda feederu podle mě spočívá hlavně v tom, že můžu zaseknout ve chvíli, kdy se špička jenom jemně chvěje,kdy opatrná ryba nástrahu "ochutnává".

petr78 | Út 3.5.2005 12:38:16

Souhlas s Knechtem, taky nechápu v čem spočívá větší úspěšnost při lovu tímto způsobem. Když píšeš, že se ti hodně ohnula špička tak to musel být prudký záběr, který by se snad poznal i na kaprovém prutu. Rád bych se dověděl víc. Dík.

Knecht - Profil | Út 3.5.2005 8:40:58

Pekne napsane, ale jednu vec jsem nejak z clanku nepochytil - jak si vysvetlujes, ze se na feeder ti kapri chytnou a na klasickou kaprovou montaz a prut ne? Neni to zvlastni? PROC?Montaze, ktere popisujes prece muzu bez potizi navazat i na kaprovy prut.Sorry, mam vic zkusenosti z chytani se splavkem a tahle vec jde malinko mimo mne, ale mam zkusenost, ze zalezi predevsim na tom, co je ve vode a ne co je ve vidlich. Ale rad se necham poucit. Muzes?

tonysuk - Profil | Po 2.5.2005 22:35:52

Pěkný článek,dávám za jedna.Když jsem si ho četl,tak jsem si vzpomněl na výpravu na kapry na Sázavu.Taky jsme měli zakrmeno,kapři tam byli,každou chvilku pípnul hlásič a nic.Když čtu tvůj článek ,tak si myslím,že kdybych tenkrát u sebe měl feeder a zkusil ho,asi by naše snažení chytit rybu dopadlo jinak.