Diskuse k článku: Výroba feederových krmítek

Autor diskuse: Radim Meřička - Profil , 31.7.2004

mfsdjksad - Profil | Ne 13.3.2016 10:20:50

Super nápad, vyzkouším.

Martin Zeman - Profil | Pá 17.3.2006 19:36:47

JKL: Přes víkend nebudu na netu, proto mi, jestli nějaký obchod najdeš :) pošli email. Díky

Martin Zeman - Profil | Pá 17.3.2006 18:48:11

JKL: Jo díky. Nějaký krámek v okolí by se hodil. Do Stodu bych se dostal, ale nevim kdy. Možná v Neděli. :)

JKL - Profil | Pá 17.3.2006 18:24:22

Martin Zeman: Mám ho v autě - kupoval jsem ho na mělníku na Pšovce. Ale to máš z Plzně z ruky. Podívám se jestli nenajdu něco pro tebe blíž. Jestli se dokážeš dostat do Stodu - poslal bych Ti ho po kamarádovi.

Martin Zeman - Profil | Pá 17.3.2006 15:40:06

JKL: A kam ho jedeš koupit? Kde je nějaký z těch obchodů?

JKL - Profil | Pá 17.3.2006 10:14:14

MrKos : Olovo je na dýchání svinstvo, ale ten náš malér měla na svědomí spíš ta síra - údajně při vyšší teplotě vznikají dost nebezpečné látky - máš pravdu. Lepší asi nepokoušet osud a vyhnout se olovu nějak kontaminovanému.

MrKos - Profil | Pá 17.3.2006 8:51:30

JKL: to se nedá takto všeobecně říct... výpary z olova jsou jedovaté a usazují se v orgánech jako játra, ledviny atd.. to jo a o tom není pochyb... však při tavení olova z autobaterek ( na vojně jsem byl také nějakou dobu v autoparku :-) ) vnikají především tyto výpary a olovo se v podstatě odpařuje asi podobně jako voda či jiné tekuté skupenství... ovšem sulfáty síry jsou především na deskách ( mřížkách ) a dá se předpokládat že při tavení baterky tyto nikdo jako zdroj olova nepoužívá... je to spousta odpadu a málo olova... jako ideální zdroj je možné použít pouze horní propojky článků a válcové kontakty vedoucí ke každé z nich... pokud se budeme tohoto držet tak z trubek se nadýcháš toho samého bordelu jako z olova pocházejícího z autobaterek... nemluvě o tom že na trubkách je různý vodní kámen a jiný netavitelný humus který musíš odstraňovat z hladiny... a u toho taky dýcháš :-( takže obecně je to v podstatě ůplně jedno.... :-)

JKL - Profil | Čt 16.3.2006 23:14:57

Martin M. + ALL: Kdysy dávno na vojně jsem dělal "baterkáře" a dával do kupy baterky pro veškerou techniku. Samozřejmě díky melouchům docházelo olovo na lití propojek. S kolegou jsme pojali rozhodnutí hodit do tyglíku staré články . Nechali jsme oboje desky, vyndali jsme zbytky separátorů a dali na plamen. Kolegu odvezla sanita a mne málem zabil doktor - měl delší přednášku - něco o síře, sulfátech, pěnovém olovu , zplynování , kreténech a debilech. Od té doby se baterce vyhnu a sháním trubky a plomby. I když kolega přežil.

Martin M. - Profil | Čt 16.3.2006 23:07:01

JKL> povidej, prehanej.

JKL - Profil | Čt 16.3.2006 23:05:08

Martin M.: Bylo by dobré upozornit na enormní riziko při "tavení" autobaterek-to je fakt o hubu!!!!!!!

JKL - Profil | Čt 16.3.2006 23:02:57

Martin Zeman: U nás běžně v železářství - 63 , - m2, pokud neuspěješ, zkus nejbližší Hutní materiál. (Kondor nebo Ferona_). - zejtra ho jedu zrovna koupit. :-))

Martin M. - Profil | Čt 16.3.2006 22:07:56

vypary jsou a jsou jedovate, ale nejsou videt a vetsinou ani nesmrdi, pokud nebylo olovo spinave.

ondresss - Profil | Čt 16.3.2006 22:00:09

jak to je když se taví olovo jsou z toho náke výpary nebo to nák praská, prská?? nebo se to rostaví vklidu jak vosk.

Martin Zeman - Profil | Čt 16.3.2006 20:07:20

Jsem z Plzně a s výrobou krmítek bych rád také začal, ale nemohu nikde sehnat síťovinu 6mm x 6mm. :( Neporadíte mi někdo?

Carp Hunter | Po 4.10.2004 11:57:11

Ke článku bych uvedl:
a) Zmiňuješ se o nebezpečnosti horkého olova a možnosti spálení se, ale z mého hlediska je mnohem nebezpečnější z hlediska toxikologického.
· Uvědom si, že inhalacemi par(zpravidla se jedná o PbO oxid olovnatý) a olověného prachu(z mechanického dělení) se v těle zachytí cca 50 % veškerého olova co vdechneš. Jen pro srovnání pokud bys polkl stejné množství jakého se nadýcháš tak se ti do těla dostane sotva 10 % tohoto toxinu. Toxický účinek olova není sice zcela jednoznačný a projevuje se celou řadou patologických procesů a poruch. Zasahuje do metabolismu, imunologických procesů organismu. Výrazně ovlivňuje krvetvorbu, funkci ledvin a nervový systém. Jedná se o kumulativní jed, jež se deponuje(ukládá) v kostech.
· Takto jsem jen trochu rozvedl myšlenku(Roberta(původního)), i bez přečtení jeho reakce na článek. Tak si alespoň pořiď v lékárně či pracovních pomůckách respirátor nejlépe od firmy 3M, který zachytí olověný prach a snad i ochladí PbO natolik, že zkondenzuje a ulpí na něm alespoň nějaké procento.
· Co se týče mého pohledu na olovo: Raději jej nepoužívám v souvislosti s krmítky vůbec. Jelikož jde o měkký kov a dochází k jeho otěru do vnadící směsi a zavlečení tak do potravního řetězce. A pokud jsme již natolik omezily používání aditivní příměsi benzínu a sice tetraethylolova, je zbytečně si ničit již tak dost křehké ekosystémy dopováním olova. Pokud jej už použiji, vyjma bročků na plavanou, jedině s povrchovou úpravou(nalakované či zapouzdřené v polymeru).
b) A jak píše Hraji, mohu s ním jen souhlasit. Ale sám si také rád vyrábím nejrůznější bižuterii a pokud má člověk čas na kutilství tak proč by nezkusil vytvořit kousek náčiní v němž se bude odrážet kus jeho umu. Ovšem každé součásti naší výbavy vdechne duši stejně až první ulovená rybka.

Petrův zdar

halibut - Profil | Ne 26.9.2004 16:35:12

Článku dávám 1. Tvoje krmítka jsou pěkná, jako profi, ale jejich výroba je pro mne příliš pracná a zdlouhavá. Na fotce je pár krmítek, která jsem si udělal (jen košíček uprostřed nahoře je koupený). Nejsou sice tak vzhledná, ale fungují, vytvoření jednoho je na 5-10 min a prakticky bez nákladů. Materiál: na mikrokrmítka injekční stříkačky, na větší plastové lékovky, na partiklová krabičky od kinofilmů, pak kousek zubařského drátu, olověný drát, gumové kroužky, lepidlo, na partiklová krmítka korková zátka a bužírka či silnější vlasec. Všechna tato krmítka používám na průběžnou montáž "do smyčky". Petrův zdar.

xycht | Pá 13.8.2004 15:20:16

Moc pěknej článek, takže dávám jednoznačně za 1. Ty krmítka se mi líbí a asi si nějaký v zimě udělam :-)

pepe - Profil | St 11.8.2004 12:11:13

Tvůj článek mě zaujal, taky mám někdy tykový záchvaty kutilství. Voblery, splávky, jen když je občas nálada a čas. Mám jednu připomínku k odlévání : Podle mě by yblo rychlejší mít sádrovou formu a zalévat jedním vrzem rovnou pletivo do olova. Proč to nejde ?? Kdyby se třeba tvar krmítka trochu upravil, ne kruhový, ale kruhový s takovým jako vystouplým hřbetem, kterej by pasoval do formy ?? Nebo jinak : Já jsem zkoušel dělat krmítka z krabiček od filmu a jakékoliv olovo jsem si na kovadklince vytvaroval do pásku, šířka 1 cm a tl. asi 3 mm, a ten pásek olova jsem na to rovnou přiohnul kleštěma a drží taky. Podle mě by odpadlo dost práce a hlavně nepříjemné manipulace při odlévání. Ahoj, ať nám berou.

Raďošek - Profil | So 7.8.2004 8:38:19

hraji: určitě máš pravdu, výrobou jsem strávil hodně času, především ze začátku při hledání správného postupu výroby. Tím se krmítka z počátku prodražila, ale protože jsem měl nohu v sádře, tak jsem ten čas měl. Teď jsem schopen si za dvě-tři hoďky udělat 30 krmítek a to mi stačí na dlouhou dobu.
Marchi: sádrovou formu jsem zkoušel taky, dokonce i s nějakýma drážkama pro pletivo, ale byl problém odhadnout správnou míru odlévaného olova, to v sádře navíc rychle tuhlo a už s tím nešlo nic dělat. Pravdou je, že jsem ale ukoušel jednostrannou formu.

marchi | Čt 5.8.2004 9:55:26

Formu na olovo by som osobne vyrobil zo sádry presne odlial za pomoci plastelíny,ktorá vam umožní presne vytvarovať požadovaný tvar a velkosť. Na staré olovo treba mať známeho v pneuservise alebo v autosetvise kde maju geometricku vyvažovačku kolies.tam je dost olova.Najcistejšia práca.

Robert(původní) - Profil | Út 3.8.2004 10:17:59

V článku měla být zmínka o hygieně a bezpečnosti práce s olovem. Olovo není žádná legrace, při tavení se mírně odpařuje a proto bych s ním v žádném případě nepracoval v kuchyni, kde se připravuje i jídlo.

hraji - Profil | Po 2.8.2004 12:11:29

Pěkně jsi to popsal a věřím, že ta tvoje krmítka jsou stejně dobrá a možná i lepší než ta kupovaná. Jedinou připomínku mám ke kalkulaci ceny. Ty jsi do té ceny nezapočítal cenu práce (nebo času stráveného tou výrobou). Já vím, asi si řekneš, že to přece není důležité. Ale třeba pro mne je asi "ekonomičtější" koupit hotová krmítka a uspořený čas strávit na rybách. Ale protože jsem se kdysi aktivně věnoval výrobě rybářských potřeb a mám ještě mnoho "vlastních" woblerů, chápu, že v určitém stádiu je taková výroba určitě přínosem. Hodně štěstí na rybách.