Diskuse k článku: Noční přívlač

Diskuse k článku Noční přívlač

Autor diskuse: osprey - Profil , 17.5.2004

Dawemaster - Profil | Ne 26.8.2012 8:13:28

Včera jsem poprvé v životě zkusil noční přívlač a musím říct,že jsem se do ní okamžitě zamiloval :)!

Flip - Profil | St 15.3.2006 19:39:15

dondra -jasně dobře uděláš takovej tříliberní boilízák ve 390cm na tom nějakej Long cast nemá chybu!Po jednom nočním chytání zažiješ věci o kterých se nějakému šmudlovi s vláčákem ani nezdálo!

dondra - Profil | St 15.3.2006 19:00:13

já jsem rád když něco chytím ve dne a i návin kvalitnějšího vlasce je pro mě celkem velká investice (chápejte, je mi 13) ale asi na to čórnu taťkovi kaprovej prut i s navijákem:))

rybomil | Čt 27.1.2005 15:25:20

Ráček : Vláčel jsi někdy v noci.? .......Asi ne.

Ráček - Profil | Po 8.11.2004 15:38:22

HUMUS je to naprosto děsné!!!!!!! napište tam něco o přívlači a ne takovéhle hloupé keci!!!!!!!

Aleš Tóth -čolkař - Profil | Út 22.6.2004 8:28:22

Moc dobrý článek,i když jsem noční přívlač začal objevovat asi před dvaceti lety,našel jsem v něm i pár nových námětů k zamyšlení.na doplnění snad jen to,že jsou noci,kdy se voda prostě "zavře" a můžeš dělat co chceš a stejně jsi bez záběru,jindy to vypadá na stejném místě,ve stejný čas a za stejných podmínek jako by dravci neměli v řece co žrát a čekali jen na to,co tam nahodíš,jde záběr za záběrem a je jedno co tam hodíš a jak to vodíš.Dobrý,osprey.

Ráček - Profil | Ne 13.6.2004 22:13:52

Noční přívlač je geniální,propadám jí čím dál víc a víc,I já přispěju svou troškou ...Nejlepší rada je...gumu a co nejpomaleji tahat po dně !!!

rybopet - Profil | Út 18.5.2004 23:44:33

osprey-veľmi dobrý článok,keby sa dalo,tak bežím teraz o 23,35 k vode.Ja som minulý rok úplne náhodou zažil niečo strašne euforické, a to ako mi zubáče plávali doslova medzi nohami,ked,som stál nabrodený vo vode v úplnej tme na priehrade.Spal som so ženou v stane/svojou/ a zobudil som sa na zvláštne špliechavé zvuky,taký vodný lomoz.Ticho som navliekol prsačky a úplne po špičkách som vošiel do vody.Bola taká tma,že som vôbec nič nevidel,len tušil,kde som a kam mám hádzať.Mal som 3 nepremenené zábery na twister,a celé to trvalo len asi 30 minút.Potom zrazu nastalo tiesnivé ticho.Z celého toho zážitku mi srdce tlklo až v gatiach a po týždni som už cielene vyrážal znova na to isté miesto o 23 hod v noci.Žena ma nechcela pustiť,bála sa viac ako ja,ale situácia sa navlas zopakovala,a kedže som tentoraz použil Rapalku,zavesil sa mi asi 40 cm zubáč.No kým som ho oslobodil z trojhákov a pustil, fascinujúce divadlo znova zrazu skončilo.Potom som bol ešte asi dvakrát na nočný lov ale bez divadla a bez úspechu.Tie dva zážitky mi ale natrvalo ostali v pamäti a teším sa na tento rok,že to znova okúsim.

hunt | Út 18.5.2004 9:58:43

Nakoľko i ja sa venujem nočnej prívlači už niekoľko rokov, prispejem mojimi postrehmi.
Na rybačku chodievam iba na vodné nádrže ( máme 3 - 38 ha, 15 a 18 ha), vyskytujú sa tu z dravých rýb sumec, šťuka, zubáč a ostrieže.
Píchody k vode - na začiatku sezóny asi 1, až 1,5 hodiny pred zotmením. Pred zotmením si zachytám ostrieže. Veľmi aktívne sú najmä na miestach, kde je dostatok malých rybiek. Na miestach, kde je voda hlboká okolo 20 cm a pri brehu je vidieť ako ostrieže naháňajú malé rybky. Chytám (aj v tej malej vode) na malé twistery - žlté, alebo čeveno-biele, malé woblery (napr. Salmo minow 5 cm - farba ostriež). Je to skvelá zábava. Po zotmení už ostrieže brať prestanú, súčasne ich vystriedajú zubáče. Tie prídu až ku brehu za malými rybkami. Prejdem na miesta, kde je pri brehu hlbšia voda, gumu zamením za trochu väčší wobler. Jeho veľkosť volím podľa aktivity rýb. Najčastejšie vediem wobler povedľa brehu vedľa prekážok nad dnom. Veľmi dôležité je byť pri vode ticho a podľa možnosti vôbec nesvietiť.
Cez prázdniny cez víkendy chodivam k vode až za tmy. Chytávam na potápavé woblery 5 - 13 cm. Dobre si darí medzi 22 - 02 hodinou. Najlepšie si zachytám, keď od vody odídu hlučnejšie partie kaprárov. Vtedy - ak zubáče lovia sa dá orientovať podľa ich šplechotu a to je tá najkrajšia rybačka...
V septembri uprednostňujem ranný lov na väčšie gumy, ešte za tmy po rozvidnenie (o siedmej pracujem).

MacOS | Po 17.5.2004 22:23:10

s noční přívlačí nemám až tolik zkušeností, abych se pouštěl do psaní článků, ale něco málo už jsem s ní zažil. předminulou sezonu jsem si tak několikrát velice pěkně zachytal na opavě pod splavem v třebovicích, kupodivu nejčastěji lovenou rybou byla štika a tloušť.
vzhledem k tomu že v létě je řeka dost mělká, nechytal jsem ze břehu, ale stoupnul jsem si pěkně doprostředka a házel většinou pod sebe nebo těsně kolem sebe. orientoval jsem se podle korun stromů, které jsou vždycky o něco tmavší než obloha a neměl jsem problém s tím že bych to házel někam do křoví. výhoda je taky v tom že můžu použít pstruhový podběráček, kterej mám kolem krku a i potmě se mi s ním k rybě na tak krátkou vzdálenost dobře manipuluje. potvrzuju že často se dá ryba nástrahou vylákat až úplně pod nohy, bývá to pak opravdu adrenalin :o)
teoreticky vzato by snad potmě měly být úspěšné nástrahy woblery a rotačky, nejvíc úspěchů za tmy jsem měl ale s pomalu tahanýma a plynule přizvedávanýma gumama libovolné barvy (v noci je to jedno), a to třeba i jen cca 3 palcovýma. to je asi dáno charakterem té vody - mělčina 0,5-1,2 m s hustými trsy vodních rostlin. plandavky jsem nezkoušel, takže dík ospreyovi za tip, letos to prubnu.
základem je jak píše osprey výborná znalost loviště, korzovat je pak možno jen minimálně. já velice pomaličku probrodím úsek odhadem 50-100 m, ale to jen protože ho znám opravdu velice dobře. uvažoval jsem o tom že bych si letos ten lov trochu vylepšil použitím chemického světýlka (někde na sobě), protože myslím že by rybám nemělo vadit a přece jen aspoň trochu světla dá, což se hodí vždycky.
noční lov je vždycky o vzrušení, s dením lovem se to nedá srovnat, ať už je to třeba plavaná nebo přívlač. a pokud při noční přívlači stojíte v broďákách ve vodě a metr od vás nástrahu sebere štika, garantuju vám že pokud se leknutím neutopíte, tak vás to taky chytne.