Počet členů ČRS překročil 250.000

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 25.12.2019

nofish - Profil | Pá 27.12.2019 18:07:33

Peťas >> já to vidím jinak. Drtivá většina lidí jsou ti, co jen zaplatí a chodí na ryby. Což je fajn, jenže za stávajícího stavu, to vede svaz do ... Svaz byl kdysi postaven na tom systému, že to lidé dělají pro sebe. Teď jen platí pro sebe, ale přitom relativně málo. Takže platí a chtěli by za to všechno, protože zaplatili. Na to ale zas platí dost málo. Tento stav není donekonečna udržitelný. časem dojde na to, že budou muset platit víc, nebo občas i něco udělat, ne jen zaplatit a čekat za to služby. Většina lidí, co tak vidím, prostě nemají vztah k rybařině jako takové, jen vidí, že za 2tis na rok si můžou dělat u vody co chtějí a je to fakt levná zábava.

potočák 62 - Profil | Ne 29.12.2019 16:07:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Starost o revíry a chovné vody není výmysl minulého režimu ale patřil ke správnému rybáři i daleko dříve.To jenom současným funkcionářům hrabe na karbit. Petrův Zdar

venybit - Profil | St 25.12.2019 10:59:03

Na tom nic pozitivního není. Pozitivní by bylo, kdyby počet členů , klesl na 100 000.

Martin M. - Profil | St 1.1.2020 22:21:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Necetl jsem diskusi, ale podle mne pokud by pocet rybaru klesl pod urcitou hranici, tak prestaneme mit pomyslny "politicky" vliv (politik si nechce znepratelit tolik lidi) a prijdeme o vyhody, ktere ted mame - napr. co se tyka prava vstupu na soukrome pozemky nebo skoro monopol na reviry na tekoucich vodach. Stejne tak bude snadnejsi zakazat rybareni uplne, bo je to trapeni zvirat - mezistupen bude zakaz chytani pro radost, musis si rybu nechat a ukoncit lov. Kecy typu cim mene rybaru, tim lepe, se mi nezdaji uplne promyslene.

potočák 62 - Profil | Ne 29.12.2019 16:42:30

čudla >> Bohužel,nechápou to ani vrcholoví fukcionáři svazu i když v tom vyrůstali nebo to nechtějí pochopit? V tom bude možná problém,že nejsou schopni přizpůsobit chod svazu novým podmínkám nebo spíše nejsou už schopni se tomu přizpůsobit sami . Po desítkách roků ve funkcích a často na sklonku života nejsou schopni přizpůsobit se změnám a drží se funkcí za každou cenu.Možná že pouze mají strach,že kdyby nastoupil někdo po nich a ukázal,že to jde když oni tvrdí že to nejde,tak by to pro ně bylo pohana??To raději vezmou svaz do hrobu sebou. Petrův Zdar

splávkař - Profil | St 25.12.2019 10:33:21

A nemate nekdo statistiku kolik % techto clenu spolehlive urci treba perlina, tlouste a parmu ?

sven - Profil | Ne 29.12.2019 16:38:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

potočák 62 >> Pěkný...
To se ještě rybáři nerozdělovali na "my" a "oni" a věděli, že co si sami neudělají, to nebudou mít..

sven - Profil | Pá 27.12.2019 15:04:58

Peťas >> Nofish nepsal o rybaření a o chození na ryby ale o tom, že je rozdíl mezi tím co chodí na ryby a rybářem.
Třeba já těm prvním, říkám výstižnějí "chytači"..
Zatímco rybář maká kolem revírů, chovné vody, líhní, sádek.. apod. a stará se o vodu a o to aby v ní něco plavalo, chytač se o nic nestará, jen zaplatí, chytá, natahuje ruku a klade požadavky..

nofish - Profil | St 25.12.2019 19:40:18

počet členů črs....
vyprdnout se na počet členů, rybářů je z toho max. 10%... statistika je hloupost.
Zbytek jsou lidi co platí a chodí na ryby, ne rybáři....

MrKos - Profil | Ne 29.12.2019 18:53:17

nofish >> oba dva svazy, crs i mrs posunuly svoji cinnost do fáze, že jediným cílem a měřítkem je docílit co největšího počtu členů a to za každou cenu. Průměrný čilimník vnímá to, že nových členů je málo staří vymírají, nových rybářů je ještě míň. Členům dnes stačí: nulové znalosti, žádný vztah k rybařině, ochota platil za povolenku a lovit dvojnásobek kapra v každé louži. A od toho se odvíjí i celá řada průvodních jevů, čímž je například neochota těch posledních rybářů dělat cokoliv pro ryby, potažmo pro tyto nové členy. Potom taky rybář vidí například to, jak svaz rozdává povolenky zdarma členům rs, kteří nic nedělají. Potom taky rybář vidí, jak svaz netrestá přestupky a není schopen udržet ani primitivní registr hříšníků. Je to začarovaný kruh za kterým stojí primárně svaz.
Schází mi zde jakákoliv motivace pro ty pracovité. Proč by si měli ukrajovat ze svého volna, když vnímají popsané skutečnosti. A rozumím jim.

splávkař - Profil | Pá 3.1.2020 10:54:19

Bachy >> Dnes masa lidí podléhá mediální masáži která jde z dílny těch, kteří si tvrdě jdou za svým cílem kterým je moc a bohatství. To vede k takovým paradoxům jako, že 9 dětí z deseti dnes ví, že lepší svět nám pomůžou zajistit víčka z petek stejně jako 9 mladých rybářů ví, že řece prospěje tím, že bude pouštět velké kapry. Když jim povíš, že je třeba petky vůbec neprodukovat a kapry v přírodě maximálně eliminovat tak jsi pro ně zločinec.
Každý z nás asi dobře pamatuje jak parta mladých zelených opakovala v médiích zaklínadlo ,,biomasa" (aniž by sami věděli co to vlastně je) až se z toho roztočil dnešní kolotoč který poškodil za pár let krajinu víc jak půl století předchozího hospodaření. Dokola se mele o suchu, povodních, potřebě zadržet vodu v krajině , všici se shodnou, že obrovský a okamžitý efekt by mělo obohacení půdy organickou hmotou ale v reálu je to tak, že všude kde se nějaká ta organická hmota vyskytne se hned hledá a dotuje způsob, jak ji za obrovské spotřeby energie(paliv) zpracovat a spálit. Spálí se to co vyroste na poli, v lese a roky se tato lobby snaží prosadit aby se na pole nevrátila ani většina kompostovaných materiálů které se dnes na pole dostanou. Ono to někomu holt slušně vydělává a těch pár investovaných koblih se vždy násobně vrátí, že?

Dědek - Profil | St 1.1.2020 13:56:50

stormandnature >> Já to vím. Kdo ale tento trend nastavil a kdo jej podporoval, nebo minimálně s tím nic nedělal? Mě to celé občas připadá, že je to tímhle směrem pomalounku celé směřované a slušnou dobu připravované. Nakonec zánik svazu, by pár lidem přinesl obrovské zisky. A teď si polož sám otázku, je to blbost co píšu, nebo ne?
Když se podívám kdo tady ty roky ve svazu vládl a kdo se tam dostal dnes, vůbec bych se ničemu nedivil.

Ale tady jsem se dostat nechtěl. Jen si prostě myslím, že vše směřuje k tomu, aby se rybáři přestali stýkat, aby necítili žádnou odpovědnost za svaz, jeho majetek, morálku, pravidla, svazopředpisy i zákon. Klasická salámová metoda. Za pár let si bude drtivá většina rybářu přát, aby byly svazy zrušeny a vody přešly pod soukromníky. Již dnes je plno lidí, co to tady prezentují a chtějí.
Já si jen myslím, že sedáme na lep těm, co tohle přesně chtějí a jen pomalu zasévají mezi nás o svazech pochyby a čekají na příležitost, kdy do toho bouchnou. Stačí na tohle obrátit mínění rybářské veřejnosti, která to bude nakonec chtít dobrovolně, sama a s nadšením u toho bude ještě hýkat radostí.

Dědek - Profil | Út 31.12.2019 18:19:15

Mrknato >> Ty jsi pako. Museli jsme si těch pět hodin o sobotě odmakat, potom se dal panáček a opekl párek. Zadarmo jsme ty hodiny napsané neměli :-)

ariane - Profil | Po 30.12.2019 19:25:15

Mrknato >> Byl jsem řadový člen po roce 1975 a vím, co a jak se dělalo na u nás na brigádách. Dostal jsem 100 m náhonu, určenou šířku a hloubku. Dělal jsem na tom týden i víc včetně víkendu. Pak přišel hospodář a přeměřil šířku a hloubku. Když to bylo OK, napsal mi brigády, jinak smolík. Další rok v zimě prosekávat díry 3x4 m na dvou chovných rybnících, nehledě na mráz. Skončil jsem na 40 hodinách, bylo to prostě potřeba, nechcípla nám ani ryba. Kamarád to samé. Dostali jme plaketu a knížku, dodnes ji mám. Asi jsme to tenkrát brali jinak. Dnes si každý brigády zaplatí a ještě je chytrý na diskuzích. A na schůze nás nikdo nemusel nutit, chodlili jsme tam rádi pokecat s kamarády, internet totiž tenkrát ještě nebyl. Bude mi 63 let, chytám od svých 6 let a letos jsem nevzal ani jednu rybu, asi tak.

milanpindryc - Profil | Po 30.12.2019 17:04:26

Mrknato >> jsou i jiny moznosti jak to delat.
Treba v Arizone to maj tak ze povolenka na vsechny vody a lov drobne zvere stoji cca 50$ na rok. Koupis ju kdekoliv. K tomu dostanes pravidla a je. Rybochov tam funguje, vysazovani taky, ryb je dost. Terminy vysazovani sou planovany co cca 14 dnu v prubehu sezony a jsou verejne zname.
Financovani pochazi pokud vim ze dvou veci: povolenky a cast dane z prodeje rybarskych/loveckych veci.
Zadny schuze nic. Game and fish je proste urad jako kazdej jinej a dela svou praci profesionalne ne jako hoby po praci.

sven - Profil | So 28.12.2019 15:31:39

Mrknato >> Co by tam normální členi dělali ?
Především je to jejich fundamentální povinnost.
Protože se toto díky předposranosti činovníků tiše toleruje, proto se Svaz nachází v takovém marastu, v jakém se nachází..
Kdo má problém s obsahem Stanov a jednacího řádu, má možnost ze Svazu vystoupit a navštěvovovat stále četnější soukromáky..
Ale proč se pokrytecky nepřiživit na práci jiných, žejo..
Kdyby to bylo na mně, tak za neomluvenou účast na VČS, by následovalo nekompromisní
pá pá ..
...
Docela by mě zajímala pracovní náplň oněch 10 brig. hodin, které si členové MO Pardubice odhlasovali na VČS, když mají takový odpor k údržbě revírů které jim nepatří apod., jak tu stále prezentuješ.. Tipuji, že i Ty si raději těch pár usmolených stovek ročně zaplatíš, než abys přiložil ruku k dílu... Přepočteno na jeden den = 2,20Kč, tedy cena jedné housky v akci..
A to se vyplatí....

Nakonec, výtka ze strany jednoho z členů VÚS, který má 8 samostatně hospodařících MO, smerěm ke členovi Sev.ÚS který má pouhé 2 SHMO, je poněkud komické :-)

Samozřejmě, že většina členů ve Vč. si společné povolenky nebere...
To je v naprostém v pořádku. Na celosvazovou povolenku mají právo dosáhnout pouze členové těch MO, kteří "svou " vodu k celosvazovému rybolovu poskytují.
A to není případ samostatně hospodařících MO.
Bohužel se pak dějí i takové věci, že členové těchto MO aby na celosvazovku dosáhli, mají zřízené duplicitní členství, nejlépe u některé z pražských (bezvodých) MO.
Několik takových, jsem osobně u vody kontroloval...

FRANK71 - Profil | Pá 3.1.2020 15:44:44

splávkař >>

Prijde zenska na gynekologii na vysetreni. Doktor ji prohlizi a furt rika:
„Hm, hm, to je Bruntal, to je Bruntal. Ale radeji se jeste poradim s kolegou…“ Dojde pro kolegu, ten se koukne, a rika, ze je to jasnej Bruntal, ale ze v tak slozitem pripade se musi poradit s primarem. Dojdou pro nej, ten prijde, jen tak letmo koukne a rekne: „Tak panove, takovej jasnej Bruntal a vy to nepoznate? Mate po premiich.“ Zenska je z toho cela na vetvi a tak se pta: „Prosim vas a co je to ten Bruntal?“ A primar ji rekne: „No pani, vite, okoli hezky, ale dira hrozna.“

potočák 62 - Profil | Čt 2.1.2020 19:12:59

Mrknato >> Pavlíku,ty uvažuješ tak,že hlavním producentem násad na zarybnění revírů jsou MO ale to už dávno není pravda a řadu druhů se vysazuje právě díky MO,protože by se jejich chov jiným subjektům nevyplatil.Pokud´ vezmu svaz jako celek,tak se ročně vysadí násada o váze 3 200 000 až 3 300 000 kg z toho kapra 2 700 000 až 2 800 000 kg. Ale veškerá roční produkce na svazových chovných rybnících všech druhů ryb dosahuje 1 200 000 až 1 300 000 kg. Zbytek je od soukromých subjektů. Také by jsem byl raději,kdyby se na svazových chovných vodách chovali jiné druhy než kapr ale to by to svaz musel chtít a taky to podporovat. Představ si,že by jsi měl svůj 1ha rybník nebo by jsi ho měl pronajmutý.Musíš počítat nájem,údržbu-když bude tvůj tak dań z pozemku. Řekneš si,místo kapra budu chovat něco potřebnějšího.Když pominu že budeš výlov jinak technicky zabezpečit,tak průměrná svazová cena za 1 kg okouna je 45-50 kč.Kolik myslíš že kg v tom rybníku vychováš a za jak dlouho? Jinak za cejna velkého to je 33-35 kč za 1 kg. Za plotici 22-25 kč a za bílou rybu,za tím se schovává řada druhů i například karas obecný ale i stříbřitý je to 27-30 kč za 1 kg. Petrův Zdar

stormandnature - Profil | Út 31.12.2019 22:47:05

Mrknato >> ty musíš mít těžkej život. Nebo jsi měl.
Jinak souhlas s dědkem i potočákem, brigády byly fajn. Ať už člověk lítal s kaprama od váhy na auto nebo kopal zanesený struhy na sádkách, vždycky to byla prča. Člověk pokecal, zasmál se, dozvěděl se něco novýho, nebo probral to starý.....

San - Profil | Út 31.12.2019 19:44:19

Počet členů překročil čtvrt mega..... Dobrý a kolik z toho je inostrancev? A kolik z toho zná rybí druhy? A kolik z toho vše dodržuje?

Dědek - Profil | Út 31.12.2019 11:43:47

ariane >> Souhlasím. Také jsem chodil dělat brigády dobrovolně a rád. Teda, za určitého vedení, dnes bych se na ně mohl tak akorát... Ale šel bych i dnes a pokud bude mé pomoci třeba, půjdu, už bude více času :-)
Na brigádách bylo fajn a to jsme ty hodiny dělali na dvakrát, po pět hodin, tedy dva víkendy. Sešlo se pár lidí, něco se udělalo, pokecalo nejen o rybách, opeklo se maso, nebo klobása, dal se i nějaký panák na závěr a bylo. Takové malá společenská událost, která stmelovala lidi. Těšíval jsem se.

ariane - Profil | Út 31.12.2019 11:35:48

Mrknato >> Z tónu tvých příspěvků je mi jasné, že ani nic jiného pamatovat nemůžeš. Podle tebe totiž bylo vždycky všechno špatně, v minulosti, přítomnosti a i v budoucnosti to nebude jiné. Tebe ani nenapadne, že jsme ty brigády dělali dobrovolně, protože to prostě bylo potřeba.
V dnešním světě něco naprosto nemožného.

Willow - Profil | Ne 29.12.2019 20:06:21

čudla >> Byla povinná protože každá schůze začínala politickým úvodníkem jak strana a socialistická vláda dopřává lepší a lepší zítřky.
ČSRS byl složkou Národní fronty.
Omluvenku vypisoval zaměstnavatel nebo škola.

Dědek - Profil | St 25.12.2019 19:30:59

splávkař >> ryba není jídlo, smrdí, jak týden nemytá pi.a, proč bych to měl jako jíst???

splávkař - Profil | Čt 2.1.2020 22:01:00

Martin M. >> Právě na to jednou svazy myslím dojedou. Sami se často prezentují jakou masu voličů zastupují a výrazně na to hřeší.
Až někdo udělá před volbami téma z toho, že si tady jednotky procent voličů udělaly z vod státu skrze kapří chlívek dojnou krávu a zlikvidovali tím kus přírody i několik rybích druhů tak nám zbydou oči pro pláč...

hraji - Profil | Út 31.12.2019 18:35:28

Dědek >> již dříve jsi napsal, že ty brigády byly i společenská událost, my mladí jsme se postupně začleňovali mezi ty starší a zkušené. Člověk si hledal místo ve spolku. A historky jsme poslouchali desetkrát a rádi

Dědek - Profil | Út 31.12.2019 18:32:57

hraji >> Ono to ale tenkrát nijak nevadilo. U práce jsme se nasmáli, pokecali o rybách, dozvěděli se spoustu novinek. Já si na tu dobu stěžovat nemůžu.
Byl jsem s klukama před pár lety čistit Vrbici. Ani jsem nevěděl, že za to budeme mít brigádu zapsanou. Nasbírali jsme bordela na 6 aut. Dali si polévku, horký čaj, nebo kafe a dopoledne uběhlo ani člověk nevěděl jak.
Na takovou práci bych šel klidně zase.

potočák 62 - Profil | Po 30.12.2019 17:39:53

Další z povinností člena je účastnit se členských schůzí,školení,aktivů,přednášek a různých výcvikových akcí(§ 5 odst.2 pism.g stanov) a) účast členů na schůzi To bývá často kamenem úrazu.Schůzovat se prostě řadě členů nechce. Mělo by to své opodstatnění v případě,kdyby šlo,tak říkajíc o schůze pro schůze. V naší organizaci mají však členské schůze i ostatní organizovaná setkání svůj význam. Rybáři jsou členy dobrovolné zájmové organizace,a to vyžaduje aktivní podíl všech členů na životě a činnosti organizace. Zásadní rozhodnutí je vždy třeba seriozně projednat s členskou základnou,poradit se a dát každému možnost vyjádřit se k věci.Je třeba též členy informovat o dění v organizaci. Nemůžeme mít zájem o přispívající členy,kteří jedinou aktivitu projevují při využívání výhod,které jim členství ve Svazu přináší.Neplní-li člen tuto základní povinnost a pravidelně ignoruje členské schůze,je třeba ,aby výbor MO situaci zvážil a zvolil odpovídající opatření k nápravě.Nevydání povolenky k rybolovu bude zřejmě tím nejcitelnějším. Zdroj--Právní předpisy pro rybáře. Rok vydání 1988. Autor Alexandr Šíma Členská práva a povinnosti stránka 54 Petrův Zdar

Malab - Profil | Pá 3.1.2020 12:48:03

Polčis >>Nemocnice v Bruntále a Jeseníku jsou přesně takové jací lékaři a ostatní personál v nich jsou. Jsou tam povětšinou lékaři co by se ve větší konkurenci neprosadili. Vydělávají měně než např v Praze, Plzni, Brně. Platí menší daně, do regionu jde méně peněz, zůstávají tam slabší jedinci, ti co umí odcházejí.
Tak je to nejen s lékaři, ale i učiteli. Zůstávají slabší učitelé a učí tak jak učí...
Vyrůstají děti učené těmito pedagogy... Pracují v lese, sází stromky a dělají na pile. Vydělávají méně, platí nižší daně, do regionu jde méně peněz. Kruh se uzavřel.

Nemocnice nejen v Bruntále a Jeseníku =doktoři z Ukrainy...

Až někdo vybuduje v Bruntále výzkumáky, laboratoře, kosmický průmysl, univerzity, dostane do nich specialisty a špičky v oborech potom se něco změní.

Není to jen Bruntál...Je to obecný problém zdaleka nejen v ČR.

Bohužel.

Mrknato - Profil | Pá 3.1.2020 6:45:32

potočák 62 >> Co jsi tím chtěl říci? To, co jsi Honzo napsal nerozporuju, jsou to asi statistiky. No a statistika dává přesné informace z nepřesných čísel a hlášení.

Vůbec nikde svaz nezveřejňuje, kolik MO v kterém ÚS provádí některé činnosti pro uživatele na společných revírech a současně má soukromák (y) jen pro své členi. Asi proto, že to stanovy nepřipouští. Tam jdou ty "brigády" a určitě i část ryb pro společné revíry, když zarybňuje z pověření MO.

Když by každý členi zaplatil ke stávající ceně povolenky ještě cenu brigády (800,-Kč i děti, ženy, kojenci a důchodci...) tak jen u nás ve Vč.ÚS by k 17 milionům na násady přibylo dalších 30 milionů ......
V celém ČRS se vysazovalo za nějakých cca 180 milionů, současnou cifru Kočica asi tají a z brigád by k ceně povolenky přibylo 200 milionů.

Takže pokud by povolenka k rybolovu byla pro členi zadarno, tak bych funkci brigád chápal.... Oni i komerční chovatelé se starají o rybníky, platí krmivo, daně, zajišťují výlov a dopravu..... A svazocena? To není skutečná cena, ale proměnná, aby se vlk (svaz) nažral a koza (VRP) zůstala celá.
Ryby nechovám, netvářím se jako odborník, ale jsem přesvědčen, že ryby mimo kapř může efektivně chovat jen profík....... a to členi většiny MO nejsou.

splávkař - Profil | Čt 2.1.2020 20:58:43

Martin M. >> Já znám příklad opačný. Rybník v obci byl rybářům pod tlakem veřejnosti ,,sebrán" neb se tam léta marně snažili regulovat nepřístojné chování rybářů a od svazu slýchali jen, že na to nemají páky.
Od okamžiku kdy se rybníku ujal soukromník problémů ubylo a pokud dojde k nějakému excesu stačí vytočit nájemce a rybář je záhy pacifikován či vykázán. Už od pohledu je jasný rozdíl a místo v obci které dříve vypadalo spíše jako černá skládka dnes zdobí obec svojí parkovou úpravou kde se dbá na to, aby se po zemi nepovaloval ani vajgl.

Dědek - Profil | St 1.1.2020 23:19:58

nofish >> Nesouhlasím. Ono není od věci, mít početní sílu, lhostejno, že v dnešní době rozhádanou. Je důležité, jestli se ta početní síla stmelí, až o něco půjde, až bude potřeba. Já doufám, že ano.

FRANK71 - Profil | St 1.1.2020 20:22:26

potočák 62 >> nedošlo by ke zvýšení, jen některé nerentabilní sádky by se zavřely.

potočák 62 - Profil | St 1.1.2020 19:40:31

computerfish >> Problém je,že Mrknato nezná pořádně chod peněz ve svazu a používá jednoduchou rovnici-množství peněz vybraných za povolenky rovná se množství peněz na zarybnění.Neuvědomuje si,co se z toho platí a co to obnáší a díky čemu je cena povolenek tak nízká. Za prvé i když se část násad nakupuje od soukromých subjektů,tak pořád množství násad vyprodukovaných MO je vysoký a protože MO dostávají za násady méně peněz než soukromý subjekt,tak to tlačí cenu povolenky dolů.Za druhé-z ceny povolenky se platí nájmy revírů-uzavřených nádrží. I když si takové nádrže pořídili MO za své prostředky,tak když je vloží do společného rybolovu,tak dostávají podstatně menší nájem,než kdyby se platil nájem soukromému subjektu nebo státní organizaci a to tu nádrž ze svých prostředků udržují a financují a za třetí-na hodně těchto nádrží mají nájemní smlouvy MO,kromě toho že má často vlastník ve smlouvě právě údržbu těchto objektů a to provádějí právě členové těchto MO brigádnicky,bývají i nájmy díky tomu, že MO žijí společenským životem v obci často velice nízké a takového nájmu by nikdy US jako uživatelé nebyli schopni dosáhnout. Pokud´ to shrnu,když by došlo k vyřazení MO z celého systému,jak navrhuje Mrknato,tak by došlo k troj až čtyřnásobnému zvýšení ceny za povolenky a při tom by se zarybńovalo stejné množství násad jako nyní. Petrův Zdar

Dědek - Profil | St 1.1.2020 14:47:59

nofish >> Já vím, jak to funguje. Nebylo by potom pro nás lepší, si hospodařit sami, nebo lepší, se sloučit s MRS? S MRS jsme se měli sloučit v době jeho vzniku, nabídka byla.

stormandnature - Profil | St 1.1.2020 14:05:46

Dědek >> zas na druhou stranu mi přijde, že už to dávno o pohodový partě pár tichejch bláznů někde u vody či klubovně. Dneska se i rybařina polarizuje, fanatizuje a míří směrem, který se mi moc nelíbí

Mrknato - Profil | St 1.1.2020 14:03:13

computerfish >> Co je to sebrat? Je naprosto evidentní že aby se plnil zarybňovací plán, jak stanovuje zákon, tak se převážné množství a u některých druhů 100% násad musí nakoupit mimo složky svazu. Ale za co?
1) zdražit povolenku, nebo
2) část násad potřebných druhů vymáhat od MO, aby je nakoupily nebo odchovaly ne z peněz převedených od ÚS, ale za své, z brigád, nebo
3) hodnotu brigády v Kč sloučit do ceny povolenky. Jestliže MO chovají ryby ekonomicky, jsou konkurenceschopné, tak MO k chovu ryb musí stačit peníze, které jim případě za kvalitní násadu převede ÚS z povolenek.

Svaz má v dekretech na státních vodách a ze zákona pouze VRP, žádné klestění břehů, sekání trávy, čištění dna, sběr odpadků a.j.. To má v gesci jiná státní organizace.

Máš recht, že čím víc je peněz na kupě, tím hůř se hlídají, ale jak se hlídaly doposud? Zcela formálně, všechny složky svazu mohou podnikat a nikde není určeno že pouze se ziskem, členi neručí za případné škody a defraudace nesmyslnými "náklady" aby se vyrovnal rozpočet. Já si myslím, že jestli uživatelé vykáží, musí vykázat příjem peněz z povolenek, pak je zcela jednoduché to porovnat s tím co, kam a za kolik se vysadilo. Navíc máme kontrolní hlášení a mimo vánoční prodej kapř budou povinné registrační pokladny. To nestačí? No a úplně nejlepší je vysazováním násad nepověřovat MO, ale dodavatele, nebo zaměstnance uživatelú (ÚS). U vás a na revírech Rady to tak přeci funguje? A že by to nešlo vyvrací fakt, že naši 2 zaměstnanci MO mimo své další povinnosti jsou schopni zarybnit více než 1/2 pstruhovek Vč.ÚS. Jediný průser je, že u toho musí být přítomen místní volený "hospodář", který vysazování propálí svým kámošům a ti zase svým a pak je skutečně během týdne odrybněno.....

Každá věc se musí předem prodiskutovat pusou, aby to nedopadlo jako v MRS.

Dědek - Profil | St 1.1.2020 13:35:33

nofish >> Kamile, já si netroufám posuzovat co je lepší a co je horší. Jen konstatuji, že pokud bude více takových změn, svazový život zcela zanikne. Už tak má dost našlápnuto.
Vedení je zcela mimo své členy. Každý si hájí jen své postavení, zájmy a vliv. Kdo to má, vládne a jak jinak neohlíží se na druhé. Tam jsme to dopracovali, tam jsme svaz dostali.

Dědek - Profil | St 1.1.2020 12:45:47

computerfish >> Společenský život - svazový život. Taková byla i původní myšlenka našeho svazu. Jsem zvědavý co tento život přivede na konec cesty dřív. Myslím, že to budou přesně takové trendy, se kterými začal MRS a to je možnost brigády pouze platit. Takhle podle mě končí svazová pospolitost a smysl svazu a začíná pouhá placená služba rybářské veřejnosti.
Asi se do mě spousta lidí obuje, ale bude-li to tak pokračovat, můžeme svazy zrušit a zajistit si rybaření způsobem jako je v Kanadě, nebo USA.
Svaz bude zbytečný, bude na to stačit stát. Na benzínce koupíš povolenku a jdeš chytat.

computerfish - Profil | St 1.1.2020 11:51:16

nofish >> To nemá cenu. On to chápe jen v souvislosti s městkou MO. Samozřejmě centralizovat to jde jako pražský model. Ale tam jsou pro to podmínky. Venkovské to mají nastavené jinak. Mají své revíry, klubovny a v nich pípy, svůj kmenový totem, náčelníka, atd. Tam tu trávu kolem vody musí někdo brigádně posekat. Společenský život tam zůstal zachován.

computerfish - Profil | St 1.1.2020 11:20:31

Mrknato >> Ty prostě chceš sebrat peníze za brigády organizacím a dát je svazu. To je skutečně ušlechtilá myšlenka. To si nedovolil ani myšlenkově progresivnější MRS. Brigády budou potřeba stále, kdo a za kolik to bude dělat? Horší věc je, že čím více peněz máš pohromadě, tím snáze se rozfofrují. Ale dle tvého plkání mám pocit, že se dá všechno udělat jen pusou.

ariane - Profil | St 1.1.2020 10:30:04

Mrknato >> Vůbec nechápu, na co reaguješ. To tě to tak baví? Nikde jsem se k chovu ryb nevyjadřoval. Je mi jasné, že dnes se musí rybáři k násadám dostat jinak, než dřív, když moje bývalá organizace třeba přišla o všechny chovné rybníky. To neznamená, že by se dnes neměly dělat brigády, jsou stejně potřeba, jako dřív. Stav části revírů, kde se dalo chytat, je tak hrozný, že už je to víceméně mrtvá voda (zanešené, otrávené, plné větví a stromů a podobně). K té narážce na IT (pokud myslíš ajťák) - skutečně jím jsem celý život, nehodlám tě o tom přesvědčovat. Nyní spravuju např. 350 ks stanic a přes 20 serverů včetně virtuálních pod VMwarem.

hraji - Profil | Út 31.12.2019 20:45:32

marmyš >> v pátek u nás odevzdával a vyzvedával povolenku jeden náš člen. Už od roku 1986 je v invalidním důchodu. Za těch 33 let v invalidním důchodu se mu vede tak dobře, že stíhá víc jak sto docházek a odnesl víc jak 100 kilo ryb. Ten chtěl slevu na povolenku. že je invalida.

potočák 62 - Profil | Út 31.12.2019 19:16:30

Dědek >> Brigády jsem dělal od 77 roku a i když u nás bylo 25 hodin a jenom jsme prahovali,tak jsem na ně chodil rád. Byla tam legrace,člověk se hodně dozvěděl a i práce se udělala.. Některé prahy z té doby co jsem dělal přežívají do dneška.Petrův Zdar

Dědek - Profil | Út 31.12.2019 19:06:48

Mrknato >> Brigádu jsem platil posledních patnáct, dvacet let, protože jsem neměl čas jí oddělat. Když jsem konečně v civilu, rád přiložím ruku k dílu. Když o to svaz nebude mít zájem, tak jim to pětikilo prostě zase zaplatím.
Problém v tom nevidím ani tak, ani tak.
Kdo se tady rozčiluje, jsi ty. A že si rád vzpomenu na něco, co bylo fajn a tobě to zrovna není po chuti, na tom nic nezměním, ani nechci.

hraji - Profil | Út 31.12.2019 18:20:35

Dědek >> je to ztráta času. Bude pořád dokola mlet to svoje. Máš pravdu v tom, že kdysi v dobách mého mládí byla brigáda opravdu prací.

Dědek - Profil | Po 30.12.2019 22:28:18

sven >> Díky bráško :-)

Dědek - Profil | Po 30.12.2019 21:43:12

sven >> to je duvod, proc nas uz nikdo neinformuje o tom, ze bude schuze. Nemaji zajem na tom, aby tam cleni chodili, tak si muzou delat co chteji...

čudla - Profil | Po 30.12.2019 20:49:08

retrívr >> Okopčeno z Jednacího Řádu ČRS - pro tebe stačí body a) a b)

Rozhodování a hlasování na členské schůzi MO a na schůzi místní skupiny nebo klubu
a) Členská schůze MO je po svém zahájení schopna usnášet se, je-li přítomna
nadpoloviční většina členů MO nebo zvolených zástupců místních skupin.
b) Není-li členská schůze MO po svém zahájení schopna se usnášet, odloží se její
další průběh o 15 minut. Po uplynutí této doby je členská schůze MO schopna
usnášet se za přítomnosti jakéhokoliv počtu členů MO nebo zvolených
zástupců místních skupin.

sven - Profil | Po 30.12.2019 20:17:37

rybomil >> Ahoj. Ono je to všude plus mínus stejný...lidi to mají na háku.. a pak se diví a remcají...
Tady je letošní účast.. Ty všechny neomluvené, bych kopnul do řiti... a šli by a šli...
Kdysi byla účast povinná...dnes se to toleruje....z obecně známých důvodů.....
Stejně to celé táhne jen jedna a ta samá hrstka nadšenců/pitomců a především ti neomluvení, se stejně jen vezou...

Zpráva mandátové komise:

Zprávu mandátové komise přednesl člen komise p. XXXXX YYYYY

Na schůzi byla pozvána celá členská základna, tedy 134, z toho 117 plnoletých členů MO,

přítomno 38 dospělých členů – tj. 28,36 %

řádně omluveno 21 členů – tj. 15,67 %

neomluveno 75 členů – tj. 55,97 %

potočák 62 - Profil | Po 30.12.2019 19:16:36

FRANK71 >> Jinak to byl §5 odst.2 písmeno c stanov--je člen ČRS povinen osobní pracovní účastí podílet se na činnosti MO Svazu nebo některé z organizačních složek Svazu. Ale když půjdeš do důsledku,tak se od té doby vypustilo ze stanov pár ustanovení a to ještě všechny nebyli tak špatné ale ve své podstatě máme pořád komunistické stanovy.Petrův Zdar

kakr - Profil | Po 30.12.2019 17:42:03

potočák 62 >>
Ohánět se komančskými manýry (1988) je hodně mimo mísu.

kakr - Profil | Po 30.12.2019 16:17:23

sven >>
Když členové na schůzi odhlasují povinnost nosit k vodě čisté trenýrky, tak to bude také platit??
Nesnaž se mně školit, jak a co se musí provést aby členská schůze byla platná.
Mimochodem , dostanou vaši členové minimálně měsíc před termínem schůze pozvánku s programem ke kterému se mohou vyjádřit?

sven - Profil | Po 30.12.2019 16:05:30

kakr >> Ve stanovách je informace o povinnosti účasti snad vágní..
Ovšem odhlasováním členskou základnou na VČS, tedy nejvyšším orgánem, byť nejnižší svazové jednotky, se vágnost mění na zcela jednoznačnou povinnost člena dané jednotky.
Individuální razítko o účasti, není třeba.
Programem každé VČS je mmj. i volba zapisovatele, volba ověřovatelů zápisu a volba mandátové a návrhové komise..
Mandátová komise vede záznam o prezenci jednotlivců, zapisovatel zapíše, ověřovatel jej ověří a tento se stává součástí zápisu z VČS...

Jeník - Profil | Po 30.12.2019 10:08:06

nofish >> Zdravím mindrák do Opavy. Já jen, že jsem tak smělý, Kamile, připomeneš mi prosím, jaká je souvislost mezi mým věkem a funkcí hospodáře?
Šťastnej a veselej novej rok!

potočák 62 - Profil | Ne 29.12.2019 20:36:38

Mrknato >> Ahoj,a o čem myslíš že svědčí těch 9 PO ? Pouze o tom,že posuzovat populace ryb na tekoucích vodách podle úlovků je kravina,to tvrdím už dlouho.S tím mačkáním generačky- v něčem máš pravdu,na generačku PO a LI má svaz více než dost CHRO,chovných toků a pod. jenom by se o ně musel starat.Na druhou stranu v případě že chceš posílit nebo obnovit populaci to je nejrychlejší způsob. Nezapomeń,že PO je krátkověký s malou plodností a jedna matka vytřená na líhni ti plůdkem nahradí 10-20 matek které se vytřou v přírodě. Na rozdíl od průmyslových ryb a plůdku od nich je tento plůdek životaschopný a je schopný se alespoń částečně přizpůsobit negativním vlivům současné doby.Petrův Zdar

nofish - Profil | Ne 29.12.2019 20:31:46

MrKos >> mi to nevysvětluj, vize svazu je super a snažím se taky, aby to fungovalo. Ale přístup sbírání členů a prodaných hodně levných povolenek, se mi nelíbí a vím, že to do nekonečna nepůjde. Ale já jsem ten blbý, nemám tituly, nemám podpisová práva, jen o tom kecám na mrku, jako i ty.
Jak píšeš. Svaz neskončí, ale je dost velká šance, že ty vody kde řádí většina "moderních" rybářů, bude někdo chtít svazu přebrat a nahrabat si na tom. Ale na druhou stranu si za to oba svazy i mohou samy, když se za peníze obchází BPVRP, pak i zákon a kdo ví co - viz kaprozávody na revíru, kdy se uzavře pro lidi a přitom se tam chytá Vždyť je to blbost, žádný zákon třeba takovou možnost neuvádí. Hájit před těmi co makají a přitom lovit i mimo denní dobu pro ty co platí...
Kašlem na to, radši jdu ven se psiskem a mrknout co dělá kocour, nebudu si kazit večer, dost na tom, že se ráno jde do práce. Měj se.

nofish - Profil | Ne 29.12.2019 20:19:31

vysvětlete někdo tomu blbovi, co ho mám v ignoru, že kdysi měl svaz firmy, co po privatizaci vesle prosperují a vydělávají.... já na něj fakt nemám nervy......tyhle vymyšlené lži někoho kdo ví o rybařině jen že MO mají soukromáky a BP jsou zlo....

sven - Profil | Ne 29.12.2019 20:12:40

Willow >>Pravda, pravda, bylo to tak..
Je zajímavé, že i přes svoje mládí, toho docela dost pamatuješ :-))))

čudla - Profil | Ne 29.12.2019 20:00:00

kakr >> Pleteš se Karle, jak napsal Honza, účast na VCS byla povinná, dokonce se dávalo razítko do čl.prukazu, že si se zúčastnil.... nebo si musel být řádně omluveny, jinak ti nebyla vydána povolenka, jak napsal potocak62

brach - Profil | Ne 29.12.2019 18:52:03

Konec dubna:
Že by ti tři z vody vytahali a zahrabali padlé ryby? Ani náhodou.!
Tak jsem je vytahal a zakopal sám.

kakr - Profil | Ne 29.12.2019 18:39:35

potočák 62 >>
Všichni dnes pracují a aby se někdo omluvil z práce a šel sbírat padlou rybu fakt nehrozí. Většinou to udělají funkcionáři.
Buď rád, že máš okolo sebe ochotné lidi, kteří jsou vedeni k práci pro rybáře. Ve velkých městech je to fakt o něčem jiném.

potočák 62 - Profil | Ne 29.12.2019 18:33:44

kakr >> Jak uvádíš tu otravu a dalo by se uvést určitě hodně příkladů.Zeptám se trochu jinak,jak pracujete s těmi mladšími,aby na tu otravu šli? Víš,podle mě je i problém,že se neumí pracovat s lidmi,vysvětlovat,třeba i ze začátku přemlouvat-prostě práce s lidmi a bohužel,to mnoho funkcionářů bere jako by se měli nějak ponížit. Lidi kolem mě taky nepadli z nebe,bylo za tím hodně a hodně času,vysvětlování,přesvědčování. Lidi jsou ochotni dělat a udělat hodně,když jim rozumně vysvětlíš o co jde,postavíš před ně reálný cíl a vidí výsledky a nemají pocit,že dělají práci jenom pro práci.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Ne 29.12.2019 18:24:02

kakr >> Pokud´ mě má stará pamět´ nenechává na holičkách,tak alespoń za mého mládí byla účast na schůzi povinná a neúčast musela být omluvená.Byla to povinnost pro vydání povolenky. Stejně jako u nás byla povinné brigády.Co si pamatuji,tak jedinou vyjímku měli doktoři,kteří si to mohli uhradit. Petrův Zdar

kakr - Profil | Ne 29.12.2019 18:17:55

potočák 62 >>
Při vší úctě, povinnost zúčastnit se schůzí si nedovolili ani komanči.
Naprosto souhlasím, že drtivá většina členy být nechce, chce zaplatit a lovit ryby. Už dnes si mohou koupit povolenky pro nečleny i když jsou násobně dražší.

potočák 62 - Profil | Ne 29.12.2019 18:12:49

kakr >> Ahoj,nové podmínky je to,o čem hovořím delší dobu a nejen já. Stačí si položit správnou otázku a hledat na ní odpověd´.Proč je většina členů ČRS a MRS členy-proto že chtějí nebo určitým způsobem musejí být členy ?? Proč musejí mít oba svazy tolik členů, kteří ve skutečnosti být členy nechtějí ?? Řešení je jednoduché- zbavit se členů,kteří nemají o činnost zájem tím,že se pro členy srovnají podmínky a stanoví povinnosti-účast na schůzích,povinné brigády včetně finančního plnění a td. k tomu nějaké menší výhody a hlavně tím možnost, rozhodovat o tom,jakým směrem budou svazy směřovat a té většině,kterou to nezajímá umožnit rybolov na revírech o které se starají svazy za slušných podmínek bez zbytečné byrokracie. Příjde třeba do rybářského krámu,koupí povolenku a více ho nezajímá.Zaplatí , chytá a dodržuje pravidla které nastaví ti,kteří jsou členy svazu. Petrův Zdar

retrívr - Profil | Ne 29.12.2019 17:51:32

kakr >> Víš, že jsme hodně na stejné vlně. Tady není plný souhlas. Bohužel, to není tak jednoduché dělení. Mám ve svém okolí hodně kluků, kteří chtějí být u vody a ryba je potěší, nemasaří, maj těžkou práci a urvou čas pro sebe, vánočního kupují, jen už jim nezbývá čas. Odsoudíme je? Nefetujou nechlastaj, děti vedou k vodě.Doba je časově náročná, stát nám nedá vydechnout.Otázkou je i názor nejlevnější zábavy. Zaplatí : 500 známka, brigády ? / na ty čas nemaj/, celostátní 2500. Nemyslím, že to mají na těch v lepším případě 20 docházek hodně. Je těžké soudit. Přece víme, že rovnost nikdy není možná a lidi zkur.í všechno. Měj se.

sven - Profil | Ne 29.12.2019 17:16:59

potočák 62 >> Ahoj.
Kdyby každý člen Svazu vynaložil alespoň 1/10 Tvého úsilí ve prospěch rybařiny, byly bychom dnes úplně jinde...
A za to Ti patří veřejné poděkování..
To není pochlebování ale konstatování faktu.

potočák 62 - Profil | Ne 29.12.2019 16:50:44

sven >> Ahoj,vzpomínám si na schůzi z 80 roků,když jeden rybář od nás byl na návštěvě u příbuzných v Západním Německu. Ten jeho příbuzný byl rybář a pozval ho na ryby u místního spolku.Přijeli do areálu spolku a vydali se k rybníčku v areálu.Chytali tam PD. Co chytili si museli ponechat,každý maximálně 3 kusy. Když to odchytali,tak šli do budovy,kde jim to zvážili a zaplatili to. Potom jeho příbuzný vzal kolečko s lopatou a ručně šel vyvážet bahno ze sádky,ručně proto,protože bagr byl drahý,spolek neměl moc peněz a hlavně,aby členové věděli že rybaření není jenom o chytání ryb ale i o starostech. Petrův Zdar

čudla - Profil | Ne 29.12.2019 16:31:51

potočák 62 >> myslíš Honzo, že to Mrknato pochopí nebo se mu to bude libit??? Jednodušší je kecat do všeho a o vsem. Petrův zdar😂😂😂

sven - Profil | So 28.12.2019 16:24:10

FRANK71 >> Tak to Ti můžu klidně prozradit...vůbec nic..
Nejsem ani Don Quiote de La Mancha ani mi nepučí rohy...
Z mého hlediska, splnili předložením platného Rybářského lístku a platné povolenky k lovu, všechny zákonné náležitosti, k výkonu rybářského práva . Tečka.

San - Profil | Pá 27.12.2019 23:58:30

tomvec >> To není o chlapovi, ale o člověku pánského pohlaví.
Když stárne opravdový chlap, zabije ty, co mu ublížili a v klidu odejde.

sven - Profil | Pá 27.12.2019 23:12:18

Mrknato >> hluboce se mýlíš...v tom lepším případě...

"Mí" rybáři, loví za úplně stejných podmínek, jako rybáři i chytači na většině státních vod.
Mají zcela shodné BPVRP, plní vůči Územnímu svazu u Radě ČRS, zcela stejné povinnosti, řídí se stejným zarybňovacím plánem jako všechny ostatní MO, poskytují své revíry k celosvazovému rybolovu, platí zcela stejnou sumu za Členskou známku i za Územní a Celosvazovou povolenku.
Jediný rozdíl je v tom, že zatímco jiné MO své vydělané finance rozčundračily nebo suší v bance, my je investovali do nákupu revírů a chovných vod od nejrůznějších subjektů.
A pozor, za hotové ! Tvrdě členy vydělané ! A nikoli za cenu úvěru anebo dotací od kohokoliv.
A to prosím při členské základně cca 130 lidí, pracovní povinnosti 20hod., případně náhradě 2000,- Kč. (před časem 2400,- Kč)

Narozdíl od MO Pardubice, čítající 2535 členů, s pracovní povinností 10hod. a případnými náhradami 800,- Kč.
Chápu, že při účasti 1,46% na VČS, je asi těžké se dohodnout, že by základna nadzvedla své pozadí a také se o nějaký spolkový majetek přičinila....

https://rybaripce.cz/mo-crs/clenska-schuze-2018/

Samozřejmě, že i mezi "mými" rybaři jsou zastoupeni jistým procentem chytači, kteří raději zaplatí náhrady, než by hnuli prstem...
Pro ty má poznámka platí rovněž..

Peťas - Profil | Pá 27.12.2019 17:46:45

sven >> díky za vysvětlení tahle to beru :)

tomvec - Profil | St 25.12.2019 20:20:41

Víte jak se pozná, že chlap stárne? Že mu začne smrdět pi... a vonět práce.

splávkař - Profil | St 25.12.2019 19:22:26

švadlen >> To by skrze zblble magory co hlasaji, ze ryba neni zradlo mohlo skoncit brzy tak, ze nas k vode tyrat ryby uz nepusti.

švadlen - Profil | St 25.12.2019 19:16:27

splávkař >> A nebo statistiku kolik rybářů ryby jí,nebo pouští.