Diskuse k článku: Úlovky trošku jinak

Diskuse k článku Úlovky trošku jinak

Autor diskuse: Kakr - Profil , 21.3.2016

VíD - Profil | Út 22.3.2016 11:33:20

*Shimi* >> Očekáváš od lidí s jinou mentální kapacitou pochopení. To tě buď řadí mezi ně, a nebo je ti jasné, že to nikomu nevysvětlíš. To, že lov v sobě máme pudově zakořeněný, a je zábavou zároveň, to je prostý fakt. To, že jsme zdegenerovali na úroveň toho, že už neprovozujeme lov kvůli jeho původnímu principu, nýbrž pro zábavu,fotku,pusinku, cokoliv, to je také prostý fakt. Zkusit to pro blbce, bude možná rychlejší. Pračlověk vidět řeka. V řece ryba. Ryba žrádlo. Pračlověka bavit žrát ryba. Pračlověka bavit lovit ryba. No a tohle v sobě máme někde v genech každý, nicméně nemůžeš chtít, aby ti to tu půlka opičáků pochopila a pojmenovala to stejně jako ty, když navíc rybu loví, ale nežerou.Tečka...

*Shimi* - Profil | Út 22.3.2016 10:59:26

Thomic - >> Tomáši ty o koze a já o voze a věř, že si nedělám srandu. Já řeším princip "lov vs. lov pro zábavu". Zkus si to říct hezky nahlas - lov pro zábavu. Nepřijde ti na tom něco divného? Já nezpochybňuju lov jako takový, nikde nepíšu nic o nutnosti praštit po palici cokoliv jen proto, že můžu. Vytváříš umělé konstrukce a vkládáš mi do úst něco, co jsem nikde nepsal. Já zpochybňuju LOV PRO ZÁBAVU. Už chápeš, jaký je v tom rozdíl? Přijet k vodě třeba na týdenní rybačku, popíchat tlamy a vystresovat zdoláváním desítky ryb, pomazlit se s nimi na břehu, vyfotit, popusinkovat a pustit. A tohle všechno jen tak pro zábavu. Zvrhlost, nemyslíš? Co konkrétně bych na takovém způsobu "lovu" měl obdivovat? Povídej.

*Shimi* - Profil | Út 22.3.2016 9:42:05

Slavča - >> "Za mě , je to pěkný pocit ( souboj , vidět úlovek a pustit) to je to kouzlo rybařiny."

Co je kouzelného a pocitově pěkného na tom, lovit ryby jen tak pro zábavu? Do dneška mi to nebyl nikdo z vyznavačů CHaP schopen relevantně vysvětlit. Lov ryb, potažmo jakéhokoliv jiného živočicha, jen tak pro zábavu je naprostá zvrácenost. Pokud tento fakt dotyčným nedochází, tak je něco špatně. A někdo se tím dokonce ještě chlubí a očekává obdiv, uznání a já nevím co ještě. Neuvěřitelné.

Kakr: Pěkná statistika, díky.

ježdík - Profil | Út 22.3.2016 14:53:22

hraji a ostatní >>mislitelé
NAPROSTO PODPORUJI SHIMIHO. Ta aktivita, kterou provozujeme, je lov. Baví nás to, je to zábava, ale to s vaší argumentací vůbec nesouvisí. JE TO LOV. A možnost si rybu vzít patří k lovu. To neznamená, že co se šustne bude zabito, vše co bude vyloveno bude snědeno. K lovu ovšem patří, že v principu něco může být zabito a snědeno. Možná za celý rok nic. Že nám je zrovna ryb líto. Třeba některých druhů. Ale mně, když je mi zrovna ryb líto, a ony berou jako vzteklý, a já je nechci, TAK KONČÍM LOV. Protože si opravdu nedovedu představit, že chodím na ryby ZA POUHOU ZÁBAVOU. Jako že ta zvířátka z plezíru chytám, směju se jim, jak jsou hloupá a házím zpátky. To je zrůdné. Jako chytat špačky nebo mravence a zase pouštět. Něco jiného je ichtyologie. To je chytám ze zájmu, abych věděl jak, kde a co žije. Ale chytání pro zábavu je mi odporné. To není lov ryb. To je zkrátka lehká forma deviace zvané sadismus. Já vím, že řeknete, že ty ryby netrápíte, ale to víte, že je trápíte. Děláte z nich i-d-i-o-t-y.

Varada - Profil | Út 22.3.2016 18:50:09

Článek dobrej. Můj názor je ten, že je jen každého osobní věc proč chodí na ryby a jak naloží s úlovkem. Mně osobně se hnusí oba extrémní přístupy(CHaP vnucované jiným i nenažranost), ale pokud rybář dodržuje předpisy, nemám problém s nikým, maximálně si o někom můžu myslet že je vůl. Hlavně nebýt pokrytec......

ježdík - Profil | Út 22.3.2016 16:13:11

Thomic >>
To je pořád dokola. Zkusím to jinak. V praxi to nejspíš vidíme stejně, nějakou tu rybu si vezmeme, ale nechodíme ryby trápit pro zábavu. Vaše příklady jsou extrémní v neúctě k rybě. Tu já mám, věřte mi, velkou. Máme zkrátka jinou emoci pro slovo lov. Já to nechci a nemůžu vidět jako "pouhou" zábavu. Umí si někdo představit sportovního houbaře, který soutěží v počtu nalezených hřibů, pusinkuje se s nimi, fotí a pak pokrčí rameny, že on houby nejí? V mých očích je takový člověk podivný. Nebo snad někdo, kdo chodí do lesa na borůvky, najde ty nejkrásnější, načeše plný kbelík, vyfotí se s ním a pak si řekne: Já vlastně borůvky nejím, tak je tady vysypu, ať lesu nevznikne nějaká škoda... Nebo představte si, že by myslivci chodili s uspávačkou a líbali se se spícím divočákem. Normální je jít na ryby s tím, že rybu chci. Nebo jít na houby či borůvky proto, že je chci. To nesouvisí s faktem, KOLIK TOHO ODNESU. Vám není divně, když to bere na hod a vy žádnou rybu fakt nechcete? Jak dlouho tam vydržíte, než to zabalíte? Já dlouho ne, jdu se raději projít kolem vody.

Thomic - Profil | Út 22.3.2016 15:29:40

ježdík >> 1) nikde jsem nenapsal ze rybář by neměl mít právo si rybu od vody odnést, sám nejsem ortodoxní vyznavač CaR. 2) pokud chodíte na ryby pro rybu, je mi vás jednoduše líto, protože - bez ohledu co si o vás myslím- jste nepochopili co znamená rybarina. A měli byste byt vděčný všem, který to mají nastavený jinak- pokud by se takhle chovali všichni, nebylo by v těch revirech fakt nic.
A ano, na přepočítávání povolenky na maso jsem alergickej. Nedávno jsem sedel u reky a vedle mě sedel chlap s desetiletym synem- tahali cejna za cejnem a házeli je za sebe na trávu. Chytali je cíleně na plavanou s jemným vybavením, žádný kaprari co by šli po dvou kaprech. Když chtěli odcházet, táta říká synovi- vem jenom ty velký, zbytek hoď do křoví, kdo se s tím ma kuchat, a šel je dat do auta. Tak jsem si stáhnul prut, vytah placku a když se vrátil sebral mu papíry za nepřítomnost u prutu. To jsem ale k*rva, co? On přece tohle dělat muže a je to lepší než kdyby je pustil..

*Shimi* - Profil | Čt 24.3.2016 19:24:19

milanpindryc - >> Máš pocit, že je málo peněz na zarybňování? Zkus si zjistit, kolik peněz Svaz vybere a kolik jich potom skončí reálně ve vodě. Možná budeš nemile překvapen. A toto bych doporučil všem těm, co volají po zdražení povolenek. Kuwa peněz jsou tři zádele, akorát se s nimi neumí hospodařit. A jestli si někdo myslí, že by zdražení něco vyřešilo, tak ať si sundá růžové brýle. Nevyřešilo by lautr nic. Akorát by se z legálních odnašečů stali nelegální. Páč není co? Páč není kontrola. A někteří by si měli uvědomit, respektive nastudovat, o čem je vlastně svazový rybolov, jeho historii, základní myšlenky, atd. Aby tady ze sebe někdo nedělal hňupa a nesrovnával to se soukromým sektorem. Na soukromáku ať si třeba platí ročně 50.000,-, to je mi naprosto u zádele. Filozofie svazového rybolovu je jiná a tomu by měla odpovídat i cena.

Stilet - Profil | St 23.3.2016 20:15:45

Je vidět, že finanční část rybařiny hodně pokulhává.
Taky se to u nás řešilo, a výsledkem bylo omezení 20 ks kapra za sezónu na konkrétním revíru.
20 ks je cca 30 kg a cena (svazová:-)) 50,-/kg. Tedy omezení na financích a následné občanské spory by neměly vznikat. Snahy o podvody samozřejmě jsou, došlo i na smazavací inkoust, ale i RS má nějaké zářezy na pažbě. Ve výsledku však je revír zarybněn celoročně a v podstatě kdykoli v sezóně je dobrá pravděpodobnost opravdu rybu ulovit, ne jen "sedět" na rybách. Vymizely dvoutýdenní "závody" a pak prázdná voda a břehy. Denně je u vody do desítky rybářů celou sezonu a vrátili se i ti ze soukromáků, co jdou k vodě max 10 x do roka - mají totiž doopravdy možnost chytit rybu. Protože i "sponzoři" jsou zase jenom rybáři a trochu bavit je to u vody musí...
Dobrý a potřebný článek.

sven - Profil | Út 22.3.2016 12:01:54

kakr >> Kakr - >> Ahoj. Pěkná práce :-)
Mohu-li Tě požádat, uvítal bych několik málo čísel, stačí čtyři, (kapr + štika)
dokumentujících poměr: vysazeno versus odneseno.
Nežádám zprávu o hospodaření vaší MO :-))
Třeba se některým soudruhům, obávajícím se vyhubení kapra, rozsvítí v lebeni a pochopí, že svazová rybařina, stojí a padá s principem "vysaď a chytˇ, fungujícím už cca 150let.
Voda je živý organismus závislý na biorovnováze nikoli švýcarská banka, na střádání prasečkynů.

Thomic - Profil | Út 22.3.2016 13:56:50

*Shimi* >> Vycházím z jednoduchého předpokladu, ze se nachazis na rybářském serveru, a ze takřka nikdo odtud neloví ryby z důvodu existenční nutnosti, ale pro zábavu. Označuješ systém "chytam a potom poustim" jako zvrácenost v kontrastu "chytam a zabijim" jako lepší variantu- přijde ti to v pořádku? Pokud jsi ekoaktivista, rad s tebou povedu diskuzi na téma jestli je OK lov ryb z jiných důvodu než pro obživu, nebo jestli jezdit rekreačně na koni nebo doma chovat pro zábavu kočku; je to vlastně všechno to samy. Pokud jsi rybář, předpokládám ze te to baví, a pak nevidím důvod tuhle diskuzi otevírat. Každého na tom možná baví něco jiného- mě jde o přírodu, adrenalin, nejistotu co mi zabere a hledání nejmíň invazivní hranice jak moc mužu chytat jemný vybaveni a ještě tu rybu prelstit. Pokud tebe uspokojuje to ze tu rybu potom zabijes je tvůj problém, a z myho pohledu zvrácenost. Jsem dostatečně konkrétní?

*Shimi* - Profil | Út 22.3.2016 11:40:16

VíD - >> Bingo, konečně někdo chápající. Ano, zdegenerování společnosti, to je oč tu běží.

*Shimi* - Profil | Út 22.3.2016 11:12:05

Slavča - >> Další takový. Já jsem doposud nenapsal, jak to dělám já, jak to beru. Tak proč mi podsouváš, že jsem ubohý? Co když jsem vyznavač CHaP, ale s tím rozdílem, že si dokážu přiznat, že dělám něco zvráceného? Nebo jsem třeba rybář, který jde k vodě pouze tehdy, když dostane chuť na rybu a od vody si odnese jen pár kusů za rok, hm? Víš kulové, ale soudíš z fleku.

Gandy - Profil | Út 22.3.2016 10:56:41

Asi nejlepší článek, co jsem na MKRu četl! Díky!

U nás se zavedl jeden rok limit 20ks. Všichni věděli, kdo nejvíce odnáší. Světe div se, zrovna ti ve finále ani 20ks nedosáhli. Jak je to možné? Stačí nulová kontrola u vody a nezapisování úlovků.

aleš vavřina - Profil | Út 22.3.2016 7:10:39

kakr >> Kakr - >> Moc pěkný a poučný článek Karle. Z uvedeného je jasně zřetelné, že zavedení nějakého početního limitu by se většiny lovících rybářů nedotklo, ale na druhou stranu těch pár "početně omezených" by nezanedbatelným způsobem rozšířilo početní stav rybích obsádek našich revírů. Zásadnější dle mého je, jakým způsobem by se ale vymáhalo dodržování zákonných pravidel pro výkon rybolovu a hlavně jak by byly nastaveny sankce za vážné porušení těchto pravidel (ponechávání si hájené, podměrečné ryby nebo nezapsání ponechaných ryb) - dle mého by tím nejúčinnějším opatřením bylo dlouhodobé (5let+) omezení práva výkonu rybolovu (na dané rodné číslo) na celé území ČR (tedy i na soukromáky) s tučnou finanční pokutou (v řádu 100 000,-Kč+). Dalším nezbytným krokem by bylo změnit mechanizmus příjmu nových členů do svazu a v rámci svazu nastavit mechanizmy, jimiž by bylo i vynuceno řádné plnění si všech členských povinností. Finálním výstupem těchto nepopulárních opatření by mělo být všeobecné uvědomění si toho, že právo rybolovu je výsadou a nikoli levně placenou samozřejmostí. A na takto "uvědomělého" člena ani nepotřebuješ RS.

karlson - Profil | Út 29.3.2016 13:08:43

Petrův zdar.Myslím,že alespoň částečným řešením by bylo:
1: mnohem více kontrol u vody
2: zvýšit povolenou míru u všech druhů ryb
3: povinně zapisovat všechny ulovené a ponechané ryby,i když pouze třeba jen jako nástrahu.
4: a to nejdůležitější,nad tím se musí každý zamyslet sám nad sebou.Chcete-li mít ve svazových vodách do budoucna více ryb,musí se každý podle toho chovat u vody,ne si z toho dělat obchod.Když už si chci vzít od vody domů rybu,tak rozhodně ne proto,že splnila míru (kapr 40-45cm)
z takové ryby po uříznutí hlavy a ocasu zbyde co? téměř nic!!
Takže já osobně si v případě,že chci rybu vyjímečně odnést přičtu minimálně 10-15cm k míře na daném revíru a menší bych si nevzal.
Toť je můj názor.

nofish - Profil | Pá 25.3.2016 19:34:21

Přemas >> Perlička, když jsme u těch limitů. Bylo mi kdysi jedním panem kolegou, rybářem, řečeno, že limity jsou zlo. Ať třeba 2 kapři, nebo tři pstruzi. Vysadili pstruhy a naběhli jim tam i neznmí rybáři, kteří je potenciálně mohli bonznout, že vzali více jak tři kusy za den (MP). Takto myslí český rybář. Proto nevěřím tomu, že jsou všechny ryby zapsané...
Mám své důvody nevěřit tomu, že lidé zapisují droboť. Kdysi jsem třeba viděl číslo, kolik okounů se chytí na Hartě. Když jsme trošku počítal a zohlednil co vidím u vody, tak mi to fakt nevycházelo....
Na revíru kam se pravidelně dáv dost lína se papírově nechytí vlastně nic... a podobně.

Michal205 - Profil | St 23.3.2016 19:06:19

milanpindryc >> Tak to jste mě vážně pobavil, momentálně platím za povolenky CS P CS MP přes 4000,- kolik by to podle Vás mělo být 20.000,- Kč nebo víc.

Další věc která je na pováženou, je požadavek na častější kontroly, víc kontrol znamená s největší pravděpodobností i větší aparát na straně ČRS, takže se jen peníze za dražší povolenky rozmělní do aut platu lidí atd.

Výsledek není víc ryb, ale víc pytláků protože spousta lidí takový balík za povolenku nedá a o to větší prasárny se budou dít.

milanpindryc - Profil | St 23.3.2016 10:32:44

Prydery >> u nas v MRS stoji povolenka pouhych 950kc, to je smesna cena. Dejme tomu 6 tisic povazuju za rozumne. Pstruhovku bych dal klidne za 10 000.
Vecina rybaru utrati mnohem vic za krmeni, boilies, urvany woblery nez za to ze maji luxus jit chytat kam chcou...

Podivej se kolik stoji povolenky treba ve Slovinsku a jezdi tam lidi i od nas...http://www.flyfishing.si/pravila.php

milanpindryc - Profil | St 23.3.2016 8:27:25

venybit >> cela dnesni doba je " nespravedliva " vydelavajici lidi plati a ti co nedelaj dostavaj. Me to ale nevadi.
Ja bych povolenku naopak zdrazil 5x-10x. K tomu bych udelal denni povolenku co jde koupit online za 300 na den jak na soukromaku. Pro lidi co dou parkrat za rok.
Soucasna cena je totiz smesna. Uz ted me to vychazi na 30Kc na dochazku...
PS spoplatnit dochazku klidne, ryby taky, ale u nas by to vedlo k podvodum. Chtelo by to ulovkac online aby se nedal zfalsovat/ztratit

el.ou - Profil | Út 22.3.2016 23:53:04

kakr >> Kakr - >> Díky za dobrý článek, to muselo dát práci.

To ViD: Pračlověk chytit ryba. On ryba nechtít, ženy a děti ryba nechtít, oni jíst velká mamut. Pračlověk jen trénovat a ryba pustit. Duchové se nezlobit, že pračlověk se zdokonalovat. Za mnoho sluncí pračlověk mít hlad a mamut nemít. On chytat stejná ryba a on být rád. Že tam ryba být a on mít co jíst.

Od mantinelu k mantinelu. A někde uprostřed zas ta pravda bude.

Je to lov. Vždy když ulovím a pouštím si říkám, dnes bych hlady neumřel. Je přece na lovci, aby zvážil co chytá a kde chytá. Co si ponechat může a co ne. A kdy vystřelí a kdy už ne. Tohle je lovec. Nevybije si vše najednou, přemýšlí.

Oštěp sloužil k lovu i k boji. Je Jan Železný asociál nebo nemorální? Že ,,jen,, sportoval? To asi ne, že.

Michal205 - Profil | Út 22.3.2016 22:58:51

Děkuji za super článek pohled na tyto čísla je opravdu zajímavý.
Popravdě mě překvapilo jak málo je přisvojených kaprů na člena.
Zároveň to podle mě ukazuje že regulace počtu kusů přisvojených ryb na rok je vlastně zbytečná.
pouze 2% lidí si vezme 30 kaprů ročně (pochybuji že tato kategorie bude brát méně i pokud regulace bude) a zbytek je na takovém počtu který je úměrný tomu kolik u vody stráví času a kolik si jich vzít chtějí a považují to za rozumné.
Znám spoustu lidí kteří jsou opravdu sponzoři protože k vodě za rok zajdou dvakrát jen nevím jestli bych je za to velebil, nakolik jsou to ještě rybáři? Jsem i proti označení parazit pro ty co si ryby odnesou.
Podle čísel co jsem vyděl je to vlastně podle mě docela v cajku

Rožnovák - Profil | Út 22.3.2016 22:38:33

Na severu Moravy to funguje takto kapr,štika candát,amur nebo jejich kombinace 10ks za kalendářní měsíc a 40 ks za rok,kdo chce brát ryby dál musí dokoupit další povolenku.Něco podobného je i na pstruhovce.U nás podle mě pomohlo na malých stojatých revírech ,kde od jara seděli pořád ti samí a tahali kapra za kaprem,jako kdyby jinou vodu ani neznali a byli schopni za pár měsíců zdecimovat celou násadu a ostatní už potom měli problém chytit rybu.Ale je fakt,že je to různé podle revírů. Nejsem příznivcem nějakých plošných limitů,ideální stav aby si to řešila nebo neřešila každá MO podle daných podmínek na svém revíru,pokud jí to platné normy umožní.

venybit - Profil | Út 22.3.2016 21:41:04

Žádné omezení ryb podle mne je to nesmysl. Co si necháš to zapíšeš ,zavést časté a důsledné kontroly. Na konci roku ti příjde učet Kg krát cena stanovená svazem. Nazdar. Povolenku zadarmo nebo za nějaký administrativní poplatek . Co si ponecháš to se ti na konci roku sečte a dostaneš učet. 2265 vrácených sumářů, když by si každý chtěl ponechat 50ks je to 113 250 kaprů ! A toto je prostě legislativně dnes možné v praxi to sice tak nefunguje ,ale teoreticky jim v tom nic nebrání . To je přeci nepřijatelné ?! Dnes to funguje tak , že naprostá většina rybářů platí obživu malému počtu nenažranců. Ten systém je naprosto nespravedlivej. ( a ty řeči nic ti nebrání aby jsi si je bral také si nechte) číslo 113 000 jasně říká , že je to nesmyslnej argument. Takže tak, to je můj názor . Netvrdím , že by mělo kilo uloveného kapra stát 80Kč ,ale třeba 40Kč by byla spravedlivá cena. Ti jenž to tahají domu po metrácích by spolehlivě zmizeli . A když si někdo veme 20, pěti kilových kaprů je to 100Kg x 40Kč = 4000Kč což je +- cena kterou za povolenku dnes stejně platí všichni. Takže naprostá většina rybářů nemůže mít s tímto systémem problém. Protože jak je vidět v tabulkách těch co si odnesou za rok 20 kaprů je minimum oproti celkovému počtu rybářů. Spolehlivě by to zatnulo parazitům a lehkoživkům tipec.

Klobasa1 - Profil | Út 22.3.2016 19:07:59

retrívr >> Já se nezlobím, jen konstatuji. V chudých krajích si lidé všeobecně věcí víc váží, nejen ryb, ale např. i práce.

kakr - Profil | Út 22.3.2016 15:48:13

computerfish - 22.3.2016 15:26:58 >>
V MRS platí už 9 let 1ks/kapr/doch.
Tehdy to byl výstřel do tmy a já s ním nesouhlasil,ale ukázalo se, že po vysazení kapra i přes masové nájezdy rybářů kapr "vydrží" ve vodě déle a také se rozšíří okruh rybářů, kteří si jej přisvojí. To jsou fakta, která lze doložil čísly.
Hájení kapra po vysazení? Jsou revíry (stojáky) kde to lze realizovat. Na tocích je to horší, přijde bouřka, velká voda a násada je už jinde.
A co si budeme nalhávat, kapr se vysazuje za účelem odlovení, ne na pusinkování a olizování. Záleží pochopitelně na každém rybáři jak s úlovkem naloží, zda rozšíří kategorii POUŠTĚČŮ nebo PŘISVOJOVAČŮ.
Obě mají svou pravdu a jsou ochotny za ni bojovat. Nemusíš chodit daleko, vidíš to i ve zdejší diskuzi. diskuzi.

merca - Profil | Út 22.3.2016 15:34:34

Nechal bych pravidla tak jak jsou. Těch pár masařů (cca 1%) revíry nezdecimuje ani tak jako chráněná vydra či kormorán.Normální rybáři zůstanou u normálního počtu odnesených kusů.A těm co loví pro zábavu bych doporučil skvělé rybářské trenažery viděné na veletrzích. Alespoň nebudou" chudáka "vystresovanou rybu pouštět a opětovně zdolávat stále dokola . . .

ježdík - Profil | Út 22.3.2016 15:09:00

hraji >>
1) Bylo tady někde něco někomu upřeno? Třeba právo na názor?
2) Na ryby se chodí pro rybu i když se málokdy přinese.
3) Bylo to dostatečně stručné a SROZUMITELNÉ?

kakr - Profil | Út 22.3.2016 12:37:28

CoDu >>
Sumarizace slouží k dlouhodobému sledování jednotlivých revírů už více jak 50let. Z údajů se dá vyčíst hodně zajímavých a pro hospodaření potřebných věcí. Například - rybářský tlak na revír, úživnost revíru, poměr mezi nasazenou a přisvojenou rybou, počet přisvojených kusů a kg na docházku, výlovek na ha atd. Co vše se sleduje najdeš v přílohách vyhlášky č. 197/2004 Sb.
Existuje karta revíru (dnes i v elektronické formě) kde jsou všechny údaje uvedeny.
Jen pro zajímavost, kolega z výboru s tituly před i za příjmením přednášel na nějakém ichtyologickém semináři v USA právě o způsobech jak jsou u nás údaje o nasazovaných a přisvojených rybách vedeny. Sklidil velký ohlas i uznání, v USA nic takového na centrální úrovni nemají.

Sa(l)micka - Profil | Út 22.3.2016 11:51:05

Pánové, masaře od masaření neodradíte... zdražit povolenky nepomůže, masařili by ještě víc, aby se to "vyplatilo". Zkoušet na ně argumenty, že kapr pod 40 a nad 70 je tabu, je jak házet hrách na stěnu. Omezení počtu přisvojených ryb je taky ptákovina. 99% rybářů by si takovou hromadu ryb nikdy nenechalo, no a to zbylý procento si prostě vždycky nějak najde způsob, jak toho od vody odtáhnout co nejvíc. Už proto, že RS nemá křídla a za každým stát nemůže.
Známej z Kašperek se zmínil o jednom "takyrybáři", co jel na Orlík a chlubil se v hospodě, že "za dva dny natahal plnej kufr kaprů". Vezl to údajně v plastových pytlích, takže si dovedete představit, co se s těma rybama v létě za tu dobu, než to dovezl, stalo. Ryby údajně skončily někde zahrabané v hnojišti.
Nikdo z místních nic neudělal - ani nemohl, protože toho parchanta "na místě činu" ani doma, za ruku nechytl. Pokud by se případy takovýchhle prasat exemplárně trestaly, bylo by to hádam jinak.

hraji - Profil | Út 22.3.2016 11:18:46

*Shimi* >> nikdo ti nic nepodsouvá, dva kolegové vyjádřili svůj názor, a ten je, že jsi ubohý. Co na tom nechápeš?
Mimochodem se s nimi ztotožňuji, protože dnes je v ČR v revíru každý lov jen pro zábavu. Bez ohledu, zda si rybu ponechám nebo ne. Vždy mě to baví, a s rybou je to zábava s bonusem.

Jakýkoliv extrémismus je na prd, tedy i ten tvůj, který jsi zde prezentoval.

zdevac - Profil | Út 29.3.2016 15:56:59

karlson >>

Zvýšit povolenou míru ryb? To je trochu diskutabilní, na mnoha revírech by to ani nebylo žádoucí, respektive přínosné. Fungují stylem "nasype se ryba a během měsíce je vybraná". Takto se dosypává 3x ročně. Takže co s mírou? Má smysl vracet kapra pod 40? Co se tam nasadí, to se tahá. Třeba u nás ta voda ani není určena na to, aby se tam ryba množila nebo rostla, ale čistě pro zábavu rybářům. Takže s mírou je to jednoduché - co tam nasypou, to tam je. Ani by nemělo smysl tam sypat něco pod 45. A vlastně jsem za celý loňský rok takovou rybu u nás ani nechytil. Pokud tedy u nás nechtějí, aby si lidi brali kapry pod 45, tak ať je tam nesypou. A oni to opravdu nedělají :-) Osobně bych tedy zrovna u kapra klidně míru zrušil úplně.

Jo a také nedosuzuj ty, co berou ryby 40-45. I já takovou v povolence mám. Bral jsem ji pro babičku. Chtě přinésrt kapříka, chtěla přesně něco 40-45. Prý chce něco malého, půlku si udělá a hned sní, druhou půlku na další jídlo dá do mrazáku. Když už si beru rybu pro sebe, tak obvykle okolo 50-55. Menší i větší pouštím. Menší jsou moc malé, větší mi už moc nechutnají. Ale pár lidí, co berou 40-45 znám, a jejich argumenty nejsou úplně nelogické.

Daavii - Profil | So 26.3.2016 9:09:02

Petru zdar, rybařina je sport nebo koníček pojmenujte si to jak chcete, rozhodně by to nemělo být pojato respektive umožněno (svazem) jako vedlejší výdělečná činnost podle mě je celý systém špatně nastaven.
Jak je možný že si za směšnou cenu povolenky tj. cca od 900,- do 1500,- Máte možnost ponechat ročně 40ks kapra !!!!!!!. Za tuto cenu povolenky by to mělo být omezeno na 10 ks ročně, toť můj názor.
Nazdar.

Beef - Profil | Pá 25.3.2016 19:41:38

Je to zajímavá statistika, přehledně zpracovaná, ale podle mého názoru je to spíš přesný součet nepřesných čísel. U těch dravců se to snad může blížit realitě. Znám rybáře, který je schopný za jeden den nachytat přes 15kg cejnů(chytá na feeder)40-50cm ,druhý den je vyudit a udělat garden párty pro své kamarády, kteří pro změnu dodají pití. A kapry? Když se domluví v hospodě, druhý den 2-3donese(samozřejmě v sezoně). Takže je to zase všechno v lidech a na jejich povahách. Kdo chce lumpačit, ten si způsob vždycky najde! A navýšení počtu členů RS tomu určitě nepomůže. Já chodím na ryby přes 40let a za celou tu dobu jsem byl RS kontrolován 6x!!! Někdo si řekne, to je blbost! Ale já nechodím na rybníky, kde zrovna nasadili kapry, chodím na řeku a přehradu, a většinou tam, kde se nedá dojet autem až k vodě. Nevadí mi jít 0,5km pěšky, chci mít klid. Takže když to samé udělá rybář, který jde jen pro maso, na 99,99% mu to vyjde. Ale přesto si nemyslím, že by tito rybáři nějak vyrabovali naše vody. Ryb je dost!!! Aspoň u nás na Vysočině se MO docela starají. Máme celoročně hájenou ostroretku, přitom loni jsem jich chytil přes 40, přesně nevím, nepíšu, pouštím (25-45cm). Jen ještě jednu věc, zapisovat každou nástražní rybičku je blbost!!! Hrouzků, ouklejí a malých plotiček je pořád ještě dost, tak proč je registrovat skoro jako ohrožený druh!!!??? Zdarec a ať berou!!!

Michal205 - Profil | Čt 24.3.2016 19:58:12

tuzemak >> Já bych mu nevzal jen papíry, useknul bych mu za focení ryby ruku a rozlámal pruty.
Pak bych se vrátil k totalitnímu režimu a začal popravovat.
Tuzemáku, lidi jako ty jsou společnosti nebezpečný!!!
Předpokládám že sedíš na nějakým dobře placeným státním fleku a ego si léčíš na nějakých nebožácích.

tuzemak - Profil | Čt 24.3.2016 9:37:58

sven >> škoda,já myslel,že umí číst,jak moje připomínky,tak i RŘ.-))))

Nevyn - Profil | Čt 24.3.2016 9:35:26

sven >> jasne, tohle vím. Proto vlastním podložku a ryby odhackuji a fotím na podlozce v podberaku. Ne venku jako selfie. To jen okouny.

sven - Profil | Čt 24.3.2016 9:31:44

Nevyn >>

VI. Při lovu v rybářském revíru se zakazuje

§ 13 odstavce 2 a 3 zákona č. 99/2004 Sb.
(3) V rybářských revírech se zakazuje lov
a) vybraných druhů ryb po dobu jejich hájení z důvodu ochrany jejich rozmnožování,
b) vybraných druhů ryb, které nedosáhly nejmenší lovné míry, z důvodu ochrany těchto druhů ryb,

VIII. Zacházení s ulovenými rybami
Při vylovování ryby je osoba provádějící lov povinna zacházet s ní šetrně. Rybu, která se vrací zpět do vody, je potřeba uvolnit z háčku bez zbytečné manipulace, pokud možno ve vodě. Pokud vězí háček hluboko v jícnu ryby, je nutno jej odstřihnout (odříznout).

V BP se opravdu nic o fotografování nepíše, to je pravda. Ovšem píše se tam o zákazu lovu vybraných druhů po dobu jejich hájení a také o zbytečné manipulaci s nimi...
Samozřejmě, že můžeš hájený druh ulovit náhodně a samozřejmě, že se najdou takyrybáři, kteří ho v době hájení loví cíleně, jak se lze často přesvědčit v rubrice ML a jen se na náhodu vymlouvají...
Nic Ti nebrání vyfotit úlovek ve vodě nebo v podběráku. Jakákoli jiná manipulace s hájenou rybou je špatně.

Gagi - Profil | Čt 24.3.2016 8:49:05

tuzemak >> Myslím že to přeháníš. Já bych si zajímavou rybu taky vyfotil a klidně jí dal i sem, jen s poznámkou že to nebyl cílený lov a že byla puštěna.

Vítek - Profil | Čt 24.3.2016 3:58:54

Vy jenom kafráte. Nejlepší bude všechno zakázat a seďte doma u sodovky a vztekejte se, jak jste se měli dobře.

tomas311 - Profil | St 23.3.2016 13:47:24

Na zaklade grafov a tabuliek v clanku, by som MO poradil znizit pocet privlastnenych kaprov na 30. Toto by zasiahlo iba nejakych 27 rybarov, ktori si z toho zrejme urobili biznis a ostatnych by sa to vobec netykalo. Vysledkom by bolo niekolko stoviek ryb uchranenych pred tymito extremistami, ktore by mohli ci uz "pre zabavu", alebo "pre obzivu" lovit vsetci.
Myslim, ze by si mal kazdy vediet spocitat jednu vec: Ked zaplatim listok a na zarybnenie ide z toho, poviem priklad, 30 Eur, tak som prakticky prispel povedzme odhadom 12 kg kapra. Neviem kde potom niekto chape ako svoj narok, si odniest od vody 100 kg kapra? Keby sme takto rozmyslali vsetci, tak je tyzden po nasade po rybach a pol roka sedime doma a cakame na dalsiu nasadu.

hraji - Profil | St 23.3.2016 13:43:34

zdevac >> pleteš si dva naprosto rozdílné procesy. Jedním je vydání povolenky k lovu, druhým je zadržení povolenky při podezření ze spáchání přestupku a následné uložení kárného opatření dočasného zadržení povolenky při prokázání přestupku.
Tvůj problém je, že základní znalosti nemáš, a operuješ tu s fakty a termíny jak se ti hodí.
A snažíš se dokázat, že chyba je na někom jiném.
Jakákoliv diskuze s tebou je ztráta času. To je můj závěr.

zdevac - Profil | St 23.3.2016 10:49:26

kakr >>

Ber to jako takový obecný výkřik do ticha. Sám nevím, komu přesně ho adresovat. V každém případě mne opravdu pobavilo, jak jste se do mne onehdá pustili a ještě mi citovali ze stanov, že na povolenku není žádný zákonný nárok a že si rybáři mohou sami rozhodnout, komu ji dají a komu ne. Takže přijde dítě, udělá zkoušky, zaplatí co má a ... A nic. Vy mu dovolíte zakoupit povolenku až podle toho, zda chodí rok do kroužku a zda to schválí vedoucí kroužku. A přitom je to řádný člen. A jinému řádnému členovi, o němž víte, že ryby krade (nenapíše vše, dává do kufru) nebo prodává do hospod či na soukromáky, bez jakýchkoliv překážek prodáváte každý rok povolenku znovu a znovu. Považuješ to za normální? A teď se nebavím o nutnosti kroužků, to sem nechci znovu tahat a prosím o nerozebírání. Vezměte to jako ilustraci přístupu k různým členům. Oba splní podmínky, ale jednomu povolenku neprodáte, protože se vám nechce. Proč ji neneprodáte i tomu druhému?

Prydery - Profil | St 23.3.2016 10:24:16

milanpindryc >> Kdyby se povolenky zdražily 5x či až 10x tak myslím že by tady rybolov skončil :D Dávat 20.000,- na rok ? To snad nemyslíte vážně :D To bych radši šel na soukromák, kde mám mnohem větší šanci něco chytit, než abych za 20K trčel na svazovce :D + by to ničemu nepomohlo, jelikož by ve výsledku bylo tak málo peněz z těch pár rybářů, kteří by za to zaplatili vůči aktuálním cenám. Jednoduše povolenku za 20K by si koupil tak jeden rybář ze 100 a to možná jsem ještě hodně nastřelil. Tím chcete zabít min. 100 rybářů * 2000,- takže by jste připravil o min 180.000,- svaz :D
Doufám že jste měl jen slabší chvilku. :D

zdevac - Profil | St 23.3.2016 9:56:38

Jo, když si vzpomenu na Vaše slova o tom, jak na povolenku nemá nikdo nárok a že je jen na zvážení MO, zda ji někomu prodají, nebo ne, tak se musím smát. Tady je řečí o tom, kolik si kdo odnesl a že to prodává, o kontrolách a omezeních a podobně, ale jinak? Mladému rybáři, co je členem a platí si příspěvky jako ostatní, klidně řeknete, že musí do kroužku, jinak že je sice členem, ale povolenku mu nedáte. Ale dospělému rybáři, co tahá metráky ryb, ji prodáváte kolem dokola? Když jste tak nespokojení, proč tedy někomu neřeknete, že je neetické ryby brát a dále prodávat, že je nesmysl, aby si vzal několik stovek kilo ryb pro sebe, že mu na letošek povolenku prostě neprodáte?

Vymýšlíte kokotiny typu plombování ryb, buzerujete děcka, ale jednoduše nedat povolenku idiotovi nebo zlodějovi, na to vám chybí koule...

erytro - Profil | St 23.3.2016 9:01:33

venybit >> Ja si nemyslím, žeby tvoj návrh fungoval. Hlavný problém sú kontroly.Tých by muselo byť x násobne viac, čo by zahrňovalo priatie a vyškolenie ďalších členov RS. Pozri sa, ja som za minulý rok nemal ani jednu kontrolu. A to sa neschovávam v kríkoch, ale chodím na známe rybárske miesta, prístupné autom. Tvoj návrh nie je zlý, ale nefungoval by. Akurát by sa ešte viac rozšírilo schovávanie kaprov v kríkoch. Len pramálo rybárov by si ryby zapisovalo.
Ja si myslím, že systém ktorý máme je ako tak spravodlivý, vyvíjal sa mnoho rokov. Všetci máme rovnaké podmienky. Problém je málo kontrol a pytliactvo.

Čo sa mne nepáči je hlavne to, ako po nasadení napríklad pstruhov, si dedkovia z rieky urobia centrum vodných športov a sú tam dokiaľ všetky pstruhy nevyťahajú. Navrhol by som zákaz lovu aspoň na týždeň po zarybnení. Nech sa ryby zadaptujú s novým prostredím. Ale toto čo sa deje dnes je prinajmenšom hlúpe. Na jednom brehu vypúšťa cisterna ryby a na druhom brehu dedkovia ťahajú jedného za druhým.

Vojc29 - Profil | St 23.3.2016 8:23:25

A k těm kontrolám bych řekl že je to nejzásadnější problém jak psal dole kolega represe pravděpodobnost větší jak 50% by hodně pomohlo. Nicméně když jsem chtěl dělat u nás na MO stráž řekli mi že mají teď dost lidí. :D Jsem se málem potrhal smíchy protože to tady dělá 10 lidí z toho 4 důchodci prakticky kteří žijí v jiné době. U vody potkat RS je docela problém tady u nás teda.

*Shimi* - Profil | Út 22.3.2016 18:26:19

JJanekk - >> Když ti napíšu, že jsem vyznavač CHaP, co si občas od vody taky něco odnese, budeš mi věřit? Kardinální rozdíl je ale v tom, že já jsem uvědomělý CHaP. Co to znamená? To znamená to, že si uvědomuju, že jsem podlehl moderním, zvráceným, trendům rybařiny. S tím souvisí i to, že se tím ze zásady nikde nechlubím, jako jiní na které jsem reagoval. Na CHaP totiž není absolutně nic k chlubení, nic chvályhodného, nic krásného a nic kouzelného. Proto jsem se Slavči v mém prvním příspěvku ptal, co je kouzelného a pocitově pěkného na tom, lovit ryby jen tak pro zábavu. Bylo mi jasné, že na to neodpoví, tak jako ostatní ChaPáci, páč by musel z logiky věci přiznat, že nic, že dělá něco nemorálního a to málokdo přizná. Respektive ona ta nemorálnost drtivé většině ani nedochází.

Sebič - Profil | Út 22.3.2016 18:10:20

ježdík >> znám několik houbařů co chodí na houby a nejedí je stejně jako několik lidí co chytá pro zábavu a ryby nejí.Zvrhlá mi nepřijde ani jedna možnost.Mě chytat ryby "baví" a to je od slova zábava.Tebe to nebaví?Jdeš jen pro jídlo nebo pro rybu co jsi slíbil kámošovi za něco a nebaví tě to?To je normální?Jestli tě baví chytat ryby, tak chytáš i pro zábavu ne?

MB - Profil | Út 22.3.2016 17:13:59

kakr >> Kakr - >> dobře ty!

10ks ušlechtilé ryby za rok...nebo na povolenku.....vychytá koupí novou

JJanekk - Profil | Út 22.3.2016 16:49:23

*Shimi* >> tak teda prozraď, jak to máš s rybolovem ty, jsem zvědav... Z tvých příspěvků soudím, že pro zábavu k vodě nechodíš, to je jasné. Takže asi chodíš pro maso. Ok, nic proti tomu, ale proč sis teda pořizoval papíry? Rybí maso z obchodu by tě vyšlo levněji, nebo snad ne? Že by tě to chytání přece jen bavilo...?

Vojc29 - Profil | Út 22.3.2016 16:16:53

ježdík >> To jsou uplně bezpředmětné a věčně nesmyslné tyto debaty každý to vidí jinak. Ale příklad s uspávačkou,houbama,borůvkama se Vám moc nepovedl teda. To nejde srovnávat protože myslivec nemá možnost uspávat zvěř čili je to bezpředmětné. A ty další příklady to je fakt už extrém postavený na hlavu. Takže vůbec Vás všechny nechápu že vedete debatu o ničem vlastně.

hraji - Profil | Út 22.3.2016 15:01:08

ježdík >> milý anonymní kolego ježdíku, idiota tady ze sebe děláš ty, protože upíráš jiným lidem právo na odlišný názor. Mimochodem, nikdo z nás nezpochybňoval lov, nikdo z nás nezpochybňoval právo na ponechání si ryby, spíš bych řekl, že naopak. Stačí pozorně číst.
Lov je zábava, pokud neslouží k obživě. A to rybářství na revírech ČRS a MRS neslouží a sloužit nemůže. Takže ať se ti to líbí nebo ne, ano, lovíme, ale nelovíme z nutnosti, lovíme pro zábavu, stejně tak, jako loví pro zábavu myslivci.
Nazíráno z tohoto úhlu pohledu jsi napsal dlouhý text, který je ale zmatečný. Je ti odporné chytání pro zábavu? Proč tedy lovíš? A jak se provozuje na revíru lov ne pro zábavu?

*Shimi* - Profil | Út 22.3.2016 14:59:38

Thomic - >> No tě bůh, tak jestli dáváš na roveň jízdu na koni, chov koček a lov ryb pro zábavu, tak v tom případě veškerá další debata postrádá smysl. Jsem velkým příznivcem referenda, ale poslední dobou začínám dost pochybovat. Občas totiž žasnu, kdo všechno má volební právo.

kakr - Profil | Út 22.3.2016 12:50:15

sven >>
Čísla pochopitelně kolísají, ale u kapra se vždy uloví méně kusů než se skutečně vysadí. U váhy to někdy dopadne jinak,neb přirozená vlastnost rybáře je, že má velké oči a ruce. Záleží ovšem na úživnosti revírů, pochopitelně váhový průměr kapra z Mušova je úplně jinde, jako váha násady.
Dobrá zpráva je, že kapra i když je mu někde zařízen důchod formou K70 lze stále regulovat na míru únosnou.

U dravců se násady v ks/kg nedají přepočítávat na přisvojené ryby. Většinou se nasazují v ročku či dvouročku. Ale vím zcela bezpečně, když se nasadí štika mírová,tak je z revíru do roka a do dne pryč.
Štiku nebo candáta vrátí vodě a tím se zařadí do kategorie POUŠTĚČ jen nepatrný počet rybářů.

tuzemak - Profil | Út 22.3.2016 11:49:51

*Shimi* >> už máš na letošek noty?jestli ne,sláva,pokud jo,mám štěstí,že bydlím daleko... i na toto by ti Chocholoušek napsal neschopenku...

computerfish - Profil | Út 22.3.2016 11:45:44

Hezká práce. Zajímalo by mě, jaké je procento nezapsaných a odnesených ryb. Tipuji tak 30 procent?

hraji - Profil | Út 22.3.2016 11:34:11

*Shimi* >> je zvláštní, že se několik nezávislých kolegů shodlo na hodnocení tvého příspěvku. Jsou dvě možnosti, oni mají právo na svůj názor pochopit tvé vyjádření tak, jak jej pochopili a pochopili ho správně, nebo ses ty nesprávně vyjádřil.
A s tím extrémismem to je tak, že počkáme, kolik lidí se přidá na tvoji stranu, pak vyhodnotím.
Děkuji za optání, jsem v pořádku a cítím se skvěle.

*Shimi* - Profil | Út 22.3.2016 11:26:39

hraji - >> Podsouvají, protože sice vyjádřili svůj názor, ale na základě ničeho, protože já jsem svůj pohled na věc zatím nikde nenapsal. Co na tom nechápeš?

O jakém extrémismu mluvíš? Jinak je u tebe všechno v pořádku?

fotojakes - Profil | Út 22.3.2016 10:47:19

Knapík >> nejde jen o tu propisku, ale ten rozdíl, že prvních dvacet záznamů bylo evidentně od vody a pak dvakrát tolik záznamů evidentně doma a řekl bych i ve stejnou chvíli:-) Ale nevysvětlíš jim, že podle odnesených ryb tam nasazuješ. Naopak to, že je voda vychytaná poznáš spíše tak, že tam je kvanta docházek, ale odneseno relativně malé množství ryb :-)

Thomic - Profil | Út 22.3.2016 10:18:16

**Shimi**- pevně věřím, ze si jenom děláš legraci. Pokud ne, znamená to, že důvod proč chytáš ryby je to, aby sis je mohl odnyst domu a lov jako takový tě nebaví? Pokud to vnímám správně, pak musím bez omluvy říct, ze jsi d*bil. Nejsem bezvýhradně zastánce ChAP, cca 1% mírových ryb si odnesu, většinou ne kvůli masu (přerostlý dravci na mikrorevirech likvidujici všechno kolem, poranené ryby, tu a tam nějaký násadový duhak), ale pokud zpochybnujes lov ryb jako smysluplnou a zábavnou činnost bez nutnosti prastit po hlavě cokoli jenom proto ze muzu, tak se neopovazuj říkat si rybář...