Úlovky trošku jinak

- Kakr

Úvodem konstatuji, že všechny úvahy jsou jen mé vlastní poznatky a v žádném případě se nejedná o nějakou "vědeckou studii".

Z veřejně dostupných zdrojů lze najít kolik ryb si členové za rok přisvojí a spočítat průměr který připadá na člena . Je tato metodika správná?



Pokusím se z reálných čísel uvést na pravou míru mýty o přisvojených rybách i kolik členů se na úlovcích ve skutečnosti podílí. Všechny údaje vychází z členské základny větší MO (PS) a MP sumarizace z roku 2015. Vstupní údaje - počet členů 2 874 celkem přisvojeno 23 615ks o váze 29 706kg. Průměr na jednoho člena vychází 8.2ks / 10.3kg. To jsou údaje, které jsou běžně k dohledání na webech PS. Ale jsou tyto údaje relevantní? Jsme na začátku a už narážíme na disproporce. Ne všichni členové, kteří uhradí členský příspěvek si kupují i povolenku, mnozí si jen „udržují členství“ a není jich málo (cca 15%), další si kupují jen P povolenku. Pokusím se vstupní data upřesnit. Ve skutečnosti bylo v roce 2015 vydáno 2 331 MP povolenek všech věkových kategorií. Sumářů bylo vráceno 2 265. Počet vydaných povolenek a vrácených sumářů vykazuje rozdíl (-66). Jedná se o každoroční úbytek členů , zemřou, přestávají rybařit či jiné důvody. Pro další úvahy budu vycházet z čísla 2 265 vrácených sumářů. Ani to ovšem není počet rybářů, kteří se na přisvojených rybách podílí. Existují tři kategorie rybářů, dovolím si je pracovně nazvat SPONZOŘI, POUŠTĚČI a PŘISVOJOVAČI. Do kategorie SPONZOR zařazuji rybáře, kteří vrátí povolenku i sumář bez jediné čárečky, prostě vůbec nelovili. Není jich málo, 205 členů reprezentuje 9%. Další kategorie POUŠTĚČ se vyznačuje zapsanou docházkou v počtu 1 až ... mnoho , ti vykážou jen docházky bez úlovku jediné šupiny i když ryby uloví, ale zkrátka si je neberou domů. Je jich více než SPONZORŮ celkem 598 což je 26%. Spolu se SPONZORY nevykáže úlovek 803 rybářů to je 35% lovících. Sečteno a podtrženo, PŘISVOJOVAČI reprezentují 1 462 rybářů, což je 65% těch, kteří vrátili sumář. A rázem jsme úplně někde jinde, průměr se změnil značně. PŘISVOJOVAČ si odnese průměrně 16,1 ks o váze 20,3kg. SPONZOŘI a POUŠTĚČI jsou jen "křoví".

Většinu rybářů zajímá, jak vypadají úlovky kapra a dravců (štika candát), tak se jim budeme věnovat. V přisvojených rybách jednoznačně dominuje kapr, tak jím začneme. Vstupní údaje rozšíříme o kapra.

Kapra si přisvojilo 1375 rybářů (z 1462) to je 94%. Celkem ulovili 7 739 ks váha 21 856kg, průměr je 5.6ks/15,9kg na rybáře. Tolik aritmetický průměr, ale jak je to ve skutečnosti? Úlovky kaprů jsem rozdělil do kategorií 1až 5ks po 5ks až do 50. Sedm rybářů překročilo hranici 50ks přesně -51, 56, 57, 57, 63, 97, 99. Těch 7 rybářů reprezentuje 0.46% lovících, ale na úlovcích se podílí 6.2%.

Další údaje jsou v tabulce a grafu.

Kapr




Pár slov o hojně propagovaném a místně zavedeném kusovém limitu (většinou 40ks). Z tabulky vyplývá, že 40ks/kapr/rok by se konkrétně u našich členů týkal 15 rybářů (1%) , kteří si ale přisvojí 10% všech kaprů. Na grafu je vidět, že 66% vyjádřeno číslem 967 rybářů je kategorii 1 - 5 ks. Hodně z nich si přisvojilo jen 1 kapra. Pak se stoupajícím počtem kaprů prudce klesá počet lovících. Sami si můžete udělat hranici mezi "masaji" a "nemasaji".

Existuje mnoho návrhů, jak upravit počty přisvojených ryb (kaprů) i jakou formu k tomu zvolit. Nastavit limit kusový, váhový, ba jsem si na MRKu přečetl návrh, který by vycházel z plombování přisvojených ryb plastovou jednorázovou plombou. Nejsem příznivcem jakýchkoli regulací, ale když mě rybář bez uzardění řekne, že si prodejem ryb kompenzuje dluh a ročně si přisvojí ryby v cenách (obchodních) přes 30 000kč tak mi napadá nový reklamní slogan - spořte s MRS, máte jistotu 20ti násobku.

Dostáváme se k dravcům, štika candát.

Tady už se nejedná o žádnou "hitparádu", dravců se loví i přisvojuje násobně méně než kaprů. Můj názor je, že dravci jsou vlastně loveni jako přidružené ryby při lovu kapra. Bokem se hodí jeden, dva, někdy i tři pruty s rybičkou a když Pán Bůh dopustí i motyka spustí, tím je míněno, že občas se nějaká štika či candát "splete". Rybářů, kteří se cíleně věnují lovu dravců je pár desítek. Dovolím si podotknout, že hodně diskutované názory, proč se na docházku smějí přisvojit dva dravci a jen jeden kapr jsou v reálu liché. Jen v 5 (pěti) případech se v povolence objevili 2 dravci přisvojení během jedné docházky. Tudy asi cesta nevede. V 30ti povolenkách se objevilo více dravců jak 1ks a to v nejrůznějších kombinacích. Nejvyšší počet ulovených dravců na jednu povolenku je 26 candátů a 6 štik. Jedná se o naprostou výjimku. Revír kde byli dravci uloveni a přisvojeni raději neuvedu, bych nebyl osočen z jeho "provaření" . Celkem naši rybolovci v roce 2015 ulovili a přisvojili v různých kombinacích 232 štik a 257 candátů. Viz tabulka a graf.

Dravci




Co napsat závěrem? Jaké limity přisvojených ryb stanovit ? Dle druhů, kusů či kilogramů? Nevím a ani si netroufám nic navrhnout. MRK je ovšem studnice moudrosti a tak se jistě najde dostatek názorů z kterých by se (snad) dalo vybrat. Relevantních údajů jsem dodal dost, je to na vás...

Autor: Kakr - ®

Diskuse k článku (211 reakcí)

Přečteno: 10 880x
Průměrná známka: 1.16