Diskuse k článku: Děláme pro naše pstruhové vody maximum?

Autor diskuse: Tomáš Kupka - Profil , 26.3.2012

Nox - Profil | Út 27.3.2012 15:51:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pěkný článek, souhlasím se všemi body. Co mě přijde například i špatný přístup k ochraně, když na určitém revíru je zákaz brodění kvůli ohraně trdlišť lipana, ale vzápětí přijedou vodáci skočí do vody a přímo naproti ceduli zákaz brodění rozšlapou cenné jirky. Dá se s tím něco dělat? Pro rybáře platí určitá pravidla a je to dobře! proč pro vodáky žádný neplatí? Tento zákaz přeci musí platit i pro ně. S čím ovšem nesouhlasím, je, že pokud nemůžeme snižovat počty kormoránů a vyder na únosnou úroveň, nedělejme nic. Pokud můžeme něco udělat, tak to udělejme !
Kormorán je číslo jedna, ale co já vidím jako nejlepší opatření proti úbytku pstruha a lipana, které můžou jednotlivé organizace uskutečnit a zlepšit je starání se vhodným způsobem o revír, jako jsou právě trdliště, vybudování "úkrytů", zasazení se o to aby se generační ryby které v revíru jsou mohli vytřít. Protože vysazování ryb není dlouhodobé řešení. Řešení je starání se o tok, o ryby a o výchovu rybářů. Protože každý rybář může rozhodnout o osudu ryby kterou chytí. Díky tomu rozhoduje i možném osudu plůdku této ryby, či zda se vůbec ryba dožije svého rozmnožení. A pokud můžeme něco zlepšit zlepšeme to !!! Je to pořád dokola, ale pokud si to neuvědomíme a nezačneme pracovat především na změně našeho myšlení, zlepšení se moc nedočkáme.

Butchi - Profil | Po 26.3.2012 21:24:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tohle se mělo zavést už dávno. Veškerá opatření, budou li vůbec zavedena, přijdou pozdě. Nechci být zbytečně pesimistický, ale na spoustě revírů už se generační ryba nenávratně vymlátila. Pravidla se měla zpřísnit už dávno, ovšem v tomto kaprofilním státě jsou lososovité ryby až někde na posledním místě.

Bohužel ale ani zavedením těchto předpisů nezměníme myšlení mnohých lidí, kteří kolem pstruhovek žijí.
Z vlastní zkušenosti vím, že v kraji, kde se nachází moje oblíbená pstruhovka, je populární kapr a místní si ťukají na čelo, že jezdíme k nim na pstruhy, když máme za barákem super kaprové rybníky. Pstruh a lipan jsou pro ně akorát odpad, který se průmyslově sloví elektrikou, do sítí, vrší, na červa, na rybku předtím, než se jede na kapry.
Jak je vůbec možné, že se ještě může brát lipan a potočák? Jak je možné, že se může chytat s protihrotem a trojháčky? Kde to žijeme?

Červené karty: jiku2