Kapři a karasi - zakuklení dravci?

Kategorie: Všeobecné

Záhada

Milé rybářky, milí rybáři a fanoušci rybaření, dovolte, abych se Vám svěřil s neobvyklým jevem. Mám oprávněnou obavu, aby se tento jev nepřihodil znovu a nestal se pravidlem.

Ale začnu od Adama…

Miluji rybářky. Obuté-neobuté, učesané-neučesané, které přijedou-nepřijedou. Ale zpět k rybám. Také miluji večerní napětí u vody, zda vůbec a co zabere. Bydlím v Záběhlicích, potok mi meandruje za domem a já tam vláčím raději než na přehradě. Tam se může vláčet zpravidla až od 1. září, a když tam přece jen někdy zajdu, připadám si, jako bych chtěl autem parkovat v centru Prahy. Není tam moc místa, ani klidu. Ta koncentrace cyklistů, turistů, běžců a rybářů je pro mě přespříliš. Zatímco potok, to je jiná…

Výbava

Na jaře jsem si na Slovensku pořídil ultralehký prut Awashima Rod Q-Light Spin s parametry 2,20 m 1–5 g a k prutu naviják Pulse HZ Spec. Edition Tournament FD 11+1BB. Vysnil jsem si, že právě tento prut bude ten pravý na chytání tloušťů a okounů v horní části Botiče na přívlač.

Na potok si beru obvykle dva pruty. Už zmíněnou Awashimu na přívlač a další prut Mikado Hrakemi X-tra Light dlouhý 2,0 m a s vrhací zátěží do 8 g na jemnou plavanou (chytal jsem převážně na dendrobeny). Mezi oběma metodami lovu jsem si vyhlásil svou malou tichou interní soutěž. A jak to dopadlo?

Plavaná měla ze začátku jednoznačně převahu co do počtu kusů, tak i do velikosti ryb. Na vláčku jsem zkoušel všechno možné: mini rotačky, malé wobblery, dokonce i mikro jigy. A vůbec nic! Ryby nejevily sebemenší zájem. Snad jen omylem se chytil malý tloušť, který se musel splést a překvapivě skočil na nymfu v barvě motorového oleje.

Záhada červené plandavky

Vše se ale změnilo v okamžiku, kdy jsem na karabinku nasadil malou červenou plandavku o váze 2,5 g od Mikada.


Jako první jí neodolal malý ježatý bandita, a tak to má být. Potom se ale začaly dít podivnosti. Po okounovi následovala plotice. Takové chutě mi připadaly dost divné na bílou rybu, ale proč ne. Přešel jsem na jiné místo a tam mi plandavku sebralo něco velkého. Prut byl v největší možné parabole, na hladině víry… Myslel jsem si přinejmenším na štiku (škoda, že nám v Botiči neplavou pořádní tuňáci a lososi) a čekal jsem, kdy vyskočí. Nevyskočila. Ke břehu jsem ale horko těžko přitáhl krásného 35 cm velkého karase. Na potoce jsem s tak velkou rybou nepočítal. Měl jsem jenom raketu. Naštěstí břeh nebyl strmý, tak jsem karase podebral a dostal na pevnou zem.

Asi týden po zážitku s karasem jsem si opět zašel na potok a těšil jsem se, jaké dobrodružství mě čeká tentokrát. Ryby moc nebraly. Jeden tloušť, dvě plotice na dendrobeny a na vláčku absolutní nula. Už jsem se chtěl zabalit a jít domů, když jsem pohledem zavadil o červenou plandavku. Co kdyby to zase náhodou zafungovalo…? Nasadil jsem ji na poslední nához. A zase to přišlo! Opět silný záběr, brzda na navijáku skučela, prut byl prohnutý, až špičkou lízal vodu. Už jsem radši nehádal, co by mohlo viset na háčku. Po delším boji se na hladině na chvíli objevil zlatý šupináč a zajel zase zpátky do hloubky. Tentokrát byl břeh strmý a já málem při podbírání skončil ve vodě i s rybou. Tentokrát to byl kapr šupináč okolo 40 cm.

Přátelé na telefonu

V případě karase jsem poslal fotku po WhatsAppu kolegům rybářům z práce s otázkou, zda je normální, že velký karas bere na plandavku. Dostal jsem rozpačitou odpověď. Prý kdyby karas zabral na gumu, dalo by se to pochopit, ale plandavka? To je absurdní!

V případě kapra jsem opět využil svého poradního týmu na telefonu a poslal jsem kolegům fotodokumentaci. Přeci jen je považuji za zkušené a ostřílené „pardály“. Jejich reakce byla stejná jako na „případ karas“. S něčím podobným se zatím nesetkali.


Pořád nezodpovězená záhada

Oběma případy jsem vyvolal mezi svými kolegy rybáři vzrušenou diskusi. Objevil se například i takový názor, že v potoce není dostatek živin pro bílé ryby, a proto jdou po všem, co se hýbe. Jenže jak všichni dobře víme, rybáři jsou vtipálci a já jsem se bohužel stal terčem jejich žertíků. Říkali, že mám být zakladatelem nové metody lovu bílých ryb (hlavně karasů a kaprů) na ultralehkou vláčku se speciální „červenou“ plandavkou.

Potud můj příběh. Pokud byste mi dokázali dát jakoukoli nápovědu nebo radu a pomohli mi přijít této záhadě na kloub, budu Vám nesmírně vděčný. Zbavíte mě tak kletby průkopníka nové metody lovu bílých ryb.

A jak dopadla moje malá tichá interní soutěž? Vláčka, nebo plavaná? Nakonec co do velikosti ryb na plné čáře vyhrála červená plandavka. Ale uvidíme co zítra – to se totiž chystám zase na potok…

 
Bohdan Malaniuk - 8.11.2019

Diskuse k miničlánku

Pavel.B. - Profil | Čt 16.7.2020 16:28:18

Také se mi podařilo pár kuriozit...candát na kuku mě překvapil hodně:))

brach - Profil | So 9.5.2020 15:58:30

Zdenča131 >> To je ono - nespadlo to ani dolů, ale padalo. Pohyb vyprovokoval štiku k záběru......

Zdenča131 - Profil | So 9.5.2020 13:00:41

brach >> Zkušenost má i kamoš na Dunajovicích s peletkou, jak píšeš. Nahodil, prý to nepadlo snad ani dolů, a měl štiku.

brach - Profil | So 9.5.2020 12:46:22

Zdenča131 + Cajzik
Štika nehybnou medovku nebo peletu nevezme. Stačí malý pohyb, kdy se nástraha pohne a štiku to vydráždí k záběru..

sas009 - Profil | Čt 26.3.2020 20:35:26

Pro Hulijeta, z našich původních ryb není žádná vyloženě býložravá, proto mne lín s rybou v tlamě nepřekvapuje.

Zdenča131 - Profil | St 25.3.2020 13:09:55

Ahoj, já mám chycenou štiku 70 na malou medovku. Za poledne, mám naviják s volnoběžkou, a jelo to jak o život. Myslel jsem že je podle velikosti Amur - omyl, u břehu překvapení, štika, dobře seklá a vytáhl jsem jí. Karas, když je jich víc, respektive přemnožení, jedou jak vysavač. Myslím tím zkušenost ze soukromého revíru, kde nechali Karasy přemnožit.
Ve správný okamžik na správném místě, Kapr a Karas si pošmáknou i na takové návnadě !

Cajzik - Profil | St 25.3.2020 12:39:13

A proč né, když se synovi povedlo chytit štiku na kuku peletu?

prochor.52 - Profil | Po 9.3.2020 13:23:27

Tu vodu znám a vyloučil bych možnost, že je "hladová" a tak ryba chňapne po čemkoliv. Je dostatečně úživná, druhově pestrá a se spoustou krásných ryb. Karasi ke kilu, kapři přes 2 kila. Jen v poslední době nějak mizí velcí tloušti a plotice a skoro úplně perlíni. Proslýchá se mezi místními rybáři, že tam zdejší organizace nasypala při zarybňování pár zbylých sumčíků, což by moh být důvod. Tak jen doufám, že to není pravda, protože tak malou vodu dokážou sumci dost rychle vyluxovat.

Pěn_a - Profil | Ne 26.1.2020 11:45:11

Ona si asi každá ryba občas pochutná na něčem co pro ni není běžné. Jednou se mi začali v akváriu ztrácet mali perlíni a plotice a viníka jsem brzy zjistil. Překvapivě to byli líni.

Tommyson - Profil | So 11.1.2020 9:13:36

Taky jsem se divil u prvního Karase na rotačku,ale už jich mám na vláčku více a už to neberu jako nic neobvyklého .A jak někdo psal o úhoři na kuku,tak to se mi s feedrem stalo taky vlastně mám i štiku na kukuřici.

Viktorin - Profil | Pá 13.12.2019 10:32:05

Hulijeta >> Parmu bych nejmenoval. Zuby sice nemá, ale je dravá hodně. Na uměliny se sice splete málokdy, ale na živou rybičku ve správnou dobu na správném místě není problém. Zažil jsem vycházku co hod to parma. Zvyšoval jsem velikost nástražky, ale po 17. parmě jsem toho nechal. Nevím, jestli jsem je už nechtěl trápit nebo mne to omrzelo. Všechno 60-65 cm. Nej byla 72 cm. Braly na karásky, kterých v tom místě bylo milion.

Hulijeta - Profil | Pá 13.12.2019 10:15:16

Podle mě je to tím malým potokem a určitě i absencí potravy, potom se z býložravých ryb stávají dravci. Mám dobrý příklad z mého akvária, kde chovám okrasné karasy a pár plotic.. Když mi nějaká rybka uhynula, většinou ji do druhého dne sežraly včetně kostí, dřív jsem tam měl i hrouzky a ty šli vyloženě po mrtvolkách, navíc když je občas nenakrmím, jdou hned po všem co tam hodím až potom zkoumají cože to vlastně mají v tlamce. Každopádně to může podobně fungovat i na malém potoce, kde ryby čekají až něco dopadne do vody, kdo bude rychlejší vyhrává, v tomto případě vlastně prohraje.. Jinak za mě z nedravých ryb: Plotice a Ostroretka na gumu, Perlín a Parma na rotačku :))

Nathy - Profil | Po 18.11.2019 13:33:16

Táta takhle chytnul úhoře na feeder na kukuřici, samozrejme som si myslel že kecá, že tam dal masné červy. Po vykuchání jej mal plné břicho. Takže kapr na plandavku? Proč ne ...

bolllekas - Profil | Po 11.11.2019 23:34:22

Kaprů mám na gumu hafec a na jednom rybníku i dva na 11cm dvoudílnou rapalu ale rarita byla na živou 15cm ouklej s trojhakem az v jícnu.

FockeWulf - Profil | Pá 8.11.2019 18:07:00

No, kapři a karasy.... i/y, promiň, ale to je fakt přes čáru, titulek jak cyp. Oprav si to:)

Varada - Profil | Pá 8.11.2019 15:47:57

Na přívlač jdou chytit všechny ryby....Navíc kapři a Karasové berou často i na mrtvou rybku......

cechura09 - Profil | Pá 8.11.2019 13:44:43

Prostě jsi to trefil. Velikost, barvu, váhu nástrahy ale zejména její pohyb.
U plandy to bývá tak - bude vedle sebe klidně 20 lidí, ale ten potřebný pohyb má v ruce jen jeden.